BIY AD

18 Mayıs 2010 Salı

Batı Finali: Lakers - Suns Değerlendirmesi

İki birbirine zıt takımın eşleşmesinde tek bir kritik nokta var bana göre: Sağlık. 3-4 gündür Bynum'ın dizinin iyi durumda olmadığı yönünde haberler çıkıyor. Zaten kendisi de işin kötüye gittiğini ama oynamaya devam edeceğini söylemişti. Bu başlı başına kritik bir nokta çünkü Suns'ın boyalı alandaki yumuşak ikilisini (Frye-Amare) dağıtacak isimlere sahipti Lakers. Şimdi Bynum'ın durumu ne olacak belli değil. Lakers'ın problemleri bununla bitmiyor: Bugün çıkan haberlere göre Kobe'nin sorunlu sağ dizi yine şişmiş ve antrenmanlara katılamamış. Şişliği indirmek için sıvı çekilmiş dizinden. Playofflar öncesinde ve ilk turun büyük bölümünde dizinden neler çektiğini, Kobe gibi oynamadığını biliyoruz kendisinin. Yani onun sağlıklı olup olmadığı da Suns serisini belirleyecek faktörlerden biri olacak. Ancak şu şartlarda denge biraz Suns lehine bozulmuş gibi.

Uzunlardan girelim hemen. Ne de olsa en kritik eşleşmeler burada. Lakers eğer Suns'ı yenecekse Gasol ve Bynum'dan maç başına ortalama en az 35-40 sayı bulmalı. Özellikle Gasol'ü Amare'nin savunduğu her pozisyon Lakers'ın o madeni işlemesi gerekiyor. Lopez'e karşı da rahat sayı ürettiğini gördük sezon içinde o ayrı... Ancak Bynum'ın Jazz karşısında son 2 maçta çok sınırlı gözükmesi ve yaptığı açıklamalar nedeniyle Lakers en büyük avantajlarından birini yarı yarıya kaybedecek gibi gözüküyor: Cüsse. Üstelik Robin Lopez'in de döneceğini hatırlatayım. 1.5 aydır oynamasa da, playofflar için bir çaylak da olsa, Suns'ın savunma direnci açısından çok kritik. Bynum'ın kısıtlı dakikalar almak durumunda kalması halinde Odom'a dönecekler. Bu da Lakers'ın Suns ile beraber koşabilmesine imkan sağlayacak. Aslında Odom bir ilaç sayılır bu bakımdan Suns'a karşı. Dışarda Frye'ı, Gasol'den iyi savunacaktır bu da bir artı. Frye, Spurs'e karşı %50'nin üzerinde üçlük atarak x-faktörü olmuştu serinin onun form durumu ve ne kadar iyi savunulduğu önemli olacak. Odom, Lakers'ın NBA'deki en iyi üçlük savunan takım olmasındaki en önemli sebep belki de. Tabii yardım savunmasını ve rotasyonları es geçtiğim düşünülmesin. Fakat Odom, Amare ile eşleştiğinde boyalı alanda yetersiz kalabilir. Diğer türlü Amare, Gasol-Bynum ikilisi karşısında hücumda şutu girmedikçe çok zorlanacak gibi duruyor. Ayrıca Bynum'ın 20 civarı dakika alması demek, Lakers'ın zaten dar olan bench'ine daha çok başvurması demek. Bu konuda zaten Suns'ın ne kadar avantajlı olduğuna değinmeme bile gerek olduğunu sanmıyorum.

Gelelim olağan şüphelilere yani guard'lara. Fisher'ın Nash'i yavaşlatma ihtimali neredeyse imkansız. Yok adamın ayakları gitmiyor, perdelemeye takılınca savaşamıyor, ne yapsın? Kısacası savunma yapamıyor Fisher. Nash'in en büyük dezavantajı savunmada adamının yanından yürüyerek geçip gitmesine seyirci kalması ancak Fisher'ın bunları yapacak gücünün de kalmadığını biliyoruz. Fisher'ın tek olayı kritik şutlarda ön plana çıkması. Nash'in saha görüşüyle defansı nasıl çökerttiğine falan girmesem de olur herhalde. Suns'ı son 6 senedir izliyoruz hepimiz. Belki kısa aralıklarla Kobe'yi Nash'in üzerinde deneyebilir PJ ama dizi o durumdayken ne kadar mantıklı bir tercih olur tartışılır. Hill'i tutarak dinlenmesi en mantıklı şey olacaktır Kobe'nin...

Kobe demişken onu, yarı finalde Ginobili'yi oldukça iyi savunan Hill alacak. Sağlıklı bir Kobe, Hill'i darmadağın edebilirdi ancak şu anda soru işaretleri var. Diğer tarafta sezon içinde Lakers'a karşı %31 şut yüzdesiyle ortalama 9 sayı üretebilen J-Rich'in katkısı bir başka x-faktörü olabilir serinin. Şu anda inanılmaz formda ve playofflar'da %50'nin üzerinde üçlük isabeti buluyor. Karşısında genellikle Artest'i bulacak ancak Artest eski hızında değil ve rakibini kovalarken perdelere takılıyor. Deron'a karşı kısa süreli denendiğinde bunu gördük. Zaten sezon içinde J-Rich'in o kadar zorlanmasının sebebi Artest değildi, en azından aklıma hiç böyle birşey yazmamışım. J-Rich'in form düzeyini koruması Suns açısından çok önemli olacak. Onunla ilgili bir istatistik vermişlerdi bir maçta: 20 sayı civarını bulduğu zaman Suns'ın acaip bir kazanma/kaybetme oranı vardı.

Bench konusunda ise sadece isimleri vereyim: Amundson, Barbosa, Dragic, Dudley, Frye'a karşılık Brown, Farmar ve Odom. Dediğim gibi Bynum'ın dizi nedeniyle savunmada Lopez ile Amare'yi cezalandıramayıp, savunmada yavaşlığı nedeniyle bir Aşil'in topuğu halini alması durumunda Lakers'ın Odom opsiyonu mevcut. Bu Suns ile daha iyi eşleşmelerini sağlayacaksa da boyalı alan dominantlığından ve skor üretiminden kısılacağı anlamına geliyor. Ayrıca bench'i de iyice daraltacak. Yani kısacası Bynum ile Kobe'nin sakatlıklarının etkilerini oyun alanında görmeyeceksek Lakers avantajlı. Ben Kobe'nin sakatlık haberi öncesinde 4-3 Lakers'ın kazanacağını düşünüyordum. Ancak sakatlıklardan dolayı Kobe-Bynum beklenileni veremezse iş değişir. Olay çünkü sadece ligin en iyi üçlük atan ile en iyi üçlük savunan takımı arasındaki bir eşleşme değil. Suns savunmacıları üçlüğün gerisine çekerek boyalı alanın boşalmasını sağlıyor ve içerisi Amare-Nash'e kalıyor.

Lakers'ın yaşadığı sakatlıkları ve Lakers'ın formunu göz önüne alınca, J-Rich ile Frye'dan sadece 1'i aynı seviyede performans verse bile Suns kazanır diye düşünüyorum: 4-2. Sadece Kobe'nin sakat olması bu kadar değiştirir mi serinin gidişatını? Bana göre evet. Ama bu, sırf raporlara dayalı olarak konuşursak çıkan sonuç. Esas olarak Kobe'nin parkede yapabildiklerini gözlemlemek en sağlıklı cevabı verecektir. Kobe sağlıklıysa ve son 5 maçtakine yakın bir seviyede oynarsa, Lakers otomatikman favori konumuna geçer: 4-3.

Edit: Kobe'nin diz sakatlığı falan hikaye çıktı galiba =)

7 FARKLI FIKIR:

Adsız dedi ki...

hadi inş inş

Adsız dedi ki...

degerlendirme yazılarınız görüşleriniz çok degerli ama play off lar boyunca bassarısız oldugunuz üzere bu sride de cok fantazi bi sonuc yorumu olmus:))

lakers cok zorlanmadan gececektir suns ı...
kobe nin diz şişliği flnda sunsa gibi birtakıa karsı bana mısın demez..
30+ ortalamyal seriyi sonuclandırır bence..
4-2 la diorum bndee

Antimadde dedi ki...

Kobe sakat'ta olsa maçı alır.Sakatlanınca daha iyi oynuyor sanki.Robin Lopez'in dönmesi iyi haber olsada Phoenix'in yinede pota altında Lakers tarafından dövüleceğini zannediyorum.Ama umarım haksız çıkarım ve Phoenix seriyi alır.Çünkü Steve Nash'in bir şampiyonluğu olmasını çok istiyorum.

Adsız dedi ki...

Gönlüm nash mantığım kobe diyor. peki ya kara kuşak sahibi mbenga?

calvin dedi ki...

kobenin sakatlığı evet çok etkiler ama sağlıklı bir kobe varken 4-3 la gerçekten baya kötümser olmuş. zira kobe sakat bile olsa lakers öyle kendine geldi ki playofflarda, gasol de çok formda. bende 4-2 la diyeceğim

Berkay dedi ki...

lakers şu anda seriyi bitirmek üzere sabonis. tüm açıkları buluyorlar. bir de gasol ün kobe'ye gönderdiği muhteşem bi pas var. bence onu paylaşmalısın.

Adsız dedi ki...

P-Jax eksik kalmış bence bu analizde.