BIY AD

5 Nisan 2010 Pazartesi

Celtics Konsantre Olamıyor

Öncelikle kullandığım fotoğrafa bakmayın, elbette abartılı bir resim. Ama bu sezon zaman zaman bu durumlara düştüğünü gördük Celtics'in. Neyse yazıya başlayalım...

Bu sezon beklentileri karşılayamayan Celtics takımının pek çok problemi vardı. Sayacak olursak, öncelikle Garnett'in sakatlığı, sonra genel olarak takımın yaşlanmasını örnek gösterebiliriz. Ama en önemlisi hakkında kısa birşeyler yazmıştım. Dünkü Cavs maçını izlerken ekrana bir istatistik yansıdı ve bu konsantrasyon eksikliğini gözler önüne serdi, şuydu: Bu sezon 10 sayı veya daha fazla farkla öne geçtikten maç kaybetme... Şöyle sıralanıyor takımlar:

Memphis Grizzlies - 15
Boston Celtics - 13
Golden State Warriors - 13
Houston Rockets - 13


Televizyon kanalının bu istatistiği gösterme sebebi Celtics'in dün 20 civarı farkla öne geçmesine rağmen maçın bitimina birkaç dakika kala geri düşmesiydi (gerçi Cavs öne geçmeden önce gelmişti sanırım ama mantığı anladınız). Cavs de LeBron'un son hücumdaki yanlış seçimi olmasa, belki maçı kazanacaktı ama olmadı.

Öncelikle 13 rakamının Celtics için aşırı yüksek olduğunu düşünmeyen yoktur zannedersem. Ama bunu başka bir yolla gözler önüne sereyim: Celtics'in bu sezon kaybettiği toplam maç sayısı 28. Yani bunların yaklaşık yarısında rakibe karşı açık bir üstünlük kurduktan sonra maçı kaybetmişler.

Şimdi listede yer alan takımlara bakalım biraz. Bir kere hepsinin bir 'bahanesi' olduğunu görüyoruz. Nedir bu bahaneler? Mesela Grizzlies'in bench'inin ne kadar kötü olduğunu biliyoruz. NBA'deki en zayıf yedeklere sahipler. İlk 5 oyuncuları farkı açsa da yedek oyuncular aynı tempoyu, verimliliği sürdüremiyor. Ayrıca dış oyunculardan başlayan ve Randolph'la süren bir savunma eksikliği var. Bu nedenle açılan fark kolay bir şekilde eriyebiliyor.

Warriors'ı açıklamama gerek bile olduğunu zannetmiyorum. Don Nelson ve Warriors diyorum sadece...

Rockets aslında net bir nedeni yok diyebiliriz. Evet eski Rockets yok sahada defansif olarak ve boyalı alanı hiç savunamıyorlar cüsseleri yetmiyor. Onun dışında hücumda da kısıtlı bir takımlardı en azından Kevin Martin gelene kadar - ki hala öyleler. Brooks'dan başka patlayıcı bir oyuncuları yoktu. Yani çektikleri sıkıntılar ve rakibin boyalı alandan bulduğu sayılar, yedikleri serileri anlatıyor sanki.

Peki ya Celtics? Nedir Celtics'in derdi? Onların üstte yazdığım takımlar gibi büyük eksikleri yok kesinlikle. Ligin birbirini en iyi tammalayan kadrolarından birine sahipler. O zaman problem nerede? Konsantrasyon evet. Tamam belki son iki senedir bütün ligin gözünü korkutan, dizlerinin bağını çözen Celtics yok bu sezon ama 10 ve daha fazla farkla öne geçtikleri 13 maçı kaybetmelerini ben konsantrasyondan başka birşeyle açıklayamıyorum. İki sezon önce olsa bu seneye oranla çok da az geri düşmüşlerdir eminim ki. Ama ligin en kötü takımlarına karşı bile büyük bir gazla maçlara çıktıkları ve ölüm kalım maçı gibi oynadıkları da bir gerçek. Bu sezon ise Rasheed'in gelişiyle (koçuyla da kavga etti sağolsun) ve yaşlılıkla beraber rakiplerin geriden gelmelerine fırsat çıkarıyorlar adeta. Tabii iki sezon önceki formlarında olmadıkları için de bu geri dönüşü durduramayıp maçları kaybedebiliyorlar. Playoff'larda bu havadan ne kadar sıyrılabilecekleri atlayacakları turları ve haliyle başarılarını belirleyecek.

1 FARKLI FIKIR:

Adsız dedi ki...

Zaten ona dikkat etseler şu anda Ligin başındaydılar. Yahu o farkın kapandığı sırada KG tuğlalıyor, Rondo 3 kişinin arasındaki Perkins'e pas veriyor e adam haliyle kaybediyor ama o gün eli sıcak olan Ray Allen'a bir tane poziyon yaratılmıyor dahası Pierce ve Rondo hiç öyle içeri gireyim atamazsam beki faul alırım şeklinde davranmıyorlar. E Lebron zaten ya içeri girip turnikeyi bırakıyor yada NBA'in yeni kuralı Lebron atamazsa faul çalınsından yararlanıyor. Konsantrasyon değil bu resmen tembellik orada dediğim gibi drive etse Allen,Rondo ve Pierce bence fark böyle kapanamazdı. Ha şu da var Boston'ın bu seneki yenilgilerinden rakipde acaip atıyor Houston maçı buna bir örnek. Lebron dışında Ilgauskas nerdeyse üçlük atacaktı pıtır pıtır.