BIY AD

16 Mart 2010 Salı

Hedo Jerkoğlu ve Takım Seçimi

Pazartesileri son derece yoğun olduğum için kaçırmışım bu olayı. Celtics-Cavs ve Bobcats-Magic izledim ancak ertesi gün iş olduğu için haliyle geç saatteki Raptors-Blazers'ı seyredememiştim. Pazar gecesi Blazers ile Raptors arasında Portland'da oynanan maçta Hedo doğal olarak çok tepki çekmiş, sık sık yuhalalanmış. Nedeni de çoğunuzun hatırlayacağı gibi, Hedo'nun Blazers'a imza atmaya söz verdikten sonra bu kararından vazgeçip Toronto yolunu tutması. İnternette de yukarıdaki fotoğrafı paylaşmış bir kısım taraftar. Blazers tarafı gösterdiği tepkide haklı sayılır, çünkü NBA'de söz, senet olarak kabul ediliyor. Tarihte sözlü olarak anlaşıp 1-2 güne resmi sözleşme imzalayacağı açıklanan ve ardından başka takıma giden oyuncu sayısı bir hayli azdır. Örneğin Boozer'ın 2004 yazında yaptığı hareketten dolayı, Cavs taraftarı onu hala affetmiş değil. Bu nedenle Blazers taraftarının tepkisini de normal karşılıyorum. Ama işin ironik tarafı, Hidayet geçtiğimiz seneki performansından o kadar uzak ki (Calderon ve Raptors sisteminin yanısıra kendi form düşüklüğü nedeniyle) Blazers taraftarları belki de ona teşekkür etmeliler. Zaten bir taraftar bu yönde bir pankart hazırlamış: "Bayan Turkoglu, Andre için teşekkürler" şeklinde. Hatırlayacak olursak: Hedo'nun ufak çaplı satışından sonra Blazers Millsap'i almaya çalışmıştı ancak Utah onu takımda tutmuştu. Son olarak da Andre Miller'a yönelmişlerdi, Hedo'nun Toronto'yu tercih etme nedeni olarak da eşinin Toronto'yu sevdiği yazılıp çizilmişti.

Ama işin bilinmeyen detaylarını Oregonlive adlı site ortaya koymuş. Hedo maçtan sonra "Tanıtım sırasında yuhalanmayı bekliyordum ama bütün maç sürmesi..." demiş hafif bir gülümsemeyle. "Evet insanlar benim burada olmamı istiyordu, birilerinin kalbini kırdıysam özür dilerim. Eşimin Portland'ı sevmediği Toronto'yu tercih ettiği hakkında çıkan haberler ise doğru değil, hiç Toronto'ya gitmedi bile, pasaportuna/evraklarına bakabilirsiniz. Ben doğu kıyısında olmayı tercih ettim daha iyi uyum sağlayacağımı düşündüm ama şu ana kadar düşündüklerim gerçekleşmedi" şeklinde konuşmuş. Hatta yazılan haberde Hedo'nun eşinin hala Orlando'da yaşadığına değinilmiş ancak bu Hedo'nun ağzından yazılmamış. Doğruluğu tartışılır yani.

Eşinin ısrarı ve isteğiyle Toronto'yu tercih etmiş olsa daha bir anlayışla karşılardım ancak sadece para için Portland'dan vazgeçmesine çok da hoş bakmıyorum. Hayır, ben işin etik tarafını da geçtim, tamamen Hedo'nun kariyerindeki başarılar açısından bakarak söylüyorum bunu. Yanılmıyorsam Blazers ile Raptors arasında 4 veya 5 milyon dolarlık bir fark vardı. Bugüne kadar kazandığı ve kazanacağı 85 milyon dolarla yapamayıp, 90 ile yapabileceği ne var merak ediyorum gerçekten. Aradaki 4-5 milyonluk fark elbette inanılmaz büyük bir miktar ama kazandığı parayla kıyaslamak gerek bence. Daha iyi ve daha genç bir takımda oynayıp şampiyon olma ihtimali için bu paradan vazgeçebilir miydi? Daha önce de yazdığım gibi, ben onun Portland'ı seçmesini isterdim. Hatta şunu söyleyebilirim; onun yerinde ben olsam Portland'ı tercih ederdim herhalde.

Not: Başlıktaki 'Jerkoğlu' benim düşüncem değil, sadece resmi internette paylaşan Blazers taraftarının tepkisidir.

15 FARKLI FIKIR:

EsKenes dedi ki...

Birkac gun once cok tartistik bu konuyu Sabonis, sana katiliyorum. Sevgiler.

Kerem Oktemus dedi ki...

Ben olsam Portland'i tercih ederdim derken senin gozun karnin tok o zaman birak Ferrari'yi vale alir zaten nolcak ;) 4-5 kaat yani :) Portland 3-4 sene daha konferans finallerine gelemez Hido olsaydi da farketmezdi.. Bu arada oyuncularin ellerine gecen para vergilerden dolayi cok daha azaliyor..

Adsız dedi ki...

Bu soruyu;" 53 milyon dolara alıp 50 milyon dolara alamayacağın ne var hido?" sorusunu hido toronto ile imzalamadan önce pek çok foruma ve hido'nun bloguna yazmıştım ama maalesef sakalımız olmadığından dinletemedik!

Evet bizim için 3 milyon dolar çok para ama zaten milyonları olan biri bu kadar aç gözlü olmamalı. Aslında vergi meselesi dolayısıyla aradaki fark 3 milyondan da azdı. O zman yazdıklarımın hepsi Toronto'da bir bir gerçekleşti maalesef. Hido'nun sonuda jaric, krilenko gibi parayı bulunca oyunu satan loserlar çöplüğünde anılacak. Oysa öyle bir noktaya gelmişti bir soraki aşama takımını şampğyonluğa taşıyan gerçek bir NBA starlığıydı. Malone, payton, garnett 20 kusur milyonluk kontratları bırakıp, efsanelşmiş adlarına rağmen yüzük uğruna 3-5 kuruşa sözlşeme yapıp rol oyuncusu olmayı kabul ederken hido'nun yaptığı tercih gerçekten affedilmez.

Sanırım loser ve winner oyuncunun farkıda burada ortaya çıkıyor.

Adsız dedi ki...

Bu Boşnak milleti biraz değil epeyce paragözdürler malesef ,akrabalarımdan biliyorum .

Samir

Asphalt Monkey dedi ki...

Performansindaki düsüse baslarda iyimser bakmaya calisip acaba kendisini playoff (olursa tabii) ve yazin oynanacak Dünya Kupasi icin mi sakliyor ve normal sezonda cok zorlamiyor diye düsünüyordum ama artik sezon bitmek üzere ve hala tik yok.

Gerci Orlando'da en iyi oynadigi zamanlarda bile mactan maca istatistikleri arasinda ucurumlar oluyordu.

Bugun cikip bir mac 30+ atsa ertesi mac 0 cekse kimse ne ilk maca ne de ikinci maca sasirir.

Portland - Toronto kararinin detaylarini da bilmeden konusmak ne kadar dogru bilmiyorum. Sonucta Latrell Sprewell gibi ailemi beslemem lazim tarzi komik bir aciklamada bulunmadi. Vardir baska sebepleri, hic olmasa bile bence 5 milyon hala cok büyük bir fark (sonucta hicbirisiyle duygusal bir bagi yok, Portland yerine Orlando olsaydi bence Orlando'da kalirdi) ve kendisinin de dedigi gibi doguda playoffa kalmak batiya göre daha kolay. Özellikle bu sene sonu bitecek büyük kontratlardan bir iki tanesi es kaza batiya giderse o zaman doguda elini kolunu sallayan playoffa oynar.

tolga dedi ki...

-asphalt monkey- arkadaşımızın da dediği gibi bence onun için orlando harici diğer tüm takımlar onun gözünde aynıydı. o da daha fazla para veren ve kendisinin daha rahat edebileceğini düşündüğü yere gitti çokta mantıksız değil yaptığı ama ben de keşke portland'a gitseydi diyorum.

Gençer Başeğmez dedi ki...

performansı düştü, iyi de oldu, sadece para için saçma sapan bir takıma gitti. ne için ? 5 milyon daha fazla kazanmak için. kusura bakmasın ama o artık egoist bir oyuncu. orlandodaki performansını her takımda uygulayabileceğini sandı herhalde. ama torontoda onun orlandoda yaptığı işi çoook iyi yapani avrupanın bence jasi ile beraber en iyi oyun kurucusu var. torontoda ne kazandırabilir takıma ? son saniyede top mu kullanacak bosh varken ? uzuna top indirmesi var sadece özellik olarak bence, bosh da bi howard gibi kalas değil, şut mu ? yüzdesini görüyoruz. ki torontoda kaç şut atacağını sanarak gitti? orlando gibi top dolaştıran başka kaç takım var ki kendisine boş şut imkanı gelsin.

jerkoglu oldukça iyi bir tabir olmuş, bayan türkogluna da portland'ımıza miller'ı kazandırdığı için ben de teşekkür ediyorum =)

portland'ın neresini sevmemiş onu da anlamış değilim. abd dışı biryerde yaşamak ile portland gibi bir şehirde yaşamak ? portland'ı bildiğim gördüğüm için söyleyebilirim ki, oldukça da yaşanabilir bir şehir, ama hido bu egoistlikle los angles'ı da beğenmez herhalde.

Adsız dedi ki...

Orlando dışındaki her takım onun için aynı diye bir mantık olamaz. Raptors ile Lakers, clippers ile celtics nasıl aynı kefeye konabilir. Kobe Bryant bugün maksimum kontrat olarak 23 kusur milyona oynuyor imkan olsada 100 milyon vereceğiz deseler Toronto'ya gider mi?

NBA'de salary/draft sistemi dengeleri korumak için varolsada doğuşundan itibaren loserlık ruhunu işlemiş bazı takımlar vardır ve Raptors bu takımların şahıdır.

Bugüne kadar yıldız seviyesine ulaşmış hiçbir oyuncu bilinçli olarak Toronto'yu tercih etmemiştir(draft piyangosuyla gelen carter ve bu yazında bosh 6 yıllarını doldurur doldurmaz topukladı/acak).

Hido bunları göremeyecek kadar cahil biri olamaz maalesef spor ruhunu, kazanmayı/başarıyı ikinci plana atmış parayı tercih etmiştir.

Adsız dedi ki...

Portland'da ona tam olarak orlando'daki rol önerildi; bu genç yeteneklere abilik yap, takımın beyni ol, clutch time'da sorumluluk al dendi ama o toronto'da figüranlığı tercih etti. portland'ın hido'lu yada hido'suz çok rahat play-off'a kalacağı zaten belliydi pota altında peşpeşe gelen inanılmaz sakatlıklar olmasa ve üstüne hido'nun play-off tecrübeside gelseydi rahatlıkla batı finali oynayabilirler diyebilirdim.

KskHyTr dedi ki...

Özellikle yazının sonu çok güzel olmuş sabonis 90 değilde 85 milyon dolara ne yapamayacak hido? Herhalde nba de 90 milyon civarında kazanan aklı başında herkes o 5 milyon doları şampiyonluğa oynayacak bir takıma tercih etmez... Bunu Eskenes inde dediği gibi tartıştık başka bir postta ama farklı fikirleri olanlarda oldu ve içlerinde bizi akılsızlıkla itham edenler oldu resmen:) sanada böyle ithamlar gelebilir hazırlıklı ol:)

Unknown dedi ki...

Hala ısrarla doğru karar verdiğini düşünüyorum hido açısından bakarak..
Gönlüm portland a gitmesi trafındaydı hatta sağlıklı bir oden ve hido ile 2 sene sonra batı finali hayalleri kuruyordum bende..
Ama madem hidonun tor daki şuandaki konumundan dolayı bunlar var bu portland da da hido olsa idi hiç bişey olmazdı.. Miller dan fazlasını verebilecek durumu yok..;Sonuçta oden sız bu takım 1. turdan öteye gidemez..
Hido loser falan değil ne zman winner oldu ki?
Belki bol avp lı olması cezbetti adamı belki avpai şehir olması..
Sonuçta bir şekilde karar verdi..
Malon la payton la kıyaslamalar biraz saçma olmuş..Malon kaç yaşında 1 milyon dolar oynamış bakmak lazım? ne kadar para kazanmış ve kariyerinde ne gibi başarılar kaszanmış.. Malon zaten yüzüğü olmasa da bu ligin sayı krallıığında kaçıncı bir bakmak lazım...

Velhasıl ben kararını beğenmesem de kendince haklı buluyorum. şartlar öyle gerekyirdi kabul etti..

laptu dedi ki...

ben de doğru karar verdiğini düşünüyorum. kağıt üstünde portlandın torontoya göre avantajı iyi bir potansiyeli olması ve iyi birkaç hamleyle şampiyonluğu kovalaması...

potansiyelden başka bir şey vaadetmiyor portland. bir portland taraftarı olarak söylüyorum bunu. hidonun bu ligde tek bir amacı var artık. o da allstar olmak. şampiyonluğu pek umursadığını sanmiyorum, zira final oynayarak o hissin de ne olduğunu anladı. tonronto avrupalıların bol olmasıyla, doğuda olmasıyla, bol türklü olmasıyla, büyük şehir olmasıyla hidoyu cezbetmiş olabilir. ben hidonun artık kariyer başarılarını bir kademe aşağıya attığını düşünüyorum. bu onun yaptığı son büyük kontrat. 3 milyon dolarlık fark elbette büyük bir para ve karar değiştirtmesi çok normal, sadece hido için değil, etrafındaki aıl hocaları için de. hem toronto şehri faktörü, hem takımdaki bol avrupalı korelasyonu (italyan-ispanyol lobisi de olsa-ancak böyle olmasını hido da istemezdi) hem +3 milyon dolar... yeniden yapılanan portland yapısı içerisinde zaman kaybetmekten iyidir. üstelik brandon roy'un arkasında ikinci adam olarak yer almak. paragöz diye eleştirilmesi normaldir. ancak aynı eleştirel düşüncenin mahsulü olması gereken, ama nedense ikinci plana atılan büyük şehir sevdası, bence kararda daha önemli rol oynamıştır.

Adsız dedi ki...

valla benim bu haber cok hosuma gitti, hidayet artik herkese bi yildiz oldugunu kabul ettirmis. buyuk, basarali oyuncular boyle tepki gorur.

Adsız dedi ki...

Bu "avrupalı oyuncu sayısı çok olduğundan kolay uyum sağlarım düşüncesiyle Toronto'yu tercih etti" lafınada bayılıyorum doğrusu! Kardeşim semih erden'den bahsetmiyoruz hido'dan bahsediyoruz hani geçen sene NBA finalinde izlediğimiz adam! Bu herif çaylak sezonunu yaşamıyor ki uyum sorunu olsun 10 senedir NBA'de ve envayi çeşit NBA takımında her sistemde oynadı.

Hem avrupalı sayısı çok olması o takımın avrupa stili oyun oynadığı anlamına da gelmiyor. Şu Toronto'nun oyununun neresi avrupa stili allah aşkına savunmanın s'si yok ve hucumda eline gelen topu sallıyor bu mu avrupa tarzı?

Ayrıca "hemşeri hemşeriyi gurbette öper" diye bir lafda var ki calderon-bargnani çetesinin hido'ya çektirdiklerini de görüyoruz.

Adsız dedi ki...

Ne yaptıysa Hido kendi yaptı şimdi çıkıp "ball" "ball" diye ağlamaya hakkı yok.