BIY AD

4 Mart 2011 Cuma

Miami'de Son Topları Kim Kullanacak?

En başta yazıyı dün geceki Magic-Heat maçından önce hazırladığımı söylemeliyim. Ama tesadüf bu ya maçın sonu ilginç ve güzel bir örnek oldu bu yazıda değindim konu için....

Heat'in 3 sayı veya daha az geride olduğu ve maçın bitimine 30 saniye kalan durumlar söz konusu olduğunda, Wade son 12 maçta sadece 1 kere şut kullanmış. LeBron ise 7 ile takımın lideri son dönemde. Sezonun genelinde ise Wade 7'de 1, LeBron 8'de 2, House ise 3'te 1 isabet sağlamışlar yukarıda yazdığım durumda. Toplamda 11'de 1 üçlük ve 11'de 3 ikilik isabeti bulmuş Heat bu senaryoda.

Konuyla ilgili Wade'in fikri sorulduğunda, Wade "Takım oyuncusu olmayı amaçlıyorum. Bunu dert etmek gibi bir niyetim yok. Mesela perdeleme yapmam isteniyorsa gidip kapı gibi perde yapacağım. Buna alışmam zor çünkü bugüne kadar top hep elimdeydi ama deniyorum." tarzı bir cevap vermiş. Yukarıda göreceğiniz üzere, Wade de kullansa topları LeBron da kullansa Heat'in pek yararına olmuyor.

İşte Miami Heat'in sene başında nasıl tepki vereceğini beklediğim senaryo. İki açıdan bakmak lazım. Birincisi iki süper yıldızın bu durumda nasıl anlaşacakları. İkincisi ise iki üçlük özürlü (Wade-Bosh) bir tane de vasat (LeBron) oyuncu parkedeyken, Miami'nin maç sonlarında nasıl top kullanacağı. Wade, LeBron ve Bosh gayet güzel pozisyon yaratıyorlar ancak oyunda olan House, James Jones, Bibby veya Mike Miller gibi ceza atışını kesecek oyunculara top aktarmak kolay olmuyor. Zira savunmalar top hangi yıldızın elindeyse, diğer iki yıldızı riske edebiliyorlar üçlük konusunda. Zaten ikilik lazımsa yine dış şut özürü handikap yaratıyor çünkü içeri gömülebiliyor savunmalar. Yani her şekilde sorun üçlük atamayan oyunculara sahip olmak. Eh elinizde 3 tane oyunda olması şart yıldız varsa ama hiçbirine güvenemiyorsanız üçlük konusunda, sıkıntı çekeceğiniz aşikardır. Maç içinde bu sıkıntı çok da dikkat çekmez ama işte son bir dakikada durum değişir.

Öncelikle şunu söyleyeyim. Benim maçın sonlarında ilk tercihim kesinlikle LeBron olur. Bir kere arkadaşlarına daha iyi pozisyon hazırlıyor, üçlüğü ve hatta orta mesafe şutu biraz daha güvenilir. Ayrıca kariyeri boyunca maçın son dakikalarında Wade'den çok daha yüksek bir yüzdeyle şut attı. Ama sonuçta öbür tarafta da Wade var. İlla ki LeBron daha iyi diye devamlı ona yönelirseniz bu sefer rakipler ona önlem alacaktır. Böylece aslında Wade'i biraz daha kullanmak zorunda olduğunuzu farkedersiniz... Ancak yukarıda yazdığım gibi üçlük tehdidi düşük olan yıldız üçlüyle son dakikalarda daha da çok sıkıntı çekebilir Miami. Wade kariyeri boyunca %30'un üstüne çıkamadı bir türlü, demek ki şut menzili yetersiz diye düşünüyorum. Yoksa böyle büyük bir yıldız üçlüklerini düzeltmek için bir çaba gösterirdi. Ancak James'in set şutörü olarak Wade'in yaratacağı pozisyon sonrası ceza kesmesi Heat'i çok rahatlacaktır maç sonlarında. Peki o yazın delicesine şut çalışıp üçlüğünü geliştirme yoluna gider mi? Pek sanmıyorum.

Kısacası oyun kurucunuz veya şutör guard'ınızın üçlük atamaması çok büyük bir handikap esasında basketbolda. Spurs bunun bir benzerini Parker ile yaşıyor senelerdir ama Popovich'in çok iyi hücumlar çizdiğini söylemeliyim maçın sonunda. Bu konuda Spoelstra'ya yeterince güvenemiyorum. Heat'te özellikle playoff zamanında, hangi oyuncu nasıl kullanacak son hücumları merakla bekliyorum açıkçası...

14 FARKLI FIKIR:

Adsız dedi ki...

Olmadı kobeyi transfer etsinler

Adsız dedi ki...

Bibby var artik bu atislari atabilecek

DaveJones dedi ki...

Lebron ve Wade in kariyer 3lük yüzdeleri neredeyse aynı %30 civarında hep. Ama son saniyede topu lebronun kullanması konusuna katılmıyorum, içeri drive etme konusunda olabilir ancak buzzer beater 3lükleri tuğla gibi atıyor. Wade in 3lük isabetinin kötü olmasını ise normal şutlarını sürekli fadeaway olarak kullanmasına bağlıyorum ben. Yazı biraz uzadı ama sonuç olarak normal sezondaki maçlar artık çok önemli değil. Playofflarda zaten Wade ve Lebron yüzdelerini yukarıya çekiyorlar. Wade geçen yıl playofflarında %40 ile üçlük isabeti bulmuş aynı şekilde Lebronda. Yani son topları hangisi kullanırsa kullansın playofflarda sorun olmaz gibime geliyor.

Adsız dedi ki...

bu geceki maç tam bu yazıyı özetleyen şey oldu işte.

Adsız dedi ki...

ya her büyük takıma yenilen miami'nin kendisini gerçekten playofflara sakladığına mı inanıyorsunuz?
playofftada bir şey olacağı yok bu takımdan, sene başında 72-10 rekorunun kıracağı söyleniyordu, bjk'nin 17'de 17 yapması kadar saçmaydı bu ve gayet epic fail oldu.

berkd dedi ki...

Miller niye adamdan sayılmıyor

Adsız dedi ki...

lebronun şutunun olmadığından bahsetmişsin ama eskisinden çok daha iyi bi şutör. yüzdesi yanıltabilir yüzde 33 sanırım. ki bu sezon çok can yakan üçlükler de attı son dakikalarda. lakersa maç boyunca 4te 4 attı.

yani son dakikada lebronu 3lüğünü tehdit olarak görmüyosan çok enteresan.
wade de aynı şekilde ama lebronun şutu daha güvenilir tabi.

Adsız dedi ki...

Bibim atar bundan sonra. Allah allah allah allah saldır Mayk Bibi, 3lüğün can yakar saldır Mayk Bibi!

Brijit Bardo'da bibi, buda bibi.

Adsız dedi ki...

resimde wade'in sol elinde uzanan şey nedir öyle ve ne işe yarıyor?

DaveJones dedi ki...

Wade'in Sol eli/bileği birkaç kez sakatlandı, o yüzden önlem olarak takıyor diye biliyorum.

Adsız dedi ki...

kolunda ki sleeve'i demiyorum ama ben. elinde ki o bant gibi şey nedir. futbolcularda da var.

DaveJones dedi ki...

Bende sleeve i değil diğerini kastetmiştim zaten.

Adsız dedi ki...

ne işe yaradığı sorusu biraz saçma olmuş ama tam olarak ne olduğunu nasıl işlev gördüğünü sordum ben

Adsız dedi ki...

neden winner olmadığının kanıtıdır bu pozisyonlar maç içindede kırılma anlarında herkes titrerken zor anda kaldırıp atıcaksın o şutu neden lebron bi kobe bi jordan değil anlaşılıyor