BIY AD

19 Mayıs 2010 Çarşamba

Mental Çöküş


Link

İnternetimde problem var 2-3 saattir, bir türlü koyamıyordum yazıyı. Sonunda başardım. Magic Amway Arena'da 2'de 0 çekerek, The Garden'a gidiyor. Şu noktadan sonra mucize gerek herhalde kendilerine. Bu hale gelmelerinin nedeni mental olarak çökmeleri.

Carter birçokları tarafından "Baskı altında ezilir" tezini doğru çıkartmak için çabaladı adeta. En kritik yerde 2'de 0 faul attı. Bununla yetinmedi Magic, önce Redick topu tuttuğu anda mola almayarak hem 3.5 saniye yedi saatten hem de Magic topu rakip sahaya taşıma hakkını kaybetti. Akıl almaz bir sahneydi. İnanamadım gözlerime. Sonra da Nelson yaklaşık 2 saniye kala uzaklardan şuta kalktı maçı uzatmaya götürmek için. Bunu neredeyse her oyuncudan görüyoruz NBA'deki, saatin farkında olup 1 fazla dripling yapan veya pas veren oyuncu sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Topu Redick'e aktarsa bomboş bir üçlük bulabilirdi Magic. Ama bu kadar kısa süre kalmışken, son pozisyonu eleştirmek biraz haksızlık olur. Daha çok 0.5 ile 2 saniye arasındaki farkı bileni, doğrusunu yapanı alkışlamak gerek. Carter ve özellikle de Redick'in çöktükleri ve maçın o noktaya gelmesine sebep oldukları bir gerçek.

Rashard Lewis konferans finallerine gelmemiş kafa olarak onu görüyoruz. Takımın 3. en önemli skoreri, sezon içinde Celtics'e ortalama 19 sayı atan oyuncunuz iki maçta toplam 11 sayıda kalıyor. Bunda Lewis elbette sorumlu ama onun yanında Magic'in playofflar'da oynadığı seviyenin altında kalmasının ve Celtics savunmasının da payı var elbette. Magic'teki telaş nedeniyle topa dokunamadı bile dün. Bu sabaha karşı, ilk maça göre 8 asist fazla yapan Magic'te nedense top paylaşımından pek fazla eser yok (Türk NBA severler burada hep bir ağızdan "Hedo" diyoruz sanki). Bunda Celtics'in Howard'ı ısrarla bire bir tutmasının da payı var. Bu şekilde bir açık yakalayamayınca defansta, Carter ile Nelson'ın penetrelerine ve yaratıcılığına kalıyor boş şut bulmaları. Celtics defansı da ikili sıkıştırmaya gitmeyince boş şut imkanı vermiyor Magic'e. Bu da panik havası yaratıyor Orlando'da, hücum Howard'dan dönmediği zaman tıkanıp kalıyorlar. Dün gece Dwight Howard ile attığı tek şutta isabet bulan Gortat dışında %31 ile şut attı Magic. NBA'in en iyi şut atan ikinci takımından bahsediyoruz... Stan Van Gundy'nin de burada devreye girmesi ve takıma çözüm üretmesi lazım.

18 FARKLI FIKIR:

Adsız dedi ki...

orlando en azından 1 galibiyet alacaktır deplasmanda diye düşünüyorum. yüzde kaç ihtimal veriyorsun orlando'nun finale çıkmasına?

Çağrı dedi ki...

P.Pierce'ın maçın sonunda faul aldığı pozisyonda hatalı yürüme yok mu ?!

cikkoleite dedi ki...

Howard-Gortat ikilisi ayni anda oynatilabilir bence.Ikisi de Pivot özellikli oyuncular fakat bu ikisinden ayni anda yararlanilmasi bur Tur´un kilit noktasi bence.Cünkü Howard tek basina Rasheed-Perkins-Davis-Garnett üclüsüne hücum olarak üstünlük kursa da onlarin hücum katkilarini engelleyemiyor.Boston´un attigi 95 sayinin 34´ü pota altindan gelmis.

Unknown dedi ki...

Her zaman şunu söylemişimdir.Bir takımda Bargnani ve Carter varsa o takımın bırakın şampiyon olmasını final oynamasının imkanı yoktur.Vince Carter playofflarda kariyeri boyunca akıl almaz sayı ortalamaları kazansada kazanma zamanı geldiğinde bu ortalamaları hep düşer.Dün geceki maçta ve ondan önceki maçlarda Orlando'nun Hido'yu nasıl aradığını görmek Hidayet'in arkasından 10 milyon dolar etmez diyen Otis Smith'in yüzünü görme isteği duydurdu bana.Parayı vermeyerek Hem Hido'yu yaktılar hemde Orlando'yu.

Adsız dedi ki...

Kaan Kural coştu yine;

"Eurolig seviyesine yakın sertlikte bir maç oluyor" !!?**

"Magic'in en iyi savunmacısı Pietrus Pierce'ı savunacak" !2x?

Adsız dedi ki...

Howard ve Pietrus ikilsinin Pierce'a yaptığı resmen ahlaksızlıktı. Sert oyuna böyle karşılık verilmez. Salon dışında Pierce'un suratına nasıl bakacak Howard merak ediyorum doğrusu.

Adsız dedi ki...

Orlandonun normal sezonda takır takır işleyen o Kaan Kural'ın çok begendiği hucumu play-offda puf dedi söndü. Eğer Boston'un sahip olduğu gibi hem Howard'la boğuşacak hem de sayı yapacak yeterli sayıda uzununuz varsa orlando'nun set üçlükçüleri kitlenir kalırlar. Bunu aşmanın tek yolu yeterli sayıda delici oyuncuya sahip olmaktır. Mesela rondo ile nelson yer değiştirse olay çok farklı cereyan ederdi. Hidayetin dünkü oyunu değiştiricek faktör olduğuna inanmıyorum, realist olalım.

Adsız dedi ki...

boston benchi bu 3 kisilik rotasyonla bile iyi durumda. eger rasit bu motivasyonunu korursa, lakers a baya bi problem cikarirlar.

calvin dedi ki...

hidayet zor zamanlarındaki soğukkanlılığıyla etkiliydi. ki magic bu maçı o yüzden kaybetti. ben inanıyorum ki geçen seneki hidayet olsa carter yerine magic alırdı bu maçı. hatırlayın yahu geçen playofflardaki performansını.

Unknown dedi ki...

Lewis in sorun değil bu aslında kötü oynamasının nedeni ona pozisyon hazırlayacak oyuncunun nelson olması ve nelsonun da carter la yer değiştirdiğini zannetmesi seride.. bu adam kendini gene kobe zannetmeye başladı..
lewis ne yapsın adama 40 dakkada 3 şut attırıyorsan bunda onun suçu değil o topu çevirip ona getiremeyen magic hücumunun suçudur..

ayrıca son pozisyonda carter ın faulleri kaçırması bir hata onun yanında reddick molayı aldığ süre 4.8 di fakat süre 3.5 da durdu.. orada 1.3 sanie yediler magic ten.
TAbi kobe nelson topu yine aldı ve aldığı gibi potaya fırlattı sğreye bakmadan.. halbuki çok rahat 2 adım atabilirdi..en azından redick e atsa o daha müsait pozisyonda 3 lük deneybilrdi..

tolga dedi ki...

@adsiz:Hidayetin dünkü oyunu değiştiricek faktör olduğuna inanmıyorum, realist olalım

hadi gel realist olalım; dün gece hido'nun yerine oynayan carter ve barnes'in toplam 2 asisti var takım toplam da 18 asist yapmış geçen maç daha vahim 10 filan'dı yanlış hatırlamıyorsam. adamlar rezil hücum ediyorlar. defans desen yerlerde sürünüyor geçen yılki seride yanlış değilsem pierce ve alan 10 sayı'nın altında ortalamalarla oynuyorlardı.

neyse çok da güzel olmuş çok da iyi olmuş :))) beter olsunlar.

Adsız dedi ki...

bu takimin guard ya da point forvet e ihtiyaci var. aklima 97 senesinin anfernee hardaway i geliyo. ilac gibi gelirdi valla.

Adsız dedi ki...

@tolga Geçen yıl Garnett ve Sheed yoktu ve Boston bu derece istim üstünde değildi. Mesajımda açıklamıştım ama tekrar ifade edeyim; Boston defansını point şutörlerle çözemesiniz penetreler dağıtırsınız bunu yapacak oyuncu da Hidayet değil Rondo, Parker, Westbrook tarzı adamlardır. Hidayet'in son topu soğukkanlı kullanma becerisi ile kendi pzisyonunu yaratma yetisini karıştırmamak gerekir. Hido istediği anda savunmacısını geçip potaya ilerleyebilen bir oyuncu değil, fizik kuralları buna engel. Yani dünkü maçta Hido'da Levis gibi kitlenip kalacaktı kanımca.

Adsız dedi ki...

Şu Carter'ı şuçlama saçmalığının Kaan Kural'ın anlık olaylardan felsefi yorumlar çıkarma tarzından etkilenerek yapıldığını düşünüyorum. Carter "zor zamnlardan geri adım atarmış", sorumluk almazmış, Hidayet olsa böyle olmazmış falan... Ben yanlış maçımı izledim yoksa Carter clutch time da topu alıp önce bire bir oyun sonunda hakika bir fade-away ile magic'i maçta ilk kez 90-89 öne geçiren basketi atmadı mı? Peşindende yine tek başına potaya yüklenip faul aldı ama faulleri kaçrdı diye loser oldu adam, vay canına! Loserlıkla winnerlık arasındaki ince çizgiye bakın siz!

Unknown dedi ki...

bence olay vince carter da bitiyor. vince carter çok iyi bir delici ama en büyük sorunu içeriye girdikten sonra topu dışarıdaki uygun adama değil potaya atması( dikkat edin carter hep içeriye girdiğinde garnette de içeriye geliyor ve lewis boş kalıyor ama top gelmiyor) bir de redick daha fazla kullanılmalı hatta bence sonlara doğru vince carterin yerine girmeli

Adsız dedi ki...

2-0 'ın sorumlusu carter diyenlere katılmıyorum adam resmen iki maçtada kendini parçaladı ama bu oyun takım oyunu ve boston şuan daha bi takım görüntüsü veriyo.ayrıca carter faul atışların sadece ilkini kaçırdı ikincisi bilerek atmamaya çalıştı çünkü dönen topu howardın alması sağlanacaktı ama herşey sette çizildiği gibi olmuyor ribandu boston alınca iş değişti aynısını ilk maçta yapmıştı ve howard ribandu alarak sayı yapmıştı bu sefer olmadı.ayrıca hidayet benim bildiğim sf yani 3 numara cartersa sg yani 2 numara adamların konumları ve görevleri çok farklı hidayet bu takımdan gitmeseydi ya barnes'in yada Pietrus'un yarinde oynıcaktı ki işte o zaman orlanda inanılmaz bi takım olurdu yani cartersız değil hem carterlı hemde hidayetli bi takım bostonu zorlardı hatta eleyebilirdi.ehh böyle olmadığına görede orlandonun işi çok zor bu noktadan sonra tecrübe konuşur vede boston öper artık.

aragornOrmancioglu dedi ki...

bu konu bir suredir batug forum da da tartisiliyor. kendi adima konusayim: kaan kural i basketbol tanrisi sanan 13 yasinda bir ergen degilim. aslinda cogu konuda onla hem fikir degilim ama bence carter konusunda hakli.
carter i takriben 700 senedir izliyorum ve bu adamin tek basina son ceyregi domine eden bir playoff performansini izlemedim. senerler once, yanilmiyosam 2001 dogu yari finalinde ratliff in ustunden kacirdigi bir son saniye sutu vardi. iste o suttan beri carter icin isler playoff ta iyi gitmiyo. normal sezonda, baski azken zaman zaman jordan a bagladigi oluyo ama bi orda oluyo. yani 1 kere 2 kere olur tamam deriz ama biz bu adami 10 seneden uzun bir suredir izliyoruz.
herhangi bir bozuk parayi 1000 kere atarsaniz ve 500 civari tura gelirse belli bir kesinlikle para hilesiz diyebilirsiniz. ben de belirli bir kesinlikle iddia ediyorum: carter fazlasiyla yetenekli biri ama clutch player degil.
ayrica boston u delici oyuncusu olmayan bir orlando nun yenemiyecegi gorusunu de katilmiyorum. genelde basketbolun bu derece kati kurallari olmuyor. gecen sene de boston ve cleveland serileri yine bu seneki gibi cok yakin skorlarla gecmisti ve orlando ayni bu seneki gibi zaman zaman ciddi anlamda ezilmisti. hidayet i elestirilebilecek cok yonu var ama bi isi iyi yapiyo o da kritik anlarda sorumluluk almak. gecen seneki hidayet hem howard in hem lewis in performasini artiriyodu. takimda son ceyrekte eli titremeyen biri vardi. bu sene bu bahsettiklerimin ikisi de yok. acik konusalim gecen sene hidayet o basa bas giden maclari aldi gitti. eger bu seneki boston savunmasi gecen senekinden bi kademe daha yuksek derseniz de size gecen seneki nba finallerini hatirlatirim. bu seneki orl-bos maclarini izledim ve su bi gercek ki gecen sene lakers hem howard i hem de sutorleri bu seneki boston dan daha iyi kitledi ama orlando nun sansi biraz yaver gitse, courtney lee o tipi kacirmasa, takim halinde biraz daha tecrubeli olsalar, kisaca nenemin testisleri olsa orlando delici bi oyuncusu olmadan sampiyon olabilirdi. ozetle, bence delici bir oyuncusu olmadan da orlando bostonu yenebilir ama topun donmesini saglayacak, eli ayagina dolasmayacak birileri lazim.

Adsız dedi ki...

Ulan arkadaş ne Hidayet miş ya.Bakın geçen sene Garnett yoktu, neymiş Garnett yokmuş.Buna rağmen orlando o seriyi zar-zor geçmedimi.Hidayet 3. maçdı sanırsam her aldığını sallayıp girmeseydi,şimdiye ne orlandosundan ne de carter dan bahsediyo olurduk.ekşide elamanın biri orlando magic başlığına bi istatistik yazmış bi kaç gün önce.ordaki rakamlarlada destekliyebilirim.maçların durumuna gelirsek diyeceğim şudur ki; bi arkadaş bi takımda carter ve bargnani varsa o takım şampiyon olamaz demiş, ha bi takımda nelson varsa o takım şampiyon olamaz.geçen sene hidayetin bi balıda nelson la beraber playoff oynamamasıdır.serinin durumuysa SVG ye bağlı.J-will in daha fazla kullanılması ve lewis i aktif kullanacak bir hücum düzeniyle seriyi orlandonun 4-3 geçmesini yakın görüyorum.Seneye ise orlandonun kesin kez nelson kişisinden kurtulması gerekir.