BIY AD

14 Şubat 2010 Pazar

Wizards-Mavericks Takası (Analiz - Mavs Resmen Şampiyonluk Adayı)

Dün gece 12-1 gibi açıklanmıştı ama gerek All-Star heyecanı, gerek bugünkü All-Star ile ilgili yazılar dolayısıyla ancak şimdi yazabildim. Eh yazı da biraz vakit aldı haliyle ve uzun oldu. Sıkılmadan okumanız dileğiyle.

Takas şu şekilde:

Josh Howard + Drew Gooden + James Singleton + Quinton Ross ----> Washington Wizards
Caron Butler + Brendan Haywood + DeShawn Stevenson ----> Dallas Mavericks

Daha ilk bakışta Mavericks'in ufak çaplı bir kazık attığını görebiliyoruz ve bu da onları bir seviye yukarıya taşıyor bence. Yani şampiyonluk adayları içinde nadiren adı geçen Mavericks'in artık gerçek bir şampiyonluk adayı haline geldiğini söyleyebilirim. Nedenlerim de şunlar:

Öncelikle Josh Howard'ın eksileri ve Butler'ın artıları ile başlayayım. Sene başında Marion takası gerçekleştiğinde, Mavericks'in en büyük sorununun, Howard'ın 2 numaraya ne kadar uyum gösterip gösteremeyeceği olduğunu yazmıştım. Keza aynı şekilde Marion'ın da 3 numarada ne kadar rahat edebileceği bir soru işaretiydi. Ancak Marion bu konuda çok sıkıntı çekmemesine rağmen, Howard 2 numarada büyük sorunlar yaşıyor. Bir kere ayak bileğinden geçirdiği ameliyatlar sonucunda hala tam anlamıyla sağlıklı değil. Bu da Josh Howard'ın hem maç kaçırmasına, hem de maç esnasında kendisinden çabuk şutör guard'ları tutması gerektiği için ağır kalıp adamını kaçırmasına neden oluyor. Hatta şutlarının da bu sezon çok isabetsiz olmasını güçsüz bileklerine bağlayabiliriz. Kariyerinin zirve yaptığı dönemde orta mesafeli şutlarıyla çok canlar yakan Howard, bu sezon topu çemberden geçirmekte inanılmaz zorlanıyordu. Yani formda ve sağlıklı iken 10 üzerinden 7.5/8'lik bir oyuncu olmasına rağmen, bu sezon 5'e kadar inmiş durumda Howard.

Peki ya Butler? Josh Howard'dan çok daha iyi bir skorer olduğu kesin. Özellikle şut konusunda daha güvenilir. Butler'ın kendi pozisyonunu yaratma ve çembere gidip faul alma konusunda da çok daha başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle bu konuda Mavericks'in çok büyük yardıma ihtiyacı var, çünkü şuta dayalı bir takım oldukları için bazen çembere gitmeyi tamamen unutuyorlar ve soğudukları bölümlerde rakipleri seriler yakalayabiliyor. Ligin en az serbest atış kullanan takımlarından biri Mavericks. Butler bu konuda onlara çok yardımcı olacaktır fazlasıyla. İki oyuncuyu savunmada kıyasladığımızda da Butler'ın avantajlı olduğunu görüyoruz. Mavs'de Marion, Nowitzki nedeniyle uzun forvete kayamadığı için kısa forvette yer alıyor, bu da Josh Howard'ın şutör guard'a yerleşmesini gerektiriyordu. Aynı pozisyonda Butler, ayakları daha çabuk olduğu için Howard'dan çok daha verimli olacaktır. Aslında kendisini son 2 sezondur izleyenler savunması konusunda biraz aldanabilirler. Ama bu 2 sezonda Wizards'ın durumu ve Butler'ın bu sene Saunders'la anlaşamadığı da ortadaydı, o yüzden asıl olarak kariyerinin önceki bölümlerine bakmak lazım. Ben şahsen Butler'ın defansını beğenirim, atletikliğini kullanarak adamının önünde kalmasını oldukça iyi beceren ve bunun yanında çok fazla riske girmeden iyi top çalan bir isimdir. Pek çok kişi tarafından top çalma iyi savunmaymış gibi görülür ancak gerçek bu değildir. Bu konuda çok kötü savunmacı olup, tamamen takımının sayı yemesi riskine girerek top çalan isimler olarak Arenas ve Iverson ön plana çıkarlar ligde. Konudan sapmayalım. Kısacası Butler, neredeyse her konuda Howard'dan üstün diyebiliriz Mavs sistemi içinde. Tek sorun Butler'ın üçlükleri olacak gibi duruyor. 2007 yazında bu konuda çok çalışarak kendisini geliştirmişti ancak sonra yine bildiğimiz üçlük atamayan Butler'ı izlemeye başladık. Mavericks'e gelmesi ona bu konuda da biraz yardımcı olabilir, nitekim Wizards'daki gibi savunmacısı önündeyken kaldırıp üçlük atmak zorunda kalmayacak, kullandığı çoğu üçlük bomboş olacak.

Kısacası Howard ile Butler'ı kafa kafaya bile takas etse Mavericks karlı çıkacaktı. Bu yetmiyormuş gibi Haywood ile Gooden da yer değiştirdi. Burada da avantajlı taraf Mavericks yine. Çünkü ellerindeki Dampier, kontrat sezonuna müthiş bir giriş yapmasına rağmen, son 1-2 ayda dizindeki ağrıların da etkisiyle (ve belki biraz da gelecek seneki kontratını kurtarmasının mümkün olmadığını anladıktan sonra) düşüşe geçmiş ve sezon başında defansta getirdiği sertliği kaybetmişti. Blok ve ribaund rakamları çok ciddi bir düşüş yaşamıştı. Şimdi onun yanına bir başka kontratı biten ve biraz da bu sayede kariyerinde ilk defa bu sezon 7.5 ribaund ortalamasını geçen (10.4) Haywood'u eklediler. Giden Gooden'dan çok daha iyi bir defansif pivot olduğu kesin, hatta sezon başında izlediğimiz Dampier'dan da iyi olduğunu söyleyebilirim bu konuda. Ayrıca hücum ribaundu kategorisinde Love ve Zach Randolph'un hemen arkasında ligin 3.'sü şu anda. Bu alanda ligin en zayıf takımlarından biri olan Mavs için apayrı bir nimet yani. Ayrıca Haywood'un hook atışları ve hücum yönünün Dampier'a oranla birazcık daha gelişmiş olduğunu söylemeliyim. Evet, Haywood Mavericks'in yıllardır aradığı boyalı alandaki skor opsiyonu olacak kapasitede değil ama hiç yoktan iyidir. Hele karşılığında gönderilen Gooden bu sezon orta mesafe şutlarında da hiç isabet bulamazken, Mavs'in kaybetmiş olduğu çok birşey yok. Zaten ligde alınabilecek skor üreten uzunların sayısı bir hayli sınırlı ve onları kadroya katmak son derece zor. Yani Haywood alabilecekleri en iyi uzunlardan biriydi.

Son olarak da rol oyuncularına değinelim. Koç Carlisle Wizards'a giden Ross ve Singleton'ı zaten çok nadiren kullanıyordu. Takımın defansif olarak iyice batırdığı dönemlerde veya oyunun başında 3-5 dakika kullandıktan sonra bir daha yüzlerine bile bakmıyordu. Yeni gelen Stevenson da, Ross ile yaklaşık olarak aynı seviyede defansif katkı sağlarken, hücumda en azından sıcak olduğunda üçlük atabildiğini bildiğimiz bir isim. Ama paragrafın kısalığından anlayabileceğiniz gibi, bu oyuncuların çok büyük bir önemi yok.

Peki Wizards bu takası niye yaptı? Para para para, yapılanma yapılanma yapılanma. Yaklaşık 16 milyon dolarlık biten kontrat aldılar ve Butler-Jamison-Arenas 3'lüsünün üzerine kurdukları takımı dağıtmanın ilk adımını attılar. Hatta Gooden'ın kontratını biraz pazarlık yaparak satın alırlarsa daha da fazla para kurtarmış olacaklar, belki bu sayede Gooden da Mavs'e döner. Onun dışında, Josh Howard'ın kontratında 2010-11 sezonu için bir takım opsiyonu var ve Wizards bu opsiyonu %99.9 kullanmayacaktır, bu aşikar. Benim anlamadığım şey 6 milyon dolarlıklık kontratı biten Haywood'u vermeden bir takas yapmayı niye düşünmedikleri. Çünkü sonuçta Mavs'in sadece Butler-Josh Howard takasına da sıcak bakması gerekirdi bana göre. Belki de Wizards'ın ana amacı Blatche ile McGee'nin gelişmesini sağlamaktır. Bu durumda Jamison'ı ellerinde tutmalarının da hiç ama hiç anlamı yok. Takasın son gününe kadar onun da başka bir takıma gitmesini bekliyorum. Öbür türlü, bu hamleyi yapmaları başladıkları işi yarım bırakmaları anlamına gelir bana kalırsa. Tabii bundan bile daha 'kazık' takaslar öneriliyorsa Wizards'a bilemem, o ayrı konu.

Kısacası Dallas Mavericks'in elinde harika bir kadro oldu bu sayede. Kidd-Butler-Marion-Nowitzki-Haywood, bunların üzerine Terry, Barea, Dampier, Tim Thomas ve hatta Stevenson kenardan dahil olacaklar. Yani 8/9 tane playoff'larda rahatlıkla görev alacak isim var ellerinde. Bu rakam Lakers'da (Brown/Farmar'dan birini sayarsanız) 7'ye ancak ulaşıyor. Yani ilk 5'lerde Lakers'a mümkün olduğunca yaklaşırken, aynı zamanda derinliklerinden de birşey kaybetmediler hatta tam tersi onu da geliştirdiler. Nuggets'ın ve Spurs'ün kadro olarak önüne geçtiklerini söylememe gerek yok herhalde. En büyük avantajları da NBA'de şu anda formda ve "Ben en iyiyim, herkesi deviririm" diyebilen bir takım yok. Sezon başında Celtics ile Lakers'ın o seviyede olmaları bekleniyordu ama birisi istikrarsızlık ve dar bench yüzünden beklenilen kadar iyi değil, diğeri ise sakatlıklar ve yaşlılık ile boğuşuyor. Belki şu sıralardaki formuyla biraz Cavs ön plana çıkıyor ama sonbahardaki beklentilerdeki gibi çok üst seviyede şampiyonluk adayları izlemediğimiz gerçeğini değiştirmiyor bu.

Kısacası Carlisle'ın eline her türlü malzemeyi verdi Cuban bu müthiş takas ile. Sakat ve çok kötü oynayan Howard yerine Butler'ı almak kalmayıp, yanına Haywood'u da ekledi. Artık aşçının (Carlisle) yeteneklerine bakıyor yemeğin ziyafete mi yoksa hayalkırıklığına mı dönüşeceği.

6 FARKLI FIKIR:

Adsız dedi ki...

Bu resmen dolandırıcılık yahu! NBA komiserliği buna engel olmalı! Dengeleri sarsmak bu kadar kolay olmamalı! Ne yani Wizards bundan daha iyi bir teklif aramışta bulamamış mı? Hiç sanmıyorum 5 yaşında çocuğu Wizards GM'i yapsan bile bu teklifi redderdi. Bu işte katakulli var.

Amaç salary ise Celtics Ray Allen'ın biten 20 milyonluk kontratını verecek yer alıyor. Haywood ile Butler celtic olsa play-off ları süpürgeyle süpürür yüzükleri güle oynaya takardık.

twilost dedi ki...

daha gooden geri gelecek mavs'e (her yerde yazılanlara göre) o zaman işte 10 kişilik kadro olcak.. tek eksik bence hala potaya gidecek oyuncu konusunda takım yeterli değil.. sene başındaki iyi girişle umutlanmıştım şampiyonluk yarışı konusunda son haftalarda resmen enkaza dönüşmüştü takım. umarım mavs bu takastan oynaması gereken gibi oynar.. senebaşı yendiği takımlardan 30+ sayı fark yemez..

Adsız dedi ki...

bundan daha acayip bir takas gerçekleşebilir. amare stoudamire'a karşılık; jj hickson+ ilgauskas takasının gerçekleşeceğini yazmış espn. ne kadar doğrudur bilemem de asıl dengeleri alt üst eden takas o olur yapılırsa.

bu takasla dallas spurs ve denver'ın önüne geçmiş oldu kağıt üstünde. lakers'la final mücadelesi verirler büyük bir aksilik olmazsa.

Absürd dedi ki...

gooden'ın kontratı da baya bir yüklüydü sanırım ben mi yanılıyorum ?

Onder dedi ki...

once gilbert , simdi butler. kimi izlicek wizards fanlari nick young imi? cok sacma

Adsız dedi ki...

bi kac gune kalmaz cok ciddi takaslar olcak, batinin dengeleri yerinden oynucak