BIY AD

29 Aralık 2009 Salı

Tyreke Evans, Jordan ve LeBron Seviyesinde

Daha dün gece Kobe-Evans videosunu keserken kafama koydum bu yazıyı kaleme almayı. Bir çaylağın 20 sayı, 5 ribaund, 5 asist ortalamalarını tutturması normal olmamalıydı. "Kaç oyuncu yapmıştır ki acaba?" diye merak edip bakayım dedim. Gördüğüm listedeki iki isim başlıkta zaten: Michael Jordan, LeBron James, Oscar Robertson. Peki ya bu sezon 20-5-5 yapan oyuncular kimler? Wade, Joe Johnson ve yine LeBron. Yazıyı daha fazla sürdürmeme gerek var mı? Var tabii ki, olmaz olur mu...

Biraz özelliklerinden bahsedelim. Taa draft zamanında, 3-5 youtube videosuna göre Evans'ın defanstaki boşlukları mükemmel okuyup çembere rahat gittiğini ve defansın çökmesine sebep olduğunu yazmıştım. Sanırım 7 veya 8 maç izledim Kings'i bu sezon, bir oyuncu youtube videolarıyla ancak bu kadar örtüşebilirdi herhalde. Bir de işin diğer tarafına gelelim. Draft zamanında Sacramento'nun gerçek bir oyun kurucu olan Rubio'yu almasının daha hayırlı olabileceğini yazmıştım ama Evans'ın da yeteneklerini yabana atmamak gerektiğini söylemiştim. Ne yalan söyleyeyim şimdi dengeler değişti. Kings'in doğru iş yaptığını itiraf etmeliyim. Harika bir seçim oldu Evans onlar adına. Bu kayıp sezonda NBA'de Kings sezonun sürprizlerinden biri olarak dile getiriliyorsa bunun en büyük sebebi genç guard. Hatta Evans'a olan güven nedeniyle Kevin Martin'i ve yüklü kontratını takasla elden çıkarmayı bile düşünüyor kulüp.

Ama Evans'ın eleştirilecek yönleri de var. Daha doğrusu oyununda geliştirmesi, çalışması gereken noktalar diyelim. Öncelikle şutu güvenilir değil. Ayrıca sol eli yeterince kuvvetli değil. Bitiricilikten bahsetmiyorum, o konuda fena değil. Dediğim şey rakiplerini genellikle sağından penetre ederek geçmeye çalışması. Hatta 'geçmesi' diye düzelteyim, çünkü genelde başarılı oluyor. En iyi yaptığı hareketlerden biri soldan sağa crossover yapıp rakibi şaşırtmak. Ama savunma oyuncusu Evans'ın sağını kapadığında ve bu savunmacının arkası bomboş değil ise, Evans sol eliyle penetre etmekten çekiniyor. Bunun en iyi örneğini Lakers-Kings maçında gördük. Kobe özellikle Evans'ın sağına önlem alınca, ayrıca Gasol de devamlı o bölgeyi kollayınca, Evans hücum etmekte çok gecikti ve sonunda da sola gitme kararını verip topu Kobe'ye kaptırdı.


Link

Bunun yanında üçlüklerini de geliştirmesi gerekiyor. Bütün bu özelliklerini daha iyi hale getirmesi halinde, bir süre sonra süperstar sıfatı ile izleyeceğiz kendisini. Gerçi bazen bu tip genç oyuncularda medya ve taraftarlar çok gaza gelip bazı eksiklerini göremiyorlar. O nedenle her zaman biraz temkinli olmakta fayda var.

Başlığın sebebine yani 20-5-5'e geri dönelim. Sezon sonuna kadar bu istatistikleri yapmaya devam eder mi? Bence zor. Hele Kevin Martin geldikten sonra takımın birinci adamlığından, ikinciliğe ineceğini ve 2-3 dakika da süre kaybedeceğini düşünürsek, sezon sonunda 20-5-5 görmemiz zor gibi duruyor. Yine de düşünmesi bile güzel. 2009 draft'ına giren oyuncular 'son yılların en zayıf sınıfı' olarak nitelendirilmişti birçok otorite tarafından Evans şimdiden bu eleştiriye başkaldırdı tek başına. Bu arada onu beğenenler arasında başlıkta kıyasladığım LeBron James de var. İki uzatmada zar zor kazandıkları maç sonrasında LeBron, Tyreke Evans ile el sıkışırken 5-10 saniye birşeyler söylemişti kendisine. Daha önce beğendiği oyunculara (Gallinari, Eric Maynor) bu şekilde moral verdiğini görmüştük LeBron'un.

Bu arada yazının sonuna geldik ama dikkat ederseniz yılın çaylağı konusuna girmedim bile. Zaten beklentilerin bu kadar düşük olduğu Kings takımını şu anki olduğu konuma taşıması bile tek başına yeterli olsa gerek bu ödülü alması için. Evans'ın NBA'de ilk kez izlediğimden beri, "Kings'i bu adam için izleyin" diyordum. Şu anda ise daha bir şiddetle tavsiye ediyorum.

8 FARKLI FIKIR:

maliano dedi ki...

İbrahim Kutluay da böyle sol eliyle penetre edemezdi,özel hoca tutmuştu kendine ama değişen birşey olmamıştı :) Evans illa ki düzeltir kısa sürede. Eline sağlık.

sabonis dedi ki...

ahaha hakikaten ya o konuda ibrahim kutluay vardı. soldan sağ elle penetre ediyordu adam çok zorda kalınca =P

teşekkürler.

Dan Dirik dedi ki...

İkinci resimdeki Kobe bakışı paha biçilemez bu arada d:

Absürd dedi ki...

Bu draft'ın esas yıldızının Grifin olduğunu düşünüyorum, sakatlıktan döndükten sonra onun içinde böyle bir yazı bekliyorum ^^

Berkay dedi ki...

griffin sakatlıktan dönse de pek hızlı katkı sağlayamaz gibime geliyor.
ama bu draft sınıfı, flynn, harden, griffin, stephen curry, demar derozan gibi adamlarla beraber, iki tane süper yıldız adayını barındırıyor.
jennings ve tyreke gerçekten muhteşem oyuncular olabilirler.
diğer iyi oyuncular için bkz: hill, hansbrough, eric maynor, dejuan blair

Hasan dedi ki...

Ufak ufak 2010 draftina hazirlanmak da istiyorsaniz Kentucky'den John Wall'a bakin derim. Buyuk bir ihtimalle birinci siradan secilecek.

Absürd dedi ki...

BrkY: Sana bu yılın boş geçmediği konusunda katılıyorum ancak, Jennings'den çok şey beklenmemesi gerektiğine inanıyorum. Ayrıca iyi olarak yazdığın oyunculardan Blair ve Handsbrough bana kalırsa sadece iyi oyuncu olarak kalıcaklar, özellikle Blair'in daha yukarı çıkabiliceğini sanmıyorum dünkü maçın ilk yarısını izleyebildim ancak o cüsseyle ayakları yere basmıyor, arkasına ben geçip ittirsem yıkılıcak gibi cüsse var ancak kuvvet yok, taylor ise özellikle benim beklentilerimin çok çok altında, ben onun daha da yukarılarda seçilmesini bekliyordum hatta ancak pacers'ın beyaz adam tutkusu olmasa belki daha da aşağıya düşücekti, ancak şuana kadar neden bu kadar aşağı düştüğünü anlayabildim tabi ki daha ilk sezonları umarım özellikle taylor kendini daha da geliştirir, Blair'de az kuvvetlensin o ne öyle türk kası gibi %50 yağ adam.

calvin dedi ki...

evansla beraber omri casspi de çok iyi iş çıkartıyorr bu sezon. çok izlemedim bu oyuncuyu ama görünüşü ve oyun stili itibariyle stojakovice benzetmişler forumlarda. sen ne düşünüyorsun bu konuda?