BIY AD

1 Aralık 2009 Salı

Kobe Neden En Zeki?


Link


Link

Bir alttaki post'ta Kobe'nin basketbol iq'su en yüksek oyuncular arasında 1 numarayı sonuna kadar hakettiğini söylemiştim. İşte bu düşüncemin nedenlerinden 3 tanesi. Maç içinde (2'si playoff) yapılmış bu hareketleri All-Star'da Carter ve T-Mac'in yaptıklarıyla karşılaştıranları şimdiden ayıpladığımı söylemeliyim.

6 FARKLI FIKIR:

Adsız dedi ki...

akıl dolu hareket diye buna deniyor herhalde

CT dedi ki...

Her ne kadar bu 3 harekette kobe oluşan pozisyon itibariyle en verimli ve yaratıcı kararları vermiş olsa da ben kidd ve nashin geçtiğimiz 5-6 senede (dahasına NBA bilgim pek yetmiyor)yaptığı bir çok hareketin bunlardan daha çok basketbol zekası gerektirdiğine inanıyorum.
(Aklıma gelen bir pozisyon zamanında ntv den izlediğim için hatırlyorum)
Kidd'in galiba 2003 NJ-Detroit play-off maçında 2 ye bir fast breakte turnikeye çıkarken bel arkasından pas vericekmiş gibi gösterip ben wallace a bunu yedirince yeniden turnikeye dönmesi bence zeka gerektiren hareket olarak çok daha değerlidir gözümde.
Burda olay atletik yetenekten çok rakibin niyetini doğru okumak çünkü.

Berkay dedi ki...

eğer zeka, anlama, öğrenme, planlama, problem çözme, yaratıcılık vb. işlevlerinin yerine getirilmesini ölçen bi olguysa ve iq da bunu ölçüyorsa; basketbol zekası denen şey yukardaki parametreleri gerektirir. yetenek ve zekayı ayrı tutmak gerekirse herkesin unuttuğu birşey var ki atletik olmak gibi pas verme şut atma da bir yetenektir. ama doğru zamanda doğru işleri yapma ve bu işleri olabildiğince yaratıcı ve en doğru sonuca göre yapan en zeki ise, o kişi şu an ki basketbolcular arasında kesinlikle kobe bryant'tır.

Berkay dedi ki...

ve olay pas vermek ise sadece calderon'un da mükemmel pasları var.

hem savunma hem de hücum düşünüldüğünde kobe altındaki 3 pg'dan, lebron'dan, wade'den en az 2 gömlek üste çıkıyor

Dan Dirik dedi ki...

Adsızın teki çıkıp, "Bugün aynı hareketi Al Thorton yaptı, geçen sene de Troy Murphy yapmıştı" diyebilirdi çok rahat =)

sabonis dedi ki...

thornton'ınki pas olmayabilir bile belki, bana turnike atıyo gibi gelmişti =) gerçi ona olan ön yargımdan dolayı da olabilir

murphy'ninkini ise hatırlamıyorum