BIY AD

17 Aralık 2010 Cuma

Yao'da Yeniden Stres Kırığı - Kariyeri Bitmiş Olabilir

Sol ayağındaki stres kırığı nedeniyle 2009-10 sezonunu tamamen kaçıran Yao yine kötü bir haberle karşımızda. Bugün çektirdiği MRI sonrasında aynı ayağında bu sefer farklı bir kemikte yine stres kırığına rastlanmış. Sezonu kapadı diyebiliriz, hatta bu sefer artık kariyeri bile bitmiş olabilir ciddi bir şekilde. Sevimli dev, son bir aydır sol ayağındaki sakatlık nedeniyle maçlara çıkamıyordu. Daha önceki testlerde çıkmamış bu sakatlık ama sezon başında birkaç günde iyileşmesi beklenen ufak sakatlıktan dönememesinin sebebi buymuş demek ki. O ufak sakatlık bu stres kırığına yol açmış olabilirmiş.

Yok olmuyor arkadaş. Tanrı ona 2.26 boy'un getireceği baskıyı kaldırabilecek kemikler vermemiş. Yapabilecek birşey yok, bünye meselesi. Yazın kendisi kariyerini tehdit eden sakatlıkla ilgili soruya şöyle cevap vermişti: "Bu sezon da sağlıklı kalamazsam, zaten ileride nasıl oynayacağım ki?" NBA'de veya milli takım düzeyinde, Yao'yu izlediğimiz dönem geride kalmış olabilir anlayacağınız.

Önceki yaz Yao'daki stres kırığının kariyerini bitirebileceği konuşulurken yazdığım yazıyı da buraya yapıştırıyorum bir kez daha, bilgi olması açısından. O zaman daha umutla bakıyordum, geri dön koca adam diye bitirmiştim yazıyı, şimdi ise içimden sadece "yazık" demek geliyor:

Gerçek Çin Seddi yaklaşık 2200 yıldır dimdik ayakta dururken, Çin Seddi lakaplı Yao Ming, NBA'in temposuna yenik düştü. Playoff'larda yaşadığı stres kırığının halen iyiye doğru gitmediği yönünde raporlar geldi. Bunun nedeni olarak, kırığın geçen sene ameliyat edilen ayağında olması gösteriliyor. Bazı yöneticilere göre önümüzdeki sezonun neredeyse tamamını kaçırmasının sürpriz olmayacağı söylenirken, belki kariyerinin bile tehlikede olduğu konuşuluyor. Amerikalılar bu tür olayları abartmayı severler, ben şahsen Yao'nun tekrar basketbola döneceğini düşünüyorum.

2.26'lık dev adam, kariyerindeki ilk 3 sezonu firesiz atlattıktan sonra bir türlü yakasını sakatlıklardan kurtaramadı. Bunun bana kalırsa iki nedeni var. Birincisi 2.26'lık bir adamın profesyonel kariyerinde ayak ve dizlerinde problem yaşaması ihtimali 2 metrelik bir adamın yaklaşık 5 katı civarında. Yani aslında bu "bana göre" değil, bilinen bir gerçek. İkincisi biraz benim fikrim. Yao NBA'e geldiğinde herkes ağız birliği etmişçesine "çok ince, kilo alması lazım" diyordu. Yao da özel çalıştırıcısı ile beraber uzun süren eforlar sonunda 3-4 sezon içinde 25 kilo aldı. Belki bu, ayaklarının kaldırabileceği limiti aşmasına sebep olmuş olabilir. Bunun belli bir matematik formülü yok o yüzden kesin birşey söylemek imkansız.

Ama bilinen tek birşey var: NBA'in gördüğü en özel pivotlardan birinin kariyeri, onu asıl iyi yapan özelliği yani boyunun uzunluğu yüzünden harcanıyor. İroniyi görüyorsunuz değil mi?

Yao'nun boyunun yanı sıra inanılmaz yumuşak elleri, bilekleri olduğu gerçeğini gözardı ettiğimi sanmayın. Amacım sadece ufak bir detaya dikkat çekmekti. Neyse kısacası inşallah bu sempatik dev adamı uzun süre geçmeden tekrar parkelerde görürüz. Döndüğünde, her maça nazar boncuğuyla çıkmasını öneriyorum. Ayrıca Adelman'ın ona maç başı 30 dakikadan fazla süre vermeyeceğini umuyorum.

Geri dön koca adam...

6 FARKLI FIKIR:

Onur dedi ki...

Tek maç bile yapmadan nasıl tekrar stres kırığı oluşabiliyor ki.

poliannacevdet dedi ki...

İdmanda olabilirmi acaba sevgili onur?

Onur dedi ki...

Stres kırığının oluşma sebebi NBA temposunda arka arkaya oynan maçlar ve hiç Yao'nun hiç dinlenememesi. İdman temposu bile ağır geliyorsa Yao'ya o zaman işler kötü

RevoLveR dedi ki...

bu saatten sonra çin de basketbol eğitim merkezi açıp ordaki ufaklıklarla 5 e 5 yapar artık hakkaten üzüldüm ama koca adama

Adsız dedi ki...

25 kg kas yapma olayı ile alakalı olabilir. Çok mantıklı geldi. Önce güç,kuvvet diyen NBA takımlarına da ders olsun.

Adsız dedi ki...

O 25 kilo kası yapmasa çok daha erken sakatlanırdı..