BIY AD

14 Aralık 2010 Salı

Takas Piyasası #1

NBA'de ilk 20-25 maçın geride kalmasının ardından birçok takım kadrolarındaki eksiklikleri gördü ve bu doğrultuda hamle yapmak için harekete geçti. Bu hareketlenmelerin yanına bir de bazı oyuncuların takımlarındaki huzursuzluklarını dile getirmesi eklenince efsane 2010 yazından beri durgunlaşan piyasa tekrar canlandı diyebiliriz. Ben de tekrar canlanan bu pazarda gerçekleşmesi olası birkaç takası parça parça ele almaya karar verdim. İlk durağımız Carmelo Anthony olacak.

#1 Carmelo Anthony

Ben bu adamın haberini yapmaktan sıkıldım. O dakika başı değişen sözlerinden sıkılmadı. Başta Nets'e gidiyor dendi, sonra bir baktık Denver'da kalıyor havası yaratıldı. Ortada her zaman bir Knicks gerçeği vardı ve son zamanlarda Bobcats sürprizi ortaya çıktı derken artık Melo takasında sona yaklaşıyoruz. Gideceği adres de %90 Knicks olacak bence. Artık aylardır klişeleşen New York şehrinin büyüklüğü ve popülaritesi etkenini bir kenara koydum, Melo'nun geçtiğimiz günlerde Denver yönetimine çektiği " 3 yıllık 65 milyon doları kabul etmeme" restini göz ardı etmek olmaz. Gerçi Melo açıklamalarında çok az da olsa Denver'da kalma ihtimaline yer veriyor, burası benim evim tarzı sözler sarfediyor ama oyuncunun her an takas olabileceği gerçeği gün gibi ortada. Oyuncunun Knicks'i seçmesi için popülaritenin yanında birçok sebep bulunuyor aslında. Öncelikle Carmelo'nun New York doğumlu bir oyuncu olduğunu ve lise yıllarına kadar hayatını bu şehirde geçirdiği gerçeği ortada. Bunun yanında bir de şu ana kadar ligin MVP'si olan Amare'nin yanına gidecek olması var ki son yıllarda oldukça yaygınlaşan büyük oyuncuların aynı takımda birleşmesi ekolüne bire bir uyan bir kavuşma olacak bu. Amare-Melo'nun aynı takımda olması da ister istemez birçok oyuncuyu daha kendine çekecektir bana kalırsa. Özellikle free agent hamleleri daha rahat yapılacak, Melo uğruna verilen adamların eksikliği daha rahat doldurulacaktır. Free agent'ları geçtim yine takımdan ayrılması sürekli olarak gündemde olan Chris Paul'ü takıma çekmek çok daha kolay olacaktır ki bunun sonunda oluşacak Big Three'nin yine tarihe geçecek kalibrede olduğunu tartışmaya gerek bile yok. Tüm bu parçaları birleştirince de ortaya tek bir sonuç çıkıyor : Melo er ya da geç Knicks'e gidecektir.

Peki Knicks Melo karşılığında Denver'a ne verecek? Knicks cap'i tam doldurmuş durumda, Denver ise yaklaşık 25-30 milyon dolar içerde görünüyor. Yani Carmelo'nun 17 milyon dolarlık kontratını takas etmek için New York, Denver'a hemen hemen denk bir kontrat sunmak zorunda. ( Gerçi New York lüks vergisi ödemeye oldukça alışık bir takım zamanında bir sezonda 120 milyonun üzerinde para dağıttığını biliyoruz oyuncularına ama biz yine de Knicks'i batırmadan bir senaryo yazmayı deneyelim. ) Açık konuşmak gerekirse Knicks'in Melo'yu almasının tek yolu Eddy Curry'den geçiyor. Son zamanlarda basketbolla pek alakası olmayan hatta üstüne bir de kilo alıp iyice bu işten uzaklaşan 11 milyon dolarlık kalın kontrata sahip pivot oyuncusunu almayı kabul etmeli Denver. Edebilirler çünkü o kalın kontratın sene sonunda bitiyor olması Denver'ı ekonomik anlamda oldukça rahatlatacaktır. Ama Curry'nin yanında birşeyler daha vermesi lazım Knicks'in. Bunlardan birincisi tartışmasız gelecek vaadeden bir görev adamı. Gallinari ya da Chandler. Bana kalırsa büyük olasılıkla takas edilecek isim Gallinari olur çünkü Chandler'ı kaybı onları daha çok yaralar. Özellikle son zamanlarda uçuşa geçtiğini düşünürsek Chandler'ın takımda kalması daha mantıklı görünüyor. Curry + Gallinari = Anthony. Kontratlar denk takasın gerçekleşmesi mümkün. Peki Denver işin ekonomik boyutunu bu kadar ön plana koyup, kadro kalitesini bu kadar düşürmeyi göze alacak mı? Çünkü bu takasın gerçekleşmesi birnevi Melo'yu verip Gallinari'yi almak anlamına geliyor. İşte bu sebepten dolayı ben Denver'ın bir de draft hakkı koparmak isteyeceğini düşünüyorum. Ancak o zaman Melo'yu kaybetme darbesini minimuma indirebilirler. Knicks ise birşeyler feda etmek zorunda olduğunun farkında olmalı bir an önce. Oyuncunun en çok istediği takım onlar ama pusuda bekleyen Nets, Bobcats gibi avcıların olduğunu da unutmamaları lazım.

( Son olarak bu parantezi de açmak istedim zira gerçekleşmesini pek mümkün bulmadığım ama dedikodu olarak kulaktan kulağa yayılan bir ihtimal daha var. Bu ihtimale göre Carmelo sezon içinde Bobcats'e takas oluyor. Sezonun geri kalanını orda geçirip serbest kalınca New York'a imzayı çakıyor. Pek sık görmediğimiz türden bir hamle olduğu için gerçekleşmesini zor buluyorum dedim ancak düşününce Knicks istediğini almış oluyor, Bobcats cap'te müthiş rahatlama yaşıyor + Nuggets işe yarar 1-2 adamı kadroya katıyor. Eğer gerçekleşirse cidden ilginç bir iş olur bana kalırsa. )

4 FARKLI FIKIR:

Adsız dedi ki...

Melo'nun Knicks'e transferi Amare ve Melo'nun su ana kadar olan sezon istatistiklerini nasıl etkiler?

Adsız dedi ki...

ikiside tavan yapar

Doğuş dedi ki...

Bence Chandler gider eğer Gallinari ya da Chandler'dan biri gidecekse. Malum Gallinari D'antoni tarafından çok seviliyor. Ayrıca Gallo'nun babasının D'Antoni'nin kankası olduğunu da hatırlatmak gerek bir dip not olarak, bu yüzden Gallo'yu gözden çıkaracaklarını sanmıyorum.

Deniz dedi ki...

new york tamamen carmelo ve amare'nın şehri. oraya onlar gibi adamlar lazım. iyi de uyum sağlarlar gibi geliyor. zaten bunca senedir başarısızlığa alışmış knicks seyircisi için şampiyon olmalarına gerek yok. playoff yapsınlar sezonda yeter. chris paul ise zor ya. gereksiz de bence. ben başka big three görmek istemiyorum. her takıma bir yıldız yeter. artık oyunculardan çok organizasyonların başarısı ön planda olmalı.