BIY AD

4 Ocak 2010 Pazartesi

Kobe'den Rekor Fisher'dan Bomba

Kobe dün geceki maçta 24815. sayısını atarak, NBA tarihinde en çok sayı atan oyuncular listesinde Patrick Ewing'i yakaladı. İkili 15.'liği paylaşıyorlar. Ama asıl haber bu değil bence. Zaten Kobe'nin bu konuda Michael Jordan'ı geçeceğini daha önce yazmıştım.

Fisher da gaza gelip, Kobe'nin gerekli şartlar sağlanması halinde 50 sayı ortalaması tutturabileceğini söylemiş: "Her hücuma geldiğimizde topu ona verip, ona göre set çizecek (perde ve isolation) bir koç olsa... Adam 50 sayı atardı herhalde, hadi olmadı 46. Onun yapacağı hiçbir şey beni gerçek anlamıyla şaşırtamaz. Yapabileceklerinin sınırı yok".

Teorik olarak evet olabilir, Kobe maç başına 20 yerine 45 şut kullansa elbette 50 sayı barajını yakalar. Ama bunu normalden daha düşük bir yüzdeyle yapacağı için ve bu kadar topla oynadığında yorgunluğu da sezon boyunca artacağı için takımı için hiç hayırlı olmaz. Zaten Fisher da biraz Kobe'nin bu seneki oyununa ve kariyerine dikkat çekmek için söylemiş olsa gerek bu sözü. Onun tarihin en iyilerinden biri olduğunu belirtmenin bir başka yolu diyelim...

15 FARKLI FIKIR:

Ufuk Çağdaş Erdem dedi ki...

İyi güzel yazmışssın fakat asıl verilmesi gereken istatistik toplamda attığı sayı değil maç başına şu andaki kariyer ortalamasıdır..Yani 20 yılda ortalama bir oyuncunun attığı toplam sayı, kariyeri sakatlık dolayısıyla 5-6 yıl sürmüş bir süperyıldızdan fazla olabilir.Fakat maç başına ortalamalarına baktığımızda asıl gösterge ortaya çıkar...
Aynı zamanda 90 lı yılların sert savunmaları ve bu sert savunmalara izin veren kurallarla bugunun dokunsan faul çalınan ve hucum oyuncularına hep açık çek durumunda olan kuralları da göz önünde bulundurmakda fayda var...

sabonis dedi ki...

yazının içindeki linke tıklamadığın ne kadar belli =)

Ufuk Çağdaş Erdem dedi ki...

Yazıdaki linke de baktım ama benim dediğim yönde bir istatistik göremedim..Yani Kobe'nin kariyer ortalaması nedir ben göremedim yazmamışsın..Sadece 20,5 veya 20,7 sayı ortalamasıyla oynarsa bundan sonra toplam sayıda Jordan'ı geçeceğinden bahsetmişssin..Yanlışmıyım??

sabonis dedi ki...

o yazının ilk paragrafına bakarsan bir oyuncunun x sayıya kaç maçta ulaştığı önemlidir diye yazdığımı görebilirsin.

Ufuk Çağdaş Erdem dedi ki...

Aynı şeyi düşünüyoruz haklısın ama attığı toplam sayıya değil de kaç maçda attığına bakılacağını söylemenin yanında Kobe'nin şu anki kariyer ortalamasını vermen de gerekirdi diye düşünüyorum.Kafalardaki dumanların dağılması açısından..Belki sen bunu söylemiyorsun ama yazıyı okuyanların ilk anladığı şey Kobe Jordan'dan daha çok sayı atacak oluyor:))

sabonis dedi ki...

2. paragrafa ekledim madem ;)

Ufuk Çağdaş Erdem dedi ki...

Hah şimdi olmuş işte:)) Dostum kusura bakma yazına müdahale etmiş gibi oldum ama nacizane fikrimi paylaşayım dedim..

zenmaster dedi ki...

ne olmuş yani ufuk kobe'nin kariyer sayı ortalaması 25 ama jordan'ı pekde ala geçicek sayı'da. Kareem'de 38bin sayı attı ama sayı ortalaması 24 civarı ne oluyor yani ?

Ufuk Çağdaş Erdem dedi ki...

Ne mi oluyor :)) Dostum aradaki farkı anlamadıysan benim yapabileceğim bir sey yok..Bana göre ve bir çok kişiye göre de önemli olan kariyer ortalamasıdır toplamda attığı sayı değil..Anladın sanırım:)

Adsız dedi ki...

Kobe'nin kariyer ortalamasının düşüklüğünün sebebi ilk birkaç senesinde benchten başlaması ve takımının 1. opsiyonu olmamasıdır.(örnek olarak Lebron'u gösterebiliriz.)

Alkan dedi ki...

Ayrica kobe kariyerinin ilk bolumunde shaq'in en dominant oldugu zamanlarda beraber oynadi.. Yani toplari paylasmasi gereken biri vardi.. Jordan in boyle bi durumu olmadi hep ilk opsiyon oydu.. Bu arada kobe jordan'dan daha iyi demek istemiyorum bence jordan'in calisma ahlaki, bireysel ve takim basarilari ile kiyaslanamaz ozel bi insandir..

Ufuk Çağdaş Erdem dedi ki...

Sanırım yazan arkadasların çoğunluğu bugunlerde Kobe'nin yaptıklarından çok fazla etkilenerek yazıyorlar:)) Bu karşılaştırmayı yapmak bile basketbol adına bir cinayettir..Jordan'ın Play-Off'larda yaptıklarının 5 de 1 ini bile yapamamıştır ne Kobe ne de bir başka oyuncu...Play-Off kariyer ortalaması 35,5 sayı hem de en sert savunmalara karşı..Kobe'nin ilk yıllarda kenardan geldiği yazılmış evet ama çok değil 1 ile 1,5 yıl sonra ilk 5 e yerleşmişdi zaten Kobe..Bunun yanında 39 yaşında basketbola dönüp 2 yıl Jordan'ın o yaşta oynadığını da unutmayalım..Kısacası Kobe Bryant ancak ve ancak Michael Jordan'ın çakması olabilir:)

Adsız dedi ki...

Şahsım adına Kobe'nin son günlerde yaptıklarından etkilenerek filan yazmıyorum. Geçen postumda tek söylediğim Kobe'nin kariyer ortalamasının düşüklüğünün sebebinin ilk senelerinde benchten başlaması ve ÖZELLİKLE uzunca bir süre(1.5 yıldan çook daha fazla)takımının ilk opsiyonu olmamasıydı. Bunun Jordan'ın playoffta yaptıkları ya da 39 yaşında baskete dönmesiyle uzaktan yakından alakası yok, Jordan'ı toplam sayıda geçmesiyle de alakası yok. Sadece ortalamasının düşüklüğünün sebebini açıklamamla alakası var.

michael dedi ki...

Kobe ile Jordan'ı nasıl karşılaştırırsınız ya...Ufuk arkadasın ortalamaya dikkat cekmesi gerçekleri ortaya koymuş bence..

Adsız dedi ki...

Ufuk arkadaşın atladığı bir kaç nokta var tabi, daha önce belirtilmiş, Shaq gibi basketbolun gördüğü en dominant adamın en dominant döneminde onunla oynaması ve ilk 1.5 senesinde benchten başlaması gibi..