BIY AD

4 Haziran 2010 Cuma

NBA Finalleri: Celtics - Lakers Değerlendirmesi

Kaç gündür vakit ayırmaya çalışıyorum şu yazıya. Yok olmuyor, kafamı toparlayamıyorum. Yine son güne kaldık. NBA tarihinde finallerde yolları pek çok kere (11) kesişmiş olan bu iki takımdan Celtics'in burun farkıyla önde olduğunu düşünüyorum. Bunun nedeni, bugüne kadar finallerde Lakers'ı tam 9 kere yenmiş olmaları değil tabii ki, en büyük nedenim Celtics'in yaptığı harika savunma ve Lakers'ın bugüne kadar playofflar'da böyle bir duvara çarpmamış olması. Hemen kısa püf noktaları vereyim.

Rondo şu ana kadar - özellikle playofflar'da - Celtics'in 4 büyük yıldıza sahip bir takım gibi görünmesini sağladı. Ancak Rondo'nun gerçek anlamda büyük bir yıldıza dönüşüp dönüşmediğini bence bu seride göreceğiz. Fisher'ın tecrübesi, savunma bilgisi, sertliği Mo Williams ve Jameer Nelson'ın önünde olsa da, NBA'i takip eden herkes Rondo'nun karşısında duramayacağını biliyor. Zaman zaman Kobe de geçecektir başına Rondo'nun. Ama onun da perdelere takılma oranı Fisher'a göre daha yüksek olacaktır. Bana kalırsa en mantıklı çözüm iki sezon önceki gibi Lakers'ın Rondo'yu yine boş bırakması olacak. Boş bırakmak derken Kobe'nin 2 sezon önce yaptığı gibi bomboş bırakıp yardıma gitmekten bahsetmiyorum, çoğu takımın yaptığı gibi 3-4 adım geriden savunmalılar. Bu normalde Rondo'ya iki avantaj getiriyor. Birinci hızını alarak savunmacısının üzerine gidip turnike bırakabiliyor. Bunu belki Fisher'ın defans bilgisi biraz bozabilir. Ama Bynum %100 olsa Rondo'nun işi çok daha zor olacaktı. İkinci avantaj ise Rondo'nun oyun alanını çok daha rahat görüp, boşluklara kateden takım arkadaşlarına pas vermesi. Bu konuda da iyi pas arası yapabilen Artest - Kobe ile uzun kollu Gasol - Odom bu toplara el sokabilirler. Ben Rondo'nun şutunun hala son derece kötü ve istikrarsız olduğunu düşündüğüm için bu tarz bir risk alınarak Rondo'nun normalden biraz daha iyi savunulabileceğini düşünüyorum. Yok eğer direk Fisher yapışırsa Rondo'ya veya Rondo çıkıp çılgınlar gibi uzak mesafeli ikilikleri sokmaya başlarsa işte o zaman Lakers'ın işi çok ama çok zorlaşır. Ama her ne olursa olsun içeride korku salan bir Bynum'la karşılaşmazsa Rondo, Lakers'a bela olacaktır.

Son 10 maçtır Kobe'yi yavaşlatmayı geçtim üstündeki alevleri söndürebilen kimse olmadı. Ray Allen sezon içindeki karşılaşmalarında harika savunma yapmış olsa da, inanılmaz formda olan Kobe'yi yavaşlatma potansiyeline sahip değil. Öte yandan Lakers açısından defansta Fisher-Kobe ile Rondo-Allen'ın nasıl eşleşeceği çok ilginç bir ayrıntı olacak. Kobe, Allen'ı devamlı kovalayarak savunmada çok yorulabilir bu da hücumdaki performansının düşmesine neden olabilir. Öte yandan Fisher, Allen'ı tutarsa bu sefer çok akıllı bir oyuncu olan Allen boy avantajını kullanarak rahat sayılar üretebilir. Ben serinin çok büyük bir bölümünde Fisher'la savunacaklarını düşünüyorum Rondo'yu. Burada Lakers'ın seçimine göre Allen'ın getireceği ekstra skor, Celtics için önemli olabilir.

Ron Artest'in ayakları artık yavaşladığı için hızlı oyuncuları eskisi gibi savunamıyor ama Pierce da hız yerine fundamental'ını ve vücudunu kullandığı için Pierce ile mükemmel eşleşiyor. Pierce'ın oldukça zorlanmasını bekliyorum. Artest fiziğiyle eğer onun üzerinde bir LeBron etkisi yaratabilirse (bakınız Cavs serisinde Pierce'ın hali) bu ibreyi Lakers lehine çevirecektir. Zira, blog'da sene içinde defalarca yazdım Celtics'te Rondo her ne kadar ön plana çıksa da, takımın ana pozisyon hazırlayan, yaratıcı oyuncusu Pierce. O tıkandığı zaman Rondo'ya kalacak bütün sorumluluk. Ama ben Pierce'ın Cavs serisindeki kadar zorlanmasını beklemiyorum, çünkü en azından savunmada Artest onu fazla yormayacaktır. Savunmada ise Celtics açısından tek endişe verici taraf Artest'in Suns serisinin son maçında ceza atışlarında kendini aşmasıydı ama süper istikrarsız olduğu için çok can yakacağını düşünmüyorum. Sonuç olarak Pierce üstün basketbol zekası sayesinde bir şekilde yaratıcılığını konuşturacak ama Magic'e karşı olduğu gibi at koşturamayacak orası kesin (sağol Vince).

Uzunlar, Celtics'i seride avantajlı görmemdeki önemli nedenlerden biri. Lakers'da Bynum çok sıkıntılı. Tek ayak üstünde oynuyor. O sağlıklı olsa Lakers'ın şampiyonluk şansı kuşkusuz daha fazla olurdu ve anında favori konumuna geçerlerdi benim gözümde. Bynum'ın rahat hareket edebilmesi ve boyalı alanda durması Rondo ile Pierce'a önemli bir tehdit oluşturacaktı. Suns'a karşı çoğu maçta savunmada yetersiz kaldığını gördüm Bynum'ın, özellikle de perde kullanan kısaya yardıma geldiğinde... Onun dışında Lakers'ın geçtiği üç turda da bazı karşılaşmalarda Gasol'u unuttuğuna şahit olduk. Eğer yine ona top indirmeyi, onu beslemeyi unuturlarsa, kupayı da unutabilirler. Tabii Gasol'un, iki sezon önce olduğu gibi Perkins-Garnett'in müthiş hırsı ve kabadayılığı karşısında sinmesi durumunda işler daha da sarpa saracaktır Lakers'da. Ama Gasol bu sefer savaşmaya niyetli olduğunu açıkladı. Garnett de iki sezon önceye göre %70 civarında bile değil. Bu nedenle Lakers'a ufak da olsa bir umut ışığı doğuyor Gasol tarafından ama ben paragrafın başında dediğim gibi, burada Celtics'in sertlik ile yıldırabilir Gasol'u. Ayrıca Perkins'in de zaman zaman Gasol ile eşleşeceğini söyleyim, Garnett için söylediğim şeyler savunmada onun için de geçerli. Hücumda zaten boş smaçtan basmaktan bir işe yaradığını söylemek zor Perkins'in. Ek not olarak; Perkins alacağı bir teknik faul ile cezalı duruma düşecek ve bu tek bir maçın bile serinin kaderini etkileyebilir.

Bench'lere baktığımızda bir tarafta Odom - Farmar var, diğer tarafta 'say say bitmez' var. Bir Magic kadar zengin değil belki Celtics bench'i ama her derde deva adeta. Anında skor üretebilen Nate var (son Magic maçı gösterdi Nate'i takıma katma nedenlerini), savunmada Perkins'i neredeyse aratmama potansiyeline sahip olan ve rakip savunmaların açılmasını sağlayan Rasheed var, kenarda gelip enerji veren Tony Allen ile Glen Davis var, ilk birkaç maçta oynamayacak olsa da Kobe'nin karşısına koyabilecekleri Marquis Daniels var. Bynum'ın yokluğunda (15-20 dakika görev alması ile aynı şey), Odom'un Celtics uzunlarına karşı ne kadar iyi bir sınav vereceği Lakers'ın kaderine etki edecek. Ben Odom'un kritik maçlarda asla güvenilir bir el olduğuna inanmıyorum. Ayrıca beni şaşırtıp harika bir seri geçirse bile, Odom haricinde Lakers bench'inin ne kadar dar ve yetersiz olduğunu söylememe gerek yok herhalde.

Celtics'in uzunlar ile beraber en büyük avantajı savunması olacak. İnanılmaz doğru bir zamanda form tuttular. Hem de Garnett'in düşüşüne rağmen 2008 seviyesine geldiler. Gerçekten takdire şayan bir mücadele ortaya koyuyorlar işin savunma tarafında. İki sezon evvel Bynum yoktu, şimdi de var ile yok arasında ama en azından bu da birşey. Dediğim gibi onun dizi Suns serisine göre daha iyi olsa, Lakers bana göre favori olurdu. Lakers'ın en büyük avantajı tabii ki sapık gibi oynayan Kobe ve artık Radmanovic yerine Artest'e sahip olmaları. Ancak Celtics'in form durumu, sertliği ve bench'i, Lakers'ın saha avantajına rağmen onları yarım adım öne çıkarıyor: 4-3 Celtics.

9 FARKLI FIKIR:

Onur dedi ki...

eğer 7. maça kalırsa seri maç staples centerda oynanıcak ve kobe 7. maça kalan o seriyi staplesta bırakmaz.
bende celtics in alıcağnı düşünüyorum ama tahminim 4-2

Adsız dedi ki...

İnsallah Celtics kazanır.Lakers'ı hic sevmiyorum.Milyonlarca dolarlık santcılar sosyete 24 saat tropikal bir iklim kar soguk nedir bilmeyen insanlar haydi Keltler Go Celtics

Adsız dedi ki...

saha avantajının fazlasıyla ön plana çıkacağını düşünüyorum finalde. özellikle 2-3-2 formatında oynandığını da düşünürsek, lakers'ın burada ciddi bir avantajı var. sonuçta güç olarak birbirine çok yakın takımlar bunlar ve bir tanesinin diğerini 3 kere üst üste yenmesi gerçekten çok zor.

oyuncu eşleşmeleri açısından da 2 takım birbiriyle iyi eşleşiyor, senin de yazında bahsettiğin gibi fisher, rondo'yu 2-3 adım geriden savunacak ve biraz da rondo'nun şutunu riske edecektir. ray allen- kobe bryant eşleşmesinde allen'ın işi çok zor olsa da kobe'yi iyi savunur diye tahmin ediyorum. artest, paul pierce'a kan kusturur. bynum çok sağlıklı olmasa da, perkins gibi hücum yönü çok zayıf bir oyuncu karşısında savunmada zorlanmaz, bynum'un asıl hücumda ne vereceği çok daha önemli. tabii en kritik eşleşme pau gasol- kevin garnett arasında olacak. gasol'un 2 sene önceki gibi ezilmemesi şart. garnett 2008'den bu yana fiziken çok şey kaybetti, aynı süreçte gasol ise 1-2 gömlek yukarı çıktı ama psikolojik olarak gasol'un geri adım atma ihtimali yüksek.

genel olarak kobe'nin finali bırakmayacağını düşünüyorum. takım arkadaşlarına da o hırsını yansıtabilirse lakers finali alır. tahmin 4-3 lakers.

r7bertpires dedi ki...

Onur, 4-2'de de son maç staples'ta oynanmış olur. final 2-2-1-1-1 şeklinde değil, 2-3-2 şeklinde oynanıyor.

Adsız dedi ki...

murat kosova mac anlatmazken kaan kural ile gayet iyi bir ikili, basarili bir futbol spikeri, buna saygi duyuyorum.ama lutfen, hele ki nba finallerinde play-by-play commentator olarak yer almasin.lutfen.

calvin dedi ki...

kobe ve gasol ilk maç itibariyle gerekli cevabı verdi sanırım. umarım gasol bozmaz kendini. zira kobenin durmaya niyeti yok.

Shareef dedi ki...

Gasol kendini bozmazda bu maçta ki gibi oynarsa, Bynum 25-35 dk sahada kalırsa ahada buraya yazıyorum 4-0 bile alabiliriz. Kobe zaten istediği zaman basket atıyo istediği zaman asist yapıyo :D

bohemian dedi ki...

4-o zor ama bu sertlikte oynarsa lakers artest ve bynum ortalama bi katkı verseler bile(biraz da odom un katkı vermesi lazım) bu savunmayla ve ribaunt üstünlüğüyle lakers ın uyuya kaldığı 1-2 maç dışında lakers ın seriyi kontrol ediceğini düsünüyorum hele ki la deki 2. maçı da alırsa iş bi daha la e dönmeyebilir.

Adsız dedi ki...

''''İnsallah Celtics kazanır.Lakers'ı hic sevmiyorum.Milyonlarca dolarlık santcılar sosyete 24 saat tropikal bir iklim kar soguk nedir bilmeyen insanlar haydi Keltler Go Celtics'''' bu yoruma imzamı atarım =D bende sevmiyorum lakers'ı zaten parası olan her daim rahat dolandırılabilir(guiza vs tarafından:D) çünkü kendi taraftarını dolandırabilir ve nakit akışı aksamaz takımları sevsem fenerli olurdum :D