BIY AD

27 Aralık 2009 Pazar

Yılın Maçı: Cavs - Lakers

Dün vaktim olmadığı için yazamadım. Geç de olsa şu maçı yazmak lazım. Gerek yılın en çok beklenen maçı olduğu için, gerek maçta çıkan olaylar için. Kısaca özet yazayım:

Lakers'da Kobe ve Artest hariç istisnasız herkes, sezondaki en kötü maçlarını oynadılar herhalde. Kobe'nin de 11/32 isabeti dikkatinizi çekmesin, maçı koptuktan sonra zorlama atışlar denedi birkaç tane, yoksa 11/27 falandı. Maç boyunca hem kendisi skor buldu hem de takım arkadaşlarını oyuna sokmaya çalıştı. Ama Gasol-Odom-Bynum 3'lüsünün hiç oynamaya niyetleri yoktu. Buna rağmen tam 8 asist yaptı Kobe. Örneğin maçın başında dip çizgiden boyalı alana girip Gasol'e yaptığı asist harikaydı.

Cavs'de ise Mo Williams adeta tek başına maçı domine etti. İçeri penetre ederek yaptığı asistler ve bulduğu müthiş isabetli şutlarla Cavs'in maçı farklı şekilde önde götürmesini sağladı. Hatta Kobe bu adamın o kadar sıcak olmasına sinirlenmiş olacak ki, bir pozisyonda rakibine bilerek çarpıp yere serdi. Kobe'nin geçmişte de bu tarz hareketlerini çok gördük. Kobe'nin kazanma hırsını bilmeyen yoktur herhalde ama başka oyunculara zarar vermenin hırs ile hiçbir ilgisi yok...


Link

İlginçtir Mo'yu LeBron'dan önce söyledim Cavs'in galibiyetindeki emeği için. Evet bence daha çok katkısı oldu LeBron'dan. Ama tabii superstar'ı da unutmamak lazım. Artest'in savunmasına rağmen arkadaşlarına hazırladığı bomboş şut imkanları ve pota altından post-up ile bulduğu sayılarla Cavs için çok önemliydi. Ayrıca Cavaliers'ın, Lakers'ın uzunlarına karşı Big Z - Shaq ikilisi gibi aşırı büyük ve geniş bir ikili kullanabilmesi, Cavs'e avantaj sağladı. Normalde pota altında sağladığı üstünlükle rakiplerini bitiren Lakers, boyalı alandan skor üretmekte çok zorlandı. İkinci çeyrekte açılan farkı kapatmayı başaramadılar çünkü Cavs her alanda rakibine üstünlük kurdu.

Buradan maçta çıkan olaylara geçelim. Kobe'ye özellikle çembere penetre ederken uzunlar tarafından yapılan birkaç faul verilmedi. Bunlardan 2 tanesi çok netti. Ama öteki tarafta, bu kadar net olmasa da Cavs'in itiraz ettiği düdükler de vardı. Bir pozisyonda Mo Williams Odom tartışmaya başladılar ve ikinci teknik faulü sonrasında Odom oyundan atıldı. Bu olay seyirciye patlamak için bahane oldu... Hakemlerin Cavs lehine çalıştıklarını düşünmelerinin yanında, Cavs'e farklı yenilecek olmalarının verdiği sinirle oyun sahasına ellerindeki köpükten yapılmış Lakers eldivenlerini atmaya başladılar. Bence rakipleri Cavs yerine - Celtics hariç - herhangi başka bir takım olsa seyirci yabancı madde atmazdı.


Link

Çok gereksiz bir hareketti. Maçta dediğim gibi Cavs aleyhine de Lakers'ınkiler kadar net olmasa da düdükler çıkmıştı. Yani bu yenilgi kesinlikle hakemler yüzünden gelmedi. Kobe ve Artest hariç, Lakers'daki bütün oyuncuların "Amaaan Noel'de maç mı oynanır?" havasında oynamalarından kaynaklandı. Nitekim koç Phil Jackson da bir çeyrek arasında (veya devrede hatırlamıyorum) yaptığı röportajda "İşte hakemleri görüyorsunuz, biz de Noel'de bu maçı oynamak zorunda bırakılıyoruz." tarzında bir açıklama yaptı. Ayıp etti. Aşağıda da Kobe'nin maçtan sonra muhabirlern sorduğu sorulara verdiği yanıtlar var:


Link

14 FARKLI FIKIR:

organic soap dedi ki...

Bu yenilgi hakemler yüzünden gelmemiş olabilir ama yapılan hatalar 2-3 tane değildir emin olun. cavs aleyhine de düdükler çıktı da demişsiniz ki, bu söze söyleyecek şey bulamıyorum. kobe'nin kaçırdığı 21 şutun neredeyse yarısında kobe'ye faul vardı. adamın günahı ne? o insan değil mi? ayrıca mo williams'a da çalınan iki tane üst üste saçma faul kararları vardı, fark 6'ya inmiş iken. onlar çalınmasaydı bile lakers alamazdı demek büyük bir iddia.

tabi lakers oyuncularının kobe hariç çok kötü oynadıkları da bir gerçek. fisher, biraz da artest elinden geleni yaptı sadece. cavs'e tebrikler, güzel oynadılar.

Adsız dedi ki...

Yazdığın yazıları takip ediyorum, genelde de katılıyorum; ancak bu sefer pek katılamayacağım. 3-4 pozisyondan çok daha fazlası vardı o maçta. Kobe'nin kaçırdığu şutların yaklaşık yarısında faul var. Ayrıca 2 faul tam fark 20 sayıdan 6 sayıya inmişken geldi ki bence maçı kopartan noktaydı. Tam momentum Lakers'a geçmişken yanlışlığı tartışılmayacak 2 kararla fark tekrar açıldı ve o noktadan sonra yakınlaşamadı da.

En basitinden Staples'ın alkışlamaktan başka bişi yapmayan burjuva seyircisinin sahaya yabancı madde atması maçın nasıl yönetildiğinin açık bir kanıtıdır.

Adsız dedi ki...

Ve eklemeliyim ki, evet kimse Lakers maçı o fauller çalınsa kazanırdı diyemez ama maçı koparttı denilecek o 2 faul öyle yerlerde çalındı ki, ayakta uyuyan Lakers uzunları bile gaza gelebilirdi eğer fark orada tekrar açılmaya başlamasaydı.

sabonis dedi ki...

en net kobe'ye shaq'ın yaptığı faul var diye aklımda kalmış o da 3. çeyreğin ortalarındaydı. 12-13 sayı falandı herhalde fark o dönemde. 6 sayı iken verilmeyen bir faul hatırlamıyorum.

Adsız dedi ki...

yok kobe nin kacirdigi her sutta faul vardi, gorunmez bi el surekli faul yapiyordu. zaten zoruna gitmis mo williamsa da cakmis sinsice. lebron dan cok daha antipatik bu herif.

HAKAN dedi ki...

Lakers gibi tahminen "nba tarihinin" hakemler tarafından en kayrılmış takımının hakemler yüzünden bu kadar galeyana gelmesi de ayrı bir ilginç tabi.

Kings ile Minnesota zamanında kendilerini benzinle yaksalardı yeriydi anlaşılan.

calvin dedi ki...

geçmişi karıştırmanın alemi yok. maçı izledik gördük. benim gördüğüm en net pozisyon varejaonun kobeye havada attığı kalçaydı. 6 sayıyken fark bedavadan verilen fauller de var.

hakemler bu maç gösterdi gerçekten neyin ne olduğunu.

Adsız dedi ki...

farzı misal o maçta lebron 19-15le 30 küsür atmış olsaydı mo will de 15de 5 le 10 sayı falan atmış olsaydı kobe mo ya yaptıgı faulu lebrona da yapardı dimi

Unknown dedi ki...

seyirciyi hakemlerden cok takimlarinin kotu oynu ve kobe'nin her pozisyon sonrasi hakeme mizmizlanmasi tahrik etti bence. bu tarz cirkin hareketeri de cabasi. mo williams bu pozisyondan sonra ufak bi sakatlik gecirdi ve daha ciddi de olabilirdi. ustune derek fisher da kasitli bi omuz atti mo williamsa daha sonra. her yenildikleri mac boyle yapicaksa bunlar isimiz var.

ayrica cleveland'i kutlamak lazim tum olanlara ragmen sogukkanliklarini koruyup sadece basketbola odaklandiklari icin. ve evet cleveland aleyhine de bariz hakem hatalari vardi. lakerslilar cok alismislar heralde tum duduklerin istedikleri gibi calinmasina.

Adsız dedi ki...

seyirciyi hakemlerden cok takimlarinin kotu oynu ve kobe'nin her pozisyon sonrasi hakeme mizmizlanmasi tahrik etti bence. bu tarz cirkin hareketeri de cabasi. mo williams bu pozisyondan sonra ufak bi sakatlik gecirdi ve daha ciddi de olabilirdi. ustune derek fisher da kasitli bi omuz atti mo williamsa daha sonra. her yenildikleri mac boyle yapicaksa bunlar isimiz var.

ayrica cleveland'i kutlamak lazim tum olanlara ragmen sogukkanliklarini koruyup sadece basketbola odaklandiklari icin. ve evet cleveland aleyhine de bariz hakem hatalari vardi. lakerslilar cok alismislar heralde tum duduklerin istedikleri gibi calinmasina.

Adsız dedi ki...

sitenin adını konyalı cavlierlslar diye degiştir bence artık

Dan Dirik dedi ki...

fanatizm kötü be

PIERREMANU dedi ki...

Daha maçın başında başladı Lakerslılar her pozisyonda hakemlerle bıdı bıdı konuşmaya. Özellikle de Kobe. Çok temiz pozisyonlarda bile terso terso bakışlar attı hakemlere. O bakışlarını maça mangal yapmaya çıkmış arkadaşlarına atsa ve çenesini de onlara konuştursa daha düzgün bir iş yapmış olurdu kanımca. Ayrıca işler karıştığında LeBron'un arkadaşlarını toplayıp temiz oynuyoruz, konuşmuyoruz tarzında birşeyler söylemesi de güzel bir liderlik örneğiydi bence. He fark o kadar açılmışken herkes öyle konuşur diyenler olabilir ama her halta bir kulp takmayalım bence. Lakers bu maçı bu şekilde kaybetmeyi sonuna kadar hak etmiştir. Mızmızlanmaya gerek yok. Adam gibi oynayın hakkınız yenirse konuşmaya yüzünüz olsun.

Adsız dedi ki...

Yani şu maç için bile Lakers'ın hakkının yenmediğini söyleyenler var ya, ne diyim.. Kimse demiyor ki Lakers mükemmel oynarken hakemler maçı baltaladı; ancak hakemler son umut ışığını da alıp götürdüler. Kaan Kural da artık Kobe ve Lebron en çok düdük alan isimler demesin, dayak yiye yiye öldü adam. Geçen seneki Cavs'ı da hatırlıyoruz, Lebron'un hakeme dönüp gözlerini süzmesi düdük alması için yeterli bir sebepti. Kaç maç geçmişti de Lebron'un personal faul sayısı anca 6ya ulaşmıştı.Kobe de maçın başından beri bıdı bıdı konuşmuş değil ayrıca. Lütfen bilelim de konuşalım.

Lakers'ı bu maç deli gibi de eleştirdim -eleştiririm de- ama elmayla armutu ayırmak, hakemleri de ayrıca belirtmek lazım.