BIY AD

1 Aralık 2009 Salı

En Zeki: Kobe

The Oklahoman gazetesi oyuncular ve koçlardan oluşan bir topluluğa sormuş sizce basketbol iq'su en yüksek oyuncu hangisi diye. Sıralama şu şekilde oluşmuş:

1) Kobe Bryant
2) Jason Kidd
3) Steve Nash
4) Chris Paul
5) LeBron James

Ayrıca Carmelo Anthony, Dwyane Wade ve Deron Williams da oy almışlar.

Bir baktım da, sıralamaya herhalde tamamen katılıyorum. Belki LeBron'un daha yukarıda olması gerektiğini düşünenler olacaktır ama diğer 4 oyuncunun parkede gösterdikleri basketbol bilgileri ve zekaları hiç azımsanacak düzeyde değil. 5'te 5 aynı düşüncedeyim efendim ben. Ayrıca Kobe'nin birinciliği sonuna kadar hakettiğine inanıyorum.

45 FARKLI FIKIR:

kurkoc dedi ki...

Kesinlikle Ginobili listede olmalıydı..En azından ayrıca bölümünde olmalıydı.Resimdeki diğer arkadaşımız Billups da bu konuda iyidir..

manu dedi ki...

Tim Duncan gibi birine, bir tane bile oy nasıl çıkmaz aklım almadı.

Dan Dirik dedi ki...

Ek kötü yapılır da en yükseğin sıralaması yapılması olmamış bence

Furkan Zengin dedi ki...

hatta ve hatta Wade bence LeBron'un üstünde bile yer alabilir

Berke B. dedi ki...

Ben Nash'i bir öne alırdım :)

mozlu dedi ki...

lebronu diğer 4 uyle kıyaslayacaksak, tam bir gerizekalı olur...

mozlu dedi ki...

kursadın dedıgı gibi en zeki oyuncular listesinde eger ginobili yoksa o liste olmamıs demektir...
http://sporingen.blogspot.com/

sannti dedi ki...

Kobe zeki oyuncu tamam da Kidd ve Nash'in üzerinde olması olmamış bence. Kobe'yi 2 aşağı çekerdim ben olsam sıralamada.

sannti dedi ki...

Kobe zeki oyuncu tamam da Kidd ve Nash'in üzerinde olması olmamış bence. Kobe'yi 2 aşağı çekerdim ben olsam sıralamada.

sabonis dedi ki...

Bir daha düşündüm de, Ginobili'nin en kötü ihtimalle "diğerleri" kısmında yer alması gerekiyor evet, katılıyorum size.

Koray dedi ki...

Benimkide biraz değişik olacak;

1.Nash
2.Kobe
3.Garnett
4.Kidd
5.Paul
6.Darko Milicic

Evet milicic cünkü adam maç başına bir basket(2 sayı) atmak için 7.5 M milyon alıyor varmı ötesi=))

Bu liste biraz top listedeki oyunculardan kurulmuş gibi bende öyle düşündüm kurarken ama Garnett nasıl olmamış listede hayret, oyunun iki yönünüde inanılmaz bilerek oynayan bir adam.Bir daha düşününce; Duncan, Billups, Iverson,Joe Johnson, Stephen Jackson, Gasol, Odom,Diaw da da benim listemde. Birde fizik olarak potansileyi fazla olup basketball iqsünün düşüklüğünden müzdarip oyuncular için anket yapsalar güzel olurmuş=)

Adsız dedi ki...

kidd
nash
duncan
kobe
manu
5 böyle olmalıydı bence.

Koray dedi ki...

Şimdi senin nickini görünce aklıma geldi=)Sabonis zamanında en yüksek basketbol iqsüne sahip adamlarından biriydi. Onuda anmış olalım=)

Onur Kukuk dedi ki...

kobe bencede şu anda aktif oyuncular arasında oyunu en iyi okuyan ve anlayan kişi olabilir ama gelmiş geçmiş en zeki oyuncu diyemeyiz çünkü orda majesteleri var.

Dan Dirik dedi ki...

Anladığım kadarıyla aktif oyuncular arasında seçmişler zaten. Öyle değilse ayıp

Adsız dedi ki...

Bence ilk beşte lebron yerine dwayne wade olmayı hakediyor. lebron'un oyunu zekadan çok fiziksel güce dayalı. Wade fiziksel olarak kendinden üstün rakipleri zekasıyla alt edebiliyor.

Adsız dedi ki...

ginobili'nin hangi zekasal varlığından dolayı listede yer alması gerektiğini açıklayan olursa sevinirim. O kadar zeki biri olsa kendi takımında ilk beşe çıkmayı başarır hiç olmazsa 15 sayı ortalama yapmayı başarır veya zeka pırıltılarını uçan bir yarasayı yere çarpıp öldürerek sergilemezdi.

Absürd dedi ki...

J.Kidd nasıl olamaz, Dalembert'de yok listede olmamış.

sannti dedi ki...

@ Ginobili'ye sallayan adsız

Bu seneki Ginobili sakatlıklardan belini doğrultamadı orası ayrı konu ama, biraz basketbol bilgin varsa Ginobili'nin bench'ten gelmesinin gerizekalılıkla bir alakası olmadığını, zamanında en iyi 6.adam seçildiğini ve sağlam olduğunda en az 35 dakika süre aldığını, Spurs'ün son 5 yıldaki iki şampiyonluğunda kilit maçlarda kilit galibiyetleri getiren adam olduğunu biliyorsundur. Zaten biliyorsundur sen, ben hatırlatmak istedim.

Adsız dedi ki...

"İşte o adsız" olarak cevap evriyorum. Bende aynı şeyi söylüyorum Ginobili kariyeri boyunca 6. adamlığın üzerine çıkabilmiş biri değilken nasıl olurda bu listede yer alabilir. Gibobili'nin kendi takımına benchten gelerek yaptığı katkıyı james posey'de bostan'da yaptı.Aynı şeyi yaptığı söylenebilecek onlarca oyuncu sayılabilir bu onların isimlerini bu tip listelerde kobe ve wade gibi süperstarlarının yanına yazdırmalarına yeterli olmaz.

sabonis dedi ki...

posey ve ginobili aynı cümlede? eyvah eyvah

ginobili nba'de wade ve kobe'nin olmadığı her takımda ilk 5 şutör guard oynayacak bir adamdır. popovich onu, enerjisi ve bench'in skor üretme kabızlığı nedeniyle bench'ten oyuna sokmaya karar verdi bundan 4-5 sene kadar evvel.

ginobili sadece bir bench oyuncusuysa, kobe bryant ile lebron james de yeteneksizdirler.

Adsız dedi ki...

Posey ve gibobili yetenek olarak kıyaslamadım. İkisininde benchten gelerek takımlarının şampiyonluğuna katkıda bulunduğunu söyledim. Eğer siz Ginobili'yi lebron ve wade gibi oyuncularla aynı seviyede olmasa bile bir alt seviyede dahi kabul ediyorsanız iki ihtimal var. Ya siz objektif değerlendirme yapamıyorsunuz yada popovich böyle bir süperstarı! yılalrca bench güçlü! olsun diye oturtmuş 4 yüzük sahibi bir basketbol idiotu!

Adsız dedi ki...

Gerçek şu ki Manu hiçbir zaman güvenilir bir el olmadı. Ne zaman ne yapacağı belli olmayan bazen bacak arası pas atıp vay be dedirten bazense en saçma topları en saçma yerlerden kaybeden haddini bilmeden oynayan bir oyuncu oldu. İşte bu sebeple Popvich ona tam olarak güvemediği için ilk 5 başlatmıyor. Ginobili bence NBA'in en fazla overvalued oyuncularından. Bunda sanırım fanatik spurs taraftarı malum spikerlerimizin adamın turnikesine bile değirmen vurmuş gibi "ginobiliiiiğğ" diye bağırmasının ülkemiz NBA severini kadnırmasının da etkisi var.

kurkoc dedi ki...

Basketbol iq su demek harika bir oyuncu olmak değildir ki..Mesela Avrupa'yı düşünelim tamam Papoulukas iq su yüksektir ve yıldızdır ama Stonerook'un da iq su yüksektir(cidden çok yüksektir) ve bir yıldız değildir..Bir tarafa Navarro yu bir tarafa da Prigoni yi korsan ben sana Prigoni nin iq su daha yüksek derim ama Navarro kraldır yani.Örneklere takılamyın bence anlık öylesine aklıma gelen isimler..Sonucta Ginobili de zehir gibi kafa var bana göre :)

Adsız dedi ki...

Konu dağılmasın diye söylemek istediğimi özetleyeyim. Bu listede bahsedilen basketbol zekası efektif zeka olmalı. İşin sonucunda üretkenlik olmalı ki bunu değerlendirebilelim. Bunu yapabilen oyuncularda zaten kobe ve wade gibi süperstarlar oluyor zaten. Ginobili kimi zaman "yuh be o pası nasıl verdi" dedirtmiş olabilir ama bu onu yukarıda belirtilen oyuncularla beraber anmayı gerektirmez. Ginobili benzeri sadece şampiyon kadrolarda yer almadığı için spotları üzerine çekememiş onlarca çılgın oyuncu var bu durumda onlara haksızlık ederiz.

kurkoc dedi ki...

Dediğin gibi bakış açısı farkı var..Tabi bu olayda olgunluk bence esas önemli faktör..Yoksa Steve Nash Dallas ve Phoenix'te iki ayrı oyuncu olarak incelenmeli..Hatta Kobe'nin bundan 5 yıl önce falan yaptığı salaklıkları düşününce insan listeye şaşırmıyor değil(hem saha içinde hem saha dışında).

sabonis dedi ki...

Ginobili'nin NBA, Olimpiyat ve Euroleague şampiyonluğu var unutmayalım. 2005'te Duncan ile eşit derecede - hatta kimilerine göre daha çok - haketmişti MVP'yi mesela. Adamı 2 dakikada harcadınız geçen sene sakatlandı diye.

kurkoc dedi ki...

Harcama yok..En azından ben hala Ginobili nin basketbol iq sunun yüksek oldugunu savunuyorum.Diğer arkadaş ise kafası basan ama haylaz öğrencilere benzetti(ben öyle anladım)..Ginobili deki düşüşü sadece sakatlığa bağlamakta bana göre doğru değil ama bu ayrı bir konu.

Adsız dedi ki...

Üstad Ginobili'ye her zaman saygı duyarım ama konumuz NBA ve benim itirazım yukarıda yapılan önermeleriydi. Bir yerde kariyeri boyunca sayı kralı ve mvp olmuş oyunculardan bahsederken "aa ginobilide onların arasında olmalıydı" demenin abes kaçtığını söylemeye çalışıyorum. Ha Ginobili'de bu zekasını listedeki oyuncular gibi 30 sayı, 12 asist ortalamarlına tevil etmiş biri olsaydı eyvallah derdim. Ee bir yerde de emeğe saygı gerekiyor değil mi ama :)

PIERREMANU dedi ki...

Adsız arkadaş:

1- Zeka ile ilk 5 çıkma arasındaki korelasyonu söyler misin?
2- Hiç olmazsa 15 sayı ortalama yapmayı başarmakla zeka arasındaki korelasyonu söyler misin?
3- Uçan bir yarasayı yere çarpıp öldürmekle zeka arasındaki korelasyonu söyler misin?
4- Ginobili'nin kariyeri boyunca 6. adamlığın üzerine çıkamadığı bilgisinin nerede olduğunu paylaşır mısın?
5- Ginobili'nin hiçbir zaman güvenilir bir el olmadığı kanaatini nereden nasıl edindin?
6- Popovich'in Ginobili'ye güvenmediğini nereden biliyorsun?
7- Sana tavsiyem Ginobili'nin NBA'e adım attığı yıldan sonraki istatistiklere göz atmandır. Ama öyle sayı, asist, ribaund istatistikleri değil. Yığınla istatistik kategorisi mevcut. NBA geneli, Ginobili'nin normal sezonu, play-off istatistikleri vs.
8- Spurs'ün kazandığı 4 şampiyonluğun 3'ünde Ginobili'nin payı nedir? 2005 finallerinde MVP ödülü Ginobili'ye verilseydi kim ne derdi, Duncan kadar o ödülü hak etmemiş miydi?
9- Kariyer sadece NBA'den mi ibarettir? NBA dışında kazanılanlar, yapılanlar hava-civa mıdır?
10- Bir sporcu çok değerli olarak nitelendirilmesi ve haddinin çok geniş olması için daha nasıl bir kariyer yapmalıdır?

Eleştirmişsin sağlı sollu bir büyük basketbol adamını, hatta yermişsin (ki özellikle en overvalued, haddini bilmeden oynayan ve Posey bölümlerinde gözlerim seyirdi) eleştirdiğin gibi cevap da vermeni bekliyorum.

Not 1: Ginobili'nin Spurs'ün şampiyonluklarındaki payı ile Posey'in Boston'ın şampiyonluğundaki payını eşdeğer görüyorsan bütün sorularımı unut gitsin.

Not 2: Burada cevap vermesen bile -ki ben vereceğini hiç sanmıyorum- en azından kendine ver bunların cevabını.

Absürd dedi ki...

Manu'nun sakatlığı geçen sene olan birşey değil ki kendisi zaten müzmin sakatlardan houston'un onu draft edicem deyip de etmemesinin sebebi bu zannediyorum, emin değilim tabi. Ama Manu büyük oyuncudur.

Onur Kukuk dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
reverdy dedi ki...

bence listenin 1 numarası steve nash'tir. oyunu okumak ve istediklerini yapabilmek iki ayrı mesele . tabi ki kobe de çok iyi oyunu okuyor fakat yetenekleri sayesinde istediklerini de tam anlamıyla yapabiliyor , steve nash ise çok ekstra bir atletik , çok inanılmaz bir şut yeteneği olmadan 2 kere üst üste mvp olmayı başardı. benim için en zeki oyuncu odur. ama bu listeler son zamanları çok öne alarak yapılıyor genelde yani kobe çıkması gayet normal.

Pervasız Gömlek dedi ki...

Manu'ya güvenilir el değil diyen :D 6.adam olmasının basketbol zekasını küçülttüğünü düşünen Kinder'de neler yaptığının Spurs'ün şampiyonluklarındaki katkısını sallamayan Arjantin'e dünyada basketbolda var eden adamı iplemeyen basketbolseverin aklına hamak kurarım :D uleynn.. ayıptır be kardeşim.. tabii bu sıralamaya giremez orası ayrı ama zeka deyince ilk 10 isimden biri olacağı aşikardır. benim 5'im de şöyle olurdu bu sıralamaya karşılık:

Kobe
Kidd
Duncan
Nash
LeBron

Koray dedi ki...

Ginobili şu an aktif oyuncular arasında dünyadaki en kariyerli oyuncudur, tartışmasız.Benim yorumum çıkmamış ama Kevin Garnett nasıl unutulur hayret. Basketbol iq su demek defansta ve hucümda her durumda ne yapacağını bilmektir ki garnett bunu hakkıyla yerine getiren adamlardan biri. Bu liste biraz şu anki top oyuncular arasında yapılmış gibi kiddi dışarda tutarsak.

PIERREMANU dedi ki...

Ben de 5 tane isim sıralamazsam bu konuda bir tarafım şişer.

-Ginobili
-Nash
-Garnett
-LeBron
-Kirilenko(Şu adama bir gece vakti hayalet mayalet görünsede "Birader adam gibi oyna topunu, akıllı ol yoksa çizerim!" tarzında birşeyler dese, bu dallamanın da aklı başına gelse çok süper olacak. Biraz fazla iyimser bir istek farkındayım)

mozlu dedi ki...

adsızın yaptıgı sacma sapan manu yorumları benı basketten ve bu sıteden soguttu...su yorumları yayınlamadan evvel okuyajn kımse yok mu...

sabonis dedi ki...

@mozlu: okuyorum yorumları elbette. ama başkasının yorumlarına katılmıyorum diye yayınlamayacak mıyım yani?

Adsız dedi ki...

@PIERREMANU: nickinize bakmak konuyu ne kadar objektif! değerlerdirdiğiniz hakkında bir kanıya varmaya yeterli olur sanırım. Haklısınız bu bitirici! sorularınıza "cevap veremedi"m.

sabonis dedi ki...

neyse canım bilen biliyor Manu'nun ne olduğunu, ne başardığını, ne kadar zeki ve bunun yanında ne kadar yetenekli olduğunu.

Kobe, Wade, Carter ve Ray Allen'ın ardından gelecek isimdir Ginobili şu anda...

Adsız dedi ki...

big fundamental bu listede nasıl nasıl olmaz. aklım çıktı adeta. pivot ve türevlerini liste dışı bırakmışlardır diye optimist bakayım bari.

Adsız dedi ki...

lebronun ilk 5 sıralamasında yeri yoktur diyenlerin lebronun kaç tane maçını baştan sonra izlediklerini merak ediyorum.Ayrıca kobe son zamanlardaki en iyi skorer diye IQ sıralamasında nasıl garantiliyor yerini ona da hayret ediyorum.Bir basketbolcu el üstünden şutlar sokuyor , 81 sayı atıyor diye IQ sıralamasında yer alması gerekiyor diye bişey yok.Kobe en iyi skorer olabilir ama basketbol IQsundan bahsediyorsak ilk 5te kobeye gelene kadar koyacak çok fazla adam var.Ama madem kobeyi bu kadar çok seviyosunuz o zaman kobenin en iyi footworke sahip olduğunu söyleyebilirim.Bana sorarsanız Jason Kidd , Steve Nash ve Lebronun yeri garantidir , Paul Pierceı da koyardım heralde.

Semih. ~ dedi ki...

CP3 yerine wade olabilirmiş kapasite bence daha geniş wade'in

PIERREMANU dedi ki...

Adsız kişi, tam olarak beklediğim cevabı vermişsin. Uzun uzun birşeyler daha yazıcaktım ama Sabonis en güzelini söylemiş "neyse canım bilen biliyor Manu'nun ne olduğunu, ne başardığını, ne kadar zeki ve bunun yanında ne kadar yetenekli olduğunu" cümlesiyle. Uzatmıyorum, burada susuyorum.

Adsız dedi ki...

tmac alır