BIY AD

24 Ocak 2010 Pazar

Deplasman Fobisi

Bobcats evinde oynadığı son 10 maçın 9'unu kazandı. Kaybettikleri tek maç dünkü Magic karşılaşmasıydı. Onu ayrı tutarak yazıyorum bu yazıyı. Efendim Bobcats'in evdeki istatistiği 18-4. Yani Nuggets, Lakers ve Cavs'den sonra evinde en başarılı takım Bobcats. Peki ya deplasmanda ne yapıyor takım? 3 galibiyet alıp, tam 16 kere yenildiler rakiplerine. Nets bile yendi New Jersey'de Bobcats'i. NBA'deki deplasman karnelerine baktığımızda Nets, Timberwolves, Kings ve Warriors ile kapışıyorlar ancak. Ligin geri kalanı daha iyi istatistikler yakalamış durumda. Deplasman ile ev arasındaki fark gece ile gündüz arasındaki fark kadar belirgin. Zaten bir takım deplasmanda Nets'ten bile daha az sayı atabiliyorsa, oturup bir düşünmesi gerekli bence koçunun. Peki bu durumun altındaki neden nedir?

İlk neden olarak seyirci desteği geliyor insanın aklına. Dün geceki Magic maçında seyirci salonun çoğunluğunu doldurup iyi tezahürat yaptı ama Bobcats NBA'deki en az seyirci takımlardan birisi. Salonun sadece %77.7'sini doldurabiliyorlar ve bu onları ancak 24. sıraya koyuyor. %50 galibiyet yüzdesinin üzerindeki takımlardan sadece Memphis onların gerisinde salon doldurma konusunda. Evlerinde müthiş bir destek görmediklerini aşikar. İşte bu durumda olayı rakip taraftarların baskısına ve evde oynamanın rahatlığını deplasmanda bulamamaya bağlıyorum.

Yani bir başka deyişle tecrübesizliğe. Tabii Jackson'ı ayrı tutuyorum diğer oyunculardan. Zor anlarda sorumluluk alan, takımı toparlamaya çalışan Jackson deplasmanlarda genellikle dağılmıyor ama takımın geri kalanı tel tel dökülüyor. Takımın en önemli oyuncusu Gerald Wallace'ın bu konuda başı çektiğini söylememiz lazım. Resmen deplasmana oynamaya gelmiyor Wallace: Charlotte'ta maç başına 21 sayı bulurken, deplasmanlarda 16'ya düşüyor ortalaması. Üstelik bugüne kadar farketmediğim birşey gördüm istatistiklerden, Wallace kariyeri boyunca misafir olduğu maçlarda sorumluluk almaktan çekinmiş. Aynı şeyi savunma istatistikleri için de söyleyebiliyoruz. Keza aynı şekilde Phoenix gibi zirveye oynayan bir takımda playoff tecrübesi yaşamış ve zor anlarda sahada yer almış Diaw da rakibin salonuna girdi mi, yok oluyor adeta. Bunun nedenlerinden biri, Bobcats'in savunmasıyla ön plana çıkan bir takım olması ve deplasmanlarda iyice oyunu ağırlaştırması bence.

Bu ikili Bobcats'in - bilhassa transition - hücumlarında çok önemli rol oynuyorlar. Ama deplasmanda hem topa pek dokunmadıkları için hem de kötü tercihler yaptkları için Bobcats bir türlü istediği ritmi yakalayamıyor. Larry Brown'un bu iki isimle özel olarak ilgilenmesi gerekiyor eğer Bobcats playoff'lardaki rakibine karşı en azından bir sürpriz şansı yakalamak istiyorsa. Belki deplasmanda motive olamıyorlar. Bunların yanında Jackson'ın gelmesine rağmen hücumda hala bazı sıkıntıları olan takım, deplasmanlarda da evindeki kadar hızlı hücuma çıkıp Gerald Wallace'ı oynamaya teşvik etmek zorunda. Yani deplasmanda iyice düşürdükleri tempoyu biraz arttırmaları lazım bence.

3 FARKLI FIKIR:

Trapped Scorpion dedi ki...

diaw başka yerlerde de kaybolmuş baksana :)

Ömer dedi ki...

Bucks'in seyirci ortalamasina nereden ulasabiliriz? Adamlarin ne zaman macini izlesem ust kat bombos, alt katta da acaip bosluklar goze carpiyor. Merak ettim simdi ortalamalarini :)

sabonis dedi ki...

http://sports.espn.go.com/nba/attendance

buradan bakabilirsiniz seyirci rakamlarına