BIY AD

18 Mart 2010 Perşembe

Baron Davis: "Jennings Yılın Çaylağı" (Analiz)

Evet Baron Davis aynen böyle demiş: "Takımı kazanıyor ve o da takımına liderlik yapıyor. Rakamları da fena değil. NBA'de geleceğin oyun kurucusu kurucusu o." Haklı olduğu yönler olsa da Jennings bu ödülü haketmiyor bana göre. Yazıda Curry ve Tyreke Evans'ın yaptıklarına ve sahadaki duruşlarıyla 3 yıllık oyuncu gibi olduklarının detayına girmeyeceğim. Jennings'i değerlendireceğim.

Sadece kişisel performanslara bakacak olursanız, yukarıda dediğim gibi Evans ve iki adım arkasında Curry'nin yılın çaylağı yarışmasında diğerlerinden koptuğunu söyleyebiliriz. Bunda sezonun ilk 10-15 maçında herkesin kesin gözle yılın çaylağı olarak baktığı Jennings'in büyük düşüşünün bunda payı var. Öyle bir düşüş ki, rakamlara baktığınızda "Gerçek mi bu?" diye soruyorsunuz. Sezona %42 şut yüzdesiyle (ve Warriors'a 55 atarak) başlayan Jennings'in sonradan Mart'a kadar yakaladığı aylık yüzdeler şu şekilde: 37.5 - 32.4 ve sıkı durun 30.7 ve işin daha garibi: Son 2 aydaki üçlük yüzdeleri (35.2 ve 31.1) önceki cümlede verdiğim saha içi yüzdelerinden daha iyi. Bu da Jennings'in ne kadar yanlış seçimler yaptığını gösteriyor bize. Pull-up jumper dediğimiz penetre ederken aniden topu tutup kalktığı şutlar mı dersiniz, 4 metreden denediği göz yaşı damlaları mı yoksa savunmacı üzerindeyken yaptığı fade away atışlar mı? Ne ararsanız bulabilirsiniz yanlış şut seçimi konusunda. Eh tabii buna kötü attıkça büyüyen "Bu da mı girmeyecek?" psikolojisini de ekleyince %30'lara kadar düştü şut yüzdesi. Bu sezonki ortalaması da %37'ye kadar geriledi. Komik bir rakam gerçekten. 16 sayı, 3.5 ribaund ve 6 asist ortalamaları tuttursa da bu yüzde herşeyi berbat ediyor benim gözümde. Herhalde Baron Davis de kariyeri boyunca %40 civarlarında seyrettiği için hoşgörmüş olsa gerek bu istatistiği.

Evet belki liderlik ediyor takımına, belki sürüklüyor bazı maçlarda ama Jennings çok tehlikeli bir silah. Kimi zaman rakibi kolundan vuran (kalbinden Bogut ile Salmons vuruyorlar) Jennings, bazen kılıfındayken kendi kendine ateş alıyor ve Bucks'ı kendi ayağından vuruyor. Yanlış şut ve pas seçimleriyle deli ediyor Bucks'ı tutanları. Ayrıca takımının 36 galibiyet - 30 mağlubiyet gibi bir istatistiğe ulaşmasının nedenlerinden biri doğuda yer alıyor olmasına yorulabilir. Öteki tarafta Warriors ve Kings'in 3'er, 4'er kere karşılaştığı takımların kalitesi çok daha yüksek Bucks'ın oynadığı rakiplere göre. Peki Curry ve Evans doğuda olsalar takımlarını playoff'a taşırlar mıydı? Sanmıyorum. Zaten Kings ile Warriors'ın kadroları ve koçları ile başarıya gitmelerinin zor olduğu sezon başından belliydi. Ben Bucks'ın başarısının biraz da şartlar gereği gelmiş olabileceğine dikkat çektim sadece.

Öteki tarafta ise tarihte 20-5-5'e imza atan 4. çaylak olan (ilk üçü için tık) Evans ile Warriors'daki sakatlıkların ardından son 2 aydır ortalığı birbirine katan Curry'nin, Jennings'den daha ön plana çıktığını söylemeliyim. En azından benim gözümde. Tabii ki Evans bu performansını sezon başından beri sürdürdüğü için, Curry'nin de önünde götürüyor yarışı ve yılın çaylağı ödülünü almaması herhalde çok büyük bir sürpriz olur. Onun hakkında yazdığım yazıyı, hemen üstte verdiğim link'e tıklayarak okuyabilirsiniz. 3 ay önce olmasına rağmen, hala %90 oranında geçerli diyebilirim...

9 FARKLI FIKIR:

tolga dedi ki...

yılın çaylağı tartışmasız tyreke evans

Bitcoin Türk dedi ki...

tartışsak bile sonuç Tyreke olur.

Unknown dedi ki...

onun içeri penetrelerinin öldürücülüğü bir tek lebronda var ligte bence..
mükemmel bir poziyon okuması var..

GrandVizier dedi ki...

Jennings kadar cabuk antipatimi kazanan başka oyuncu varmı bilmiyorum? Takımına liderlik mi ediyomuş şaka galiba,bu sezon en az 15 tane bucks macı izledim hepsinde 20den aşagı şut kullanmadı,1 tane güzel diye bilecegim asisti yok,son dakikalarda eline gelen topu atar. Bucks jennings sayesinde 10 mac fazla kazandıysa 15 macta sayesinde kaybetmiştir

KskHyTr dedi ki...

Bencede Jennings yarardan çok zarar veriyor... şutu yüzdeli girerse girerse daha da fazla katkı verebilir ama başka bir özelliği yok... kesinlikle gerçek bir guard değildir ve olamayacak o egosuyla...
Geçen sene avrupa da fazla bile süre bulmuş...

Asphalt Monkey dedi ki...

Yazidan sonra söyle bir caylak istatistiklerine baktim...Sahada en az 10 dk. oynamis oyunculari sectikten sonra kalan 40 caylak oyuncuyu sut yüzdesine göre siralayinca sondan 4. Jennings cikti. Sonuncu sirada sadece 1 mac oynamis Antonio Anderson oldugunu düsünürsek aslinda caylaklar arasinda en kötü sut yüzdesine sahip 3. oyuncu diyebiliriz.

Kiyaslamak amaciyla söylemiyorum ama LeBron da ilk sene sut tercihlerinden dolayi baya elestirilmisti. 3lük cizigisinin gerisinden fadeaway atmaya falan calisiyordu. Kendine olan güveninden dolayi deniyordu muhakkak o sutlari. Daha sonrasinda kendini biraz gelistirince adam orta sahadan 3lük atar hale geldi neredeyse. Diyecegim Jennings de kendisine güvendiginden dolayi deniyor bu sutlari, atabilecegini bildigi icin. O da kendini gelistirirse ilerleyen yillarda baya etkili bir guard olabilir. Sonucta su an itibariyle en kötü tarafi sut yüzdesi yoksa top kaybi ve asist ortalamalari diger ikisinden daha iyi.

Ama caylak ödülünü bu istatistiklerle haketmedigi de bir gercek. Tyreke ya da Curry Bucks'ta olsa Bucks'in yeri yine ayni olurdu.

EsKenes dedi ki...

Selamlar Sabonis, bir önceki yazında da belirttiğin gibi 20-5-5 yapan 4. çaylak Tyreke. Bu yazıda yanlışlıkla 3.oyuncu demişsin.

CenaR dedi ki...

bence collison'u unutuyorus...

Adsız dedi ki...

"curry ve ya evans bucks'da olsa yerleri değişmezdi" sözünü net biçimde reddediyorum. Bu iki oyuncudan biri bucks'da olsaydı şunada 4. lüğü garantilemişlerdi doğuda.