BIY AD

11 Ekim 2009 Pazar

Shaq: "Bugüne Dek Oynadığım En İyi Takım Cavs"

"Yok artık LeBron/Shaq" seslerini duyar gibiyim. Sonuçta 2001-2003 arasını domine eden bir Lakers takımında oynadı Shaq. Ben de ilk bakışta "Yuh" dedim. Ama üzerinde biraz düşününce Shaq'a hak vermeye başladım. Çoğunluğun, bu açıklama karşısında yanılgıya düştünüğüne inanıyorum. Ve şu anda Shaq'a katıldığımı söylemeliyim. Açıklamama izin verin.

Yanılgının nedeni bence 2000'li yıllardaki Shaq ile günümüz Shaq'ı arasındaki büyük fark. İnsanın ilk aklına gelen şey "Lakers o dönemde ne dominanttı be kardeşim." oluyor. Ama aslına bakarsanız Lakers'ın o zamanki çekirdek kadrosunda Shaq ve Kobe dışında öyle muhteşem oyunculardan oluşmuyordu: Fox, Horry, Fisher, Shaw ve George. Fox, Horry ve Fisher gibi isimleri küçümsediğim düşünülmesin ama bu oyuncuları hatırladığımız kadar iyi yapanlar, süperstar ikili - hatta takımın 1 numaralı silahı olarak öncelikle Shaq - idi.
Şimdi ise günümüz Cavs'ine bakalım: Mo Williams, West, Parker, Moon, LeBron, Varejao ve Ilgauskas. Bu oyuncuların neredeyse hepsinin kalitesi belli bir seviyenin üstünde ve ayrıca kadronun ne kadar esnek ve derin olduğuna dikkatinizi çekerim. Tabii ki rakipleri Celtics ve özellikle de Lakers'ın kadroları yıldızlarla doluyken, Cavs şampiyonluk adayları sıralamasında gerilerde kalıyor. Eminim şu raddede bir çoğunuz hala eski Lakers'ın daha iyi olduğunu düşünüyorsunuz.

Şimdi şu yöntemleri deneyin, 2000'li yıllardaki Shaq'ı alın şu anki Cavs'e koyun. Shaq-LeBron'lu ve etraflarında onları bu kadar iyi tamamlayan şutörlerin olduğu bir kadro otomatik olarak 1 numaralı şampiyonluk adayınız olmaz mıydı? Veya eski Lakers'dan da, şu anki Cavs'den de Shaq'ı çıkarın. Bu kadrolardan hangisi NBA'de daha başarılı olurdu? Bence yine cevap Cavaliers.

Sonuçta Shaq'ın sözlerinde "Şu anki Cavs eski Lakers'dan daha iyi" gibi bir ifade yok. Kendisi hariç kadrodan ve onu tamamlayan oyunculardan bahsederek Cavs'in daha iyi olduğunu kastetmiş. Kesinlikle katılıyorum. Tek sorun Shaq'ın 2000'lerin başındaki haliyle alakasının olmaması, bu da yanılgıya düşmemize neden oluyor.

8 FARKLI FIKIR:

Uygar Tünay dedi ki...

Bayagi sacma bi yorum olmus hocam seninki...

Ege dedi ki...

Aynı şeyleri Kobe, Wade, Amare, Lakers, Miami, Phil, Pat, Suns için de söylediği için inandırıcı gelmiyor. Hatta komik geliyor söyledikleri.

sabonis dedi ki...

Klasik Shaq tarafından bilerek medyanın ilgisini çekecek yapılan yorumlardan biri. Ama ben bu sefer saçmaladığını düşünmüyorum.

Adsız dedi ki...

şakşakçı shaq...

Hasan dedi ki...

Shaq'in yorumundan cok senin su yorumuna yorumum olucak :P

"Şimdi ise günümüz Cavs'ine bakalım: Mo Williams, West, Parker, Moon, LeBron, Varejao ve Ilgauskas."

Bu adamlardan hangisine (LeBron disinda) 4. quarterin son 2 dakikasinda one gecicek sutu atmasi icin topu verirsin? Ya da soyle sorayim soruyu, bunlardan hangisine Fisher ya da Horry'e guvendiginden daha cok guvenirsin?

Shaq, klasik bir sekilde, medya maymunlugunu yapmis gene. Sene sonunda playoff'lardan elendikten sonra, reality showlar'ina devam eder artik...

Hasan dedi ki...

Bir de sunu gozardi etmemek lazim. Bir takima "en" yakistirmasini yapacaksaniz, diger takimlara goreceli olarak degerlendirmek gerekir. Hic bir zaman farki zamanlarin takimlarini karsilastirmak mantikli gelmemistir bana. O an ki ligin durumu, takimin durumu, diger takimlarin size karsi aldiklari onlemler (her ne kadar husranla sona ermis olsa da, bknz. Suns'in Shaq'i Miami'den trade etmesi) vs. bu bir degerlendirmeyi ileri seviyede dinamik faktorlere bagli kiliyor. Neresinden bakarsam bakayim, bana mantikli gelemiyor.

sabonis dedi ki...

Fisher-Horry-Fox gibi adamları küçümsemediğimi özellikle söylemiştim yazıda Hasan.

Evet bu isimler sadece son dakikada pozisyonlarda değil, maçın her anında kalitelerini gösteriyorlardı. Yine de derinlik, esneklik ve yetenek bakımından şu anki Cavs'in hiç de fena olmadığını düşünüyorum. Hele işin defans yönüne baktığımızda gerçekten müthişler.

Bu eski ve günümüzdeki takımların karşılaştırması olayı zaten beyin cimnastiğinden başka birşey değil. Ben böyle düşünürüm, başkası tersini düşünür ama birbirimizi ikna edebilecek somut şeyler olamaz elimizde.

Shaq'ın oynamış olduğu her takımdan Shaq'ı çıkarıp bakarsanız bence en iyi kadro Cavs'de. Ama başkası da Lakers veya Magic'i gösterirse anlayışla karşılarım.

lembo dedi ki...

şu lakerslılardan bir tanesi fenerbahçeli gibi davranmasa çok şaşıracağım.. unba (upper nba) diye bir lig açılsın , lakers tek başına orada oynasın.. hemen savunma mekanizmalarından sıralamaya başlıyorlar.. insanların lakers kadrosunu beğenmeme hakkı yok.. jack nicholson bile bu kadar fanatik değildir..