BIY AD

1 Haziran 2011 Çarşamba

NBA Finalleri: 1.Maç

Mavericks 82 - Heat 94
2011 Finalleri güzel bir maçla başladı. İlk devre uykudan mıdır nedir bilmem ama maç pek final havası vermiyordu. Hani parke üzerindeki ve forma üzerindeki minik logolardan finallerin bir ayağının oynandığını anlıyorduk. İki takımda müthiş savunmalarla başladı maça ve oyundaki seviye bir hayli yüksekti. Zaten maçın ilk çeyreği oldukça kısır geçti ve iki takımında skor üretmekte zorlandığı gözlendi. Belliydi ki ilk çeyrek takımlar birbirlerini tartıyorlardı.

Dallas'ın alan savunmasına geçmesiyle beraber Heat'in vereceği tepkiyi merak ediyordum. İçeri penetre konusunda sıkıntı yaşayan ve boyalı alana drive edemeyen Miami oyuncuları çizginin gerisinden şut kullanmaya başlamakta gecikmedi. İki takım arasındaki en belirleyici istatistiklerden olan üçlükler konusunda dün Heat daha iyi olan taraftı. %45 gibi önemli bir rakam ile topu çemberden geçirdi Miami ve alan savunmasına cevap verebildi. Özellikle hücumun tıkandığı anlarda sahneye çıkan Chalmers'ın katkıları ikinci devrenin sonunda Miami'yi ayakta tutan etmendi. Nitekim Chalmers maçı 12 sayı ile tamamladı ve benchten gelen desteğin başlangıcı oldu. Dallas cephesinde ise Marion'un yanı sıra ikinci çeyrek Nowitzki'nin kıpırdanmaya başlaması Heat adına tehlike sinyallerinin yanmasına yol açtı.

Üçüncü periyotta sahneye çıkan isim LeBron ve son çeyrekte de son sözü söyleyen isim Wade oldu. Dallas cephesinde ikinci yarı ortaya çıkan ve yüreğini ortaya koyan bir isim olmadı. Nowitzki'nin çabaları tek başına yetersiz kalırken ilk devre önemli katkılar veren Terry ise etkili olamadı. LeBron üçüncü periyodun sonunda üçlükleriyle dikkat çekti. İkinci devreye 7-0 ile başlayan ve rakibini erken molaya götüren Dallas'a karşı Heat çeyreğin kalanında 22-10 gibi bir skor elde etti. Son çeyrek iyiden iyiye kendini gösteren ve Mvp gibi oynayan Wade hücumda ve savunmada etkili olarak takımını galibiyete taşıdı.

Miami'nin hücum ribaundları konusunda da bu maçta fark yarattığını belirtmek lazım. Finallerde 16 hücum ribaundu almak önemli bir başarı ki elde ettiğin hücum şansları ile skor elde etme şansın artıyor. Hücum ribaundu demişken aldığı 5 hücum ribaundu ile bu konuda başarılı bir maç çıkartan Bosh 19 sayı-9 ribaund ile mücadele ederek boyalı alanda Heat adına etkili oldu. Wade son çeyrek sazı eline alarak takımı yönetti ve 22 sayı-10 ribaund-6 asist ile double-double yaptı. James ise üçüncü periyodun sonunda ortaya koyduğu yürekle takımını skor olarak öne geçirdi ve geri dönüşü başlatan isim oldu. 24 sayı ile takımının en skoreri oldu James ve yanında 9 ribaund-5 asist üretti. Heat'in en önemli artısı bench desteği oldu. Bibby ve Joel'den belki katkı gelmedi ama Haslem-Miller-Chalmers hatta kısıtlı süre alan Howard'dan dahi önemli katkılar almayı başardı Miami.

Dallas'a bakacak olursak şüphesiz takımın en etkili ismi Dirk Nowitzki oldu. Oyun disiplininden hiç kopmayan Alman yıldız 27 sayı-8 ribaund ile mücadele etti. Serbest atış kaçırmadan oynayan Nowitzki şut isabeti konusunda 7/18 ile mücadele etti. Heat böylece istediğini gerçekleştirmiş oldu ve Nowitzki'yi elinden geldiğince yavaşlattı. Nowitzki'ye ayak uydurma konusunda dün gecenin en iyisi Marion oldu. 16 sayı-10 ribaund ile elini taşın altına sokan ve sorumluluk alan Marion takımın iyilerindendi. Benchi ile önceki serilerde önemli avantajlar yaratan Dallas bu sefer bunu kullanamadı. Terry-Barea-Peja üçlüsünden sadece 14 sayı geldi ki 12 sayısını Terry üretti bunların. Chandler'ın alacağı süre ve oynayacağı oyun Dallas adına kritik nokta. Nitekim onun faul problemine girdiği andan itibaren Heat vitesi arttırmayı başardı. Yüzük için belki de son kozlarını oynayan Kidd finallerin ilk maçında 9 sayı-6 asist ile mücadele etti.

1 FARKLI FIKIR:

Adsız dedi ki...

Chicago serisinde çok iyi iş çıkardı hakkını verelim ama bu maç Bosh etkili falan değildi.