BIY AD

11 Mart 2010 Perşembe

10 Mart'tan Notlar

Günün hayvan performansları:
Rakamlarında çok çok fazla numara yok gibi görünse de, Gerald Wallace’ın 28 sayısını özel kılan, faul atışlarını da katarsak sadece 2 şut kaçırmış olması. Bu sene daha önce böyle bir performansın 40 küsür sayıyla Durant’ten geldiğini hatırlıyorum; onun kadar etkileyici olmasa da takımın yıldızının savunması zaten çok iyiyken 10’da 9 saha içi, 11’de 10 faul çizgisi performansları varsa o maç kolay kolay kaybedilmez. Karşınızdaki takım bu seneki Sixers ise hele çok daha zor, Bobcats de zaten zoru başarmayıp maçtan 102-87’lik galibiyetle ayrılmış. Charlotte oyuncuları bu maçta da 41 kere serbest atış kullanmışlar. Takımın diğer öne çıkan isimleri 11’de 10 serbest atışla 24 sayı 10 ribaundu bulan Stephen Jackson ve kenardan 12 sayı atıp sakatlıktan sonraki en iyi maçını çıkaran Tyson Chandler. 6 Bobcats oyuncusunun çift hanelere ulaştığı maçta Diaw’ın da 5/5 ile attığı 13 sayısı var.

Memphis’in Garden’da %55’le şut atıp, benchten 34 sayılık katkı aldıklarını söylesem maçın sonucunu söylemiş olurum ama yine de açmam lazım. Karşılaşmanın ilk yarısını internetim el verdiğince izledim. İlk çeyrekte Celtics’in %25’le şut atmasını boş verin, tüm ilk yarıda savunma adına yaptıkları tek şey, maçın başlarında Randolph’a orta sahayı geçtikten sonra ikili sıkıştırma yapıp mola aldırmalarıydı. Onun dışında ne rakibin şutunu bozma, ne de ribaund mücadelesi için boxout yapma… Hiçbirini göremedim ben. Hadi çok iyi hücum etseler yine bir şey demem ama ilk yarıda sadece 33 sayı atabildiler. Ribaundlarda 48’e 29 ezilseler bile asıl olarak Grizzlies uzunlarına değil, guardlarına boyun eğdiklerini de gözden kaçırmamak gerek. Tamam, Memphis onlar için kabus gibi eşleşme problemlerine yol açıyor olabilir ama playofflara girerken böyle zaaflar kabul edilemez.
Başlığa yakıştığı şekilde iyi birkaç şey yazmamak da olmaz ama. Grizzlies’de Gay’in 18’de 10’la attığı 28 sayı ve çektiği 8 ribaund en dikkat çekici performans. Ayrıca Randolph, Gasol ve Gay’in ulaştıkları ribaund sayısı Celtics’in takım toplamından bir eksik. Maçın sonucu 111-91 ve elbette Memphis lehine.

Evans, sonunda 20-5-5’lik bir oyuncuya göre zaten pek uzak görünmeyen ilk triple double’ını, Toronto’ya karşı da olsa yapmış. 19 sayı 10 ribaund 10 asisti var çaylak oyuncunun, saha içinden 15’te 7 isabet bulmuş ve 2 top kaybı var. 24 sayı atan Udrih’le birlikte Kings’in 22. galibiyetini getiren isim olmuş. Maçın ilk yarısında Toronto üstünlüğünü korurken, Sacramento adına direnen isim 13 sayıyla Udrih’miş. Ancak işlerin çözüldüğü 3. çeyrekte, Raptors takımı potasında tam 43 sayı görmüş. Evans’ın da 9 sayı 5 asisti bu bölümde gelmiş. Düşündüğümde Kings’in bir çeyrekte bu kadar sayı atacağı 3-4 takım vardır ligde herhalde. Neyse, Toronto cephesinde Bosh da 20’de 6’yle istenilen performansı veremeyince maçın galibi 90-113’lük skorla Sacramento Kings olmuş. Toronto son 8 maçın 7’sini kaybetmiş oldu böylece.

Karşıt felsefelerin mücadelesinde Manu, kaç maçtır yaptığı gibi kontrolü eline aldığında (sağlam bacaklarla) neler yağabileceğini bizlere bir daha gösterircesine maçı 28 sayı 6 ribaund 5 asistle tamamlamış. Bu sefer New York’a karşı olunca kazanmak o kadar da zor olamış tabii, maç bir ara yakın seyretse de 87-97 Spurs üstünlüğüyle sonuçlanmış.

Durant 19’da 11 ile 29 sayı atarak kendi ortalamasında bir oyun ortaya koymuş, ona yardımcı olarak 17 sayı 8 ribaund 9 asistle triple double’ın kıyısından dönen Westbrook da ortaya çıkınca playofflara yetişebilmek için çırpınan New Orleans’ı 83-98 geçmişler.

Wade Clippers’a karşı alışık olduğumuz rakamlarla maçı takımına kazandırmış. 27 sayı, 8 asist 6 ribaundu var süper yıldızın. 17 kere serbest atış kullanıp 15’ini sayıya çevirmiş ki Clippers’ta bu rakam 13’te 10.

Boşa kürek çekenler:
Clippers’ta Rasual Butler patlaması yaşanmış. 19’da 12’yle 31 sayı atarak Eric Gordon’ın da yokluğunu örtmeye çalışmış ama Wade’e fazla çare üretemeyen Los Angeles ekibi maçtan mağlup ayrılmak zorunda kalmış.

Collison’ın 14’te 3, Thornton’ın 13’te 4 ile şut attığı maçta New Orleans adına David West sahneye çıkıp 22’de 14 ile 33 sayı atmış. 6 ribaund 2 de asisti var ama bu sayıların hiç biri Durant ve tayfası için yeterli olmamış.

Takımı Baltalayanlar:
Çoğu Philadelphia oyuncusunun buraya girmek için ayrı ayrı sebepleri vardır ama ben hep beraber alayım dedim. Takımın en skorer ismi 16’da 6’yla 14 sayı atan Rodney Carney. Takımın yıldızları Iguodala’nın 13, Elton Brand’in 11 sayısı var. Iguodala zaten sezon başından beri neredeyse tek başına savaşıyordu ama o da bırakmış gözüküyor. Ayrıca 76ers, takım olarak 20 top kaybı yapmış ve bu 20 top kaybı, Charlotte’un 21 hızlı hücum sayısı atmasına yol açmış. İşler fena yani.

Bizimkiler:
Mehmet iki maçlık patlamasını yaptıktan sonra yine normale döndü gibi. Tabii bu normal, bizim bildiğimiz Mehmet’in normali; bu sene izlediğimizin değil. Hiç olmazsa hücumdaki performansıyla böyle bir çıkarım yapıyorum ben. 11’de 6 şut isabetiyle 18 sayı atıp, takımın en skoreri unvanını Williams ve Millsap’le paylaşmış. 5 ribaundu 3 asisti 2 de bloğu var Memo’nun. Tabii her maç Detroit’te olduğu kadar rahat olur mu bilmem. Sadece özetini izleyebilsem de görüyorum ki Pistons oyuncularının savunmayı pek aldırış ettikleri yok. Nerede o Detroit’in bilindik savunma prensibi…

Burayı yazmak istemiyorum ama formalite gereği söyleyeyim, Hidayet 8’de 2’yle 6 sayı 3 ribaund 1 top çalma 3 top kaybı 7 ribaund. Ribaundlar denk gelmiştir diye düşünüyorum çünkü normalde pek mücadeleye girmiyor. Kendisini toparlasa da ağız tadıyla izlesek diyorum da gün geçtikçe fazla büyük hayaller peşinde olduğuma ikna oluyorum.

12 FARKLI FIKIR:

EsKenes dedi ki...

Forumlara bi göz attım da Hidayet'e Raptors taraftarının sabrı hiç kalmamış gibi görünüyor ve haklılar bence de. Sene başından beri bir türlü istenilen performansı sergileyemiyor, yanlış şut tercihleri, kritik anlarda yapılan hatalar vs. bunlar görmezden gelinebilir ama işin kötüsü Hidayet mücadele de etmiyor. Savunma tarafında Calderon ile birlikte takımın en kötüsü.

Televizyonda çıkıp takıma yeni katıldı, alışma sürecinde diyen yorumculara denk geliyorum sürekli. Kimse insanları aptal yerine koymaya çalışmasın, yakından takip edenler apaçık görüyor neyin ne olduğunu. Jarrett Jack yeni gelmedi mi takıma, hem de sezon başında benchte oturduğu ve az süreler aldığı halde o nasıl adapte oluyor. DeRozan kaç yıllık Raptors'lı? ya Amir Johnson? Oyun stiline belki de dünyadaki en uyumlu adam olan Dwight Howard'ı, senelerdir mutlu olduğun seni benimsemiş geçen sene finale kadar çıktığın Magic'i bırakıp giden hem de bunu para uğruna yapan Hidayet için söylenecek tek şey "Kendi düşen ağlamaz." Kimbilir belki de sadece biz olduklarından fazla görüp gözümüzde büyütüyoruz Hedomuzu Memomuzu!..

tolga dedi ki...

Hedo para için bıraktı diyorsun arkadaşım, yaşını çok merak ediyorum, sende para önemli değil diyenlerdensin herhalde :))ayrıca orlando'nun hedo'ya yaptığını tam olarak anlşıyamamışsın sanırım biraz araştır derim şu anda ligdeki en antipatik takım olarak gözüme orlando geliyor. Ayrıca bence o kadar abartılcak bir hidayet yok ortada sonuçta bu yılı sakatlıklar ve yorgunluklarla geçirdi takımdaki hiçbir oyuncu hem nba playoff'ları hem de avrupa şampiyonasında oynamadı. buna rağmen yine de 13-4-4 ortalamaları tutturdu ,yani hidayet'in 15-5-5 bir oyuncu olduğunu düşünecek olursak istatitstitki olarak çok da fazla bir eksisi olmadığını görüyoruz. Toronto'lular lbj veya kobe performasımı bekliyor anlamdımki geçen sene sonuncu olan takım 5'liğe oynuyor elbet hidayet'inde katkısı vardır.

KskHyTr dedi ki...

http://www.nba.com/playerfile/hidayet_turkoglu/career_stats.html

Yukardaki sayfada hidayetin özellikle son iki yılda istatistiksel düşüşü görülebilir...
Ama hidayeti önemli yapan sadece istatistikler değil maç sonları takımı toparlayabilmesi top kullanabilme yetisiydi... asıl en büyük düşüş orda yani güveni kaybetti toronto da ve aldığı paranın karşılığı değil bu oyun... istatiksel olarak rakamlar fena değil deniliyor ama ortalama aldığı süre ve fiziği düşünülünce ortalama istatistikler... peki toronto ortalama bir oyuncu diyemi verdi bu parayıda aldı hidayeti??

EsKenes dedi ki...

Yaşım 24 ve kendimi bildim bileli basketbolla ilgileniyorum.

Istatistik demişken; ilk 5'i Bosh, Bargnani, Hidayet, Calderon(Jack), DeRozan'dan oluşan bir takımda Hidayet form grafiğiyle kaç oyuncunun önüne geçebiliyor? Takımda Bosh'un ardından en fazla para alan ikinci oyuncu Hidayet ve yalnızca %40 saha içi isabetiyle oynuyor. Koca takımda Belinelli ve Antoine Wright'ın ardından en kötü yüzdeyle hücum eden oyuncu. 15-5-5 yapıyor demişsin, ancak bu takım tüm ligin en fazla skor yapan 4.takımı, yani bu ortalamaları gayet normal. Tabi bunları idrak edebilmek için biraz analiz yapabilme, biraz olayları farklı açılardan görebilme, biraz da sadece Hidayet'i değil tüm NBA'i takip etmek gerekiyor.

Bu arada ben bir öğrenciyim, benim için Hidayet'in reddettiği paranın anlamı, Hidayet için reddettiği paradan elbette farklı olacak. Senelik fazladan alacağı 2 milyon dolar ona bir yüzüğe mal olacak belki. Sözleşmesinin son senelerine doğru Eddy Curry gibi, kontratından kurtulmak istenen bir oyuncu olmaya aday.

Final oynadığın bir takımdan para için ayrılıp, önce Portland'a imzaya gidip, daha sonra ordan da para için Raptors'a geçen bir oyuncu, Florida'ya gittiğinde Magicliler tarafından, Portland'a gittiğinde Portland taraftarları tarafından ve nihayet Raptorslılar tarafından ıslıklanıyor, tepki görüyor. Şu anda mutsuz olduğu herkes tarafından bilinen Hidayet'e sormak lazım, fazladan kazanacağı birkaç milyon dolara değdi mi.

Raptors 5.liğe oynuyor evet de, doğunun tepesindeki 4 takımı çıkar, geri kalanlar gelsin Beko Basketbol Ligi'nde oynasın :)

Ne zaman şu at gözlüklerini çıkarıp herkesin gördüğü gerçekleri görebileceksiniz. Sizin gibi düşünenler için üzülüyorum açıkçası Tolga. Sevgiler.

tolga dedi ki...

öncelikle bir kaç milyon dolar dedidiğin 15M$, lewis'e yıllık 20+M$ veren bir orlando kendilerini finale taşıyan adama diğer takımlar ortalama 50M$ verirken küfür eder gibi 35M$ kontrat teklif ediyor ve daha cevap almadan carter'la anlaşıyor ve sen onları haklı görüyorsan asıl senin at gözlüklerini çıkarman gerekir.

şimdiye kadar toronto'nun maçlarının %80'ni canlı olarak izlemiş biri olarak söylüyorum yazdıklarımı;
arkadaşım hidayet'in bu sezonki performansını beğendiğimi söylemiyorum ama abartılacak bir durum olmadığını düşünüyorum sonuçta onunla hemen hemen aynı parayı alan ve geçen sene boşta olan sf'lere(ariza,artest,marion,odom,ben gordon ki bildiğim kadarıyla hiçbiri toronto'ya gitmek istememiş) bakarsanız toronto'nun çokta bişi kaybetmediğini görürsünüz.sakatlıklar,yorgunluk yeni takıma ve şehre adapte olma, en basitinden adam amerika kıtasının en sıcak havasına sahip olan bir şehirinden en soğuğuna gidiyor ayrıca takımda topla oynamayı çok seven calderon,bosh,jack gibi oyunculardan bazı pozisyonlarda hedo'ya hiç top bile gelmiyor adamı 3'lükçü gibi kullanıyorlar, ben maçı izlerken bile çıldırıyorum kimbilir hedo neler düşünüyordur. bir keresinde maçın 5 dakikalık bölümünde hedo'ya hiç top bile gelmemişti. orlando'da hido'nun nelson'la oynarken ve nelson'suz performanslarını araştırırsanız hidayet'in en iyi performansını nasıl sağladığını görürsünüz. burada asıl suçlu toronto yönetiminde. umarım seneye toronto calderon'u gönderir ve yerine batier gibi defansif bir 2-3 numara oynayabilen bir oyuncu alırlar. Bence en büyük eksikleri o.

KskHyTr dedi ki...

bütün bunların sonucunda çok yanlış bir takıma gitti hidayet... savunmacı 2-3 numara demissin ama pota altını napacak toronto sanırım nba in en yumuşak pota altı... T2bl seviyesinde bile yumuşak kalır o savunma çoğu maçta bosh bargnani 3 faul bile yapmıyorlar ne kadar savunmaya istekli oldukları ortada... varsa yoksa topu alıp şut atsınlar doğru düzgün post up larıda yok... tek regiee evans var savunma yapan oda hücum özürlü... Hadi hücümda hidayete eski takımlarındaki gibi sorumluluk verilmiyor sutlarıda kötü bahtsız bu yıl diyelim ama o savunma isteksizliği nolcak taraftarında biraz sinirlendiği nokta burası mücadele etmiyor hidayet yüzünden düşende bin parça buda ister istemez o paranın karşılığı değil...

EsKenes dedi ki...

Dostum kusura bakma ama yazdıkların yanlış bilgilerle dolu, o değil okuyup da konuyu bilmeyenler yanlış öğrenecek herşeyi.

Açıklayayım, öncelikle öyle 15m$ fark falan yok ortada. Magic, Hidayet'e 4 yıl için 36 m$ teklif etti(yani senelik 9m$). Hidayet ve menajeri de dedi ki 5 yıllık 50 m$ istiyoruz(senelik 10m$ eder). Bunun üzerine Portland bu parayı gözden çıkardı ve Hidayet'le 5 yıl için 50m$' a anlaştılar, hatta Nate McMillan Toronto'ya gitmişti ikna etmek için vs. Daha sonra Raptors 5 yıl için 53 m$ önerdi(senelik 10.6m$) ve Hidayet Raptors'a imza attı. Diğer takımlar 50 verirken Magic 35 veriyo denince insanlar yanlış anlamasın, arada bir sene eksiklik var, fark da bundan kaynaklanıyor. Sen bunu atlamışsın. Hidayet'in politikası para kazanmak için oldukça mantıklı, çünkü eğer 4 senelik anlaşma imzalasaydı yaşı 34'e geldiğinde bitecekti kontratı ve bir daha üst düzey bir kontrat alamayacaktı. Rashard Lewis'e 20+ veriyorlar demişsin, ama unuttuğun birşey var, Lewis bu takıma gelmeden önce ligin sayılı forvetlerinden biriydi ve 27 yaşındaydı, Hidayet ise asla o seviyeye çıkamadığı gibi 30 yaşında kontrat yaptı, aradaki farkı kaçırma lütfen. Hoş Lewis de Hidayet kadar olmasa da patladı ayrı konu.

Magic’i finallere taşıyan adam olarak Hidayet’i görmüşsün ki buna çocuklar bile güler. Takımın oyun liderinin kim olduğu belli Magic’te. Daha sonra kim ön plandaydı dersen Jameer ve Lewis’le birlikte Hidayetti.

Hidayetten yanıt beklemeden Carter’ı aldılar değil, çünkü Carter’ı Hedo’nun alternatifi olarak düşünmediler, ikisini birlikte takımda görmek istediler. Bu yüzden Carter’ı aldıktan sonra Hidayet’e o teklifi yaptılar zaten.

Hemen hemen aynı parayı aldığını iddia ettiğin, ancak aynı parayı almadıklarını öğreneceğin pf’lere geçelim;
Hidayet: 5 yıl 53m$
Odom: 4 yıl 33m$
Artest: 5 yıl 34m$
Matrix: 5 yıl 40m$

Yani söylediklerinin içinde Hidayet’in aldığına yakın para alan(hatta fazla alıyor) sadece Ben Gordon var, o da sf falan değil.

Hidayet’in performansına sadece istatistiki açıdan bakacak olursak abartılacak kadar kötü görünmeyebilir, ancak onun maçını izleyen herhangi biri çok rahatlıkla anlar ne kadar kötü olduğunu ve nerdeyse takıma yarardan çok zarar verdiğini. Zaten kötü olan bu performansına bir de paragöz imajı eklenince, istenmeyen adam olmasına şaşırmak tuhaf. Sevgiler.

Unknown dedi ki...

ah bir de birkaç milyon için derken o bir kaç milyon un ömrün boyunca çalışsan kazanamaycağın kadar bir para olduğunu düşünerek yazsan..
ne kadar rahat söylüğyorlar insanlar kendi parası olmayınca.. bir kaç milyon için diye..

benim gönlümde bir portland destekçisi olarak portland a gitmesi yönündeydi ama her akıllı insan! en iyi teklifi yaoanı kabul eder.

orlando hido yerine daha sükse yapabilecek bir oyuncu almak istedi ve onuda aldı..CArter la hidoyu kıyuaslayamayız bile hem yetenek hem de pazarlama açısından..

Hido da 4 yıllık kontrat yerine 5 yıllık kontratla gelecek 7 sülalesini garanti altına aldı..
bundan doğal hiç bişey olamaz..
yüzük için denmiş. hangi yüzükten bahsediyoruz..Portland hidoyla şampiyonmu olaaktı?

hidonun tor da da tek sounu top kullanma... Spurs teki zamanlarına benziyor şuana.. Gelip gelip kanatlarda top bekliyor çoğu zaman.. 4-5 dakka topsuz geçirdiği dönem oluyor. soğuyor. maçtan kopuyor.. orlandoda her daim topla oynadığı için sıcak kalıyordu.. bir de içeride howrd faktörü ve dışarı çıkardığında da keskin şutörler vardı.. Tor da ise tam tersi atmayı seven 2 tane uzun zaten aldığını sallıyor.. E calderon topu aldımı vermyor..
üstüne bir de sakatlık ve bilek burkulması geldi...
DAha kullandığı şut sayısının azlığından bahsetmiyorum bie.

EsKenes dedi ki...

ah bir de yazarken daha önce yazdıklarımı okuyarak yazsan. Ben öğrenci olduğumu ve o paranın benim için ne anlam ifade ettiğiyle Hidayet için ne anlam ifade ettiği arasındaki farkı açıklamıştım. Rakamlar büyüyünce normal insanları farklı düşüncelere itiyor. Basit bir hesap yapalım. Portland 5 yıl 50 m$ önerdi, Raptors 5 yıl 53 m$. Aradaki fark 5 yıl için 3m$(Senelik 600000$). Yani muhtemel senelik kazancının %6'sı için Portland'a söz verip Raptors'a geçti hidomuz. Şimdi diyeceksiniz ki 600000$ senin hayatını kurtarır. İşte burda devreye benimle Hido'nun kazancı arasındaki fark girecek. Atıyorum bana ayda 1000 lira teklif eden bir şirkete söz verdikten sonra 1060 lira teklif eden bir şirkete gitmem gibi. Gönül isterdi ki Kaka gibi olsaydı da insanların gözünde antipatik olacağına, gönlünde taht kurmaya devam etseydi. Her neyse konu fazla uzamasın, zaten yeteri kadar uzadı. Hepinizin görüşüne saygı duyuyorum, saygılar, sevgiler.

KskHyTr dedi ki...

Hidayetle bizim ekonomik durumumuzu bir tutuyorsun ya çok komik gerçekten artçı bu kadar akıllı olma:) o kadar paradan sonra bırakılacak tek şey güzel bir isimdir nba de bunu idrak edememene şasırmadım ama bu akılla:)

Unknown dedi ki...

ne farkeder..
o zman bill gates de bıraksın bu işleri hayırına para dağıtsın.. başarıysa başarı paraysa para adamda..

saçmalık bu bakış açısı.. hido zaten nba de isim bıraktı.. şampiyon olan memo dan ne kadar bahsediyorsun da hido şampiyo olunca ne değişecek.. yüzük sahibi denip geçilecek.. önemli olan kişsel başarısıdır..Hido kariyerinde bir kere yüzük sahibi olmuş ne farkeder.. olamayan malon hall of fame lik olmuş yüzüğü yok ne anlamı var..

ama sende bu akılla anca edirneye kadar gidersin fazlası zor...

KskHyTr dedi ki...

artçı gerçekten çok komiksin:) SEni dünyanın en akıllı insanı şeçiyorum biraz bizlede paylaştın burda çok mutlu olduk:)
Hidayetin durumuna gelince suratına bak bir maçlarda hidayetin doğru yapıp yapmadığını anlarsın diyecem fazla akıllı olduğun için anlamayabilirsin:) Neyse fazla uzadı tartışma:)