BIY AD

11 Temmuz 2010 Pazar

LeBronlu Heat

Daha henüz bir takım kurulmadığı için yorum yapmak kolay değil o yüzden madde madde ilerlemeye karar verdim. Ama madde madde dediysem, kısa olacağını sanmayın. Tam tersi uzun olacak:

Öncelikle Will Smith'ten Welcome to Miami ile başlayalım:


Link

- LeBron'un Cavs'den ayrılmaması saçma olurdu bence bir hayli. Daha önce de birkaç kere yazdığım gibi, senelerdir etrafında düzgün bir takım kuramayan bir kulüpte ben de olsam kalmazdım. Çok iyi yaptığını düşünüyorum. Yok neymiş efsane olacakmış Cleveland'da kalsa. Efsane olabilir ama Malone ve Stockton gibi "yüzüğü yok" damgası yiyebilirdi.

- LeBron Miami'ye giderek ya bugüne kadar onu yanlış tanıdığımızı ya da karakterinin gerçekten değiştiğini gösteriyor. O veya bu şekilde kazanmanın herşey olduğuna inanmış kendisi. Yoksa Wade'in takımına, onun çöplüğüne gitmezdi. Wade'den daha yetenekli olsa da, Heat'in başarılarında muhtemelen daha büyük pay sahibi olacaksa da, o şehirde her zaman Wade'in arkasından adı anılacak. Bunu kabullenerek gitti. Ama yok neymiş "Wade'in yanına sığındı", "Korktu" vs gibi yorumlara açıkçası komik buluyorum. Basketboldan biraz anlayan her birey, LeBron'un Wade'den daha yetenekli, daha önemli bir oyuncu olduğunu biliyor sonuçta. Ha aradaki fark ne kadar orası tartışılır. Ama bir düşünün, sıfırdan takım kuracak olsanız ilk olarak Wade'i mi LeBron'u mu alırsınız? Kısacası sığınmak fazlasıyla abartılı bir kelime. Doğuda kalsa, Celtics, Magic ve 2-3 tane sağlam serbest oyuncu takviyeli Bosh-Wade ikilisine karşı belki de şampiyonluk yaşayamayacaktı, o da 2-3 sene içerisinde %99 ihtimalle, en azından 1 yüzük kazanacağı takıma geldi. Yüzük için takım değiştirmek konusunda, çoğunluğa göre farklı düşüncelere sahibim. Kime ne Allah için? Adam yüzük ve başarı kazanmak istiyor takım değiştiriyor. Ne yapsın yöneticileri beceriksizse? 5 sene daha kalıp orada kariyerini mi harcasın?

- LeBron'un da Miami'ye gitmesiyle beraber NBA tarihinin en dominant üçlülerinden biri muhtemelen de birincisi kuruldu. Şöyle düşünün. Bir kere üçü de Hall of Fame'e girecekler. İkisi, NBA tarihinin gördüğü en önemli oyunculardan. LeBron zaten, lige adım attığından beri Jordan ile kıyaslanan, akıl almaz bir cüsseye ve yeteneğe sahip bir adam. Wade de keza şu anda ligde LeBron ile Kobe'nin hemen arkasından, açık ara farkla "3. en iyi oyuncu" sıfatının sahibi. Kahve ağzıyla şunu söyleyeyim. LeBron Cavs'de sezon başına ortalama herhalde 25 maçı tamamen tek başına getirmiştir, Wade için buna 20 diyebiliriz, Bosh için de 10. Etti mi size 55 galibiyet? Daha ne olsun?

- Celtics'in Garnett, Allen ve Pierce üçlüsüne Big Three deniyordu. O zaman Miami'dekine ne denir bilmiyorum. İkisi 26, biri 28 yaşında. Yok artık LeBron James. Böylesine dominant oyuncular bu yaşta bir araya geliyorlar. Bunu başarmak hiç ama hiç kolay değil. Kaldı ki hiçbir takas falan kullanılmadan, tamamen yeniden yapılanma ile kuruldular. Yeniden tebrikler Pat Riley. Ama yaşlardan bahsetmişken, aslında genç olmaları biraz dezavantaj olabilir takım kimyası ve ortak amaç bakımından. Celtics'te üç oyuncu da 30'unu geçmiş, görmüş geçirmiş, tek amacı şampiyonluk olan isimlerdi. Tamam eminim Miami'deki üçlü de şampiyonluk istiyor ama özellikle Wade ile LeBron arasında ufak çaplı bir "bu takımın ana oyuncusu benim" çekişmesi yaşanabilir. Örneğin Wade sıcakken 3 pozisyon üst üste içeri girip şov yaparak sayı ürettiğinde LeBron hafiften küsebilir eline top değmediği için. Yani ana hedefleri aynı olsa da, bu hedeflere ulaşırken çizecekleri yollar tam olarak kesişmeyebilir büyük ve genç oyuncuların. Daha az para almaları, daha az şut kullanmaya ikna olacakları anlamına gelecek mi? İşte bu önemli.

- Miami Heat çekirdeği hazırladı. Şimdi önemli olan bir takım kurmak. Mike Miller'ı alarak muhteşem bir iş yaptılar. Joel Przybilla tadında tamamen savunma, ribaund, blok ve rakibi caydırmaya yönelik bir isim katabilirlerse kadrolarına işte o zaman harika olacak. Çok ucuz opsiyonlar var Mahinmi, Anthony gibi. Oyun kurucu önemli diyor bir kesim ancak bana göre hiç ama hiç önemli değil. Beni koysanız 1.45 boyumla, sırıtmam vallahi şu oyuncuların yanında. Biraz top getirebilsin, üçlükten cezayı kesebilsin yeter. Görüştükleri Fisher böyle bir adam. Tamam normal sezonda ligin en kötülerinden biriydi ama playofflar'da özellikle son 2 turda çok önemli işler yaptı ve savunmasını da 3-4 kademe yukarı çıkardı. Bu bakımdan Fisher fena bir seçim olmayabilir. Tabii onun istediği parayı Heat'in verme ihtimali yüksek değil. Zaten Fisher'ın da Lakers'dan ayrılmasını ben beklemiyorum açıkçası. Ridnour fena bir seçim olmayabilir.

- Son olarak da fantasy basketbolda ilk 3'ten seçilen Wade ile LeBron'un aynı takıma gitmesi hiç iyi olmadı. Bosh da garanti ilk 10'dan gidiyordu o da şimdi 20-25 civarına düşecektir herhalde. Yıllardır alıştığımız düzen bozuldu, kimlerin ilk 5'te gideceğine bir bakmak lazım. Garip olacak yeni sezondaki fantasy basketbol.

- Riley vs Spoelstra. Riley yine şampiyonluğa oynayacak bir takım yarattı ve Stan Van Gundy'e yaptığı gibi, Spoelstra'yı indirip koçluk koltuğuna oturmak isteyebilir. Aslında daha iyi bir seçim olabilir bu Heat açısından. Çünkü oyuncuları idare etmek bakımından, Riley'nin tecrübesi çok daha fazla. Zaten Godfather havasında, oyuncular ona büyük saygı duyuyorlar. Mesela atıyorum maçın bitimine 5 dakika kalana kadar oyuna girmedi diye LeBron'dan Riley'i eleştiren bir açıklama göremezsiniz fakat konu Spoelstra olunca oyuncuların tepkisi ne olur bilmiyorum.

17 FARKLI FIKIR:

Adsız dedi ki...

Wade den daha yetenekli yazdığın an okumayı bıraktım.

Onur dedi ki...

Sonunda biraz olumlu bir yazı. O kadar yazı gördüm herkeste bir kıskançlık. Yok Cavs ta kalsa sadakat , NewYork'a gitse ölümsüzlük şansı , Chicago ya gitse daha iyi parçalar. Miami'ye geldi hata yaptı diye bakıyor ama. PatRiley'i unutyor insanlar, oyuncuların hepsi ona güvendiği i.in geldi.Cavs konusunda sana katılıyorm adam 7 yılda iyi bir parça koymaz mı şuraya. New York konusunda akıllı bir adam neden Amare'nin yanına gitsinki. Ayrıca basın toplantısında bayağı kişiye ayar verdiler ; Joakim Noah'a olsun Otis Smith'e olsun. Şimdiden heycanlandık. Haslem in de takıma döneceği konuşuluyor.

Erman Tüneri dedi ki...

Fİnal belli Miami-Lakers =) şimdi Lakersın yapacagı hamleler onemli Hidayet ismi geçiyor bi kaç yerde okudum olursa cidden müthiş maçlar izleyebiliriz.James olayı içnse ben ayrılacagını sanmıyordum hele Miami seçimi sürpriz oldu bana Miaminin de nasıl bi salary cap boşlugu varmış anlamadım =) Luks vergisi odeyecekler her halde buyuk ihtimal tam bilgim yok kadro kesinleşince anlarız.

Cengizhan TÜRKİŞ dedi ki...

hemen nba başlasında şu takımın maçlarını izlesek..

Cengizhan TÜRKİŞ dedi ki...

Bu arada hastası olduğum oyuncu JJ Redick sanırım Chicago'ya gidiyor. Orlando bence büyük hata yapıyor.

Adsız dedi ki...

İnsanları anlamak çok güç.Şu Lebron ne yapsa birilerine batıyo,Cleveland'da kalsaydı egosunu tatmin ediyo denicekti,New York'a gitse kendini pazarlıycak denicekti,Chicago'ya gitse kendini Jordan zannediyo denicekti.Yani bu adam ne yapsa birileri diycek bişey bulucaktı mutlaka.Ama o net bir şekilde şampiyonluğu seçti.

Adsız dedi ki...

ilk arkadaşa kesinlikle katılıyorum. "Wade den daha yetenekli yazdığın an okumayı bıraktım." oyuncuları kişisel yeteneklerine göre değerlendiriyorsunuz, ama her zaman konuşmanın içeriği başarı oluyor. ben şahsen wade'i 3. falanda görmüyorum. Wade kesinlikle Kobe ile birlikte nba'in en yetenekli 2 oyuncusudur, LeBron akıl almaz fiziği ile aradaki farkı kapatıyor. 2006'dan beri kaç kere Wade konuşuldu ki zaten. insanların gözünde hep 3. Diğerleri zirveye oynadılar takımlarıyla çünkü, Wade'in böyle bir şansı olmadı. 2003-2006 yılı arasını izleyenler anlar ne demek istediğimi. Wade LeBron'dan hem daha yetenekli, hem abartı derecesinde daha fazla olgun bir oyuncu. Ego'suda LeBron'a oranlı bir o kadar düşük. nba'in en aklı başında ve düzgün adamlarından biridir ki yetenek anlamında kobe ile beraber (belki daha fazla) iken lebrondan açık ara öndedir

Adsız dedi ki...

Wade'den bazı konularda daha yetenekli. Bazı konulardada Wade daha yetenekli. Tabi genel olarak bakıldığında fizik gibi diğer üstünlükleride eklediğimizde Lebron biraz daha öne çıkıyor. Fakat çok önemli bişey varki saha içi oyun zekası olarak Wade çok daha iyi. Ayrıca Wade çok daha iyi bir takım lideri. Bir liderin nasıl davranması gerekiyorsa o şkeilde saha içinde davranıyor. Lebron'da belki 2-3 yıl sonra mükemmel bir lider olacak fakat şuan Wade'den o konuda çok şey öğrenmesi gerekiyor kanımca.

Herşey bir yana bir zamanların Ronaldo Zidan Figo R.Carlos Raul'lü ve aklıma gelmeyen diğer müthiş oyuncuları kadrosuna katmış deyim yerindeyse piyasanın çoğunu tek bir takıma katmış R.Madrid gibi bişey oldu bu. Cidden Heat fanlarına hergün bayramdır. Heat taraftarı olmayanda müthiş zevk alıcak Heat maçlarından.

Ben yanarım yanarım Orlando'ya yanarım. Ele alınır pek bişey yapmadılar. Bir taraftan Heat 3. dünya savaşı kadrosu kuruyor öbür taraftan çoğu takım sözleşme yeniliyor aynı oyuncularla. Lebron gibi diğer süper yıldızlarında (Şampiyonluk adayı olmayan) takım değiştirmesi gerekirdi. Yada Wade Lebron Bosh gibi organize olması gerekirdi.

Adsız dedi ki...

lebrandan nefret ederim ama lebran ve kobe açık ara ilk 2'dirler. komik komik şeyler yazıyorsunuz. wade lebrandan iyiymis. yes yes öyledir.

PIERREMANU dedi ki...

Wade'i uzak ara LeBron'dan daha çok severim ama LeBron, Wade'den çok çok daha iyi bir basketbolcudur. Tartışması bile yapılmaz bunun. Ama bizim memlekette konu LeBron oldumu geleneksel bir bok atma reaksiyonu mevcut. Hazırda referandum var Eylül'de, "LeBron James ittir, köpektir, adam değildir, milletçe tiksiniriz." şeklinde bir madde daha eklensin, oylayalım, sokalım anayasamıza, rahatlayalım milletçe.

Adsız dedi ki...

LeBroncular boşuna çabalşamayın beach'in çocuğu bu yağtığıyla tam bir korkak tavuk olduğunu kanıtladı! Ondan önce hiçbir gerçek süper yıldız milyonların ona taptığı dönemde herkesi satıp kaçmadı. Şimdi Heat 5 sene üst üste şampiyon olacak ama LeChicken hiçbir zaman şampiyon olamayacak.

Adsız dedi ki...

kim kimden daha iyi tartışmasını o kadar çok seviyoruz ki. bırakın kimse kimseden iyi olmasın, adamlar izlettikleri basketbol ile bizleri büyülesin. bizde izlediğimiz şeyden keyif alalım, bunu konuşalım. kim kimden iyi ise iyi, gereksiz bir konu

Adsız dedi ki...

bizim şu türk insanı oyuncuların bir yerlerini yalamayı iyice adet edinmiş.

adam lebron'un yanlışını söyler lebrickciler coşar, kimin daha iyi olduğu hakkında fikrini söyler diğerleri coşar...

klavye başında elin amerikalısı için sinir krizleri geçiriyosunuz, yazıktır değmez.

Asphalt Monkey dedi ki...

Kararinin bu yönde olacagini bildigi halde konuyu uzun süre medyada tutmasi, daha 1-2 hafta önce Cleveland daha avantajli tarzi aciklamalari ve televizyonda 1 saatlik canli yayin ile isi iyice sova dönüstürmesi yanlisti, yoksa istedigi takimi secer oynar. Milyonlarca dolari feda etti sonucta sampiyonluk uguruna. Ayrica Bosh'un Hall of Fame ayarinda olduguna inanmiyorum.

mucho dedi ki...

antilakers taraftarı olmama rağmen bu sene lakersı favori görüyorum. Seneye de çok büyük ihtimal lig boykot edilecek. Bunca kutlamadan sonra yüzük 2 yıl içinde gelmezse baskı büyük oranda artacaktır. birde bu 3lüden herhangi biri sakatlık uzun süreli sakatlık yaşarsa(1-2 ay civarı) takım dengeleri altüst olur. İnşaallah çok güzel maçlar izleriz.

LexLuthor dedi ki...

hakikaten fantasy'de garip bir sezon yaşayacağız. ben istatistik tahminlerimi şöyle yapıyorum :

lebron : 23 sayı 8 rebo 7 asist
wade : 24 sayı 5 rebo 5 asist
bosh : 20 sayı 11 rebo 1 asist

kobe 1. seçilebilir bu sezon .P

Dodosuke dedi ki...

http://sports.espn.go.com/nba/columns/story?columnist=adande_ja&page=lebronissue-100711

saçma sapan yorumlara en sonunda wade ve bosh istediğim cevapları vermişler.

Bosh : "Bu oluşum hakkında yazılan yazıların çoğu iyi yazılar değil ve insanlar bu birleşmeden hoşlanmadı.Ama biz bundan hoşnutuz ve önemli olan tek şey de bu" gibisinden bir açıklamayla basketbolu insanların yaptıkları yorumlar için değil , kendi mutlulukları için oynadıklarını çok basit bir şekilde söylemiş oldular.

Yok efendim o gitmiş kariyerini , hanedanlığını mahvetmiş , yok rakamları düşücekmiş ...

Adamlar hayatlarının en güzel evresinde bizim yaptığımız yorumları mı düşünecek , yoksa kendi mutluluklarını mı ?

Biz nasıl toplanıp güzel basket oynadığımızda , "bu hafta süper oynadık , çok zevkliydi" diyoruz , adamlar için de aynı şey geçerli.Aradaki tek fark orada kameraların ve seyircinin olması ve bilen bilmeyen insanların , maç öncesi ve maç sonu yorum yapması.