BIY AD

3 Mart 2011 Perşembe

Artest Kobe'den İyi Hücum Ediyor

Artest'in kafası Phil Jackson'ın üçgen hücumuna pek basmıyor. Bunun üzerine şutu da güven vermediği için, hücumda yokları oynuyor Artest adeta. Hatta savunmada da biraz ayaklarının ağırlaşması biraz da konsantrasyon problemleri nedeniyle beklenen katkıyı veremediği için takas olması gündemdeydi bir aralar. Savunmada en azından konsantre olduğu zaman çok önemli katkılar veriyor. Yanılmıyorsam Thunder maçıydı, yine kritik 1-2 pozisyonda kaptığı toplar ile maçı getirmişti. Ama hücumu hala tamamen anlamış değil Artest. Phil Jackson'ın dün yaptığı açıklama "Artest Kobe'den daha iyi hücum ediyor üçgen hücumunda" açıklaması ise iğneleyici biraz Kobe için. "Çünkü Kobe gibi en azından üçgen hücumu hiçe saymıyor" diye devam ediyor Phil Jackson.

Kobe NBA'in en büyük 2 yıldızından biri, takımının ona ihtiyaç duyduğu dönemlerde elbette ortaya çıkması gerekiyor. Ancak bazen kendisi bu kararı verirken fazla aceleci davranıyor. Maç daha hala Lakers'ın kontrolündeyken, o ellerinden kayıp gittiğini düşünerek üst üste 5-6 hücum kullanıyor mesela, takımın dengelerini bozuyor. En önemlisi Gasol ile Bynum soğuyorlar oyundan mesela. Sonra onları yeniden oyuna sokmak kolay olmuyor. Ha bazen bunu uzunlar zaten kendi kendilerini uyudukları için yapıyor takımı oyunda tutmak için, zaten bu durumlarda Kobe'ye laf edilemez. Ama işte karar mekanizması çok da doğru işlemiyor her zaman, işler normal giderken de bunu yapabiliyor. Ha arada sırada kontrolü eline alması şart olan maçlarda bile topu alıp üst üste tek başına hücum ettiğinde eleştiriliyor bazen haksız yere, bu da doğru ama haklı olarak eleştirildiklerinin yanında, devde kulak kalıyor diyebiliriz. Kobe'nin oyuna hükmetme, üçgen hücumu pek fazla tınlamama olayının istatistiklere dökülmüş hali de var elimizde.

Kobe'nin 20 veya üzerinde şut denediği maçlarda Lakers'ın galibiyet, mağlubiyet sayıları birine eşit neredeyse: 14-13. Halbuki 19 ve altında top kullandığı zaman ortaya inanılmaz bir fark çıkıyor: 29-6. Sırf bu istatistik bile gösteriyor aslında Kobe'nin sık sık zıvanadan çıktığını. Üstelik 20 ve üzeri şut kullandığı maçlar öyle çok güçlü rakiplere karşı değil özellikle. Bu şekilde oynamanın takımına ne kadar zarar verdiğini görmek için 2010 Finalleri 7. maçına da bakabiliriz. Kobe'nin aşırı hırsına yenik düşüp 24'te 6 şut attığı gün, Artest kurtarmıştı takımı. O yüzden biraz kendine hakim olması, ne zaman maça hükmedeceğine daha iyi karar vermesi lazım Kobe'nin sanki. NBA'in açık ara en iyi pota altına sahip olduğunu ve onlardan önce ne kadar acı çektiğini sık sık kendine hatırlatırsa belki daha isabetli kararlar verip, hücum düğmesine öyle basabilir...

10 FARKLI FIKIR:

Berkay dedi ki...

sanırım artık kabul etmek gerekiyor ki, kobe yaşlanmaya başladı. çok kritik anlarda hala bir numaralı opsiyon olsa da kaptanı olduğu takımın parçalarının kullanılması sadece kendinin şut denemesinden kat kat daha iyi. hele de odom, bynum ve gasol'ün olduğu bir uzun hattına sahipseniz onları her maç beslediğinizde çok rahatça kazanabilirsiniz.

Adsız dedi ki...

orkun çolakoğlunun batug.com da Gasol haklımı başlıklı yazısında kobenin fazla sut kullandığı ve kaybetmelerine yönelik bi yazısı var kaybedilen maçlarda sorumlu fazla sut kullanan kobemi yoksa kobi fazla sut kullanmak zorundamı kalıyo sorumluluk almayan ve hala bazı maçlar sinen takım arkadasları yuzunden vs çok iyi bi yazı tavsiye edrim , ayrıca istatistikler her zaman doğruyu sölemez

Adsız dedi ki...

koç haklı beyler.

Numan dedi ki...

Burada Kobe bu yüzden eleştirildiğinde çoğu arkadaş "Kobe'yi çekemiyorsunuz" diyordu. Herhalde Phil Jackson'a da aynı şeyleri söyleyemezler.

Bütün borular sizin olsun dedi ki...

Bence Orkun Çolakoğlu'nun yazısı harika olmuş. Basketbolseverler bir okusun derim.

Adsız dedi ki...

sabonis phil jackson ın bunu ne zaman ve nasıl söylediğini bilmeden buraya haber yapman oldukça saçma bence.
lakers preshow unda 1,5yıldır pj e sorulan artest hala alışamadı mı sorusuna gülerek-buraya dikkat lütfen-bu cevapla karşılık verdi.
burada gelip agendayla yazı yazman hiç hoş olmamış(bide araya 7.maçı sokmuşsun tam bir hater yazısı olmuş),saçma yorum yapanlara da sadece gülesim geliyor.
gelmiş geçmiş en iyi 10 oyuncudan birisi olan bi insana kariyerinin bu döneminde bile hala böyle bspn in zamanında ortaya çıkardığı şut sayılarıyla alakalı komik bir yazıyla sorgulamak hiç hoş değil.
evde kaybedilen memphis,boston,indiana maçlarında kobe nin ballhog luğu yüzünden kaybetti zaten lakers =))
maçları indirmeni izlemeni ve ona göre yazını düzeltmeni rica ediyorum kobe niye agresif oluyor ve lakers niye kaybediyor o maçları diye.

sabonis dedi ki...

son adsız bilmediğimi nerden çıkarıyorsun onu bi söylesen güzel olacak. minnesota maçının ardından elbette dalga geçerek söyledi. ama doğruluk payı da var. phil jackson sevmiyor kobe'nin bu tarz oynamasını. lakers taraftarı veya kobe fan olmak farklı, bunları değerlendirmek farklı. istatistiki olarak baktığında bu kadar büyük fark olmasının şansa bağlı olma ihtimali %1 falandır. korelasyon denen birşey var.

ayrıca komik yazı veya saçmalamak gibi abuk ve saygısız kelimeler kullanarak yorum bırakmana rağmen bil diye cevapladım sadece.

Adsız dedi ki...

kobe eskisi gibi değil. yüzdeleri çok düştü.kobe devrini tamamlıyor.

calvin dedi ki...

alt tarafı şutu bozuldu adamın biraz. yüzdeleri aynı buna rağmen. playoff gelsin. kobe bitti, devir kapandı diyenler o zaman konuşsun allah aşkına. güldürmeyin adamı ya. her geçen gün farklı şekilde kanıtlıyor bu yorumların gerçek olmadığını.

ayrıca bu yorumu ben de artestin alışma döneminde verdiğini biliyorum phil jacksonın. yine minnesota maçından sonra söylemesi tuhaf geldi. 18 şut atmış sadece. 10 şut mu atıcaktı. çıkıp portland maçından sonra söyleseymiş. ya da oklahoma maçından sonra.

sabonis dedi ki...

@adsız: en kötüsü de işte böyle Kobe fan'ı olup çok fazla şey bildiğini düşünenlerle tartışmaya girmek. Kobe'nin 30 dakika ve üzeri aldığı maçlara baktığında bile 16-6'ya karşılık 14-13'lük bir fark ortaya çıkıyor 20'den az ve 20 üzeri şutta. neymiş dakika alamıyormuş ondanmış... biraz bilgi önce. ayrıca 20 üzeri şut attığı maçlarda takımının yüzdesini de düşürüyor, yetmiyormuş gibi normalden %20 fazla top kaybı yapıyor. say say bitmez yani. ama doğru kobe fan'ı olarak korumanız lazım oyuncunuzu. pardon.