BIY AD

26 Ağustos 2009 Çarşamba

Atlanta Hawks - Ön İncelemesi

Yine en baştan söyleyeyim, bu takımların ön incelemeleri uzun yazılar olacak. Üşenmeyip okursanız memnun olurum.

İlk bakışta tahmin: Playoff yaparlar.

İlk 5:
Bibby
Johnson
Marvin Williams
Josh Smith
Al Horford

6. adam: Jamal Crawford
Diğer rol alacak yedekler: Zaza, Joe Smith, Maurice Evans

Hawks takımının en büyük avantajı son yıllardaki iskeletini koruması oldu. Sözleşmeleri biten Mike Bibby ve Marvin Williams'ı takımda tuttular. Bibby'nin talipleri vardı ancak Marvin Williams'ın kapısını çalan olmamıştı. Hawks'un 2 yıldır birarada olan 7 oyuncusu var. Bibby 1.5, Evans da 1 yıllık ama onlara kıyak geçtim.

Kısacası birbirini çok iyi tanıyan oyunculardan oluşuyor Hawks. Herkes birbirinin ne yapabileceğini veya yapamayacağını çok iyi biliyor. Hepsi koşmaktan hoşlanıyor. Marvin-Smith-Horford 3'lüsünün gençlik ateşleriyle, enerjileri sahada devamlı yüksek oluyor.

Bir de kadroya isim isim bakalım:

Serbest kalan oyun kurucuları Bibby'i takımda kalmaya ikna ettiler. Arkadaşlarına hazırlayacağı pozisyonlarla, kendisine yaratacağı şutlarla ve tabii ki Joe Johnson'a gelecek ikili sıkıştırmalardan sonra bulacağı üçlüklerle Bibby bu takımın çok önemli bir parçası. Ayrıca bir başka katkısı da topu Joe Johnson'la paylaşması ve onun sorumluluğunu azaltması. Smith ve Horford ile pas alışverişi açısından da mükemmele yakın uyum sağladıklarını söylemeliyim. Bibby konusunda, Hawks açısından tek sorun görüyorum. Rakip çok iyi savunma yapan bir ekipse, Bibby'nin şutları girmemeye başlıyor ve bir türlü istenilen düzeye çıkamıyor. İki sene önce Celtics'e, bu sene ise Cavaliers'a karşı Hawks taraftarlarını büyük hayalkırıklığına uğrattı. Bu sene karşısında yine 3 büyüklerden (Celtics, Magic, Cavs) birini bulduğunda ne yapacak acaba?

Geldik 4 yıldır bu takımı taşıyan isim, Joe Johnson'a. İkili ve üçlü sıkıştırmalara maruz kalan o. Defansın bu kadar kendisine yoğunlaşmasına rağmen bir şekilde sıyrılıp sayıları bulan ve NBA’in sayılı skorerlerinden biri haline bürünen o. Takımın liderliğini yapan, arkadaşlarına pozisyon hazırlayan o. Takım halinde hazırlanan pozisyonlarda boş üçlükleri değerlendiren o -Bibby'i de es geçmeyelim. Josh Smith ile beraber en iyi savunma yapan o. Zaten başka ne kaldı ki? Boşuna demedim bu takımı 4 senedir taşıyor diye. Yukarıda yazdığım 3 genç silahşör geliştikçe, Johson'ın omuzlarından yükü biraz almalarını bekleyebiliriz. Ama birkça senedir olmayan gelişmenin bu sezon yaşanmasını beklemek ne derece doğrudur bilmiyorum. Sıra geldi genç üçlümüze.

Önce içlerinde potansiyeli en yüksek olana değinelim: Josh Smith. Bugüne kadar hep hücumdaki yanlış seçimleri ile eleştirilen adam... Basketbol için gerekli olan mental yapıya sahip olmadığını, bunu geliştirmesi halinde ise NBA'e damgasını vuracağını düşünenlerin sayısı bir hayli fazla. Bana kalırsa, geçtiğimiz sene bu yönde ilerlediğine dair ufak sinyaller verdi. Sezon başında ayak bileğini ciddi bir şekilde burktu ve geri kalan maçlarda o bildiğimiz sevdiğimiz atletik oyununu sergileyemedi. Kendisini bir türlü toparlayamadı. Buna rağmen hücumda orta mesafe şutlarını çok geliştirerek kariyeri boyunca ilk defa isabet oranını %49'un üzerine çıkardı. Ama bunun yanında serbest atışlarının Shaq seviyesine inmesine maalesef bir açıklama getiremiyorum. Bu sezon eski atletikliğine ulaşıp, şut isabetlerini %46'nın üzerinde tutabilirse Hawks ve kendisi için çok önemli bir gelişme olacaktır.

Hawks taraftarlarının çok sevdiği ve NBA'in saygı duyulan pivotlarından biri olacağına inandığım Horford'da sıra. Genç pivot özellikle defansta yaptığı katkılarla Hawks takımına çok şey katıyor. Sadece adam adama savunmada değil, savunma rotasyonunda da zamanında getirdiği yardımlarla rakipleri zor durumda bırakıyor. Ayrıca kalıplı olduğu için işin defans tarafında, boyalı alanda varlığını hissetiriyor, Amerikalılar'ın deyimiyle "presence" yani. Hücumda ise yavaş yavaş geliştirdiği orta mesafe şutu ve henüz ikinci senesinde gösterdiği bazı post hareketleri ile hala gelecek vaat ediyor. Ben kendisini gerçekten çok beğeniyorum.
Sıra geldi bana göre en zayıf halkaya. Marvin Williams bu takımın çok şeyler bekleyerek draft ettiği bir isim olduğu için belki de ona önyargıyla yaklaşıyorum. Bilmeyenleriniz veya hatırlamayanlarınız için Hawks’un, Marvin için hangi iki oyun kurucuyu es geçtiğini söyleyeyim: Chris Paul ve Deron Williams. Gözleriniz faltaşı gibi açıldı değil mi? Bence açılmalı. O yıldan beri bir türlü istedikleri oyun kurucuyu bulamadılar. Taa ki 1.5 sene önce Bibby’e kavuşana kadar. Marvin için zamanında çoğu otorite potansiyelinin çok yüksek olduğunu belirtmek amacıyla, “Limiti gökyüzü” şeklinde tabirler kullandılar. Ancak Marvin bu kadar yetenekli olsaydı bunu 4 sene içinde gösterirdi diye düşünüyorum. Ama en azından geçtiğimiz yaz çalıştığı orta mesafe ve dış şutları işe yaradı ve dışarıda boş bırakılmaya gelmeyen bir tehdit oldu. Yani aslında sayı ortalaması düşmüş olsa da Marvin Williams geçtiğimiz sene kendisini ilk 3 seneye oranla geliştirdi. Onu geri çeken şey yaşadığı sakatlıklar oldu. Bu sezon Crawford'ın gelmesiyle sayı ortalaması yine 12'lerde kalabilir ama bu onun gelişmediği anlamına gelmemeli. Ona hep beraber izleyip karar vereceğiz.

Hawks’un bench’inde sıra. Ronald Murray onlar için bir kayıp. Peki geçtiğimiz sezon kenardan gelerek takıma oldukça sağlam bir sayı katkısında bulunan Murray'in yokluğunu Hawks hisseder mi? Tabii ki hayır. Çünkü artık ellerinde Warriors'dan adeta Law-Claxton karşılığında (ç)aldıkları Crawford var. Konu sadece "şut" ve "skor üretmek" olunca, NBA'de Crawford'ın üstünde değerlendirilecek sınırlı sayıda oyuncu var. Ne yapıp edip kenardan gelip 15 sayı bulacaktır. Bunu kariyeri boyunca olduğu gibi bir sürü zor şut deneyip %40 isabetle yapması tabii ki Hawks'un istediği şey değil. Ama alırlarken Crawford'ın böyle bir adam olduğunu biliyorlardı. Bakalım Crawford bu sayılarını daha çok takım oyunu içine yayabilecek mi? Joe Johnson kenardayken şutör guard olarak kullanılacak olan Crawford, Bibby'nin yerine girdiğinde ise bir skorer oyun kurucu gibi görev de yapabilir. Warriors'da Nelson sağolsun, bu konuda tecrübesi var. Ama bence mantıklı olan bu dönemlerde Joe Johnson'a oyun kurucu görevi verip, Crawford'ı doğal pozisyonu olan şutör guard'a yerleştirmek olacaktır.

Zaza NBA'e gittiğinden beri yaptığı şeylere devam edecek. Yani rakip uzunlarla fiziğinin elverdiği ölçüde kapışıp, onları rahatsız edecek. Pis işleri yapacak, onları hatalı yürümeye zorlayacak, toplarını çalacak, gerekirse kavga edecek. Maurice Evans'ı da savunmada rakibin en skorer oyuncusunu durdurmaya çalışırken ve boş üçlükleri değerlendirirken göreceğiz. Joe Smith'i ise soy-adaşından kalan dakikalarda kendisine hazırlanan orta mesafe şutları değerlendirirken ve tecrübesiyle Hawks'un gençlerine örnek olurken izleyeceğiz. Ancak Marvin Williams'ın da zaman zaman uzun forvet mevkisine çekildiğini düşünürsek, ufukta Joe Smith'e pek fazla dakika gözükmüyor. Hawks'ın bu sene draft ettiği oyun kurucu Teague'in de ne kadar görev alacağını kestiremiyorum maalesef çünkü kendisini hiç izlemedim. Ama sıradışı bir performans göstermedikçe, maç başına 10 dakikayı geçmeyeceğini söyleyebilirim.Takımın oyun stiline değinelim biraz da. En başta, kadroya her ne kadar Crawford gibi bir skorer katıldıysa da, Bibby gibi bir oyuncuya sahip olsalar da, bu takım hala JoJo’nun takımı. Yorgunluktan düşüp bayılmadıkça, hücumda her top onun eline değecektir ve değmesi lazımdır. Ayrıca uzun forveti Josh Smith olan bir takımın hızlı hücumlarda etkili olacağını söylememe bile gerek yok zannedersem. Kendisi hem bloklarıyla hızlı hücumu başlatabiliyor, hem de hücuma rakip uzunlardan çok daha çabuk koşabiliyor. Bibby iyice rol oyuncusu rolüne bürünecekken, Crawford deli dolu oyunu ve skorerliği ile Smith ve Horford'ın saha içindeki enerjilerine katkı verecektir. Savunmada ise içerde Horford'un savaşçılığı ile rakipleri püskürtselerde, Smith’in uzun forvet mevkisinde biraz kısa kaldığını söylememiz lazım. Normal sezonda bu bir avantaj iken, playoff'larda dezavantaja dönüşüyor. Ama zaten doğuda "3 Büyükler" varken, Hawks'ın uzun forveti diil Josh Smith, Gasol bile olsa pek şansları yok. O yüzden önemi de olmadığını düşünüyorum. Ama Hawks, normal sezonda playofflara rahatlıkla kalacaktır.

Bütün incelemeleri yazdığımda inşallah bir de toplu sıralama tahmini vereceğim. Şimdi diğer takımlara detaylı bir şekilde bakmadan Hawks'ın kaçıncı olacağına dair bir tahmin pek mantıklı olmaz.

14 FARKLI FIKIR:

Adsız dedi ki...

Üşenmemiş yazmışsın eline sağlık:)

mumtaz dedi ki...

Çok çok başarılı bir değerlendirme. Ellerine sağlık gerçekten. Bu kadar uzun ve doyurucu değerlendirmeler eminim çok zamanını alıyordur. Ama emin ol buna kesinlikle değiyor :)

Villa Fiorito dedi ki...

Cok guzel olmus devamını beklıyoruz :)

fıRo dedi ki...

klayvene sağlık. çok güzel bir yazı olmuş. Cleveland analizide bekliyoruz. :)

Çağdaş Yılmaz dedi ki...

öncelikle değerlendirme için eline sağlık... bence Bibby bu takımda kalması çok önemliydi ve onu başardılar.. Hawks oyunu çok fazla bedenle oynamaya çalışan bir takım bu beden işinin yanında Bibby'in zekası çok önemli bir iş yapıyordu... bir kaç sezon olduğunu gibi yine Play off yaparlar ve Play off sırası onların sonraki durumlarını belirler... ben onları hala play off tur yapacak bir takım olarak gömüyorummm

Ömer dedi ki...

Degerlendirmeler alfabetik siraya gore mi olacak?

10 yillik Raptors'li olarak baya bekleyecegiz demektir oyle ise. :)

sabonis dedi ki...

Teşekkürler arkadaşlar, okuduğunuzu bilmek güzel gerçekten. Tabiri caizse daha bir gaz veriyor =)

Unknown dedi ki...

Güzel değerlendirme olmuş gerçekten de. Gerçi ben horford un pivot pozisyonunda harcandığını düşünüyorum. PF oynatılsa çok fazla değer yaratabilir tabi bunun için yanında Zaza dan fazlası olması gerekir, josh smith var bir de onlar ayrı:) Bir de lux sınırını geçmemelerine rağmen andersen i houston a niye hediye ettiler hiç anlamadım. Bu haliyle ne uzar ne kısalır atlanta...

Adsız dedi ki...

Çok güzel bir değerlendirme olmuş. Devamını bekliyoruz.

Adsız dedi ki...

zaza çok bozmuş kendini oralarda hiç yakıştıramadım...

Adsız dedi ki...

sabonis sakın bırakma yazmayı müthiş bir blog.. tebrik ederim

SportsLine dedi ki...

Ellerine sağlık :)

Adsız dedi ki...

kardeşim zaza be, takmış kolunu hatunu helal olsun...

Pervasız Gömlek dedi ki...

Hawks şüphesiz alt kademede bir takım olarak bu yılı da tamamlayacak.. Bibby'i takımda tutarak sistemi bozmadılar fakat hücum çeşitliliği minimum seviye olan bir takımlar.. Atletik ve dış şut tehdidi olan bir 3 numaraya şiddetle ihtiyacı olan bir takımdı fakat onlar gidip NBA genelindeki gibi Gordon-Ginobili ayarı bir kısa forveti seçip kenardan sadece sayı katkısı beklentisi güttüler. Bence NBA'de kendilerinden kadro kalitesi ve derinliğiyle üstün rakiplerine karşı aynı safta yarışa girmeleri sadece genel yanılgı olarak görüyorum. Bu da yönetim hatasıdır. Josh Smith ile de 1 yıl daha birlikte olmak onlar için sorundan başka bir şey getirmez... Rotasyonda ise takıma katkı getirecek kimse yok. Zaza ve Joe'dan maksimum katkı alsalar bile sınırlı bir Evans'a geriye kalan tüm şeyleri atmak büyük haksızlık. Kısacası Hawks dediğim gibi 2. sınıf bir takım olarak belki Nets-Bucks-Raptors ı geçerse play-off umudu taşır aksi takdirde geçen yılki 4.lük onlar için güzel bir anı olur...

Değerlendirme için teşekkür ederim...