BIY AD

16 Mayıs 2010 Pazar

Doğu Finali: Celtics - Magic Değerlendirmesi

Magic'i önceki iki tura göre çok daha zorlu bir eşleşmenin beklediği açık. Celtics playofflar'a çok formsuz bir şekilde girse de ilk playoff maçının son çeyreğinde Heat'in tokadıyla kendine geldi. O zamandan beri farklı bir Celtics izliyoruz. Bunun ana nedeni 3 yıldızın performanslarını bir üst seviyeye çıkartmaları. Yoksa Rondo'yu zaten biliyoruz, takımını sürükleyen adam oldu bu playofflar'da. Celtics'in bütün bunlara rağmen 2008 sezonundaki savunma düzeyine ulaşamadığını ama yine de oldukça iyi savunma yaptıklarını söylemeliyim. Magic ise finale çıktığı geçen sezon dahil, belki de en iyi topunu oynuyor (futbol deyimi oldu sanki). İşte bu nedenle Magic'in çok az da olsa avantajlı görüyorum.

Öncelikle Magic'in başını en çok ağrıtacak konuya değinelim: Rondo. Nelson, Bobcats ve Hawks'a karşı Felton ve Bibby'le eşleşmişti. İkisini de denize dökmüştü Nelson ve 20.5 sayı ortalama tutturmuştu playofflar'da. Magic bu eşleşmelerin çok ekmeğini yemişti. Şimdi karşısında Cavs'e karşı üç yıldız henüz kendini bulmadan, takımını serinin içinde tutan Rondo olacak. Hücumda aynı rahatlıkta olamayacak Nelson. Ayrıca defansta Nelson'ın Rondo'yu durdurması neredeyse imkansıza yakın. Ancak arkasında yılın savunmacısı ve korkutucu etkiye sahip bir Dwight Howard varken, Rondo'nun Cavs'e karşı oynadığı oyunu ortaya koymasını beklemiyorum. Nitekim Cavs'e karşı, içerde Shaq varken bile penetre etmekte daha bir çekiniyordu Rondo. Yine de kendisi çabukluğu ve saha görüşüyle Magic savunmasının canını çok yakacaktır. Yani tabii ki Celtics bir adım önde oyun kurucuların çarpışmasında, hele Nelson'ın muhtemel istikrarsızlığını düşününce bu iyice ön plana çıkıyor. Ama yine de genel görüşün aksine Nelson'ı hiçe saymıyorum ben çünkü son 1 aylık dönemde inanılmaz formda kendisi. Rondo - Nelson arasındaki fark pek çok kişinin düşündüğünün aksine çok da büyük değil bence, yeterki son 1 aydaki gibi oynasın Nelson.

Şutör guard ve forvete baktığımızda ufak bir Celtics avantajı görüyoruz ama Stan Van Gundy ufak bir rötuşla olayı dengelemeye çalışacakmış. Barnes, Allen'ı savunarak başlarken, Carter Pierce'ı alacakmış. Bu Carter'ın perdelerle boğuşup Allen'ı delicesine kovalamaktan kurtarmış olacak ve mümkün olduğunca yıpranmayacak. En azından Stan Van Gundy böyle düşünüyor herhalde. Ayrıca Barnes bu işi Carter'dan çok daha iyi yapan bir savunmacı. Cüsse olarak Carter, Pierce'la başa çıkmakta sorun yaşamayacaktır, yine de Carter'ın eski savunma azminin - ve belki de kabiliyetlerinin - düştüğünü gördük sezon boyunca. Bu sebepten dolayı Pierce'ın azdığı dönemlerde bu eşleşmede değişiklik görebiliriz. Carter ile Pierce takımları için oyunu domine edip, kontrolü eline alabilecek isimler olacaklar ama Pierce'ın daha doğru kararlar verdiğini ve daha sert bir oyuncu olduğunu biliyoruz. Bu fark sayesinde ibre az da olsa Celtics'i gösteriyor ama çok yakınlar bence.
Edit: Barnes'ın sakatlığını unutmuşum, Ray Allen ilk maçta coştu. Barnes'ın onu yavaşlatacağını düşünüyordum. Hiç rahat hareket edemiyor Barnes. Bu da ibreyi Celtics'e kaydırdı.

Geldik serinin x-faktörü olabilecek isimlerine: Garnett ile Lewis. Celtics tarafından başlayalım. Öncelikle Garnett'in sezon başındaki sağlığına kavuştuğunu söylemeliyim. Hatta bu Cavs serisi öncesi onu kafamda o kadar küçültmüşüm, utanmasam ameliyat öncesindeki Garnett döndü diyeceğim. Playoff ateşi bu olsa gerek. Bu sezon ne kadar dış şutuna önem verdiğini defalarca kez yazmıştım blog'da ama playofflar'da öyle bir şut atıyor ki, orta mesafenin kralı Nowitzki bile kıskanıyordur herhalde. Ama tabii övgülerime rağmen ayaklarının eski hızına yakın bile olmadığını söylemeliyim. Hala tam anlamıyla rahat değil üçlük civarına savunurken. Üstelik Lewis de Jamison'a oranla daha çabuk olan ve karşısında savunmacısı varken bile kaldırıp şutu potaya gönderebilen bir oyuncu. Buna ek olarak Garnett'in boyalı alanda Jamison'a sağladığı üstünlük vardı Cavs'e karşı. Lewis'e karşı yine avantajlı olacak kendisi ama Lewis'in, Jamison kadar aciz kalmasını beklemiyorum. Yani burada ibre ortada duruyor. Bu pozisyon Magic'i, Celtics ve NBA'deki diğer takımlardan ayıran en büyük etmen. Buradaki savaşı kazanan takımın büyük avantaj yakalayacağına inanıyorum.

Tabii Magic'in ligdeki 29 takıma birden üstün olduğu pozisyonu da es geçmeyelim. Perkins her ne kadar Howard'ı iyi savunsa da ve sinirlendirebilse de Howard'ın yine Magic'in en büyük kozu olacağı aşikar. Ayrıca Howard'ın bu sezon Celtics'e karşı zorlandığı maçlarda Perkins faul problemi nedeniyle kenarda otururken, Howard'ı Rasheed savunmuştu. Yani Perkins de NBA'deki her uzun gibi Howard karşısında sık sık çaresiz kalıyor. Bütün bunların üstüne dün Perkins'in antrenmana çıkmadığını ve dizinde ağrıları olduğunu ekleyince ara daha da açılıyor. Kısacası Howard'ın bir üstünlük sağlayacağı neredeyse kesin. Onun ezici bir performans gösterip gösteremeyeceği serinin kaderini etkileyecek.

Geldik bench'lere. Magic yine sezon içinde pek çok kere yazdığım gibi NBA'in en derin ve komple bench'ine sahip. Stan Van Gundy'nin isteği doğrultusunda bir anda kısa, hızlı ve şutör takımdan, uzun güçlü ve ağır bir takıma dönüşebiliyorlar. Redick, Pietrus, Gortat ve Ryan Anderson bunun gerçekleşmesini sağlıyorlar. Daha bir de SVG'nin tercih etmediği Bass gibi bir emniyat sübabı var gerçek uzun forvet kontenjanında. Diğer tarafta Celtics'in Heat ve Cavs'i geçmesinde katkısı olan Tony Allen, Davis ve Rasheed'i es geçmeyelim. Ancak bu oyuncuların verdiği güven (özellikle Rasheed) ile Magic bench'inki arasında bana göre azımsanmayacak bir fark var. Bu da bench'lerde Magic'in avantajlı olduğunu gösteriyor. Seri için bir başka x-faktörü olacaktır bench katkıları. Şampiyonluğa giden her takımın aldığı bench katkısı önemli olmuştur başarısında...

Özetleyecek olursak: Kaan Kural'ın belirttiği gibi Celtics Cavs'e karşı iyice boyalı alanı kapamaya konsantre olmuşken şimdi tamamen üçlüğü savunmaya odaklanmak zorunda kalacak. Ciddi bir taktik ve strateji farkı göreceğiz defansif alanda. Bunun asıl nedeni olan Lewis-Garnett mücadelesi dediğim gibi serinin x-faktörü olacak gibi gözüküyor. Celtics'in savunmasının yanında Magic'i de unutmayalım. Magic kendisini her ne kadar 'atıcı' olarak gösterse de, ligin en iyi savunma yapan 3-5 takımından biri. Bu nedenle Pierce'ın yaratıcılığına ihtiyaç duyacaklar bence. Bunun dışında Celtics, Magic'in bugüne kadarki müthiş formunu ve Dwight'ın dominantlığını dengeleyecekse Rondo-Garnett ikilisinin Nelson-Lewis karşısında fark yaratmaları gerekiyor. Son olarak da Magic 3'lük üzerine kurulu sisteminde bile abartılı dış şut kullanıyor bana göre playofflar'da. Bu bir dezavantaj haline dönüşebilir, biraz daha dengeli kullanmak zorundalar şutlarını. Bütün yazdıklarımın ışığında saha avantajıyla birlikte 4-3 Magic'in kazanacağını düşünüyorum.

0 FARKLI FIKIR: