BIY AD

12 Mart 2010 Cuma

10.000 İstatistikçi = LeBron ?

Wall Street Journal'dan David Biderman'ın yaptığı bir araştırmaya göre NBA'deki 30 takımdan 15'inin istatistikçisi varmış ve bu adamlar takımla beraber dolaşıyormuş, maçlara gidip istatistikleri tutuyorlarmış. Hemen istatistikçilerin gerekliliği ve önemi hakkında rakamlar çıkartılmış: NBA'deki 6 grubun liderinin de istatistikçisi varmış. Uzman sahibi takımlar %59 galibiyet yüzdesi yakalarken, istatistikçi kullanmayanlar %41'de kalmış. Uzmanlara inanmayan takımlardan sadece Suns, Jazz ve Hawks playoff'lara kalan takımlar arasına girmişler. Ama en güzel sözü David Kahn söylemiş:

"LeBron'u Cavs kadrosundan çıkarın ve takıma 10.000 tane istatistikçi, matematik uzmanı verin, ne olacak ki?" demiş. Her ne kadar istatistikleri sevsem de ve ilgili olduğum bir konu olsa da, Amerikalılar'ın bu tarz istatistik delisi olmaları bazen beni deli ediyor. New York'a veya Detroit'e istediğiniz kadar uzman verin, zaten playoff yapacakları yok. Neyi kanıtlamaya uğraşıyorsunuz ki? Eminim rakamların, formüllerin takımlara faydası var hatta belki de birçoğumuzun düşündüğünden fazla bir katkı alınıyor istatistiklerden ama bu şekilde öneminin vurgulanmaya çalışılması neden?

Bu arada benim "Hadi ya? Vay anasını" şeklinde tepkiler vermemi sağlayan istastiklere genelde maçlarda rastlıyoruz (rakamlar uydurmadır):

Durant'in 18 sayı ve altında attığı maçlarda Thunder 7-12
Durant'in 18 sayı ve üstünde attığı maçlarda Thunder 30-19


Takımın 1 numaralı skoreri, skora katkı yapmayınca, Thunder maçı kaybediyor demek? Ben bunu niye düşünememiştim ki?

5 FARKLI FIKIR:

Adsız dedi ki...

İstatistikler satıyor, Kobe'nin 81 sayısına hediyelik eşya çıkartıyorlar, Durant'ın bilmem kaç maçlık sayı serisine özel hediyelik eşyalar yapıyorlar. Oyuncu kartları satıyorlar. Biliyorsun beyzbol kartlarının ciddi bir koleksiyon değeri var mesela. Ama ürün değeri bir yana

sportif açıdan da faydalı olduğu yerler var istatistiklerin (:

Mesela diyelim, argüman namına:

(istatistikler uydurmadır )

Durant'ın 5 ve üstü üçlük denemesi yaptığı maçlarda Thunder 5 maç kazanmış 20 maç kaybetmiş.

Durant'ın 5'in altında üçlük denediği maçlarda ise 20 maç kazanmış 10 maç kaybetmiş.

Durant agresif oynayıp içeri penetre ettiğinde, Thunder'ın galibiyet oranının yükselmesi Durant'ın her ne kadar iyi dış şut kullansa da içeri girmesinin takım kimyası için daha faydalı olduğunu gösteriyor. Buna göre Durant'a direktif veriyor hocası, Durant diyor, üçlük tehdidin olması güzel bir şey, ama sen dışarıdan oynayınca rakip takım kendi oyuncularında kalıyor, rakibin dengesini bozamıyoruz, sen oyundan çıkınca yorulmayan rakip savunma takımın genel etkinliğini düşürüyor.

Yine bakıyoruz bu istatistiğin devamına, görüyoruz ki Durant'ın 10'un üzerinde faul atışı kullandığı maçlarda Thunder'ın galibiyet yüzdesi dramatik olarak artıyor. Bu maçlarda takımın şut oranı %48 ken, Durant'ın şuta dayalı oynadığı maçlarda bu oran %42 ye düşüyor.

Bu istatistikler tamamen farazi tabii, ama nasıl çıplak gözle gördüğümüz her şeyi istatistikler söyleyemiyorsa, istatistikler de bazen çıplak gözle göremediklerimizi söyleyebiliyorlar.

Asphalt Monkey dedi ki...

Bosuna "istatistik mini etek gibidir, çok şey gösterir ama asıl görülmesi gerekeni göstermez" dememisler. Yine de seviyorum Amerikalilarin istatistik olayindaki abartisini.

W.T.F. dedi ki...

Yanlız verilen örnekteki istatistik bayağı faydalı bence aslında, şöyle ki:

Durant'ın iyi bir skorer olmasının yanında takımına maçı kazandıran bir skoer olduğunu gösteriyor. Yanılmıyorsam 3 sene kadar önceydi, Kobe'nin 40 üzeri attığı maçlarda Lakers'ın galibiyetten çok mağlubiyeti vardı. Bu da Lakers'ın Kobe'ye çok bağımlı olduğu anlarda daha sıklıkla kaybettiğini ve Kobe'nin çok skor üretse bile Lakers'a maçları getiremediğini gösteriyordu mesela.

Serhat Ugur dedi ki...

İstatiskçi demek yanlış olur. WSJ'deki makalede ileri istatistik danışmanlığından bahsediliyor, maçlarda istatistik tutanlardan değil. Tam listeye ve takımların kimleri çalıştırdığına benim siteden ulaşabilirsiniz.

http://www.nbastuffer.com/component/option,com_glossary/Itemid,90/catid,44/func,view/term,NBA%20Teams%20That%20Have%20Analytics%20Department/

xanetia dedi ki...

"Bosuna "istatistik mini etek gibidir, çok şey gösterir ama asıl görülmesi gerekeni göstermez" dememisler. Yine de seviyorum Amerikalilarin istatistik olayindaki abartisini."

@asphalt monkey

adamin biri kicindan laf atmis herkesde kullaniyor masallah. istatistik tam neyi istiyorsan onu gosterir sadece sana kucuk bir hata payi vererek(analizi ne kadar derinlestirsen hata o kadar azalir). istatistik bilenler bilir ne kadar onemli oldugunu. birilerinin istatistigin galibiyet maglubiyet sayisini yan yana yazmaktan ibaret olmadigini anlamasi lazim.