BIY AD

25 Şubat 2010 Perşembe

Celtics'in Nate Robinson Takası (Analiz)

Sözde bütün takaslara değinecektim. Son 1 haftadır gerek zamanımın olmaması, gerek gribal enfeksiyon nedeniyle erteleyip durdum. Sadece Jamison hakkında yazabildim. Neyse, eksik kalmasın diye devam edeyim. Bundan sonra da T-Mac ile Kevin Martin'i yazacağım.

İnsanların ikiye bölündüğü bir takas Nate Robinson - Eddie House. Kimisi "Boston ne yaptı anlamadım. Çok yazık oldu." derken, bir diğer kesim "Güzel takas." şeklinde bakıyor. Ben de bu ikinci gruba dahilim. Kısaca anlatayım.

Tabii ki Nate Robinson disiplinsiz bir adam ve pek tabii Eddie House son 3 yıldır gösterdiği mental gelişmeyle çok kişinin dikkatini çekti. Deli dolu bir şutörden çok, rolü gereği set şutörü olduğunu ve savunmada da takımına katkı yapması gerektiğini anlamıştı. Kendisini pek çok kere yerlere attığını, hücum faul almaya çalıştığını gördük, hatta yaptığı savunma ve adamının önünde kalma çabası da ortalamanın üzerine çıktı diyebiliriz. Bunların üzerine D'Antoni'nin Nate ile anlaşamaması ve House'un eski öğrencisi olması sebebiyle Knicks'in bu takası yapmaması için hiçbir neden yoktu ortada.

Öteki tarafta Celtics bu takası niye yaptı? Daha iyi olmak için elbette. Ama bunu yaparken biraz risk aldılar. Öncelikle Nate Robinson'dan başlayalım. Önce kötü özellikleri: Bir kere disiplinsiz zaten yazının başında belirttiğim gibi, hocasıyla takışabilecek, takım arkadaşlarıyla uyum sağlamakta problem yaşayabilecek bir oyuncu. Hatta biraz daha ileri gidelim, takım arkadaşları onu sevmekte ve saymakta bile güçlük çekebilirler. Ama Celtics'in genel ortamından, havasından suyundan etkilenip, şampiyonluk yarışında olduğunu ve sahada bulunduğu her saniyeyi ciddi oynaması gerektiğini anlarsa işte o zaman ortada sorun kalmaz. Buna ek olarak kariyeri boyunca ortalamanın altında bir savunmacı oldu Nate. Halbuki yeterli çabukluğa sahip ve bazı yakın giden maçlarda kafasını verdiği zaman tuttuğu adama yapıştığını ve iyi savunduğunu görmüşlüğüm var. Tabii D'Antoni'nin sisteminden, Thibodeau'nun defans sistemine geçişi bu konuda ona son derece fayda sağlayacaktır.

House'a göre artılarına geldi sıra. Bir kere en başta Nate de House da oyun kurucu bedenine hapsedilmiş birer şutör guard'lar. Tabii Nate'in avantajı daha çabuk ve daha skorer olması. Üstelik kendisine veya takım arkadaşlarına pozisyon yaratabilen bir yetenek. Yani Celtics için bir skor opsiyonu daha diyebiliriz Nate için. Bu da maçların içinde dönem dönem hücumda büyük sıkıntı çeken Celtics'in ihtiyacı olan birşeydi. Ancak defansta bir ufak problem göze çarpıyor. Ufak derken gerçek anlamıyla. Çünkü Rondo maç başına 37 dakika alırken, Nate'i sadece 11 dakika kullanmaları söz konusu olamaz. İkili en az 10 dakika civarında süreyi birlikte geçirecek parkede. Eh Rondo zaten oyun kurucu mevkisinde zaman zaman güçlü rakiplere karşı zorlanıyordu ve bu Celtics'e problem yaratıyordu, onunla beraber Nate Robinson da kendisinden güçlü ve uzun guard'lara karşı mücadele vermek zorunda kalacak. Yani işin defans tarafında iki pozisyonda fiziksel dezavantajı olacak Celtics'in. Bu problem oluşturabilir. Ama Celtics'in defansı geçtiğimiz 2 seneye göre biraz daha kötü gibi gözükse de hala ligin en iyi defans yapan takımlarından biri hatta bana göre birincisi konumundalar. Onların asıl problemi Garnett'in de düşüşe geçmesiyle beraber hücumda yaşadıkları kısırlıklardı, Nate Robinson da takas döneminde House'a karşılık (yani ana parça değiştirmeden) alınabilecek en iyi opsiyondu.

Elbette her takas beraberinde bir risk getiriyor, hele takas ettiğiniz adam Nate Robinson gibi problemli bir oyuncuysa bu risk daha da artıyor ama bence iyi bir iş yaptı Celtics. Zira yukarıda belirttiğim gibi Nate, House'un yaptığı işlerin (boş şut değerlendirmek) yanında ekstra katkılar verebilecek, hücumdaki yetenekleri yadsınamayacak bir isim.

Yan tarafa bir anket koydum, onu da duyurmuş olayım.

4 FARKLI FIKIR:

Adsız dedi ki...

Mükemmel bir analiz olmuş. Noktasına virgülüne kadar mutabıkım.

Adsız dedi ki...

eddie house ve nate robinson arasındaki en önemli fark şu:eddie topu aldığı anda boşsa ve şuta kalktıysa savunmacısı ona yetişmiş olsa dahi şutu sokar.ama nate'in boş kalma süresinin biraz daha fazla olması lazım.

LexLuthor dedi ki...

bence nate ile house arasındaki fark, eddie house'un içeriye drive'ının olmaması. aslında belki vardır da topu eline aldığı anda şuta kalktığı için bilemiyorum :) nate robinson, ny'ta olduğu gibi bazı maçlarda takımı sayıya sıkıştığında skoru sırtlayabilir mi? açıkçası orası biraz muamma. ben pek ümitli değilim. nate robinson'un fazla bencil bir oyuncu olduğunu düşünüyorum (saolsun smaç yarışmaları) bu da boston'a fazla uymaz gibi geliyor ve bu yüzden bana yakın zamanda problem yaşayacakmış gibi geliyor. sanırım adamı sevemememden kaynaklanıyor bu durum :)

Adsız dedi ki...

durant'ın 25+ serisi bitti:)