BIY AD

18 Aralık 2010 Cumartesi

Biraz İstatistikler Konuşsun

Pierce .500
Rondo .529
Allen .487
Davis .493
Shaq .687
Garnett .538

Geçtiğimiz günlerde bir yazıda kısaca değinmiştim Celtics hücumlarının verimliliğine. Takım olarak .511 ile şut atıyorlar ve bu kategoride ligin açık ara en iyisi konumundalar. Şimdi diyeceksiniz ki bu istatistikler ne. Bu istatistikler, Celtics'in dün geceki Hawks maçından alıntı. Celtics rotasyonundaki en önemli oyuncuların sene başından beri bulduğu isabet yüzdeleri. İlk bakışta gayet güzel görünüyor bu yüzdeler ama anlamı görünenden daha büyük. Yukarıdaki oyunculardan Garnett haricindeki hepsi kariyerinin en iyi yüzdesini bu sene yakalamış durumda. Garnett ise en iyi 2. sezonunu geçiriyor bu kategoride. E durum böyle olunca Celtics de ligin tepesine oturuyor haliyle. Zira Celtics tüm bu istatistiklere rağmen hala hücum değil savunmasıyla ön plana çıkan bir takım.

Ligin basketbol zekası ve pozisyon bilgisi en iyi beşine sahip takımı diyebiliriz Celtics için. Oyuncular birbirini ezberlemiş durumda. Herkes ne zaman nerede olması gerektiğini biliyor. Rivers'ın çizdiği hücum setlerini ayrıca beğendiğimi de söyleyeyim. Robinson-Daniels gibi bencil ve bireysel oyuna yatkın isimleri de takım içinde çok iyi harmanladılar. Tüm bunlar birleşince kusursuza yakın bir organizma ortaya çıktı sezon başı itibariyle. Sakatlık ve yaşlılığa bağlı yorgunluk bir darbe vurmazsa doludizgin ilerliyorlar şimdilik. Bakalım zaman neler gösterecek.

NOT: Merak edenler için NBA tarihinde bir sezonu en yüksek yüzdeyle tamamlayan takım 1984-85 sezonundaki Lakers imiş .545 ile.

4 FARKLI FIKIR:

Adsız dedi ki...

Hücum verimliliği deyince sadece şut yüzdesi mi gelir akla? Çok iyi şut sokup çok top kaybı yapanlar veya hücum ribaundu yapıp ikinci şans sayılarını bulanlara ne olacak? Boston hücum verimliliğinde ligde 7.sırada.

sabonis dedi ki...

hemen eleştirmek için eleştirmeyelim. basketbol istatistiklerinin olduğu sitelere herkes ulaşıp görebiliyo zaten 7. olduğunu Celtics'in. Ona bakarsak, ligde açık ara herkese fark atmış durumdalar saha içi yüzdelerinde de. Knicks ve Suns gibi seviyesi belli, koşmaya yönelik oynayan takımlar kolay sayılar veya ekstra serbest atışlar bularak bu verimlilikte yukarı çıkarlar ama bu demek değildir ki set hücumlarında yüksek yüzdeyle atıyorlar. Bu nedenle şut yüzdesi de oldukça önemli bir istatistiktir. Celtics bu yüzdede ligin açık ara lideri. kıyas bile kabul etmez. İşler sıkıştığı zaman Celtics'in hücum setleri sana sayıyı getirir genellikle.

tolgaserdar dedi ki...

müthiş bir zevkle okudum yazıyı çünkü arada böyle ayrıntıları görmek hoşuma gidiyor. yorumlara bakayım birde dedim; ne gerek var yani hemen bu şekilde eleştirmeye.
teşekkürler yazı için

Adsız dedi ki...

Ben de farklı bir şey söyleyeyim. O çember resminin güzelliği nedir öyle abi :D

Harika!Hemen tıkladım büyüğünü kopyaladım.