BIY AD

7 Mart 2010 Pazar

Koca Kontratlı Bumeranglar (Ilgauskas Yazısı)

Biliyorsunuz Cavs, Ilgauskas'ı kontratını, Jamison takasında kullanmış, ardından da Wizards Litvanyalı oyuncunun kontratını satın alarak serbest bırakmıştı. Bu noktadan sonra "Cavs Ilgauskas'ı istiyor ancak NBA onun eski takımına dönmesine izin vermeyecek" şeklinde dedikodular çıkmaya başladı. Ancak NBA bunu yalanladı ve Ilgauskas başka bir takımla kontrat imzalamaya yeniden hak kazandıktan, birkaç gün sonra Cavs ile anlaştığını duyurdu. Kurallar gereği bir oyuncu takas edildikten sonra eski takımına en erken 1 ay sonra dönebiliyor. Yani yanılmıyorsam 22'sinde Cavs kadrosuna katılacak Ilgauskas.

NBA'in bu kuralı bir hayli eleştiriliyor ki ben de katılıyorum bu eleştirilere. Geçmişte Iverson takasından sonra McDyess'ın Pistons'a, Walker takasından sonra Payton'ın Celtics'e ve Kurt Thomas takasından sonra da Barry'nin Spurs'e döndüğüne şahit olmuştuk. Yani takımlar, koca kontratlı oyuncularını bumerang gibi atıyorlar, dönüş yolunda bu bumerangları ufacık kontratlarla geri alıyorlar.

İşte bu yüzden, bu tarzdaki takaslar sanki baştan anlaşılmış gibi duruyor ister istemez. Bazı kişiler takas edilen bir oyuncunun eski takımına dönmesinin engellenmesi gerektiğine inanıyor ancak bu bana göre biraz ekstra katı bir durum olacaktır. Benim görüşüme göre bunun ekonomik olarak bir bedeli olmalı eski takımına. Mesela Wizards, Ilgauskas'a ne kadar para ödediyse serbest kalması için, Ilgauskas Cavs'e döndüğünde bu paranın bir 'exception' olarak Cavs'e yazılması ilginç bir yöntem olabilir. Böylece ya oyuncu 'buy-out' parası olarak az miktarda bir parayı kabullenecek, ya da eski takımı onu geri getirebilmek için eski yüklü kontratına yakın bir para vermek zorunda kalacak. Öyle üstünde çok kafa yorduğum bir konu değil ama kuraldaki bu tarz bir değişikliğin, şu anki kuraldan daha iyi olacağını düşünüyorum.

Kurala olan eleştirimizi yapmışken, aynı zamanda Ilgauskas'ın dönüşünün Cavs için ne kadar önemli olduğuna dikkat çekeyim. Shaq'in de sakatlanmasıyla, 5 numarada sadece Varejao'ya kaldılar. Gerçi Mike Brown ilginç bir tercih ile Hickson'ı pivot pozisyonunda başlatıyor ama o da "Gel 22 Mart gel" diyordur. Ayrıca Ilgauskas yine rotasyonda az dakika alacak ama playoff'larda en azından bir uzun sigortası olacak Cavs adına.

0 FARKLI FIKIR: