BIY AD

14 Mayıs 2011 Cumartesi

NBA'de Bugün - Play-Off 25.Gün

Memphis'in şu maç için vereceği reaksiyonu çok merak ediyordum. Play-off'larda buraya kadar büyük bir sürprizle gelen Grizzlies ilk kez bir seride geri düşüyordu ve elenme tehlikesi ile karşı karşıya kalmıştı. İlk çeyrek takımlar birbirlerini tarttı ancak ikinci çeyrekle beraber Thunder üstünlüğü eline aldı. Westbrook'un takımı sırtlaması ve üst üste bulduğu basketlerle Oklahoma bir anda farkı çift hanelere çıkartarak önemli bir avantaj geçirmişti eline. 3-2 geride olmasının yanında bu maçta da devreye 10 sayı geride giriyordu Memphis. Grizzlies üstündeki psikolojik baskı iyiden iyiye artıyordu.

İkinci çeyrek ise bambaşka bir Memphis vardı parke üzerinde. Savunmada ayakta duran hücumda da ilk devrenin aksine topu iyi dolaştıran ve sonuca gidebilen bir takım. İlk devre 54 sayı yedikleri takımı ikinci devre sadece 29'da tutmaları bile bunu açıklayabilir. Tabi karşı takımın en önemli yıldızı Durant'ın kariyerinin en kötü play-off performanslarından birini sergilediğini de atlamayalım. Grizzlies ikinci devredeki oyunu ile seriyi ayakta kalmayı başardı ve seriyi 7.maça taşıdı. Son maçta baskıyı hissedecek olan taraf seyircisi önünde oynamasına rağmen Oklahoma olacaktır. Favori olduğu bir seride elenme tehlikesi ile karşı karşıya kaldılar.

Dün gece takımını taşıyan en önemli isim elbette ki Zach Randolph oldu. Özellikle ikinci devre sazı eline alan Randolph 30 sayı-13 ribaund ile oldukça başarılı bir performans sergiledi. Play-off'lar boyunca benchten gelmesine alışık olduğumuz Mayo, Young'un yerine ilk beş çıktı dün akşam. Belki takımın bench katkısı azaldı ancak ilk beşe çıkmak ona yaramış gibi gözüktü ve Thunder potasına 16 sayı bıraktı. Son olarak Conley'e değinmek gerek. Belki şut performansı olarak hiç ama hiç iyi değildi ancak verdiği kararlar ve yaptığı asistler ile dikkat çeken bir performans sergiledi. 11 sayı-12 asist ile oynadı genç oyuncu ve takımının galibiyetinde önemli bir role büründü.

Oklahoma cephesine bakacak olursak maç boyunca takımı ayakta tutmaya çalışan iki isim Westbrook ve Harden oldu. Durant hiç devreye giremedi ve maç boyunca etkisiz bir mücadele çıkardı. Genelde dış şuta yoğunlaşan ancak oradan da istediği isabetleri çıkartamayan Durant 9 üçlük denemesinde bulunduğu maçı yalnızca 11 sayı ile tamamladı. Takımın en iyisi 25 sayı ile oynayan Westbrook oldu. Özellikle ikinci çeyrek takımı bir adım öne çıktığında bu Westbrook sayesinde oldu ancak tek başına performansı skoru korumaya ve galibiyeti getirmeye yetmedi. Ancak Westbrook'un her zamanki gibi topu elinde fazlaca tuttuğunu söylemek lazım. Büyük hedefleri olan ve bu yolda ilerleyen bir takımın bu kafada bir guardı olmaması gerekir. Benchten gelen Harden ise 14 sayı-6 ribaund-5 asist ile oldukça verimli bir performans sergiledi.

13 Mayıs 2011 Cuma

13 Mayıs Programı

14 Mayıs Cumartesi 04:00 OKC Thunder- Memphis Grizzlies (NBA TV ve NTV)

Programın tek maçında bu akşam Grizzlies evinde Thunder'ı ağırlayacak. Serinin 6. maçı ve Thunder dün akşam Bulls'un yaptığı gibi, seriyi deplasmanda kapatmaya çalışacak. Konferans finalleri bu pazar başlayacak ve geride sonlanmayan tek yarı final eşleşmesi bu seri. OKC seride ilk kez öne geçmişti hatırlarsanız 5. maçı kazanarak. Hangi takım kazanırsa kazansın, hani o üç uzatmalı, neredeyse 4 saat süren maçın sonrasında iki takım da çok şeyleri hak ederek buralarda olduğunu gösterdi bana göre. Son maç yalnız, Grizzlies ilk çeyrekten sonra çok yavaşladı. Bunun sebebini tek bir şeye bağlamak zor ama son üç çeyreğin toplamında 27 sayılık bir fark ortaya çıkmış iki takım arasında Thunder lehine. Hiç de kötü üçlükçü olmadıklarını düşünüyorum Grizllies'in, fakat son üç çeyreğin toplamında sadece bir üçlük isabeti bulmuşlar.  Tabii kümüle skor toplamında seriyi hediye etmiyorlar bir takıma, o yüzden bu akşam bunu Hollins takımına hatırlatacaktır Memphis'in işleri yoluna koyabilmesi için. Memphis bu akşam kazanırsa serinin 7. maçını pazar akşamı izleme şansına sahip olacağız.

NBA'de Bugün - Play-Off 24.Gün

Bulls 93 – Hawks 73

Doğu’da finalin adı dün gece belli oldu. Chicago deplasmanda Atlanta’yı mağlup ederek seriyi bitirdi. Maça oldukça iyi başlayan ve başarılı hücumların ardından skorda bir anda öne fırlayan Chicago top paylaşımı konusunda da rakibine karşı üstündü. Maça iyi başlamanın da avantajı ile maçın kontrolünü rakibine teslim etmedi Chicago ve kazanan taraf oldu. İlk devredeki yüzdeli oyununu Chicago maçın geneline yaymayı başardı ancak Atlanta kötü şut performansı ile maç boyunca devreye giremedi. Özellikle dış şut konusunda Hawks’ın dün gece hiç şansı yoktu.

Bireysel performanslara bakacak olursak Boozer dün gece serideki en iyi hücum performanslarından birini sergiledi. 23 sayı-10 ribaund-5 asist ile Boozer pota altında bir hayli etkili oldu. Rose ise 19 sayı-12 asist ile takımını taşıyan isim oldu bir kez daha. Seri ilerledikçe sürelerini arttıran ve rotasyonda kendine yer açan Ömer 20 dakika oyunda kalarak 5 sayı-3 ribaund-2 blok ile mücadele etti. Hawks cephesinde guard pozisyonunda Teague ve Crawford’dan katkı gelmemesi takımın sonunu hazırlayan başlıca etmendi. Joe Johnson 19 sayı ile takımının en skoreri olurken, Smith ise 18 sayı ile karşılaşmayı noktaladı. Chicago böylece Doğu Finali’nde Miami’nin rakibi oldu.

12 Mayıs 2011 Perşembe

11 Mayıs Programı

12 Mayıs Perşembe 02:00 Boston Celtics- Miami Heat (NTVSPOR)
12 Mayıs Perşembe 04:30 Memphis Grizzlies- OKC Thunder (NBA TV)

Arkadaşlar bugünkü haberlere göre, Shaquille O'Neal sezonu büyük olasılıkla kapatmış durumda. Ben de tahminlerimi Shaq'lı bir Celtics'e göre yapmıştım, ama pota altı üstünlüğü olmayan bir Celtics'in ancak 'Pride'ı kalır, ki şu anda 3-1 olan seri hazır Florida'da iken bu iş bitebilir. Uzun yılların, başarıların, potalarda askıda geçen bir kariyerin adamı olan Shaq artık 39 yaşında ve ne bacakları ne de vücudunun geri kalanı bu tempoyu kaldıramıyor anladığım kadarıyla. Sezon başlarken, 720 gün daha oynayacağım demişti ama, artık dönüşü çok zor olacaktır. Miami için, Spoelstra'nın da dediği gibi, Heat'te eğer Bosh çift hanelerde ribaunt çekerse Miami kazanır.

Allahım o ne maçtı öyle ! Tam üç uzatma. Çok çeyrekte Thunder ipleri eline alıp kazanmıştı. NBA tarihinde altıncı üç uzatmayı izlemişiz. Aslında Thunder maça kötü başladı, Grizzlies onları hep top kaybına zorladı ve bayağı da başarılı oldular. Sonra Westbrook top kayıplarını kesti ve Durant de Battier'nin kıskacından kurtulduktan sonra ritmini buldu ve takım olarak işi kıvırdılar. Durant 3. ve 4. maç toplamında 105 dakika oynamış. Uzatmaları da ekleyince, çıkan sayı iki maçtan fazla ediyor. Ligin skor liderini bu kadar yormayın kardeşim diyesim geliyor, sonra eline bu kadar bağlanınca, kötü bir gününde maç elden gidiveriyor. Aynısı tabii Randolph için geçerli Grizzly Bears için. O da 100 dakika oyun içinde kalmış. Bakalım, göreceğiz, nasıl olacak bu gece.Hem buu gece yayınlara kavuşuyoruz, ne güzel...

11 Mayıs 2011 Çarşamba

NBA'de Bugün - Play-Off 23.Gün

Hawks 83 - Bulls 95
2-2'ye gelen serilerde 5.maçın önemi bir hayli fazladır. Serinin beşinci maçında tüm oyuncularından iyi katkı alan, özellikle işin bench kısmında seçeneği bol olan Chicago galibiyete uzanmayı başardı. Maç içinde skor olarak genelde Bulls önde olsa da Atlanta'nın her zaman maç içinde olması sıkıntıydı onlar adına. Nitekim son çeyreğe girilirken rakibini yakalayan Hawks iyice nefesini hissettirmeye başlamıştı. Son çeyrek ayrı bir sinerji ile oynayan ve iyi savunma yapan Chicago rakibinin 12 sayı önünde maçı bitirdi.

Son çeyrek Chicago'nun savunmasının yanında Hawks'ın %30 ile attığını söylemek gerek. Savunma demişken dördüncü çeyrek tam 12 dakika sahada kalan Ömer, Bulls savunmasının anahtar isimlerinden biri olmayı başarıyordu. Gibson-Ömer-Brewer gibi benchten gelen isimlerin yanına Rose ve Deng'i ilave ederek son çeyreği geçiren Thibodeau ilk beşin diğer isimlerine dönmedi bu anlarda. Ayrıca son çeyrek hücum anlamında Gibson'un ortaya büyük bir mücadele koyduğu ve 11 sayı ürettiğini vurgulamak gerek. Son çeyrekte 26 sayı üreten Chicago'da 22 sayı Rose&Gibson ikilisinden geldi.

Chicago'nun bir numaralı hücum silahı Rose 33 sayı-9 asist ile yine her zamanki iyi performanslarından birini sergiledi. Aynı zamanda şut konusunda da bir önceki maç kadar abartı derecede potaya yönelmedi. Deng ise 23 sayı ile maçta önemli bir performans sergilerken, bütün sayılarını son çeyrekte bulan Gibson benchten gelerek 11 sayıya imzasını attı. Ömer ise 20 dakika oyunda kalmayı başardı. Skor üretemese de yaptığı savunma ile dikkat çeken Ömer 4 ribaund-1 blok ile karşılaşmayı tamamladı. Atlanta cephesinde ise serinin çoğunda görmeye alışık olduğumuz olay dün akşam da gerçekleşti. Crawford-Johnson gibi takımın iki ana silahının yerine play-off'larda opsiyon bile olmayan Teague bir kez daha takımın en iyi ismi oldu. 8/11 isabetle 21 sayı-7 asist üretti Teague. Buna karşın Joe Johnson 15 şutta 15 sayıyı zor bulurken, benchten gelen Crawford 1/9 isabetle oynadı ve kötü bir performans sergiledi. Zaza benchten gelerek 13 sayı ile önemli bir katkıya imza atsa da bu performansı galibiyet için yeterli olmadı.

10 Mayıs 2011 Salı

10 Mayıs Programı

11 Mayıs Çarşamba 03:00 Atlanta Hawks- Chicago Bulls

Evet bugün tek maç var programda. Lakers serisi bittikten sonra bugünkü programdan bir maç eksilmiş oldu. Rose geçen maçta Hawks'un daha hırslı oynadığını, sahipsiz toplara koştuğunu ve kolay pozisyonları sayıya çevirdiğini gördüğünü söylemiş, haklı da. Batının ilk iki sırasındaki takım elenmişken, şampiyonluk ylunda hazır Celtics veya Heat da yolunuzdan çekilecekken, Doğu birincisi bu düşük motivasyonla oynamamalı. Diğer yandan Atlanta da hiç geri adım atmıyor. Yani ilk turda elenme durumları onları yeterince üzmüş olmalı ki, bu sene sonuna kadar itiyorlar. Tamam normal sezonun sonuna doğru ipleri elden bıraktılar biraz, ama kim sıklaştırdı ki ? Lakers mı ? Hiç sanmıyorum.

Bu maçı kazanmak için, Hawks geçen maç yaptığı gibi Horford'u (9/11 ile 20 sayı) ve Johnson'u (24 sayı) sürekli denklemin içinde tutmalı, ki ligin en iyi savunma takımlarından birine geçen maç attığı gibi bir yüzdeyle basket atmaya devam etmeli. Bulls ise Boozer'ın inefektif oluşunu saymazsak Rose'un dağıtımına bağlı kalıyor. Çünkü o sıkıştığı zaman geçen maçki gibi 34 sayıya ancak 32 şutla ulaşıyor. Bunu düzeltmeli Rose ve Bulls.

NBA'de Bugün - Play-Off 22.Gün

Thunder 133 - Grizzlies 123
Sabah maçın normalden çok çok geç bitmesi ve okul iş güç derken anca yazabilme fırsatı bulduğumdan dolayı özür dilerim. Play-off'larda çok iyi maçlar izledik. Hemen pazar akşamındaki Dallas'ın müthiş üçlük yüzdesiyle oynadığı, Roy'un süper geri dönüşe imza attığı pek çok özel maça tanıklık ettik. Ama dün gece bunların en özeli yaşandı hiç şüphesiz. İki genç takım Batı Finali için kıyasıya bir mücadele içinde maçlarını sürdürüyor. Dün akşam tam 3 uzatma sonunda sona eren, içinde bir sürü hikayeler barındıran ve ibrenin bir o yanda bir bu yanda olduğu maçı kazanan Oklahoma oldu ve seriye denge getirdi.

Aslında maça çok istekli başlayan ve seyirci desteğiyle skor avantajını da eline geçiren taraf Memphis oldu. Ancak ikinci çeyrekle beraber ayakları yere basan Oklahoma daha doğru basketbol oynayarak avantaj sağladı. Maçı da kazanabilecek noktaya geldiler ancak Conley'in maçı uzatmaya götüren üçlüğüne engel olamadılar. Conley maç boyu çok kötü şut attı ancak müthiş bir özgüvenle tek başına kullandı o son şutu ve başarılı oldu. Oklahoma ilk uzatma sonunda da kazanmaya yakındı ama bu kez Vasquez'in mucizevi basketine engel olamadılar. Üçüncü uzatma devresinde Mayo ve Conley'in 6 faulle oyunda yer almaması ve yorgunluklar Memphis'i zorladı ve Oklahoma maçı 10 sayı farkla kazanmayı bildi.

Oklahoma kazandı kazanmasına ama Scott Brooks'un maç sonu tercihleri bir çok basketbolsever tarafından dehşet içinde izlenmiştir. Hani maçı bir çok kez kazanma noktasına geldi Oklahoma ancak yanlış top paylaşımı ve set çizimleri bunu engelledi. Son top fırsatı bu kadar eline geçmesine rağmen hiçbirini olumlu kullanamadı Thunder. Aynı zamanda uzatma anlarında Ibaka'ya süre vermedi. Tamam belki 5 faul alarak kenarda oturmaya mahkum kalmış maçın büyük bir bölümünde ama bu tip anlarda oyunda olması özellikle ribaund konusunda avantaj sağlamasına yol açacaktı.

Durant 57 dakika oyunda kalarak 35 sayı-13 ribaund ile maçı tamamladı. Geçtiğimiz maç çok eleştirilen Westbrook 40 sayıya imzasını attı ama 33 şut denemesine bulunduğunun altını çizmek gerek. Benchten gelen ve 19 sayı-7 ribaund-7 asist ile çok kritik katkılar veren Harden'in performansını da atlamamak lazım. Memphis cephesinde ise pota altında büyük bir hakimiyet vardı. Özellikle Ibaka'nın benchte kalmasından da faydalanan Memphis uzunları 24 hücum ribaundu alarak bu üstünlüklerini perçinledi. Gasol 26 sayı-21 ribaund ile müthiş bir maç çıkarttı ama bu performansı galibiyeti getirmedi. Zach ise 34 sayı-16 ribaund ile double-double yaparken benchten gelen Mayo 18 sayı-5 ribaund-5 asist üretti. Serinin beşinci maçı Oklahoma'da oynanacak.

Heat 98 - Celtics 90
Adına yakışır enfes bir maç izledik dün akşam. Florida'ya 2-2 ile dönerek rakibini umutlandırmak istemeyen Heat burada alacağı bir galibiyetle seriyi hemen hemen bitirmenin peşindeyken, Celtics geriden gelerek ayağa kalkarak son bir mesaj vermek istiyordu. Müthiş bir mücadeleye sahne oldu. Bir takım seri yakalasa anında koçlardan hamle geliyor ve seri sonlanıyordu. Böyle böyle iki takımda maç içinde çeşitli serile yakaladılar. Kimi zaman kaçan kimi zaman kovalayan oldular. Rollerin sürekli değiştiği maçın son çeyreğine Celtics dört sayılık farkla önde girdi. Son çeyrek işler apayrı bir boyuta ulaştı. Play-off atmosferinin iliklerimize kadar hissettiğimiz çeyrekte iki taraf müthiş bir savunma ve istek ile durdu rakibinin karşısında. Boşluğu bulan skoru üretiyordu çok kritik anlar izliyorduk. Heat farkı kapatmış ve maç ortada gidiyordu.

İbre son çeyrek boyunca Miami lehineydi ancak West ve Allen'ın ard arda gelen ve rüzgarı tersine çeviren üçlükleri serinin eşitleneceğini düşündüm bir an. Ancak sahneye LeBron çıktı. Bu gece neredeyse hiç benchte otururken görmediğimiz LeBron belli ki kazanmaya gelmişti. Hemen bir üçlükle cevap verdi Allen'a ve arkasından takımını öne geçiren basketi kaydetti. Son hücuma girilirken skorda eşitlik vardı ancak mola dönüşü oyun çizmesiyle ünlü olan River 18 saniye boyunca Pierce'ın topa hükmedişini ve bireysel oynayıp batırışını izledi. Maç uzadı ve uzatmada yüreği yeten taraf Miami oldu. Celtics cephesinde Pierce 27 sayı-8 ribaund ile başarılı bir performans sergiledi. Boston kazansa James için söylediklerimiz onun için de geçerli olacaktı. O da kazanmak için gelmişti buraya ancak en önemli takım arkadaşından destek göremedi. Evet üçüncü maçın kahramanı Garnett bu maç 7 sayı-10 ribaund ile neredeyse hiç bir şey yapamadı. 17 sayı ile biraz olsun Allen'ın katkıları Celtics'i ayakta tuttu ancak bu da yeterli değildi.

LeBron 50 dakika oyunda kaldı ve kazanmak için geldiği maçı söke söke aldı. Bu seriyi geçmek kendi kariyeri açısından da çok şey ifade ettiği için büyük bir hırsla oynuyor. Maçın son anda kaderini değiştiren ve uzatmalarda bir hayli etkili olan James 35 sayı-14 ribaund üretti. Wade ise dün akşam ana rolde değildi ama kritik anlarda başvurulan isim oldu hep. 28 sayı-9 ribaund-4 asist ile başarılı bir mücadele çıkartarak galibiyette önemli bir pay sahibi oldu. Son olarak maçı kazandıran baskete imza atan Bosh'a değinelim. LeBron'un şutu sonrası müthiş bir tiple maçı getiren adam olan Bosh 20 sayı-12 ribaund ile Garnett'in arkasında çok iyi durdu. Büyük üçlünün 83 sayı ürettiği mücadeleyi Heat kazandı ve artık finişin bir adım uzağında.

9 Mayıs 2011 Pazartesi

9 Mayıs Programı

10 Mayıs Salı 02:00 Miami Heat- Boston Celtics
10 Mayıs Salı 04:30 OKC Thunder- Memphis Grizzlies

Dünkü Bulls- Hawks maçından sonra şimdiden benim aklım Pazar günü oynanacak (eğer hafta içi galibiyetler paylaşılırsa) aynı serinin 7. maçına gitmiş durumda. Malum daha hiç göremedik 7. maç heyecanı ama bu akşamki seriler dahil 3 aday var bunun gerçekleşmesi için. En azından biri bu heyecanı bize sunar artık diyeyim ve fikstüre geçeyim. Kötü haberi önce veriyorum, ne yazık ki League Pass'i olmayanlar bu ara biraz zorlanacak maç izlemek için, varsa LP olan arkadaşların evlerine doğru iltica etmek lazım. Çünkü bildiğim kadarıyla bu hafta süresince NBA TV'de maç yok. Tahminimce Cuma sabahı olan Bulls- Hawks 6. maçını yayınlarlar. Ntvspor'da da bu hafta Perşembe sabahı oynanacak olan Celtics- Heat 5. maçı seçilmiş yayın için. Thunder- Grizzlies serisi biraz gözden kaçacak gibi bu arada TV yayınları sebebiyle.

Neyse, Celtics'ten başlayalım. Rondo'nun sol dirseğinde bir sakatlığı vardı, fakar Arroyo takım raporu vericisi olarak konuşmuş, Rondo çalışmalara devam ediyormuş ve bugunkü şut çalışmasında da takımdaki yerini almış. Tam Rondo'nun bu durumu önem kazanmışken, West de önemli bir sakatlık atlatmış, Rondo'nun durumuna göre West'in kenardan gelme durumu daha da değerlenecekti, yine öyle, sonuç olarak bu akşam ikisi de oynayacak. Miami tarafında da üçüncü maçın sonunda Spoelstra'nın bahsettiği kadro değişikliklerini Haslem'a yormak istiyorum, çünkü kendisini iyi hissediyormuş, ki özellikle Celtics'e karşı pota altındaki savaşlara katılmasını merakla bekliyorum ve istiyorum da.

Diğer maçta da 2-1 geride olan Thunder evinde Grizzlies ile durumu eşitlemek isteyecektir. Bakıyorum, iki takım da normal sezon istatistiklerine yakın performanslar ortaya koymuşlar Playofflarda. Thunder'ın maç temposu aynı, yüzdeleri binde 20 falan düştüğü için maç başına attıkları sayı birkaç sayı azalmış, üçlük ve ribaunt istatistiklerinde ise normal sezondaki gibi oynuyorlar. Fakat Grizzlies'e baktığımız zaman şut yüzdeleri kötüleşmelerine rağmen, maça daha fazla asıldıkları ve daha yüksek bir tempo ile oynadıklarından, Playoff döneminde daha fazla sayı, blok ve ribaunt istatistikleri yakalamışlar. Tamam, görünmeyen istatistikler var, fakar rakamlar yalan söylemez. Bu artan göstergeler bana Grizzlies'i bir adım öne koyduruyor serinin geneli için. Bu maçta ise farkı büyük oranda benç katkısı ve pota altı rekabeti sonucu belirler yine diye düşünmekteyim.

NBA'de Bugün - Play-Off 21.Gün

Lakers 86 - Mavericks 122
Şu maç hakkında yazılabilecek pek bir şey yok açıkçası. Henüz ikinci çeyreğin ortalarında maçı kazanan taraf belli olmasına rağmen ne Dallas iyi oyunundan vazgeçti ne de Lakers yumuşaklığından kurtulabildi. Sonuç olarak Carlislie'nin yönetmen koltuğunda oturduğu bir 'Texas Katliamı' izlemiş olduk. Terry ikinci çeyrek çılgın atınca Dallas'ın süpürgeleri çıkardığı bariz belliydi. Çok konsantre olmuşlardı ve her zaman yaptıkları gibi doğru paslaşmalar ile en doğru şutu buluyorlardı. Ekstra bir şey yapmadan rakibin mental özelliklerinin üstüne gide gide kazandı Dallas seriyi.

Dün akşam oyun Dallas kontrolünde geçti tamamen. Üçlük şov yapan Terry'den bahsetmek gerek elbette. 9/10 isabetle 32 sayı üretti tecrübeli oyuncu ve takımını galibiyete taşıyan isim oldu. Aynı zamanda 6/6 üçlük ile oynayan Peja 21 sayıya imza attı. Terry bireysel olarak play-off rekorunu egale ederken takım olarak 20 üçlük isabeti bulan Dallas play-off rekoruna ulaştı. Peja seri boyunca müthiş bir yürekle oynadı. Sacramento yıllarının intikamını aldı adeta Lakers'tan. Dün gece Barea'ın da benchten gelerek 22 sayıya imza attığını belirtmek gerek. Nowitzki ise fazla sahneye çıkmadı dün gece ama iyi basketbolunu sergilemeyi sürürdü ve 17 sayı-7 ribaund ile maçı tamamladı. Lakers cephesinde Kobe maçın ilk çeyreğinde bir hırsla oynadı ancak kalan bölümde etkili değildi ve 17 sayı ile mücadeleyi tamamladı yıldız oyuncu. Benchten Brown'un 15 sayılık bir katkısı vardı ama bu Lakers için yeterli olmadı.

Dün akşam benchten mthiş bir katkı aldı Dallas. Lakers toplamda 86 sayı üretirken sadece Dallas benchinden 86 sayı gelmesi biraz enteresan oldu. Lakers'lı oyuncular maçın son çeyreğinde sinirlerine hakim olamayarak sert hareketlere imza attılar. Odom'un hareketi neyse ama Bynum'un sakatlamaya yönelik sert hareketinin ardından maçın tadı tuzu kalmadı. Bynum'dan bahsetmişken Lakers seri boyunca belki de play-off boyunca pota altı üstünlüğünü kullanamadı çoğu maçta. Phil Jackson adına kötü bir finiş oldu ama takım olarak o kadar ruhsuz bir Lakers vardı ki Jackson toparlayamadı bile takımını. Serinin bu sonuçla bitmesinde Kidd'in bu yaşına ve yavaşlayan ayaklarına rağmen Kobe'yi savunması ve müthiş çabasının olduğu da bir gerçek.

Bulls 88 - Hawks 100
Açıkçası Hawks'ın serinin ilk maçında aldığı maçtan sonra başka bir maç çalacağını düşünmüyordum. Ancak dün akşam müthiş bir yürek ortaya koyarak galibiyet almayı bildiler ve seriyi en kötü ihtimalle tekrar Atlanta2ya taşıyabilecekler. Bu onlar adına oldukça önemli. İlk maçı nasıl kazanmıştı Hawks cephesi müthiş bir yüzde ile şut atarak. Bu maçta ne oldu yine oldukça başarılı bir şut yüzdesi ile oynayan Hawks iyi gününe denk geldi ve kazanmayı başardı. Yine söylüyorum bu derece çok şanslı bir gününde olmadıkları sürece maç alma ihtimali çok çok az şahinlerin.

Dün akşam Rose 34 sayı-10 asist ile istatistiksel olarak hayli iyi bir performans sergilemiş gibi gözükse de maç içinde 32 şut kullanması onun için bile fazla. Onun için bile fazla çünkü Rose, Chicago'nun en önemli oyuncularından biri ancak gereğinden fazla topu elinde tuttu. Boozer ise 18 sayı ile oynadı ancak galibiyet için yeterli değildi performansı. Serinin Atlanta'da olan maçlarında iyi süreler alan Ömer dün akşam en başarılı play-off istatistiklerine ulaştı. 13 dakika sahada kalan Ömer 3 sayı-8 ribaund-2 blok ile başarılı bir performans sergiledi.

Kazanan tarafa geçecek olursak dün akşamın en etkili performansı şüphesiz ki Smith'ten geldi. Josh Smith 23 sayı-16 ribaund-8 asist ile harika bir maç çıkartırken, Atlanta'da bir play-off maçında 20-15 barajını geçen ikinci oyuncu olmuş Mutombo'dan sonra. Joe Johnson ise 24 sayı-5 asist ile takımının en skoreri olmayı başardı ve iyi performansıyla dikkat çekti. Kazanırken iyi oynuyor ama kaybederken de çabuk sinen bir oyuncu Johnson. Atlanta'da 12 sayı-4 ribaund-4 asist ile oynayan Teague'nin de galibiyette önemi büyük. Genç yaşına rağmen müthiş bir yürekle oynuyor ve doğru yaptığı tercihlerle dikkat çekiyor.

8 Mayıs 2011 Pazar

8 Mayıs Programı

8 Mayıs Pazar 22:30 Los Angeles Lakers- Dallas Maverics (NTVSPOR)
9 Mayıs Pazar 03:00 Chicago Bulls- Atlanta Hawks

Hazır NBA Playofflarının heyecanı yetmezmiş gibi, bir de Euroleague ile, bizim gibi basketbola aç olanlar için süper doyurucu bir menü ile ziyafet çekmiş olduk şu birkaç gündür; üzerine bir de bu menünün tatlısı olarak, süper makul bir saatte de Lakers- Mavs maçı var. Tadından yenmez doğrusu. Seri 3-0 olsa da, bu maçtan sonra 4-0 olsa da süper bir maç izleyeceğimizi düşünüyorum, umutluyum bu konuda. Yarın sınavı veya işi olmayanlar, Bulls veya Hawks'a sempati duyanlar için de Bulls- Hawks maçı var. İki maçta da eksik yok uzun dönem sakatlığı olanlar dışında. Ron Artest de bu maç cezası bittiğinden takıma geri dönecek.

Dallas, inanılmaz istekliliği, süper savunması ve Nowitzki eksenli hücumu ile Lakers'a çok nahoş bir sürpriz yapmıştı; hem de bir değil iki değil, tam üç maç bunu yaptılar. Lakers'ın durumunu zaten yazmıştık, pek bir değişiklik yok. Söylemeye gerek yok, NBA tarihinde 3-0'dan gelip seriyi kazanan bir takım yok. NHL tarihinde 3 kere (en sonuncusunu 2010 Philadelphia Flyers başarmıştı), Beyzbol'da bir kere (2004- Boston Red Sox) bu başarıldı Amerikan profesyonel sporları tarihinde. NBA'de ise 98 kere 3-0'lık skor çıktı ortaya, ve ilk üç maçı kazanan takımlar hep turu geçti. Hele de Dallas böyle oynarken, Kobe ne kadar hala (!) özgüven sahibi olsa da, Lakers taraftarı üzülmeye başlayabilir, sezon erken kapatılacak onlar için diyebiliriz. Maverics ise turu erken kapatıp Batı Finali'nde rakibinin belli olmasını beklerken dinlenmeye çekilebilir bir süre. Sanırım bu seriyi de Nowitzki'nin kariyerinde altın bir adım olarak hatırlarız.

Diğer yandan da Atlanta'da gözümüz kulağımız. Buradaki iki maç zaten çok önemliydi serinin akışı için, şimdi de eğer 3-1 olursa, seri kırılacaktır büyük ihtimalle. Jamal Crawford ikinci maçı Hawks kaybettikten sonra, "En iyi Bulls bu ise biz iyi durumdayız" demişti, ama aslında üçüncü maç Bulls daha iyi bir durumda idi bana göre. Hem Rose hem takımın geneli anlamında. Hawks iddiasını sürdürmek için, kazanmalı, bunun için de Joe Johnson ve Jamal Crawford daha çok şut atmalı iyi yüzdeler ile.

NBA'de Bugün - Play-Off 20.Gün

Heat 81 - Celtics 97
İkinci maçın sonunda özellikle internet ortamlarında Garnett'e yapılan eleştirileri hatırlıyorum da bu maç bir cevap gibi geldi. Medyada da en çok eleştirilen isimlerin başındaydı deneyimli oyuncu ama serinin üçüncü maçında Celtics'i seriye ortak eden isim oldu. Boston evinde ağırladığı Miami'ye 16 sayı fark attı ve seriyi 2-1'e getirdi. Pierce'in müthiş performansıyla maça giren Celtics ilk çeyrek üstün olan taraftı. İkinci çeyrek skordaki durumu dengeleyen Miami maçın erken bitmediğini gösteriyordu. Ancak devreden sonra parke üzerinde öyle bir Celtics vardı ki bir an 2008'i hatırlar gibi oldum. Savunmada vidalar sıkıldı, hücumda yıldızlar olsun rol elemanları olsun herkes bir şeyler yapma ve takıma katkı sağlama peşindeydi. Bu dönemde müthiş bir yürek ortaya koyan Boston mücadelesi ile skordaki üstünlüğü aldı ve maç sonuna kadar bunu korumayı başardı.

Garnett 28 sayı-18 ribaund ile kendisine bitti diyenlere adeta cevap verdi. Pota altında Anthony karşısında oynadı maçın genelinde ve bire birlerde oldukça başarılı sonuçlar aldı. Aynı zamanda Pierce kazanmak için geldiklerini gösterircesine oynuyordu 27 sayısıyla. Shaq dönüş yaptı dün akşam. Uzun zamandır oynamayan bir ismin nasıl bir katkı vereceği de merak konusu tabi. Rondo'nun üçüncü çeyreğin sonunda kolunu kırdığını ama son çeyrek oyuna döndüğünü belirtmek lazım. Bülent Korkmaz performansı gösterdi adeta ama bir sonraki maçta oynayacak mı bence şüpheli.

Miami cephesinde pota altı adına hiç bir şey yoktu. Anthony'nin benchten gelerek bulduğu 12 sayı ekstra bir katkı olsa da maçın ilerleyen dakikalarında Ilgauskas'ın benchte unutulması yanlıştı. Ortalama olarak zaten o süreleri alıyor ancak değişen güç dengeleri ve durumlara göre alternatif yaratması gerekiyordu koçun. Takımda ayakta kalan isim sadece Wade oldu Bosh 6, LeBron 15 sayıda kalırken, Wade 23 sayı-7 asist ile takımın en etkilisi oldu. Bir de Chalmers'ın benchten gelip sağladıı 17 sayı var tabi atlamamak lazım.

Thunder 93 - Grizzlies 101
Grizzlies'in başarısı bu play-off'ların en çok konuşulacak en çok hatırlanacak olaylarından biri. Dün akşam evinde bir kez daha Oklahoma'yı mağlup ederek seride bir adım öne geçtiler. Maçın geneline bakınca Oklahoma'nın kazanacağını öngörmek normal olandı. Üçüncü çeyrek bir ara 16 sayılık farkı sağlayan Oklahoma galibiyete doğru emin adımlarla ilerliyordu. Ancak son çeyrek müthiş bir Memphis geri dönüşü ve rüzgarı arkasına alan taraftar ve oyuncularla Memphis geri döndü. Maçı önce uzatmaya taşıyan Memphis geriden gelmenin avantajı ve psikolojik rahatlığıyla uzatmaya da iyi başlayan taraf oldu ve seride ikinci kez kazanmayı başardı. Son çeyrekle beraber uzatmanın sonucu 38-17 Memphis lehine oldu. Bu skor bile geri dönüşü özetlemeye yeterli olacaktır.

Oklahoma'nın dün gece kaderini belirleyen isim Westbrook oldu. Tamam yeri geldiğinde çok iyi hücum gücü var, şutu var, pas yeteneği var. İlk devrede bunların hepsinden örnekler sergiledi ve takımının en iyisiydi. Doğru basketbolu oynuyordu ve attığı şuttan çok yaptığı asistler ön plandaydı. Ancak Memphis'in geri dönüşüne el ayak uzatan ve adeta takımını satan isimde Westbrook'un kendisiydi son çeyrekte. Üst üste 8-10 hücum kimselere bakmadan bir başına top kullanan ve yaptığı top kayıplarıyla rakibe kolay sayı imkanı veren Westbrook için bu maç hanesine büyük bir eksi olarak yazıldı. Maçı da 23 sayı-12 asist-7 top kaybı ile tamamladığını belirtmek lazım. Durant ise 22 sayı-12 ribaund üretti.

Bir tarafta guardın bariz yanlışları bu kadar göz önünde olurken diğer tarafta Conley'in her zaman doğru işleri yapması da dikkatlerden kaçmıyordu. Memphis'in en önemli hücum gücünden biriydi dün akşam ve 18 sayı ile maçı tamamladı. Memphis'i sırtında taşıyan isim olan Randolph ise 21 sayı-21 ribaund ile harika bir maç çıkarttı ve galibiyeti getiren isimlerden biriydi. Aynı zamanda Tony Allen'ın Durant'ı savunmada fazlasıyla yavaşlatması ve hücumda Mayo'nun sorumluluk alarak 18 sayı üretmesi vs vs... Memphis oyuncularının hepsi müthiş bir mücadele ile bu maçı istedi ve aldı.