BIY AD

17 Haziran 2010 Perşembe

İki İlginç Seçim (Nets ve Hornets)

Sonunda finaller sırasında kafamı toparlamayı başardım ve Nets ile Hornets'ın yeni koçları hakkında birşeyler karaladım.

Geçtiğimiz hafta Nets ile Hornets takımları yeni koçlarını seçtiler ve anlaşma sağladılar. Mavs'i ligin en iyi takımlarından biri yapan Avery Johnson Nets'in başına geçerken, Blazers'da McMillan'ın yardımcılığını yapan Monty Williams da Hornets'ın başına geçti.

Niye ilginç seçimler peki? Koçların karakterleri ile takımların yapılarını karşılaştırdığım zaman bana sanki Hornets ile Nets'in koç takasına gitmeleri gerekli gibi geliyor. Nets takımına baktığımızda Brook Lopez, Courtney Lee, Terrence Williams, Chris-Douglas Roberts ve pek umutlu olmasam da Yi gibi genç yetenekler görüyoruz. Bu oyuncuların bir mentöre, bir yol göstericiye ihtiyacı var. Kendilerini geliştirmeler gerekiyor. Halbuki AVery Johnson elindeki hazır ve kaliteli malzemeyle pozitif işlere imza atmış bir isim. Ayrıca egosu ve sert yapısıyla tanınıyor. Disipline son derece önem veren bir koç. Yani Nets'deki gençlerin kendilerini geliştirmelerini sağlamak, onların her hatasına katlanmak, onlarla beraber her gün milim milim ilerlemek pek Avery Johnson'a göre değilmiş gibi duruyor. Ancak Monty Williams işte tam aranan kandı bence Nets için.

Peki kimdir nedir Monty Williams? NBA'e adım atmadan önce kalbindeki bir sorun ortaya çıkan ve bu nedenle 2 sezon boş boş duran, ardından bir doktorun sunduğu ameliyat çözümünü deneyen ve bu sayede basketbola dönebilen bir isim. Emekli olduktan sonra Spurs'de Popovich'in yanında görev alan, teknik kadroda en alt seviyeden en üste kadar tırnaklarıyla kazıyarak gelen bir isim. Ardından Popovich'in "Git başka takımlarla da çalış tecrübe kazan" diye göndermesi ve McMillan'a tavsiye etmesi sonucu yolu Portland'a düştü. Buradan gelen raporlar işte Nets'i cezbedecek türden. Sadece Greg Oden'la oturup saatlerce serbest atış çalışmasını mı sayayım, Outlaw ile Batum'u kanatları altına almasını ve onların patlamalarındaki 1 numaralı pay sahibi olmasını mı, yoksa her oyuncuyla tek tek ilgilenmesini ve sorunları daha tatlı bir dille McMillan' aktarmasını mı? Kısacası oyuncularla arasında kuvvetli bağlar olan ve genç oyuncuların - özellikle de kendisi gibi kısa forvet pozisyonunda oynayanların - gelişmesi için büyük emek harcayan bir isim Monty Williams. Nets'in gençleri için belki de biçilmiş kaftandı. Gerçi yıllardır olduğu yerde sayan hatta geri giden bir Julian Wright var ki, tam Monty Williams'ın geliştirebileceği bir kısa forvet...

Monty'e göz attıktan sonra Hornets'a bakıyorum; tamamen Paul'e olan bağımlılık, bir boşvermişlik, bıkkınlık hakim gibi geliyor bana. Böyle bir takıma cana yakın, ilişkileri iyi olan bir koçtan çok Avery Johnson gibi bağıran çağıran, ceza veren, katı prensipleri olan bir koç lazımdı bence. 38 yaşındaki Monty Williams, New Orleanslı oyuncuların silkinip kendilerine gelmesini sağlayabilecek mi merak ediyorum. Ayrıca Hornets'ın 1 numaralı adamı Chris Pual da Avery'nin eskiden oynadığı pozisyon olan oyun kurucu mevkiinde görev yapıyor. Oyuncusunun derdini, yapmak istediklerini daha iyi anlayabilirdi belki Avery, Monty'e göre.

Yeniden Nets ve Avery Johnson'a dönecek olursak hani iki tane maksimum kontrat verebilecek kıvama geldiler. Bir sürü yıldız oyuncunun peşinden koşacaklar. Peki bu yıldızlar iki kere ilk turda elenen ve finale çıktığında da 2-0'dan kupayı kaptıran bir koçu görmek isterler mi takımın başında? Avery Johnson eğer geçmişteki hatalarından ders aldıysa, inatçılı yapısından biraz arınabilmişse olay farklı bir boyut kazanır. Ancak gidip savunmayı delik deşik eden Wade'i dibinden savundurursa, son çeyrekte faul hakkı dolmuş rakibe karşı takımının 10 tane üçlük atmasına seyirci kalırsa işte o zaman yandı gülüm keten helva...

Avery'nin normal sezonda takımını maçlara harika hazırladığına inanıyorum ancak playofflar'da durum değişiyor. Bu yüzden önce Hornets'ın takıma bir çeki düzen vermek için onun tarzında bir koçla yola devam etmesi gerektiğini düşünüyordum. Öteki tarafta 2 tane yıldız alsa bile daha birkaç sezon geçmeden NBA Finali oynama hedefi olmayan Nets'in gençlerinin de Monty'le beraber büyüyebileceğine inanıyordum. Monty de o genç takım geliştikçe onlarla birlikte basamakları tırmanabilirdi. Olmadı, iki takım da karakterlerine ters koçlarla anlaştılar bana kalırsa. Tabii ki bunlar başarısızlıkla sonuçlanacak deneyler demek yanlış olur bu safhada. Daha önümüzde koca bir yaz var. Ama merakla bekliyorum iki takımın da elindeki kadroya oranla ne gibi başarılar elde edeceklerini kısa dönemde.

0 FARKLI FIKIR: