BIY AD

16 Ağustos 2009 Pazar

Nesin Sen?

Az önce Berlin'de düzenlenen Dünya Atletizm Şampiyonası'nda Usain Bolt 9.58 ile 100 metrede bir kez daha dünya rekorunu kırdı. Bir önceki rekor 9.69 ile yine kendisine aitti. 100 metrede zamanı 0.11 saniye geliştirdi yani... Bolt'cuğum insan mısın? Çita mısın? Ferrari misin? Açıkla da bilelim artık. Utanmasan 9'un altına ineceksin...

Adam o kadar hızlı koşuyor ki, bir gün kendisini koşarken izliyor olacağız ve yarışın ortasında "bzzzzt" efektiyle yok olacak, boyut değiştirecek.

Bu adam emekli olduktan sonra şu an onu izleyen hiç kimse bir daha rekorun kırıldığına tanık olamayacak herhalde. Keşke Cüneyt Koryürek ve Kenan Onuk hayatta olsalardı da bu tarihi olaya şahitlik etselerdi.

Bu da yarışın videosu:

9 FARKLI FIKIR:

stickman dedi ki...

benim şöyle bi düşüncem var, bir önceki 100 metre rekorunda koşarken gözlemledim bunu. son metrelere doğru yavaşlıyo biraz :D ve bence bunu bilerek yapıyo, rekoru yavaş yavaş kırmak için. belki de değildir şimdi günahını almayım :D

Adsız dedi ki...

arkadaşım doğru diyosun bir de baştan bak usain bolt hep çıkışı kötü diye eleştiriliodu bu yarışta çıkışı iyiydi ama yeterince iyi olsaydı 9.5(9 buçuk) saniyenin altında 0.1 km kateden bi insan evladı görücektik

önümüzdeki yarışa bakıcaz :)

Adsız dedi ki...

stickman haklısın :D sanırım menajerlerin özellikle istediği birşey bu.reklam için,sürekli gündemde kalabilmek için izledikleri bi yol.aynı taktiği yelena isinbayeva da blanka vlasic de uyguluyo.çünkü zaten onlara yaklaşabilecek sporcular yok :D usain bolt kısa adımlarla hızlı çıkış taktiğini oturtursa 9.5'in bile altına düşebilir bu adam

Adsız dedi ki...

yani siz diyorsunuz ki; bolt öyle bir insan evladı ki böyle bir yarışta koşarken çizgiyi geçeceği zamanı saniyenin yüzde onu gibi bir sürede (bak ne diyorum arkadaşım: 1 saniyenin yüzde onu) kontrol edebiliyor. elinize kronometre verseler, durdur şunu 9.58'de deseler yapamazsınız ama bolt'un kemdini 9.58 durdurabildiğini iddia ediyorsunuz. bravo valla.

sabonis dedi ki...

arkadaşlar bence de yani bir adamın normalde yapabildiği derece 8.5-9 olursa ancak 9.58'i ayarlayabileceğini düşünüyorum. Yoksa zaten minimum 9.40 koşacak bir adam 18 saliseyi nasıl ayarlasın. Ben çok ihtimal vermiyorum. Atletizmin diğer dallarında bu olabilir. Ama 100 metre gibi herkesin 50 salise aralığına sıkıştığı bir yarışta olamaz bana kalırsa.

Adsız dedi ki...

ben rahatlıkla ayarlama yaptığını düşünüyorum. o hızda içinden bir kere zönk desen 1o saliselik ayar verirsin yarışa. 2 kere dedin mi 20 salise eder. 4'e kadar yolu var bence bu adamda.

fairfax dedi ki...

Dun yaptigi cikis inanilmazdi, bu cikisla kontrol etmesi derecesini yuksek olasilik ki bana sorarsaniz etti. 9.4'e indirebilir gibi duruyor. Zaten soyluyor yapabilecegini ve ben kosulsuz inaniyorum bu adama.

http://timesofindia.indiatimes.com/sports/more-sports/athletics/I-can-run-94-seconds-says-champion-Bolt/articleshow/4900405.cms

Adsız dedi ki...

Birkac yanlisi duzelteyim; Bolt kotu cikis yapmiyor, sadece tepki suresi daha dusuk(en dusuk :). Kotu cikisi degerlendirmek icin ilk 10m'yi katetme suresini bakilir.Bolt'un top speed'i digerlerinden cok daha iyi ve bu hiza genelde 50-60m arasinda ulasabiliyor.Ornegin Powell Bolttan cok daha cabuk top speedine ulassa da 50-90m ler arasinda her 10 metrede Bolt 3 salise daha iyi kosuyor. Ve stickman in soyledigi de kismen dogru ki 2008 de bolt 50-90m arasindaki 10m splitleri 0.82sn de kosmasina ragmen son 10m yi 0.93 ile kosmustu. Yani aslinda Bolt her sene kosusunda kendine 6-7 salise birakiyor ve bunu gelecek senenin rekoru olarak goruyoruz. Bolt ne zaman 90-100m arasini 50-60 gibi kosarsa o zaman yarisi daha sallayarak bitirecek demektir.

Adsız dedi ki...

Ben yıllar önce Enka pistinde Zeki Öztürk'ün kısa mesafe idmanını saat kullanmadan yaptığını görmüştüm. Yanındaki arkadaşına 65 gidelim, 30 gidelim, vs. diyordu ve saat kullanmadan bu hızlarda tamamlıyorlardı mesafeleri. Canlı şahidiyim. Şunu anlamak zor oluyor sanıyorum: Bu adamların biriktirmiş oldukları güç, yapabildiklerinden çooook daha fazla. Yani, elde ettikleri derecelere, potansiyellerinin realizasyonu fiziksel unsurlarca sınırlandığı ölçüde ulaşıyorlar. O nedenle, bizim kavrayamayacağımız bir marj içinde hareket edebiliyorlar. Daha gider bu adam. Zaman içinde görürüz.