BIY AD

7 Nisan 2010 Çarşamba

David Lee ve Maksimum Kontrat

D'Antoni'ye "Sizce David Lee maksimum kontrat önerilecek 2 oyuncudan biri olmayı hakediyor mu?" diye sormuşlar. O da "Bakalım göreceğiz. Lee'yi çok seviyorum ve beğeniyorum ama piyasada pek çok isim dolaşıyor olacak. Onlara da bakacağız, birşey konuşmak için çok erken" demiş. Bu soruya cevap vermeyerek aslında konu hakkındaki fikrini ortaya koymuş diyebiliriz D'Antoni. Ben de bu konuda katılıyorum ona, Wade-LeBron-Bosh-Amare 4'lüsünden ikisini bir araya getirme ihtimali varken bunlardan birinden vazgeçip yerine Lee'yi koymak pek mantıklı değil.

En başta kabul etmek lazım ki, Lee bu sezon ligin önemli uzunlarından biri haline geldi. Ve ben bunu istatistiklerine bakarak değil, tamamen oyununa dayanarak söylüyorum. Öncelikle orta mesafe şutunu çok ama çok geliştirdi. Hatta şöyle söyleyeyim, ligde bu yönüyle bilinen Aldridge kadar şutu var şu anda David Lee'nin. Ha tabii ki Aldrige'e göre daha boş kalması gerekiyor bu şutlar için, çünkü Aldridge'in boyu ve bloklanması mümkün olmayan şut stili onda yok. Ama yine de orta mesafede boş kaldığında "Lee cezalandırır" diyebiliyorum gönül rahatlığıyla. Bunun yanında çok ilginç bir şekilde oyun alanı görüşünü bir üst seviyeye taşıdı bu sezon Lee, özellikle de potaya penetre ederken... Geçmişte de ondan beklenmedik ve hatta spektaküler bazı asist yaptığını görüyordum ama bu sezonki gibi istikrarlı bir şekilde boştaki arkadaşını görmesine alışık değildim. Bu söylediğim iki yönü, Lee'nin maksimum kontrat beklentisine girmesine neden olabilir. Ama Lee'nin eleştirilecek yönleri de var.

En başta, cüsse ve boy problemi var. Şampiyonluğa oynayan bir takımın pivotu kesinlikle Lee olamaz. Ne boyalı alanı kapatmak, ne blok tehdidi yaratmak, ne de birebir iyi bir savunmacı olmak gibi özellikleri var Lee'nin. Sadece ayaklarını çabuk çekebilen ve sertlikten kolay kolay yılmayan bir uzun olduğu için avantajı var ama saydığım dezavantajların yanında çok bir geçerliliği yok. Ayrıca hücumdaki üretkenliğinin de Knicks'in oyun sistemi sayesinde bu kadar yüksek olduğunu söylemeliyiz. Lee'nin bir Blazers, Cavs veya Spurs'ün temposunda bu verimlilikte oynamasını beklemek bana göre çılgınlık olur. Sahayı rakip uzunlardan çok daha çabuk katettiği için, pek çok sayıyı kolay bir şekilde buluyor ama playoff'larda düşen bir tempoda bu özelliğini elinden alıyor rakip takımlar. Yani demek istediğim o ki, 30 galibiyet alan Knicks temposunda oynayan bir takımda Lee'nin yaptığı istatistiklerin abartılı olduğu aşikar. Tamamen yarı sahaya mahkum olduğu bir tempoda, kendisi topu alıp takım arkadaşlarına pozisyon hazırlayabiliceğine dair ciddi şüphelerim var. Çünkü genellikle yaptığı işleri, kendi başına başarmıyor, ona atılan güzel pasların da büyük payı var. Ben mesela kendi kendime soruyorum "Takımımın ikinci büyük yıldızı Lee olsa ne düşünürüm". Herhalde şampiyonluğa yeterli bir takımım olduğuna inanmam kesinlikle. Marka isimlerin de etkisi vardır bu düşüncem de ama işler karıştığında takım arkadaşlarından asist alarak değil, kendisi yaratarak sayı bulan veya bulduran oyuncular ön plana çıkıyor. Lee'nin bunlardan biri olduğuna inanmıyorum. Özellikle de (bu yazıda üzerine çok değinmesem de) boyalı alan savunması konusundaki eksikleri sebebiyle...

Kısacası Knicks eğer şampiyonluk istiyorsa Lee'den vazgeçip iki süperstara yönelmek zorunda. Bunun nedenini bilmeyenlere şöyle açıklayayım. Knicks eğer Lee'nin serbest kalmasına göz yummak istemiyorsa sadece bir tane maksimum kontratlı oyuncuya imza attırabilecek. İkinci isim Lee olacak. Yok eğer iki süperstar'ı kadrosuna katarsa bu sefer de Lee'yi takımda tutması için bir şansı olmayacak. Bu durumda da yapmaları gereken seçim bence çok açık.

11 FARKLI FIKIR:

Adsız dedi ki...

Ginobili'de kontrat sezonunun son ayında oynadığı hayatının oyunuyla spurs yönetiminden 3 yıl 40 milyon dolarlık kontratı cukkalamış.
Bu anlşamyla spurs'un tabutuna son çivide çakılmış oldu önümüzdeki 5 sene bu salaryiyle onlardan hayır gelmez.

Adsız dedi ki...

sezon bitince bu konuda belki daha detaylı bi yazı yazmayı düşünüyorsundur bilemem ancak şimdilik kısaca söyler misin sana göre en iyi ikili kim olur knicks için? lebron - bosh, wade - bosh, wade - lebron?

sabonis dedi ki...

evet kısaca cevap vereyim o yüzden =)
LeBron - Bosh

Adsız dedi ki...

Bence hakediyor, ama Lee'yi Pivot değil 4 numarada oynatacaksın.New York'da pivotsuzluktan 5 çıkıyor ama yanına orta halli iyi savunmacı bi 5 bulunursa şampiyonluğa oynayacak takım potaaltını rahat oluşturur Lee.

...S.f.R... dedi ki...

Lebron la Bosh beraber oynasalar birbirlerini bogazlarlar :) Bosh aldıgı her topu illaki potaya atma çabası içindeyken Lebrona saç baş yoldurur sanırım :))

Adsız dedi ki...

Knicks bu yaz lebron-bosh ya da lebron-amare iklisiyle anlaşırsa yeni bir hanedan kurar. lebron-wade ikilsi olmaz bir ipte iki cambaz oynamaz.

Adsız dedi ki...

chris bosh iyi mi kötü mü hiç karar veremiyorum. iki ucu keskin bıçak.

EsKenes dedi ki...

Bence de Lee, şampiyonluğa oynayacak bir takımın yıldız oyuncularından olmamalı, unutmayalım ki Duhon da geçen sene Knicks adına 11sayı- 7asist ortalamalarıyla oynamıştı. Lee'ye maksimum kontrat verilmesi büyük bi risk olur, ki Walsh'in de böyle bir çılgınlık yapacağını sanmıyorum. Ayrıca D'Antoni'nin de şampiyonluk için yanlış koç olduğunu düşünüyorum. Mevcut sistemle şampiyon olunmayacağı zaten aşikar, savunmaya dayalı oyun sistemini de nasıl oynatacığını kestirmek güç. En başta şampiyonluk için daha doğru bir koç hamlesi yapılmalı.

Gençer Başeğmez dedi ki...

şampiyon takımın pivotu olmasa da 4 numarası olabilir bence. orlandoya koyun lee'yi. bakın ne oluyor. maksimum almadığı takdirde tabi. maksimum vermek saçma olur lee'ye.

Adsız dedi ki...

lee konusunda soylediğin herşeye katılıyorum lee biraz akıllı bi oyuncuysa orta duzey bı kontratı kabul edıp nıcks te kalır ve 1-2 sampıyonluk yuzuu takar.
NwYork un yazın kımı alacagı konusunda ıse herkes lebronda takılmış ama wwade de bir iki onemli parçayla bu takımı şampiyon yapabılır hatta bnce daha ıyı olur lebron son acıklamalarıyla clevland da kalcaa benzıyo

oscar dedi ki...

etkili bir beyaz oyuncunun new york gibi bir markette niye fazla ilgi gormedigini anlamiyorum. adam geldiginden beri devamli takaslarda adi geciyor ama devamli kendini gelistiren bir oyuncu ve cok lafi edilen tyler hansborough'dan cok daha basarili. eger gerekli ilgi ve ortami bulursa pivvot olmasa da 4 numarada baya etkili olabilir gerci oluyorda.