BIY AD

2 Şubat 2010 Salı

Brooks'a Yazık Oldu (ve Kural Açıklaması)


Link

2 gün önceki maçta Aaron Brooks'un yaptığı cinlik. Yazık olmasının sebebi de top çembere değmeden hemen önce heyecanlanıp boyalı alana girmesi. Halbuki yerinde beklese de top kendisine gelecekti... Gözle görülemeyecek kadar kısa sürede gerçekleşen bu olaya hakemin düdük çalmasına üzüldüm, çünkü en azından 40 yılda 1 göreceğimiz bir pozisyon olacaktı. Keşke çalınmasaymış düdük. Hatta belki de maç uzatmaya gidecekti bu sayede. İşte o zaman çok uzun süreler bu pozisyonu izlerdik NBA.com'da diye düşünüyorum.

Pozisyonu ve maçı özetlerden değil de, NBA TV'den takip edenlere ise ufak bir düzeltme yapmak istiyorum. Maçı yanılmıyorsam İsmail Şenol sunuyordu. Pozisyon için "Bu şekilde kasti olarak kaçırmak için atılan serbest atışlar geçersiz olur, top rakip takıma geçer. Houston televizyonu Brooks içeri girdiği için iptal oldu diyor ama serbest atışı böyle atmak yasak olduğu için zaten geçerli değil." diye anlatmış maç sırasında (ben de maçın tekrarında dün gece gördüm). Halbuki tam tersi, NBA'de bu pozisyonlara izin veriliyor - yeter ki top çembere değsin. Yok eğer top çembere değmezse ve direk panyadan geri gelirse, işte o zaman top rakip takıma geçiyor(Bakınız: Bu sezon Ray Allen). Yani Brooks top çembere değmeden boyalı alana bastığı için iptal edildi pozisyon, bilerek hızlı bir şekilde topu çembere fırlattığı için değil...

İsmail Şenol'un yasak olarak aklında kalan Avrupa kuralları olsa gerek. Çünkü Avrupa'da bu tip pozisyonlarda top rakip takıma geçmekle kalmıyor, bir de serbest atışı kullanan oyuncuya teknik faul çalınıyor. (Bir arkadaşımdan da teyit ettirdim, en azından son dönemlere kadar böyleydi, belki Avrupa'da da değişikliğe gidilmiştir emin değilim.)
Edit:Bu işin piri olan birisinden öğrendiğime göre, Avrupa'da da yasak değilmiş bu şekilde serbest atış kullanmak. Ancak çok abartılırsa ve basketbolu çirkinleştirecek seviyeye gelirse düdük çalınabilirmi ama pek tercih edilmezmiş çalınması.

Kısacası Brooks, 1 salise erken girmiş olsa bile içeriye siz de maçın bu şekilde uzatmaya gitmesini istemez miydiniz? Heyecanlı ve değişik bir son olmaz mıydı?

8 FARKLI FIKIR:

siriusjames dedi ki...

Ben böyle olduğunu bilmiyordum, geçen sene Bulls Celtics playoff serisinde de Brad Miller aynısını yapmıştı ve yine rakibe geçmişti top, geçtiğimiz haftalarda bir oyuncu daha yapmıştı. Ben her türlü rakibe geçer diye biliyorum İsmail Şenol'un dediği gibi.

sabonis dedi ki...

çembere değmesi yetiyor, bunu yazıya da ekledim bir karışıklık olmasın diye. bu sezon da Ray Allen yaptı bunu, blog'da da paylaşmıştım. Link'i yazıda bulunabilir.

Adsız dedi ki...

aynen çembere değerse atış geçerli sayılır, diğer durumda rakibe geçer top. yanlız bayadır bunu deneyen oyuncular oluyor, brooks başarmış ama işte erken girmesi yakmış onu da. yoksa normal durduğu yerde kalsa top kucağına gelecek, öyle de güzel ayarlamış.

Adsız dedi ki...

hmm..ben maçı canlı olarak izliyordum da topu aldıktan sonra tekrar şuta kalktı ve atamadan yere düştü..bu yüzden steps çaldıalar gibi gelmişti..bir de ben maçı nba tv den izlerken spiker yoktu..acaba dijital yayında mı yok sadece..??

BMamba dedi ki...

gerçekten mükemmel atmış ama orda saliselik bir farkla önce girdiği için geçersiz olmuş.

Trapped Scorpion dedi ki...

hakem ezbere düdük çalmış. isabetli olması tesadüf olmuş.

Bitcoin Türk dedi ki...

İzlenebilirlik açısından acilen bunu bir kurala bağlamalılar. Denemek bile yasak olmalı.

Adsız dedi ki...

Yao daha önce bunu yapmıştı. http://www.youtube.com/watch?v=ohHoK4-LeuY
Şu videoyu da paylaşırsan sevinirim.Rasheed yine yapıyor çılgınlığını
http://www.youtube.com/watch?v=XBRESlJBbGs&feature=related