BIY AD

25 Ağustos 2009 Salı

Tavsiye - Nature's Great Events

Belgesel seven arkadaşlar direk bu yazıyı okumadan Nature's Great Events/Nature's Most Amazing Events isimli BBC belgeselini bir yerden edinip izlesinler. Geçtiğimiz hafta boyunca hergün bu muhteşem serinin 6 bölümünden birini izledim. Hepsi birbirinden güzel ve hayran kalınacak sanat eserleri.

The Great Melt: Kutuplardaki erimenin kutup ayılarına olan etkisi ve sıcak dönemde yaşadıkları zorluklar üstüne.

The Great Salmon Run: Milyonlarca somon balığının Pasifik Okyanusu'ndan Kuzey Amerika'ya, dünyaya geldikleri yerde üremek için yaptıkları binlerce kilometrelik, nehirlerin tersine gimtelerini gerektiren geri dönüş yolculuğu. Boz ayılar ve başka etobur hayvanların kışı geçirebilmek için somonlara olan ihtiyacı konu alınıyor.

The Great Migration: Kuraklık döneminde su ve yeşillik bulmak için Serengeti'den göç eden milyonlarca antilop ile zebraların olmadığı dönemde, aslanların yaşadığı zor şartlar. Küçüklüğümüzden itibaren ormanların kralı olarak tanıdığımız aslanların acınası hallerini görünce gerçekten inanılmaz şaşırdım.

The Great Tide: Her kış Güney Afrika'nın doğusunda vukuu bulan milyarlarca sardalyanın okyanusun sıcak ve soğuk su akıntısının oynadığı bir oyunla, binlerce yunus ve onları takip eden kuş, deniz aslanı, fok, yunus, köpekbalığı ve balinaya yem olması.

The Great Flood: Kuraklığın başlamasıyla filler, geyikler, bufalolar ve hipopotamların binlerce kilometrelik göçünü konu alıyor. Göç ettikleri bölge ise yağan yağmurlarla oluşan sel ile kuraklıktan su bataklığına dönen 10.000 kilometre karelik bir alan olan Okavango. Yani gözünüzde canlansın diye söylüyorum: Bursa kadar bir alan.

The Great Feast: Alaska'nın sularında çok uzun süren kışın ardından denizin yeniden canlanması konu alınıyor. Planktonlar ile başlayan besin zinciri, sırf bunun için onbinlerce kilometre yol kateden kambur balinaların da karınlarını doyurmasıyla son buluyor.

Ayrıca her bölümün sonunda da bütün bu sahneleri nasıl zorlukların üstesinden gelerek çektiklerini anlatmışlar. Özellikle boz ayıyla aynı göle girip 3 metre yakından onu çekmeleri ve balina tarafından yutulmaktan kılpayı kurtulan su altı kameramanı beni çok etkiledi. Bunun gibi birçok şey var.

Kesinlikle izlenmesi gereken, dünyamızdaki muhteşem olayları öğreneceğiniz 6 bölümlük, mükemmel bir belgesel.

0 FARKLI FIKIR: