BIY AD

1 Haziran 2010 Salı

2010 Draft Değerlendirmeleri: Greg Monroe (Georgetown, PF/C, 6-11)

Diğer değerlendirmeler: John Wall, Evan Turner, DeMarcus Cousins, Wesley Johnson, Derrick Favors, Al-Farouq Aminu, Xavier Henry, Hassan Whiteside, Damion James, Devin Ebanks.

Bu çocuk henüz 20 yaşında ve ilerde nasıl bir oyuncu olacağını şimdiden kestirebilmek çok güç. Ama hani derler ya bazıları doğuştan şanslıdır diye, Monroe da onlardan biri. Öyle bir etiketi var ki şu an, oyununu hiç görmeyen biri bile sadece orijinine baktığında bu oyuncunun ilerde lige damga vurabileceğini iddia edebilir. Sebebini açıklayayım efendim: Ligde efsane olmuş uzunlar gibi (Malone’dan tutun Russell’a, Bob Pettit’ten tutun da Elvin Hayes’e, Robert Parish’e kadar) o da Louisiana’da doğdu ve bir başka uzun fabrikası olan G’town forması giydi. Geçtiğimiz sezon freshman olarak fena bir yıl geçirmese de esas patlamayı bu sezonun sonlarına doğru yaptı ve mock draftte 5. sırada görünüyor şimdilik.

Tek hanelerde sayı veya ribaunt ürettiği maç sayısı çok çok az, asist yapmadan ise yalnızca 1 maçı tamamladı, o da deplasmandaki Syracuse maçı. 12 asistlik Providence performansı var ki inanılır gibi değil bu istatistik bir uzun için. Bu istatistikleri, oyuncuyu henüz izlemeyenlerin kafalarında biraz olsun canlandırmaları için verdim. Ancak istatistiklere yansıyandan daha da iyi bir saha görüşü ve pas kabiliyeti var. Sırtı dönük oyun kadar yüzü dönük oyunu da iyi oynayabiliyor. Hatta çok kez tepede oyun kurduğunu veya buradan adamını geçip potaya gidebildiğine şahit oldum. Oyun zekası pozisyonuna göre çok üst düzey. Xavier Henry gibi Monroe da bir solak ve bunun da bir avantaj olduğunu söyleyebiliriz kendisi için. Kolej liginde birebirde geçemeyeceği adam yoktu. Ama önümüzdeki sezon için o kadar iyimser konuşmayacağım bu konuda, önce biraz izlemek lazım lige adaptasyonunu vs.

Eksileri: Çok top kaybı yapsa da bu seviyede mazur görüp daha önemli olumsuz yönlerine değinmek istiyorum. Fiziğini kullanmıyor pek ne savunmada boxout yaparken, ne de hücumda sayıya giderken. Hızlı ayaklarını da sadece hücumda kullanıyor. Ribaunt istatistiği çok iyi olsa da, asla müthiş bir ribauntçu değil. Mücadeleye fazla gelemiyor. Değişik bir uzun, pozisyonuna göre yapması gerekenleri tam olarak yapamamakla birlikte, değme guardlara taş çıkarır kabiliyetleri var. 16 sayı-9 ribaunt-3 asist ortalamalarıyla bitirdi sezonu. Brad Miller’a benzetiliyor özellikleri. Oyun zekası ve fiziği ona benzese de bileği onun kadar düzgün değil ancak Brad Miller’dan (haliyle) çok daha iyi bir atlet.

10 FARKLI FIKIR:

gay doc. dedi ki...

yakışıklı yalnız

gay prof. dedi ki...

Töbeee

Sheed dedi ki...

buraya eklenmesi gereken sağ elinin şu anda ibrahim üzülmez'in sağ ayağından hallice olması, hatta onun gibi fark yaratan işleri sağ eliyle yaptığını görmedim.. sola penetresi kesildiğinde geliyor top kayıplarının büyük kısmı, zaten sağ omzu üzerinden bitirmeye çalıştığında da komik şutlar gösteriyor izleyen gözlere.. synergy programına göre de sola penetreden sayıya gitme oranı %57 iken, sağa penetrelerinde bu oran %39 oluyor ve top kaybı oranı da %33'e fırlıyor.. bu kadar tek yönlü bi hücum ile tutunması kolay olmaz çabukluğuna rağmen..

öte yandan savunmada aynı çabuklukta görünmemesi şu yüzden ki potaya dikine giderkenki ayak çabukluğu ile savunmada durmayı etkileyen lateral hız birbirinden bağımsız iki nitelik.. lateral hızı çok zayıf monroe'nun..

neyse daha uzun bi yazyı batug.com'un çıkarmayı planladığı draft preview dergisinde okuyabileceksiniz, ben kısa keseyim.. doğru takımda, örneğin sloan'un yarı saha hücumunda falan çok iyi iş yapabilir fakat limitinin diğer uzunlar kadar olmadığı ortada, yine de daha risksiz bi seçim çünkü bazı özellikleri basketbol oynanan her yerde evrensel olarak para ediyor.. low-risk mediocre-reward..

gay prof. dedi ki...

Sheed ne güzelde özetledin öyle sana puanım dokuz kankam.

Adsız dedi ki...

birileri draftexpress okuyabildiğini göstermiş

Sheed dedi ki...

sağol gay prof, ama neden 9 da 10 değil?

ilginç bi yorum yönetimi varmış burada hakikaten, acayip kafalar da..

yolbulan dedi ki...

Georgetown'da okudugum icin butun sene hic bir macini kacirmadan izledim. Oncelikle belirteyim kendisinin oyununun buyuk hayraniyim. Bir uzuna gore cok farkli ozellikleri var gercekten ve siz de hepsini ozetlemissiniz. Ben sahsen Nba'de oldukca basarili olacagina inaniyorum cunku bu ozelliklere sahip bir oyuncunun dunyanin hic bir yerinde basarisiz olma sansi yok. Ama mental yonden gelistirmesi gereken cok sey var, daha aktif olmasi lazim, topu daha cok istemesi lazim cunku topla her bulustugunda saha gorusu ve pas yetenegi ve solak olmasi sebebiyle hep olumlu isler yapiyor. Ama o liderlik ozelligi, mac sonlari one cikip mac alma ozelligi gibi ozellikler bulunmuyor kendisinde. Yeteri kadar agresif ve hirsli degil.
Bence sutunu da belli bir seviyeye cikartabilir ve istikrarli olabilirse Nba'in iyi uzunlarindan biri olabilir ileride.

gay prof. dedi ki...

Kankam sheed 1 puanı cümle sonlarında iki nokta bıraktığın için kırdım. niye tek nokta değil üç nokta değil iki nokta beni aydınlatırsan bu konuda yağmurlu mahsun günüme doğmuş güneş gibi olursun:)

Sheed dedi ki...

profesör, bundan sonra daha dikkatli olacağım.. alışkanlıklar kolay kırılmıyor..

adsız yorumdaki DX göndermesi banaymış can'ın dediğine göre.. hayatımda ilk kez bi adsız ile konuşacağım için heyecanlıyım, mazur görsün.. monroe benim üzerine eğildiğim oyunculardan ve klasör içerisinde bi dosya da synergy verileri için hazır bulunuyor, zaten vasıta yoluyla kullanabildiğim bi program ama veriler arasına DX'teki 'scout report'tan yukarıdaki sağ-sol penetre değerlerini de koymuşum.. galiba bu yüzden böyle bi çıkarımda bulundun, yersiz olmuş.. 'comparison' olarak da ibrahim üzülmez'i gösterdiklerini sanmıyorum..

neyse doçentler, profesörler, adsız kahramanlar yanında bize söz düşmez.. bi daha yorum yazmayız buraya da.. size iyi eğlenceler.. öperler, servus..

bigben dedi ki...

20 yaşında çaylak bir uzun değil Monroe! Olgun, her geçen gün gelişen Duncan vol. 2 bence. Şimdi asıl soru bu yaz cevap bulacak: Monroe'yu tepede kullanmak için dipte nasıl bir partner seçecek Dumars? Skorer mi (kaman, Jefferson... gibi)? Veya savunmacı mı? (Okafor-Brand-Dalembert) mi? Haliyle PF mi oynacak C mi?