BIY AD

31 Mart 2010 Çarşamba

Dwight Howard ve Pivot Hareketi

Hakkını vermeliyim Dwight Howard'ın, bu sezon izlediğim 25-30 civarı Magic maçında boyalı alan ve çevresindeki pivot hareketlerini çok daha geliştirmiş durumda. Peki güvenilir mi? Hayır, hala değil. En azından şunu net olarak söyleyebilirim: Pek çokları tarafından karşılaştırıldığı 2000'lerin Shaq'ının değil yakınına gelmek uzaktan el sallar sadece Dwight Howard konu hücum olunca. Evet bazı takımlar maçın başından itibaren kendisine ikili sıkıştırma getiriyorlar, bazıları önce bir tartıp bakıyorlar Dwight ne kadar efektif olacak birebir tutulurken diye eğer ardı ardında sayılar bulursa yardım geliyor. Hatta maçın büyük bölümünde birebir savunmayı tercih eden rakipler bile oluyor. Onun fiziğinde ve atletikliğinde bir pivotun topu eline aldığı zaman, rakipleri ikili sıkıştırma getirmeye zorlaması gerekiyor. Dwight henüz o seviyede değil. Çünkü hızını kullanıp rakibini geçmeyi iyi becerse de, arkası dönük rakibini çembere kadar itip, 1 metre ve civarından yaptığı atışlar henüz etkili deği. Paragrafın başında dediğim gibi, bu sezon geçtiğimiz senelere göre çok yol katetmiş durumda ve bazen Shaq-Duncan karışımı hook'lar, potalı atışlar görebiliyoruz kendisinden. Ama Duncan ile Shaq bunları inanılmaz yüksek isabetle yaparken, o bu atışları yaptığı sırada "Girmez herhalde" diyorum, eminim pek çok izleyen de böyle düşünüyordur. Onun kapasitesindeki bir adamın yemeyip içmeyip sırtı dönük oyununu geliştirmesi gerekiyor. Hook fake'i, ayak fundamental'ı, up and under'lar vs. bunlar Dwight'ta neredeyse hiç yok.

Dwight'ı eleştirirken yukarıda "potalı atış" demişken, birşeyi de söylemem lazım. Duncan'ın bundan 3 sene önceye kadar 4-5 metre civarından mükemmel bir yüzdeyle attığı potalı şuta benzer bir şutu kullanıyor Howard arada sırada. Mesafesi henüz 3 metre civarında ama yine de kendisini mesafe bırakarak savunan uzunlara karşı bir yanıt en azından. Bu sezon şut çalıştığını göstermişti bizlere birkaç video ile. Bu çalışmanın ödülünü yavaş yavaş almaya başlamasına sevindim. Yukarıda saydıklarıma ek olarak bir de deli gibi çalıştığı serbest atışları gelişti mi, NBA'in en dominant oyuncusu bile olabilir. Evet iddialı konuştum ama işte boyalı alanda bir zamanlar Shaq'ın yarattığı etkiyi aynen yaratması gerekiyor bu fizik ve Allah vergisi atletik yeteneğiyle. Belki Shaq daha güçlüydü ama 10 sene önceki Shaq'a kıyaslarsak bile Dwight'ın 2 kat hızlı ve atletik olduğunu unutmayalım. Kısacası: Çalış Dwight, çalış.

Bunları yazmamın sebebi Howard'ın Ball Don't Lie a verdiği röportajda "Benim gibi oyuncular için sadece bir hareket var, ve de rakibin tepkisine göre potanın iki tarafında farklı karşılık verdiğim hareketlerim var o kadar." demiş olması. Eğer gerçekten böyle düşünüp de, üzerine düşmüyorsa pivot hareketlerinin, yazık ediyor kendisine. Neyse ki Patrick Ewing gibi bir öğretmeni var da, istese de istemese de pek çok şey öğretiyor kendisine.

2 FARKLI FIKIR:

EsKenes dedi ki...

Howard tamamen üstün fiziği ve atletizmiyle pota altını domine eden bi uzun. Şahsi düşüncem, Howard'ın en büyük sorunu kafasının çalışmaması, bu da çalışarak düzeltilebilecek birşey değil.

KskHyTr dedi ki...

Niyekine stikır yapıştırdı ya cama:) daha napsın kıvrak zekasını göstermek için:)