BIY AD

14 Nisan 2011 Perşembe

"Gay" Dedi Cezayı Yedi

Kobe, geçtiğimiz gün oynanan Spurs maçında hakeme hakaret ettiği gerekçesiyle NBA yönetimi tarafından 100bin dolarlık para cezasına çarptırıldı. Salı gecesi oynanan ve Lakers'ın 102-93 kazandığı maçın 3. çeyreğinin ortalarında Kobe'ye önce oldukça haksız bir hücum faul veriliyor ve maç içerisindeki faul sayısı 4'e çıkıyor ardından da yaptığı itirazlar nedeniyle teknik faul çalınıyor. Kobe de kenara gelip benche otururken hakem Bernie Adams için "gay" anlamına gelen argo birkaç söz sarfediyor.

Kobe aldığı cezanın ardından yaptığı açıklamada, insanların cinsel tercihleriyle alakalı herhangi bir önyargı veya takıntısının olmadığını belirtmiş ve eklemiş: "O an ağzımdan çıkan sözleri maçın heyecanı ve adrenalini etkisinde söyledim. Bu kelimeler benim gay veya lezbiyenlerle alakalı gerçek duygu ve düşüncelerimi kesinlikle yansıtmıyor". Stern de Kobe'nin bu sözlerinin saldırgan ve hoş görülemez olduğunu söylemiş.

Kobe her ne kadar son zamanlarda oyununu olgunlaştırmış olsa da kaybetmeyi hiç sevmeyen bir yapısı olduğunu son sezonlarda aldığı teknik faullerle gösteriyor. Söylediği sözler gerçekten de kabul edilir gibi değil fakat ben bu sözlerin ardında herhangi bir artniyet olduğunu ve onun bu kelimeleri gayleri veya hakemi aşağılamak amacıyla söylediğini kesinlikle düşünmüyorum. Sporcular ciddi anlamda stres altında bir iş yapıyorlar. Buna bir de mesaj maçında erken faul problemine girme eklenince takımın yıldızının ağzından çıkan bu tarz kelimeleri biraz daha anlayışla karşılamak gerekir diye düşünüyorum.

27 FARKLI FIKIR:

Adsız dedi ki...

aynen katılıyorum sana

Adsız dedi ki...

Pozisyonu ilk izledigimde o lafi hakeme degil de benchte Kobe'nin oturudugu koltuga malak gibi uzanmis seyirciye söyledigini düsünmüstüm. Cünkü Kobe otururken de herifin kollarini cekmek icin koltuga saglam bir dirsek vurmustu.

Adsız dedi ki...

Şunu Lebron yapsa yerden yere vurursunuz ama Kobe yapınca olabilir böyle şeyler diyorsunuz.Yeter artık bırakın su Anti-Lebron'culuğu

ilker dedi ki...

@ Adsız; "Anti-Lebronculuk" mu... Yazının içerisinde LeBron ismi dahi geçmiyor =)

Adsız dedi ki...

Kobe ile lebronu kıyaslamayalım bence kobe kıyaslanacaksa MJ ile ancak

berkd dedi ki...

Gay lafını hoş görülemez bir hakaret olarak nitelendiren NBA yönetimi, homofobiklik ile suçlanan Kobe. Bu nasıl bir iş böyle? Tabii ki hoş degil ve olayın gidişatından ötürü belli bir ceza gerekli ancak işleri sadece Kobe'ye göre düşünmek yanlış bence keza Kobe'nin o lafı etmesi kendisinin de belirttigi gibi maçın heyecanı ve adrenalini ile dogrudan alakalı iken Stern'de böyle bir durum söz konusu degil o yüzden asıl homofobik olanın Stern oldugu ayan beyan ortada.

Cem Korkmaz dedi ki...

@İlker ben Lebron adı geçiyor dedim mi sadece bi öngörüde bulundum eger Lebron yapsa su hareketi yerden yere vurursunuz dedim yazdığım cümleyi anla ondan sonra yorum yap

Adsız dedi ki...

@ilker, eşcinsellik bir tercih değil, cinsel kimliktir, önce bunu söyleyeyim ben. bunu kobe'nin bilerek söyleyebileceğine inanmıyorum, ama bu affedilemez birşey, her ne kadar gay sözcüğünün hakaret yerine kullanılması saçma olsa da, bu yönde kullanıldığı bir gerçek, ceza ise gayet yerinde olmuş.

maçın adrenalini falan diyen insanlara ise sadece gülüyorum, halı saha maçında birisi size "lan gay atsana topu" falan dese susarsınız, hoş karşılarsınız, evet.
bir hakaret sözcüğü değil bence, dediğim gibi, cinsel kimlik, ama kullanım o yönde.

Adsız dedi ki...

Benim yorum neden yayınlanmadı acaba? Haklı veya veya haksız getirilmiş bir eleştiriye cevap verileceğine 'ama Lebron adı yazıda geçmiyorki ehüehüehü' minvalinde dalga geçer gibi yazı yaz, ama eleştirince tukaka.. tebrikler!!!

Adsız dedi ki...

adrenalin vır zıvır.geçiniz beyler. adsız 4 güzel özetlemiş halı saha maçı örneği ile bende küçük bir ekleme yapayım. adrenalin olmayan bir şeyi yoktan varetmez. olan bir şeyi tetikler öne fırlatır. ne güzel demiş atalar: dervişin fikri neyse zikride odur diye.cuk oturur buraya.

Bütün borular sizin olsun dedi ki...

Arkadaş Amerika'ya gittin mi? Gitmediğin belli. Bilip bilmeden konuşmuşsun çünkü."eşcinsellik bir tercih değil, cinsel kimliktir" falan filan hikaye. Söylediğin şey teknik olarak doğru fakat konuyla zerre kadar alakası yok.

Amerika'da insanlar birbirlerine şakasına,takılmak için "gay" veya "gay misin" der. Bizim Türkiye'den örnek vereyim. Biz de kızınca veya birine takılmak istediğimizde "ibn. , lan p.zevenk ,top , lavuk , adam tam pic" gibi küfür ve argolar kullanmaz mıyız? O yüzden Türkiye'de halısahada "lan gay atsana topu" denmez. Yukarıda yazdığım tabirler kullanılır. Daha geçen gün kardeşime Amerika'dan bir arkadaşı "Are you gay :) " diye facebooktan mesaj atmış.Annem de görmüş,sana niye böyle diyor diye sordu.Biz de anneme Amerika'da insanların bu lafı hangi amaçla kullandığını anlatmak zorunda kaldık.

Kobe ve ceza olayına gelirsek , ceza tabi ki verilmeli-ki verildi de. Bu konuda bir sıkıntı yok. Kobe'yi çekemeyen Lebron'cular hariç. Bence de gay kelimesi kullanılarak hakaret edilmemeli. Hakaret edilecek bir milyon tane kelime var,herhangi bir kıtlık yok. Ama İlker'i eşcinselliği tercih olarak göstermekle suçlama ve Kobe'yi değil de amerikan kültürünü eleştir.

(Yazıya sert girdim , yumuşak çıktım:)

dipnot: Burası Kobe-Lebron sidik yarışının yapıldığı yerlerden değil. Yapacaksanız gidin başka yerde yapın.

ilker dedi ki...

@ 4.adız; Yazıya dikkatli baktığında göreceksin ki "gayliğin bir cinsel tercih olduğu" cümlesi bir tercüme, yani benim düşüncelerim veya cümlem değil tamamen Kobe'nin sözlerinin bir çevirisi.

@ cem, ve adsız5; sanırım aynı kişisiniz. Yazı yazanları yaftalamadan önce gözünüzün önündeki perdeleri bir yok edin. İnsanları biz ve diğerleri olarak ikiye ayıramazsınız. Hayatta sadece beyaz ve siyah yok. Şahsi kanaatim sorunun bende değil, benim Kobe'nin sözlerinin anlayışla karşılanması gerektiği düşüncemden LeBron'dan nefret ettiğim (hatta site olarak ettiğimiz) anlamı çıkaran bir zihniyette olduğu yönünde.

Adsız dedi ki...

adsız 5 olarak cevap vereyim:
1. Cem kim bilmiyorum. Bir yandan yaftalamadan bahsedip diğer yandan cem'le aynı kişi olduğumu iddia etmen komik kaçmış.

2. Lebron dan nefret edip etmemen seni ilgilendirir. Şahsen ben Anti-Lebron'cusun mealinde tek kelime etmedim. Sadece haksız dahi olsa Cem'in yaptığı bu eleştiriye düzgün bir cevap vereceğine 'ama lebron adı geçmiyorki ehüehü' tarzı cevap yazmanı eleştirdim..Yine anlamazlıktan gelmezsin umarım

3. İnsanlar biz siz bizler sizler olayı ne alaka!!! Gözümüzde perde varmış, siyah beyaz görüyormuşuz falan filan.. Zihniyete gel:)

Adsız dedi ki...

Boru arkadaş ile İlker de aynı kişi sanırım.. peki sen kim oluyorsunda bizi burdan kovuyorsun boru bilader.. İLker sin herhalde ve burda benim borum öter diyorsan çık ortaya gerçek kimliğinle de boyunu görelim:D

Adsız dedi ki...

adsız 4 olarak, getirilen eleştrileri yanıtlayayım; amerikan kültürünü eleştirebiliriz elbette, ama esas sorun burda sokak ağzını maça yansıtmak. "bütün borular sizin olsun"un da dediğin gibi arkadaşlar birbirlerine "top musun olm" falan filan diyebilirler, ama hakeme, bir resmi maçta, nba gibi bir platformda kobe gibi bir oyuncu "gay" diyemez. derse, cezasını da çeker elbette.

bu tc'de hakeme "top musun lan ahahah" demek gibi birşey, ne ile bağdaştırıp kobe'yi savunuyor veya bu kavram üzerinden laf ebeliği yapıyorsunuz anlamıyorum.

burda sorun nba gibi bir organizasyonda, hakeme sinirlenip sokak ağzını sahaya aktarmak, cezası da var doğal olarak.

ilker, "Kobe aldığı cezanın ardından yaptığı açıklamada, insanların cinsel tercihleriyle alakalı herhangi bir önyargı veya takıntısının olmadığını belirtmiş ve eklemiş" demişsin, çeviri olabilir, ama yanlış, bunu söylemek istedim sadece.

ilker dedi ki...

@ son adsız;
1. Yaftalamak ile bir "adsız" bir "cem" nickiyle yazı yazan birisinin yazısını başka bir "adsız" ın yazısına benzetmek arasında dağlar kadar fark var.

2. Benim ilk yorumu yazmaktaki amacım adsızla dalga geçmek kesinlikle değildi asla olamaz da. Sadece ortada olmayan birşey üzerine "O olsaydı kesin böyle yapardınız" tarzı bir eleştiriyi dikkate almayacağımı belirttim o yazıda.

3. Siyah-beyaz olayını gerçekten anlayamadıysan üzüldüm senin adına. Fakat yine de ne demek istediğimi biraz daha açayım. Bu sitede NBA'deki 30 takımın tamamından, oyuncuların birçoğundan bahsediliyor. LeBroncu olmayanlar Kobeci, Kobeci olmayanlar Lebroncu anlayışının ne kadar yanlış olduğunu anlatmak istedim. Benim en sevdiğim oyuncu LeBron veya Kobe dışında biri olabilir. Mesela Shawn Marion, Chris Quinn gibi.

Umarım açıklayıcı olmuştur.

Adsız dedi ki...

İlker yazdıktan hemen sonra şimdi boru abimiz teşrif eder diye düşünürken tesadüfe bakın ki boru abi çıkıverdi ortaya.İkisinin aynı kişiler olduğunu ama katiyyen düşünmediğimiz gibi aklımızın ucundan geçirmiyoruz. zinhar!! Boru abimize saygımız sonsuz tabii ama İlker adıyla becerebildiği oranda ustruplu, boru adıyla 'höytt gidin lan burdan Kobeyi çekemeyen Lebroncular sizi, bakın sert girerim size' yazı tarzı komedi ötesi bir durum yaratıyor.bilginize

Dipnot: Lebroncu değilim:D İlker de Anti-Lebroncu değil.. Boru abiyede saygımız sonsuz. Boru abi de gidin lan derse boynumuz kıldan ince, çeker gideriz elbet. Burda borunun pardon ilkerin borusu öter:D

Adsız dedi ki...

@İlkercim..İkili tartışmamaya dönüştü. Tadında bırakmak lazım. Şahsen yazılarını beğenerek okuyorum, getirilen bir eleştiriye cevap tarzın hoşuma gitmedi ve fikrimi ifade ettim. Hepsi bu.

Dipnot: bu mesajı yayınlamaya gerek yok. Ayrıca Cem olmadığıma emin olabilirsin. D.bakırdan bir basketbolseverim sadece ve adım Nejat

ilker dedi ki...

@ En son adsız; Memnun oldum, ben de o cevabın nedenini ve esas anlatmak istediğimi umarım anlatabilmişimdir.

Onur dedi ki...

Onu bunu bırakında Sacramento 'yu yazın bir takım nasıl kaybedilir diye. Birde nba.com da video var iki amca ağlamaklı bende duygulandım valla

Adsız dedi ki...

Bütün borular sizin olsun racon kesmis babasının sitesi ya gidin başka yerde tartışın diyor bide te allam:D

Bütün borular sizin olsun dedi ki...

Sevgili adsızlar yaranız mı var da gocunuyorsunuz? Kobe'yle ilgili bir haberde Lebron tartışmasına giren sizsiniz. Nerdeyse iki Kobe haberinden birinde bu yarış dile getiriliyor. Aynı şekilde Lebron haberinde Kobe dile getiriliyor. E yani kusura bakmayın da fikrinizi dile getiriyorsunuz ama sıktı bu karşılaştırma. Ntvmsnbc'den sırf bu yüzden tiksindim. Malesef o karşılaştırmaya girince insanlar tarafsız olamıyor.

Beni İlker'le aynı kişi yerine koymanız İlker'e ayıp olmuyor mu? Koskoca Konyalıportlandlılar'a yazar olmuş birinin böyle çabalara ihtiyacı olur mu sizce?

Son olarak ben de Kobe'nin suçlu olduğunu söyledim. Göz önünde bulunan kişilerin hareketlerine normal insanlardan kat kat dikkat etmesi lazım. Bu konuda fikir ayrılığı mı var?

Adsız dedi ki...

off kobe bi laf söyledi ceremesini biz çekiyoruz... gay'in sözlük anlamı için birbirini eziyo herkes... kuşun kanadı var ama ben kuş değilim diyor... haha

Adsız dedi ki...

benim anlatmak istediğim tek şey Kobe'nin yaptığı her harekette haklı görmeniz.Yok strestendir yok bilmem nedendir Kobedir yapmıştır ama kesinlikle artniyetli değildir.Hep aynı laflar Kobe ile ilgili yazdığınız her yazıda.Geçmişteki Kobe yazılarıyla LeBron yazılarını okuyun farkı anlayacaksınız

Adsız dedi ki...

sadece "hakeme gay demiş" biraz hafif sanki.herif "you fucking faggot" demiş ki "gay" den biraz daha ağır bir laf sanki.ayrıca konudan bağımsız olarak sandalyesine otururken seyirciye attığı dirseği neden kimse tartışmıyor anlamadım.tamam herif öküz gibi yayılmış oraya ama kobe'nin yaptığının bir adım ötesi artest'in indiana'dayken attığı yumruk.hiç ceza verilmedi mi o dirseğe?

JacK dedi ki...

@sabonis agacım Arka Sokaklardan bir replikle sesleniyorum sana :
-Alın bunları alın alın alın.
ya bırakın bu işleri ya bakın dalganıza abicim :)

Adsız dedi ki...

Extremes meet.