BIY AD

20 Şubat 2010 Cumartesi

Cavs'in Jamison Takası (Analiz)

Cavs 3 aydır süren takas söylentilerini gerçeğe dönüştürdü sonunda ve yukarıda gördüğünüz şekliyle, Jamison'ı kadrosuna kattı. Bu takasta asıl kazanan tarafın Cavs olduğunu söylememe gerek yok zannedersem. Cavs'in biraz daha güçlendiğine dair hiçbir şüphe yok. Sadece kontratı biten ve bu sezon çok limitli dakikalar alan Ilgauskas ile iki draft hakkı karşılığında Jamison'ı almak büyük başarıdır. Üstelik de almış olmak için almadılar, gerçekten ihtiyaçları olan takviyeyi yaptılar. Neydi peki bu eksiklik? Cavs'in üçlük tehdidi ile savunmayı açacak, rakibin uzununu dışarı çekecek bir 4 numarası yoktu. Jamison ile bu konuda kendilerini geliştirdiler. Peki ama takım ne kadar ileri gitti? Seviye atladı mı? Şimdi ona bakalım.

Öncelikle Jamison'ın hücumda getirdikleri Cavs için çok değerli bu su götürmez bir gerçek. LeBron ve Shaq'in boyalı alanda cirit atabilmeleri için Jamison'ın rakibin 2. uzununu dışarı çekmesi ve boyalı alanı boşaltması, paha biçilemez bir avantaj. Ayrıca kendisine has tek elle yaptığı gözyaşı damlası - hook karışımı atışlarla boyalı alandan skor üretebilen, pozisyon yaratabilen bir isim. Ama bunun yanında Jamison'ın defoları da var.

Bir kere, Jamison gerçek bir şutör değil. Yani bileği yumuşak, her attığı şutta kendisine güvenilecek bir isim değil. Örneğin Cavs'in almak istediğine dair söylentiler çıkan Murphy ile şut konusunda karşılaştırdığımızda, Jamison kesinlikle geride kalıyor. Tabii yine de yukarıda belirttiğim nedenlerle, attığı şutların değeri oldukça yüksek. Bunun yanında ayrıca savunmada Jamison takıma çok büyük zarar verdiğini düşünüyorum ben. En başta, çok yumuşak bir oyuncu Jamison. Rakip uzunlar ve hatta kısalar vücutlarını kullanıp potaya gitmek isterlerse Jamison resmen "Buyrun ben size engel olmayayım" moduna giren bir uzun. Ayrıca savunmada adamını çok sık kaybeden, takımının bomboş turnikeler yemesine veya takım arkadaşı olan pivotun ekstra fauller almasına sebep olan bir oyuncu. Yardım savunması ve blok konusunda da NBA'in en kötü uzun forvetlerinden biri. Yani kısacası savunmada neredeyse takımını baltalıyor diyebiliriz. Tek avantajı, biraz çabuk ayaklara sahip olması. Biraz diyorum, çünkü bu konuda da oldukça abartıldığını düşünüyorum. Yani elbette Murphy ve Amare'ye göre avantajlı bu konuda, ancak yine de çabuk uzun forvetlerı kilitleyici bir çözüm olduğunu düşünmüyorum. Yani Rashard Lewis'i Cavs onun sayesine daha iyi savunacaktır ama serinin gidişatını Jamison'ın bu savunması belirlemeyecektir. Bunların dışında pick & roll savunmasında Jamison'ın şu anki Cavs uzunlarından ve Cavs'in almak istediği iddia edilen oyunculardan daha iyi olduğunu söyleyebilirim. Belki de işin savunma tarafındaki tek avantajı bu. Çünkü Cavs'in geçtiğimiz sezonki Magic serisinden beri (hele bu sezon Shaq'in gelişiyle) pick & roll savunmasında ne kadar zorlandığını artık bütün dünya biliyor. Ama Jamison boyalı alanda rakibin skorer uzun forveti tarafından çiğ çiğ yeneceği için savunmadaki faydası esasında beklenilenden daha düşük olacak.

Peki Jamison doğru seçim miydi? Murphy veya Amare daha iyi oturabilir miydi Cavs'e? Aslına bakarsanız bu konuda kesin bir kanıya varmak çok zor. Yukarıda Jamison'ı bu diğer 2 adayla karşılaştırdım ve her oyuncunun diğerine göre artıları olduğu gibi, eksileri de var. Murphy'nin ağır ayakları sebebiyle boyalı alanın dışındaki içler acısı, boyalı alandaki vasat savunması ile hücumda kendisine pozisyon yaratamaması büyük bir handikap iken, müthiş bir şutör ve ribaundcu olması ile boyunun uzunluğu onu değerli kılıyor. Öte yanda Amare'nin hücumda üçlük atmak hariç her türlü işi diğer iki oyuncudan daha iyi yaptığı kesin, hele LeBron ile pick & roll'larını şöyle bir hayal edince korkmamak mümkün değil. Ayrıca savunmada da Jamison'dan iyi olduğunu düşünüyorum. Ama işte hücumda üçlük tehdidi yaratamaması bir dezavantajdı.

Bütün bunlara bakıldığında pick & roll savunması ile üçlüğü birleştiren tek isim Jamison olarak göze çarpıyor. Bu da zaten Cavs'in bir uzun forvette aradığı en önemli 2 özellikti. O bakımdan doğru seçimi yaptıklarını söyleyebilirim. Zaten Amare ve Murphy'e göre çok daha kötü bir kontrata sahip olan ve yaşı ilerleyen (34) Jamison'ı tercih etmelerindeki sebep de üstte yazdığım 2 kriterdi. Ama Jamison'ın özellikle boyalı alandaki gerek 1'e 1, gerek yardım savunmasında aciz kalması nedeniyle Cavs'in takım olarak çok ileri gittiğini söyleyemeyeceğim. Yani kısacası ben Jamison'ın istatistiklerin gösterdiği kadar takıma katkı sağlayan bir oyuncu olmadığını düşünüyorum. Dediğim gibi, Cavs elbette bu takasta karlı taraf ve bir adım daha attılar şampiyonluğa giden yolda. Ancak bana göre Celtics ile Magic'in kadrolarını da yabana atmamak gerek. Cavs'den çok da aşağı kalır yanları yok.

Son not olarak da şunu ekleyeyim: Sene başından beri Spurs ve Celtics'in şampiyon olabilmek için son senesi olduğu konuşuluyor, yazılıyor, çiziliyor. Elbette bunu dile getirenler son derece haklılar, ben de katılıyorum. Aslında aynı şey Cavs için de geçerli diyebiliriz. Nitekim LeBron'un salary cap boşaltan takımlardan birine (muhtemelen Knicks'e) gitmesi son derece olası. Cavs de salary cap'ini LeBron'un şampiyon olup takımda kalması için bu kadar doldurmuşken, onun ayrılmasından sonra herhalde toparlanmaları seneler sürer. O nedenle şu önümüzdeki 3 ay son Cavaliers kulübü için çok kritik. Gerçi kritik diyorum da, LeBron şampiyonluk kazanmasına rağmen de ayrılabilir...

4 FARKLI FIKIR:

mussano dedi ki...

Jamison önemli bir oyuncu bir kere, senin de dediğin gibi Cavs'ın ihtiyaçları göz önüne alındığında diğer uzunlardan pragmatik açıdan ayrılıyordu.

Jamison'ın sahip olduğu bütün avantajlar ve dezavantajlar,3 ve 4 numara arasına sıkışmış bir oyuncu olmasından kaynaklanıyor bence. Yoksa yetenekleri haricinde yapabildiği şeylerin miktarı ve farklılığı bakımından, ligin en değerli forvetlerinden birisi.

Kariyeri boyunca Wizards ve Golden State gibi vasat takımlarda başarı olasılığını heba etmiş bir oyuncu olduğunu düşünüyorum. Cavs da Jamison da, yüzük yolunda birbirleri için kesinlikle çok önemli birer şans...

Berkay dedi ki...

gönderilen adamın ilgauskas olduğu düşünülürse, skor tehdidi, içeriyi boşaltma, dış şut özellikleri jamison'ın cavs'i bir adım yukarı taşıyabileceğini söyletebilir. ancak kaçırılan asıl nokta şu bence; 37 yaşındaki shaq'ın oynayabileceği maksimum süre 30 dakika, geriye kalan 20 dakika (minimum) takımda oynayabilecek en uzun oyuncu varejao. dwight howard rahatça 40 dakika oynayabilir, bynum ve gasol de aynı şekilde. garnett'de 35 dakikayı rahatça bulur ki yedeği rasheed. bu durumda cavs pota altında savunma anlamında rahatça çökebilir. evet belki orlandoyu yenebilecek pozisyona geliyorlar bu takasla ama, bu sefer lakers karşısında (odom hala yaşıyorken) işleri gerçekten çok ama çok zorlaşmış oldu.

Onder dedi ki...

jamison kadar ribaund mucadelesi vermeyipte hatri sayilir ribaund istatistiklerine sahip baska bi oyuncu bilmiyorum. kicini kaldirim box out bile yapmayan adamin iyi ribaund cekmesi heralde ilgin. gerci bizim sekerspor da got kadar bi cocuk vardi manyak ribaund cekerdi tabi yer tutma onemli

Thrall dedi ki...

Jamison Cavs formasıyla çıktığı ilk maçta kariyerinin en kötü akşamlarından birini geçirdi herhalde 2 gün önce. 12'de 0 ile 2 sayı...