BIY AD

10 Haziran 2011 Cuma

NBA Finalleri: 5.Maç

Serinin bu en kritik maçı geride kalan dört maça göre farklıydı. İki takımda seri ortalamasının üzerinde hücum ederek iyi bir hücum performansı izletti. Son çeyrek savunmalar yine sertleşse de maçın kaderini yine hücum belirledi. Maç boyunca önemli bir üçlük yüzdesi ile hücum eden Dallas önce Kidd sonra da çok kritik bir anda Terry ile bulduğu iki üçlük ile fişi çekti ve maçın galibi oldu. Seride 3-2 öne geçen Dallas önemli bir avantaj yakaladı.

Seri boyunca son çeyrekleri iyi oynayan Dallas oldu. Üçüncü çeyrek farkın bir ara Dallas lehine 9'a çıktı. Geriden gelerek maç kazanan ve oyunda tutunan Dallas'ın vereceği reaksiyonu merak ediyordum. Heat aradaki farkı kapattı. Gerideyken hücumlarında organizasyon gördüğümüz ve oyunu kontrolünde tutan Heat öne geçtiği andan itibaren saçmalamaya başladı. Dallas son 5 dakikada yine önemli bir seri yakalayarak maçı kazanmayı başardı.

13/19 üçlük isabeti finaller için oldukça yüksek bir yüzde olarak dikkat çekiyor. Carlisle'nin bir önceki maç uygulamaya koyduğu Barea'nın ilk beş çıkması bu maç fazlasıyla işe yaradı. Hücumda önemli bir silah olarak dikkat çeken Barea, Heat potasına 4 üçlük yollarken aynı zamanda 5 asist üretti. Maçı 17 sayıyla tamamlayarak önemli bir hücum katkısı vermesinin yanında kritik anlardaki maça dokunuşlarıyla başarılı bir geceyi geride bıraktı. Barea hamlesinin yanında Cardinal'in de rotasyona yerleştirilmesi var ki oldukça önemli bir diğer nokta. Ekstra şeyler yapacağım diye bir ara abarttı belki Cardinal savunma işini ama iş görüyor en azından.

Terry'den bahsetmek gerek. Takım gerideyken, öndeyken, iyiyken, kötüyken sorumluluk almaktan asla geri kalmadı. Benchten gelerek takımı ateşleyen Terry 21 sayı-6 asist gibi önemli rakamlara imza attı. Özellikle maçın son 30 saniyesine girilirken bulduğu şans üçlüğü maçı bitiren nokta oldu aynı zamanda. Nowitzki'de liderliğini konuşturdu yine maçta. Son çeyrek belki sadece bir isabet bulabildi ama savunmayı zorladı ve bolca serbest atış çizgisine gitti. Dallas takım olarak iyi bir gecedeydi belki ama oyun sıkıştığında kilidi açan isim yine Nowitzki oluyordu. 29 sayı-6 ribaund ile takımının galibiyetinde bir numaralı isimdi. Boyalı alanda verdiği mücadele ile takdir toplayan Chandler ise maçın başında faul almasına rağmen faul problemi yaşamadı. Uzun konusunda sıkıntı yaşayan Dallas adına önemliydi bu. Skor anlamında da takıma önemli bir katkı sağladı 13 sayı ile ama ondan beklenen ribaund katkısını pek sağlayamadı. Dallas ribaundlarda geride kaldı Miami'den ancak hücum olarak harika bir günde olmaları maçı kazanmalarını sağladı.

Maçın ilk çeyreğinde sakatlanan Wade üçüncü periyodun hemen hemen tamamında forma giymedi. Oyuna belki soğuktu ve sakat sakat oyuyordu ama kazanma hırsı sayesinde takımı ateşleyen isim oldu. Takımın geride olduğu dönemde oyuna ağırlığını koyarak müthiş asistlere imza attı ancak galibiyet için yetmedi bu çabası ve 23 sayı-8 asist ile karşılaşmayı tamamladı. Seride en çok eleştirilen ve en çok konuşulan isim olan James maçı triple-double ile tamamladı ancak istatistiklerinin çok çok ötesinde bir son çeyrek geçirdi bir kez daha. Gerektiği anda sahneye çıkamayan ve karavana atışlarıyla Heat'i oyundan düşüren isim oldu James. 17 sayı-10 ribaund-10 asist ile oynadı James ancak son çeyrekteki performansıyla yine en çok konuşulan isim olacaktır şu maçtan sonra. Son çeyreğe iyi başladı ve acaba bu kez farklı mı oynayacak düşünceleri oluştu kafada ama klasik performansını sürdürdü.

Miami benchten 40 sayılık önemli bir katkı aldı ama bu bile yeterli değildi galibiyet için. Karşılarında leblebi gibi üçlük atan bir takım vardı çünkü. Chalmers ve Miller ikilisi attığı üçlüklerle bu konuda Heat'i oyunda tutan isim oldular maçın genelinde. Chalmers 15 sayı ve Miller 9 sayı ile mücadeleyi tamamladı. Haslem ise savunmada yapabileceğinin en iyisini yaparken hücumda da Wade ve James tarafından beslendi bolca ve 10 sayıya imza attı. Heat benchinden en çok katkı aldığı gecelerden birini yaşadı öyle ki Howard bile 6 sayılık bir katkı sağladı ancak galibiyet için yeterli değildi.

Seride son sözler Florida'da söylenecek ve şampiyon burada belli olacak. Dallas önemli bir avantaja sahip ve bir maç alması durumunda sezonu şampiyon olarak tamamlayacak. İlginç olan nokta ise serinin geçtiğimiz sene olduğu gibi ilerlemesi. Şu ana kadar kazanan ev sahibi ve deplasman takımları geçen senenin aynısıydı. Geçtiğimiz sene Lakers 3-2 geride gelip şampiyonluğu almayı başarmıştı. Bakalım aynı başarıyı Heat tekrarlayabilecek mi yoksa Nowitzki önderliğinde ilerleyen Dallas ilk şampiyonluğuna ulaşacak mı?

8 Haziran 2011 Çarşamba

NBA Finalleri: 4.Maç

2011 Finalleri müthiş karşılaşmalara sahne oluyor. Dün gece seriyi eşitlemek adına destansı bir k arakter örneği gösteren Dallas rakibini mağlup etmeyi başardı. Yıldız ismi Nowitzki'nin 39 derece ateşle yanarak oynaması, koç Carlisle'nin rotasyon değişikliğinin işe yaraması, LeBron'un çok kötü bir gece geçirmesi, Wade'in tek başına takımı taşıması ancak dramatik bir şekilde sonunu getirememesi derken liste uzar gider. Müthiş bir maçı daha geride bıraktık ve oynanan 4 maçta seriye eşitlik geldi.

Carlisle kazanılması gereken bu önemli maçta rotasyon değişikliğine gitti. Stevenson'u benche çeken koç Barea ile maça başladı. Burada hem Barea'dan hem de Stevenson'dan önemli katkılar almayı başardı Carlisle. Barea her ne kadar maçın genelinde enteresan işlere imza atsa ve klasik oyununu oynasa da istatistiksel olarak 8 sayı-4 asist ile başarılı bir akşam geçirdi ve en azından Kidd'in atması gereken sayıları o kaydetti. Carlisle'nin Stevenson hamlesi Dallas'ın özellikle bench katkısında Heat'i geçmeyi başardılar. Stevenson özellikle ilk devre üçlükleri ve son çeyrek savunması ile takıma önemli bir katkı yaparak 11 sayı ile maçı bitirdi. Savunma demişken belki hücumuyla ön plana çıkmadı ancak Kidd'in dün geceki performansı oldukça başarılıydı. Maça üst üste 3 top kaybı ile başlayan Kidd'in kötü bir gününde olduğu açıkça ortadaydı ancak işin savunma yönünde muazzam oynadı. Heat'i adeta sırtında taşıyan Wade ile son çeyrek eşleşen veteran yıldız savunmadaki gayretiyle başarılı bir gece geçirdi.

Gecenin hikayesi ise tabi ki Nowitzki oldu Dallas adına. Maç içinde yayıncı kuruluşun spikerinin verdiği bilgiye göre 39 derece ile oyundaydı Nowitzki. Savunmada yavaş kalması hücumda çok top istememesinden bunu görebiliyorduk zaten ki istatistiksel olarak kötü bir maç çıkarttı. Buna rağmen son çeyrek takımına maçı getiren isimlerden oldu. 10 sayısını son çeyrekte Heat potasına gönderen Nowitzki aynı zamanda son basketin de sahibiydi ve ikinci maçta olduğu gibi içeri penetre ederek basketi buldu. 21 sayı-11 ribaund ile double-double yapmayı başaran Alman yıldız 6/19 gibi düşük bir isabet oranıyla oynadı. Aynı zamanda serbest atış serisini son buldurduğunu da söyleyelim kaçırdığı serbest atışla. Dallas eğer iki maç daha almayı başarıp yüzüğü kazanırsa şu maç efsaneler arasına girecektir. Dallas'ın kazandığı ilk maçta da 15 sayı geriden gelerek kazanmıştı ve yine hikayesi olan bir maçtan galip ayrılmayı başardı.

İkinci maçta 15 sayı geriden gelerek kazanan Dallas bu maçta da 9 sayı geriden gelmeyi başardı. Bitime 9 dakika kala farkı 9'a çıkartan Miami için belki de alabilecekleri bir şampiyonluk için önlerinde sadece 9 dakika vardı ancak maçın geneline yaydıkları iyi oyundan eser yoktu son çeyrek. Hücum konusunda çok sıkıntılı bir çeyrek geçiren Miami sadece 14 sayı bulurken aynı zamanda bu çeyrek içinde tam 6 top kaybı yaparak Dallas'ın geri dönüşüne de ön ayak olmayı başardı. Aynı ikinci maçta olduğu gibi geri dönüş fitilini ateşleyen oyunda insiyatif alarak öne çıkan Terry oldu. 17 sayı-3 asist-3 top çalma ile başarılı bir gece geçiren Terry giden maçı yaptığı atakla ortaya getirmeyi bildi. Bu arada Heat'in maç boyu üstünlük kurduğu nokta hücum ribaundları oldu. Ancak Dallas'ta bu istatistii dengelemeyi başaran bir isim vardı. Tek başına 9 hücum ribaundu çeken ve 13 sayı-16 ribaund ile oldukça iyi bir maç çıkartan Chandler galibiyeti getiren isimlerden oldu.

Son çeyrek hücum bazında kötü bir performans sergileyen Heat'te oyunda olan dört oyuncu adeta izleyen kısımdaydı. İlk devre 16 sayı üreten ve takımın en başarılı isimlerinden biri olan Bosh ikinci devre aynı performansını sergileyemedi. İlk devre takımı ayakta tutan isimlerden biriydi ancak ikinci devre adeta kenara çekildi Chris Bosh ve maçı 24 sayı-6 ribaund ile tamamladı. LeBron ise maç boyunca etkisiz bir gece geçirdi. 8 sayısı ile çift hanelere bile çıkamayan James 9 ribaund-7 asist ile belki oyunun diğer alanlarında başarılı gözükse bile oyunun genelinde etkisizdi. Son çeyrek liderlik özelliğini gösterip topu eline almasını bekliyordu çoğu kesim ancak Wade tek başına çırpınırken topu eline alıp çaba göstermedi. Heat tek paslı şuta dayalı bireysel hücumlarla koca bir çeyreği geçirdi ve basit hatalar yaparak belki de kazanmaya gittikleri bir maçı kaybetti.

Şu artık gayet açık ki seriyi Heat kazanırsa Mvp ödülünün sahibi Wade olacak çok çok ekstra bir olay olmazsa. Finallerde olduğunun bilincinde ve ona göre oynuyor. Maçın genelinde oldukça iyi bir performans sergileyen Wade özellikle son çeyrek savunmada yaptığı bloklar ve takımı ateşleme çabaları ile takdiri hak eden bir performans sergiledi. 32 sayı-6 ribaund üreten yıldız oyuncu buna rağmen galibiyeti getiremedi. Geçtiğimiz maçta üçlükleri ve kritik basketleri ile dikkat çeken Chalmers bu maçta aynı katkıyı sağlayamadı. Sadece 5 sayı üretmesine rağmen 6 asist-4 ribaund-3 top çalma ile oyunun diğer alanlarında başarılı bir performans sergilemeyi başardı.

6 Haziran 2011 Pazartesi

NBA Finalleri: 3.Maç

Maçın başında dikkatleri çeken ve maç içinde Kaan Kural'ın da paylaştığı bir istatistik vardı. 2-3-2 formatında oynanan finallerde 1-1'lik eşitlikle 3.maça girildiğinde maçı alan seriyi de kazanan taraf olmuş tam 11 kez. Bu istatistiği bir kenara bırakırsak Dallas rakibine vurduğu o enfes yumruğun daha da sertini vurarak Heat'e ayağa kalkma şansını tanımak istemiyordu. Miami'nin ise ikinci maçtaki o psikolojik bunalımı atlatabilmesi için kazanması gerekiyordu. Nitekim maçın başlamasıyla kontrolü ele geçiren Miami kazanmak için oynadığının mesajını veriyordu. Oyunda gel-git her ne kadar çokça olsa da kontrolün hep Heat'in elinde olduğunu belirtmek gerek.

Maçın en önemli ismi şüphesiz Wade oldu. İkinci maçta da iyi oyunuyla dikkat çeken ancak son çeyrek ortadan kaybolan Wade yine ipleri eline alarak oyuna hızlı bir giriş yaptı. Dallas'ın gömülü savunmasına karşı gerek dış şut ile gerekse öldürücü penetrelerle hücum eden Miami rakibine fazla şans bırakmıyordu. Wade müthiş bir basketbol ortaya koyarak takımını sırtlayan isim olarak dikkat çekti. 29 sayı-11 ribaund ile oynayan Wade gösterdi ki Heat eğer seriyi kazanan taraf olacaksa Mvp ödülünün en büyük adayı olacak.

Chris Bosh dün akşam yine etkisiz bir karşılaşma çıkarttı. Etkisiz derken topu eline aldığında yanlış tercihleri ve isabetsiz şutlarıyla dikkat çekiyordu. Bu onun serisi değil belki işi hücumdan çok savunma tarafında ama sergileyeceği iyi performansın takım için çok önemi var. Nitekim topun el yaktığı son çeyrekte üç basket bularak hem istatistiklerini toparladı hem de takıma galibiyeti getiren şutun da sahibi oldu Chris Bosh. 18 sayı buldu ama sadece 3 ribaund alması dün gece için önemli bir eksi noktasıydı. LeBron ise Heat hücumlarında dengeyi sağlayan unsur olarak dikkat çekiyordu. Takımı toparlayan ve yön veren LeBron zaman zaman liderliği eline alsa da maçın genelinde 2.plandaydı. Son çeyrek yaptığı asistler ile Bosh'u oyuna sokan James 17 sayı-9 asist ile başarılı bir mücadele geçirdi.

Dün gecenin en önemli katkısı da Chalmers'ın ekstra performansı oldu. Benchten gelerek adeta yüreğiyle müthiş bir performans ortaya koyan Mario 4/6 üçlük ile 12 sayı-4 ribaund-2 asist ile mücadele etti. Serinin genelinde sergilediği bu iyi performansla dikkat çeken Chalmers takımın x-faktör isimlerinden. Dün aynı zamanda Joel Anthony 2011 finallerinde ilk sayılarını buldu. Hücumu sınırlı olan Anthony'nin ikinci devrenin hemen başında kısa bir zaman diliminde sergilediği oyun bile yeterliydi onun için.

Dallas'ın Alman ismi Nowitzki 34 sayı-11 ribaund ile harika bir maç çıkarttı. Dallas son çeyrek yine geriden gelen taraf olurken üst üste 12 sayı buldu Nowitzki ve takımını adeta sırtına alarak depara kalktı. Ancak bu çabaları son iki hücumu kötü değerlendirmesine engel olamadı. Bir top kaybı yapan ve ardından son hücumu değerlendiremeyen Nowitzki şu performansına yazık etmiş oldu. Nowitzki'den başka takımı sırtlayan biri kinci isim de çıkmadı zaten. Dallas'ın eksik yönlerinden biri de buydu. Terry 15 sayı üretti ama 5/13 isabetle ulaşabildi bu rakama.

Takımın iki maçtır en iyi isimlerinden olan Marion 4/12 isabetle kaldı ve sadece 12 sayı üretti. Aynı zamanda diğer alanlarda katkıları da sınırlı sayıda kaldı ve ilk iki maçta sergilediği basketbola göre beklentilerin altında kaldı. Kısa rotasyonuna bakacak olursak Kidd zaman zaman gereksiz top kayıpları yapsa da 9 sayı-10 asist-6 ribaund ile başarılı bir performans sergiledi. Benchten gelen Barea ise 2/8 ile kötü bir gece geçirdi. Şut konusu neyse ama benchten gelerek yaptığı 4 kaybı Dallas adına yaralayıcı noktalardan oldu.

Peja iki maçtır takıma katkı veremiyor. Peja genelde ikinci çeyreklerde oyuna dahil oluyor. Belki ondan işin savunma kısmında ekstra katkılar beklenmiyor ama hücumda bir silah olması hem Dallas'ın hücum opsiyonu açısından hem de savunmanın dikkatini dağıtması açısından önemli. Peja ise takımın savunmasını bir kademe aşağı çekmekten başka bir işe yaramadı şu ana kadar. İkinci devre hiç oyuna girmemesine rağmen son bir umut olarak son hücumda oyuna girdi Peja ama son topu kimin kullanacağını zaten herkes biliyordu Dallas'ta. Aynı zamanda Fransız pivot Mahinmi, Haywood'un yokluğunda süre alan isimlerden oldu. Aldığı kısıtlı süreyi iyi değerlendirebilse hiç fena olmazdı belki Dallas adına ancak 8 dakikada 5 faul yaparak kısa sürede benchin yolunu tuttu. Seride saha avantajını ele geçirmiş oldu böylece Miami. Sıradaki iki maçta Texas'ta oynanacak ama Heat seride 2-1'i yakalayarak öne geçmeyi başardı. Hem de bir önceki maç çok konuşulacak bir yenilginin üzerine bu galibiyeti almak onlar için oldukça iyi oldu.

6 Haziran Programı

6 Haziran Pazartesi 03:00 Miami Heat- Dallas Mavs (NTVSPOR)

2-3-2 gereği üç maçın Dallas'ta oynanacağı finallerin üçüncü maçındayız bu akşam.