BIY AD

6 Ekim 2009 Salı

NBA Okullu Oldu

Westbrook, Chris Paul, Durant ve Jeff Green, bu yaz üniversite eğitimlerini sürdüren 45 oyuncudan sadece 4'üymüş. Hepsi yarım kalan üniversite eğitimlerini bitirme kararı almışlar. İstatistiklere göre NBA oyuncularının %60'ı emekliliklerinden sonra 5 yıl içerisinde paralarını bitiriyorlarmış. NFL oyuncularının ise %78'i bu sorunla iki yıl içinde karşılaşıyorlarmış. Bu duruma, yakın zamanlardan verebileceğimiz en iyi örnek Charles Barkley. Kendisinin milyonlarca dolarından geriye - kumar sağolsun - pek birşey kalmadığı hatta bir sürü borcu olduğu konuşuluyor.

Konu dağılmasın, oyuncuların diplomalarına ulaşmaya çalışmalarından bahsediyorduk: NFL'deki oyuncuların %50'sinden fazlası üniversite diplomasına sahiplermiş ve bu rakam NBA'e oranla bir hayli yüksek kalıyor. Bunun nedeni de NFL'deki kontratların garanti para vaat etmemesi, bu da oyuncuların önce okuyarak geleceklerini garnati almalarına neden oluyor. NBA'de ise durum tam tersi: Özellikle ilk turda seçilen oyuncuların alacakları paralar garanti olduğu için, oyuncular bir an önce profesyonel hayata atılıp ailelerini ve kendilerini kurtarmak istiyorlar ve eğitimlerini tamamlamadan draft'a katılıyorlar.

Şimdilerde, parayı bulmuş oyuncuların eğitimlerini tamamlamak için gösterdikleri bu çaba gerçekten takdire şayan. Tabii abartılmadıkça. Örneğin Vince Carter, Toronto yıllarında 76'ers ile oynadıkları playoff serisinin 7. maçının sabahı mezuniyeti törenine katılıp ardından uçakla Philadelphia'ya uçmuş ve maçtaki yerini almıştı. Kendisi son saniyedeki şutu kaçırınca da Raptors maçı ve seriyi kaybetmiş ve Carter da eleştiri oklarının hedefi olmuştu. Olay lise yıllarından hayal meyal kalmış aklımda, bu haber vesilesiyle bir kez daha anımsamış oldum. Carter'ın hareketi biraz abartılı tabii ki. Neyse konu o değil, konu NBA oyuncularının şu günlerde doğru kararı vermeleri.

Böylece kariyerleri yaş veya sakatlık sebebiyle sona erdiğinde, sudan çıkmış balığa dönmek yerine, aldıkları eğitimle paralarını nasıl kullanmaları gerektiğini daha iyi bilip, gerekirse okudukları sektörde çalışarak da hayatlarını kazanmaya devam edebilirler. Ayrıca Westbrook'un söylediğine göre onun okulunu bitirmek için gösterdiği bu çaba kardeşine ve başkalarına da iyi bir örnek teşkil ediyormuş. Kesinlikle doğru bir tespit gelmiş Westbrook'tan katılmamak elde değil. Düşünsenize 'hayatını zaten kurtarmış' olan bir öğrenci yazın basketbolunu geliştirmek yerine okuluna gidiyor. Bu elbette onu örnek alanları da motive edecektir. Durant'ın bu konudaki sözleriyle bitirelim: "Mezuniyetim, en az draft edilmem kadar önemli hatta belki de daha önemli bir olay. Çünkü diploma hayatım boyunca benimle olacak."

1 FARKLI FIKIR:

lembo dedi ki...

carter'la ilgili o olayı çok net hatırlıyorum.. " her zaman play-off 7. maçı oynayabilirim , ama her zaman katılacak bir mezuniyet törenim olmayacak" gibi bir şey söylemişti.. ya da buna benzer bir şey.. sonuçta biz kazanıp finale kadar gitmiştik. the prince, bir daha hiç bir zaman daha ileri gitme şansı bulamadı ama.. o maçı kazansalar bizim gibi milwaukee'yi geçip final yapabilirlerdi belki 2001 de..