BIY AD

25 Haziran 2010 Cuma

Draft'te Ön Plana Çıkan Takımlar ve Tercihleri

Geceki 5 saatlik maratonun ardından tüm takımlar seçimlerini yaptı. Yeni sezonda takımların oyuncu yapısı, takaslarla ve serbest oyuncuların kararlarıyla epey değişecektir, ancak biz şimdiden küçük bir değerlendirme yapalım. Bakalım draft'te hangi takımların hangi tercihleri ön plana çıkmış:

Derrick Favors-Damion James ikilisini kadrosuna katan Nets önceki yazımızda da dediğimiz gibi hem 3, hem 4 numara açığını kapamış görünüyor. Bu bağlamda draftin en karlı takımı denilebilir. Çünkü onlardan başka draftte seçtiği isimlerden ikisini de ilk 5 oynatabilecek bir takım olacak mı bilemiyorum.

Draftin doğru hamleler yapan takımlarından biri de Blazers oldu. Müthiş bir şut tehdidi olan Babbitt’in yanına Nevada’dan takım arkadaşı olan potansiyeli sınırlı olsa da Andre Miller’a oldukça iyi bir yedek olabileceğini düşündüğüm Armon Johnson’ı getirdiler. Bir de Elliott Willimas’ı aldılar ki, onun da takımın oyun yapısına uyum sağlayabileceği konusunda şüphelerim olsa da kenardan dinamizm getireceği aşikar. Potansiyeli de hiç küçümsenecek gibi değil. Zaten onların esas sorunu hücumdaydı, ihtiyaçları doğrultusunda süper tercihler bence.

Kings’e de draftin karlı takımlarından diyebiliriz, iki tane çok potansiyelli uzun aldılar. Cousins-Whiteside-Tyreke. Düşünmesi bile heyecan verici. Uzun rotasyonları biraz şişmiş olabilir, ama Whiteside gibi bir adamı 33. sıradan kim alsa çok doğru bir seçim derdim. Mock draftte yakın zamana kadar 2. sırada görünen bir adamın da buralara düşmesi şaşırtıcı.

Bucks 4 tercihinden 3’ünü uzunlardan yana kullandılar. Ancak neyse ki içlerinden yalnızca Larry Sanders Ersan’ın pozisyonunu tehdit edebilecek isim. Yedek uzun sıkıntısı vardı kendilerinde, Bogut’un yokluğunda Kurt Thomas’ı çekmişlerdi pivot pozisyonuna. Gallon-Jordan ikilisiyle bu soruna fazlasıyla çözüm buldular.

Pacers ise Paul George ve Lance Stephenson gibi oyun tarzı Granger’a çok benzer iki forvet aldı ki bu da Granger’ın gideceğinin göstergesi. Her ikisinin de tarzı Pacers’ın şu anki sistemine cuk oturuyor. Muhtemelen yine çok koşup, çok atmaya çalışıp, çok yiyecekler. Ama bu tarz hedefi şampiyonluk olmayan takımlar için biraz heyecan iyidir.

Celtics Harangody ve Avery Bradley tercihleri yaptı. Kağıt üzerinde ikisi de fena oyuncu değil, ancak beklentiler çok farklı. Biri gelişimini tamamlamış, diğeri ise yolun henüz başında. Her ne kadar Bradley çok daha potansiyelli olsa da Celtics’in yarı saha hücumunda başarılı olamama ihtimali daha yüksek. Buna karşılık Harangody’nin yavaş tempoda iş yapabileceğini düşünüyorum.

Timberwolves geçen seneyi aratmadı. Bir önceki sene 5 tane guard seçimi yapmışlardı, bu sene 3 tane uzun seçtiler. Seneye de forvet pozisyonuna saldırıp takımın balansını nihayet sağlayabilirler. Tam Babbitt’i seçtiler diye sevinirken onu Blazers’a yollayıp, gidip Trevor Booker’ı seçtiler. Takımın en iyi 2 oyuncusu Jefferson ve Love olduğu halde 3 uzun hangi akla hizmet seçilir, gerçekten anlaşılır gibi değil.

Grizzlies da tercihleri sorgulanabilecek takımlardan. 12. sıradan Henry’yi seçtikten sonra Can’la Mayo’nun 1 numaraya çekilebileceği üzerine konuşmuştuk ki 28. sıradan bir başka combo guard Vasquez’i seçtiler. Mayo-Brewer-Henry-Vasquez. Henüz hiç verim alamasalar da Brewer ellerindeyken tercihlerinden birini uzun için kullanmaları daha mantıklı olurdu sanki. Belki de halen Thabeet’e güveniyorlar…

NOT: Değerlendirmemizi yaparken Timberwolves'a küçük bir haksızlık etmişiz. Wes Johnson, Booker, Ndiaye ve Paulo Prestes seçimlerinden dolayı uzunlara abandıklarını düşünmüştüm. Ancak Booker-Ndiaye ikilisini Wizards'a gönderip karşılığında Lazar Hayward-Bjelica ikilisini almışlar ve pozisyon açısından çok daha dengeli bir kadro yapısı oluşturmuşlar, en azından şimdilik. Ancak Babbitt'e çok güvenen biri olarak onun içinde bulunduğu takasın halen T'wolves için büyük bir hata olduğunu düşünüyorum.

Grizzlies hariç yine genel olarak katılıyorum. Grizzlies'in elinde Randolph-Gasol ve Thabeet (ne kadar patlak olduğunu düşünsek de) varken uzunlara yönelmesi çok mantıklı olmazdı. Belki bir tane yedeğin yedeği olarak düşünülebilirdi ancak ellerindeki Brewer ile Gay serbest kalacakları için, bir anda 2 ve 3 numarasız kalabilirlerdi. Bence Gay'e 10 milyon dolar civarı bir teklif gelirse, eleşmeyecekler ve gitmesine izin verecekler. Draft'ta izledikleri yol da bunu gösteriyor sanki. Ayrıca kenardan gelecek skorer opsiyonu olarak eksikleri vardı. Henry ile Vasquez'i pek tanımıyorum ama Vasquez'in uzun boylu bir oyun kurucu olduğunu biliyorum, Conley'den bu görevi devralabilir. Henry de önemli bir skorer diye biliyorum. Yani aslında eksiklerini kapamış Grizzlies bu seçimlerle sanki.

Ayrıca ek olarak, elinde genç ve full enerji dolu bir Ibaka varken Aldrich'i draft etmesine şaşırdım Presti'nin. Sonuçta Ibaka, Aldrich kadar blokçu olmasa da, ikisi de savunmalarıyla var oluyorlar ve Ibaka daha enerjik bir isim bana kalırsa. Kısacası bu draft seçimiyle birlikte Collison, Krstic, Ibaka ve hatta Green'in yanına 5. uzun geldi. Collison ve/veya Krstic'in biten kontratlarını takasta kullanacakmış gibi gözüküyor Thunder.

/ Can

2 FARKLI FIKIR:

mucho dedi ki...

20-Spurs: James Anderson (Oklahoma State, SG)

Bence konumuna göre en iyi draftlardan birisini gene spurs yaptı.yıllardır üst sıralardan draft yapamayan bir takım bu kadar oyuncu çıkarabiliyorsa sadece taktir edilir.(george hill,de juan blair)

James Anderson 2 yıl içinde kesinlikle rotasyonun önemli bir parçası haline gelecektir.

GrandVizier dedi ki...

Aldrichle ibakayı kıyaslamış can arkadaş ama,ibaka 5 numara ne oynar ne savunabilir,iyi bir 4 numara olur, aldrich tam bir 5 numara,savunma yönü kuvvetli,krsticten baska pivotu yoktu oklahamanın kesin ihtiyacı vardı böyle bir pivota.(ki krsticte ne kadar verimli tartısılır.)Collison muhtemelen takasta kullanılabilir, cünkü 5 numarada cok zorlanıyor 4 numara icinde önünde green ve ibaka war,onu ve petersonı hatta stefaloshayı kullanıp iyi bir 2 numara alabilirse yada ray allenı ikna edebilirlerse seneye kesinlikle lakersın bir adım önünde olurlar.