BIY AD

14 Ocak 2010 Perşembe

Hidayet'in Problemi

Hedo, Toronto'daki rolünden memnun olmadığını belirtmiş. Yeterince topla oynayamıyormuş ve set şutörü haline gelmiş. Bundan rahatsızmış.

Öncelikle blog'un henüz çiçeği burnunda iken, transfer döneminde yazdığım Portland-Hedo yazısında, gerçekleşmeyen birliktelik konusundaki düşüncelerimi okuyabilirsiniz. O zaman bu transferi yaptığı için çok sevinmiştim Hedo adına. Çünkü Blake gibi sadece kağıt üzerinde oyun kurucu olan ve topu getirmekten başka bir görevi olmayan isimle birlikte oynayacaktı. Takımda 1'e 1 veya pick & roll üzerinden pozisyon hazırlayacak yalnızca Roy ile Hedo olacaktı. Ancak Raptors ile sözlü olarak anlaşmasından dönüp, Toronto'ya gitmeye karar verdi. Portland'da ne kadar sevindiysem, Toronto'da da o kadar üzüldüm. Çünkü orası Portland'ın aksine Hedo'ya ters gelmesi muhtemel bir kimyaya sahipti.

Bakın sistem demiyorum. Çünkü bakarsanız aslında Toronto ile Hedo'nun yıldızlaştığı Orlando'nun sistemleri oldukça birbirine benziyor. Tam olarak aynı tarzda olmasalar da, birer adet pota altı gücü, birer adet üçlük atan uzunu olan ve hızlı tempoya kayan iki takım. Ama takımların beyinleri farklı. Magic'te Nelson şut odaklı skor üretmeyi seven ve topla çok oynamayan bir oyun kurucu iken, Toronto'da herşey Calderon üzerinden dönüyordu. O topla çok oynayan, perdeleri kullanarak içeri giren ve bu şekilde asistlerini üreten bir guard. Belki de biraz zorlasak, onun topla oynama süresisini Nash ve Chris Paul'le bile karşılaştıralabilir, o derece.

Bu Hedo'nun elinde topu tuttuğu süreleri düşürüyor. Bu yetmiyormuş gibi takımın yedek oyun kurucusu Jack de bol dribbling yaparak çembere gitmeyi seven bir isim. Ayrıca sayılarının çoğunu asist sonucu üretse de belirli bir sayıda şuta ihtiyaç duyan Bargnani de var. Ayrıca takımın içerideki skor opsiyonu Bosh pek fazla asiste ihtiyaç duymayan, kendi pozisyonunu kendisi yaratan bir isim.

Öte yandan Portland'a baktığımızda beslenmeye ihtiyaç duyan bir Oden var (Evet sakat, teoride, kağıt üstünde konuşuyorum). Bunun yanında takımın en skorer oyuncusu aynı zamanda en çok asist yapan oyuncusu. Yani takım arkadaşlarını da besliyor. Ayrıca ek olarak Blake'in pasif bir oyun kurucu olduğunu zaten yukarıda da söylemiştim.

Bütün bunlar ışığında Toronto'da tempo Portland'dan yüksek olsa da, Hedo'nun yeterince topla oynayamaması kadar doğal birşey olamaz. Peki bu nasıl artar? Ya Triano oyun kuruculuk görevinin bir kısmını Calderon'dan alıp Hidayet'e verecek - ki Calderon bundan hiç memnun olmaz. Zaten istatistikleri çok düştü bu sezon onun da, biraz Hedo'nun gelişine bağlı olarak. Veya Calderon bir şekilde takas edilecek/gidecek. Bir başka alternatif ise Hidayet'i bench'ten getirmek ve mümkün olduğunca Calderon ile birlikte oynatmamak diye düşünüyorum. Ama o kontratı aldıktan sonra Hedo bu duruma ne der meçhul. Son olarak da tabii Calderon Hedo ikilisinin egolarını bir kenara bırakıp, alışkanlıklarını değiştirmeleri ve tamamen takımın iyiliği adına birlikte oynamayı öğrenmeleri gibi bir opsiyon var. Ama özellikle Calderon'da bunun pek mümkün olmayacağını tahmin ediyorum.

9 FARKLI FIKIR:

Adsız dedi ki...

açıkcası bu işin çıkış yolu yok bence. calderon'u kimse o kontratla takımına almak istemez. savunması yok, fiziği güçlü değil, topu fazlaca elinde tutuyor, şutu ve asist yönü güçlü ama yeterli değil. sezon sonu muhtemelen bosh'da ayrılacak. toronto'nun salary cap'i zaten dolu, önümüzdeki 5 sene ligin paspası olur bu takım en fazla. bu sene bir ihtimal iyi kötü playoff yaparlar, en fazla o. hidayet'in tek şansı takas olmak olabilir. onun içinde bu sezon takas olmaktan başka şansı yok. şu anda tahminimce az çok piyasası vardır, yaşı geldi 31'e. ama ben hidayet'in nba şampiyonluğundan ziyade kendi kariyer istatistiklerini yükseltmek ve allstar olmak istediğini düşünüyorum. bence şuan ki duruma itiraz etmesinin sebebi o.

yunus dedi ki...

Hedo kariyerini toronto da bitiremez bence.

Gökhan Soylu dedi ki...

http://www.facebook.com/video/video.php?v=104678267873&ref=nf

hedo ile ilgili bir video yeni gördüm paylaşmak istedim

eskiyse kusura kalmayın artık

Semih. ~ dedi ki...

nerden çıktıysa bi anda detroit formasıyla görür gibi oldum.

Unknown dedi ki...

Yazının portland temennisi ve orlando-toronto karşılaştırmasına büyük oranda katılmakla beraber, son kısımda, türk nbaseverleri arasında görülen ve halk arasında "muratkosova effect" olarak bilinen hastalıgın seni de bir parça etkiledigini goruyorum:) Calderon topla biraz fazla oynuyor gorunebilir ama öncelikle ligde organizasyon becerisi en yüksek guardlardan biridir, takımı oynatmaya çalışır, çok iyi şut seçer, iyi bir dış atıcıdır ve kusursuz bir faul atıcısıdır. İşin istatistik yönünde de asist/top kaybı oranın da nba in zirvedeki isminden bahsediyoruz. Evet, savunması kötü zaten kimse de iyi olduğunu iddia etmiyor ama torontoda jack ve weems dışında vasata ulaşabilen bir savunmacı da yok ki. Calderon ne kadar kötüyse Hedo, Bargnani, Bosh da o kadar kötü. Savunmacı oyuncu olmadığı gibi triano da defansif yönden pek bir şey katmıyor zaten takıma. Hedo'nun bence takımdaki pozisyonuna itiraz etmekten önce bireysel performansını yükseltmesi, gerekir takımda Calderon var diye mi savunma acizi Indiana karşısında 2/9 şutla oynuyor yani? Takas mevzusunda da Toronto alıcısı olsa şu an takas eder bence Hedo'yu ama karşılığında aynı seviye kötü bir kontrat alır.

Ömer dedi ki...

1 sezon vs. sonra onu baska bir takimda gorebiliriz. Bu tur memnuniyetsizlik iceren aciklamalari fazla yapmaya basladi.

Buldugu sut imkanlarini da iyi degerlendirdigi soylenemez ya gerci, neyse...

Adsız dedi ki...

calderon dan kurtulduğu gün toronto nun kurtuluşu olacak tabi hido ve bosh u tutarlarsa.

tolga dedi ki...

bu sezon çok fazla toronto maçı izledim ve yavaştan yavaştan bi toronto fanı oluyorum galiba :) öncelikle toronto niçin bu kadar küçümseniyor hiç anlam veremiyorum. sonuçta bir takım için bence öncelikli şey sağlam bir taraftar potansiyeline sahip olmasıdır ve toronto'da bu fazlasıyla var. ayrıca ellerinde bargnani gibi gelecek vaadeden bir oyuncu var. takımın daha iyiye gitmesi içinse bence bosh ve calderon'u göndererek sağlam, defansı güçlü bir pivot(okafor,chandler,camby,gortat), düz bir pg ve defansif yönü güçlü 2-3-6 numara oynayabilecek veteran bir oyuncu battier çok iyi olur mesela alırlarsa bence çok iyi bir takım olurlar.

asist time dedi ki...

Daha 3 hafta önce Triano maçtan sonra Hido nun eline ne zaman top gelse olumlu bişeyler olacagını hissediyorum açıklaması yapmıştı. Ne olduysa pazar gunki Boston maçından sonra olanlar oldu. Toronto taraftarlarının sabretmemesi ve yapılan elestirilerden sonra Hido da dayanamadı artık ve açıklama yapma gereği hissetti.

Toronto sezonu 3 ileri 2 geri bişekilde bitirip playoff da da ilk turda elenirse Hido ve Bosh u seneye bu takımda zor gorururz.

Olurda Calderon ve Bosh takas edilip yerine degerli bir oyuncu katabilirlerse herşey yendien baslanır.

Son olarak da Ah be Hido gel artık Chicago'ya kurtar bizi :D