BIY AD

6 Haziran 2010 Pazar

Bulls'un Yeni Koçu Tom Thibodeau (Ufak Çaplı Analiz)

İki sezondur takımın başında olan ancak yönetimle bir türlü geçinemeyen Vinny Del Negro, sezon bittikten sonra kovulmuştu. Yaklaşık 1.5 aydır koç arayışlarını sürdüren Bulls, sonunda Tim Thibodeau'yla anlaştı. NBA Finalleri sırasında ne Bulls ne Celtics'in onaylaması yasak ancak pek çok kaynaktan aynı ses çıkıyor.

Bu seçimin farklı konularda değerlendirilmesi gerekiyor. Öncelikle NBA'deki inanılmaz geniş ve güçlü çevresi nedeniyle çok büyük etkiye sahip kişilerden biri olan William Wesley ile başlayalım. Kendisi LeBron'un menajeri. Bulls yönetimi de LeBron'u ikna edebilmek için menajeri Williams Wesley olan koç Tom Thibodeau'ya teklif götürmüş olabilir. Gerçi raporlara göre Thibodeau'nun, Rose'a mükemmel bir şekilde uyan penetre et - dışarı çıkar stratejisini uygulayacağı söyleniyor ve Bulls'u ikna eden faktörlerden biri de buymuş. Bu stratejinin başarılı olması için ve dış oyunculara çok baskı olmaması için öncelikle skor tehdidi yaratacak bir uzun lazım. Tabii şut atacaksanız, takımınızda iyi şutörler de olmalı. Bulls'da ne iyi şutör var (Hinrich hariç) ne de boyalı alandan skor üretecek bir uzun... Yazın sağlam bir çalışma temposu bekliyor Reinsdorf'u, Forman ve Paxson'ı.

Thibodeau'nun ligdeki son 6-7 yılda yaptıklarını biliniyor zaten. NBA'deki en büyük savunma uzmanlarından biri hatta muhtemelen birincisi. Jeff Van Gundy'nin yanında Rockets'a gidince, ligin en iyi savunma yapan takımlarından birini oluşturmuşlardı. Garnett ve Allen ile Celtics'e geldiği sene ise açık ara ligin en iyi savunma yapan takımı haline gelmelerini sağlamıştı Thibodeau. Yani kısacası gideceği takımın mükemmele yakın savunma yapacağı neredeyse garanti. Bulls'un elindeki Noah, Deng, Gibson ve Hinrich'ten oluşan çekirdeğe baktığımızda defansif açıdan harika bir potansiyel var. Buna fiziksel ve atletik özelliklerine göre iyi savunmacı olmayan ama sistem içinde kendini geliştirebilecek Rose'u da ekleyebiliriz. Bütün bunların ışığında gelecek sezon Thibodeau ile beraber Bulls'un ligin en iyi savunma yapan 3-5 takımından biri olacağını söyleyebiliriz. Ancak Thibodeau ile ilgili benim kafamda tek bir soru işareti var.

Bugüne kadarki başardıklarıyla ligdeki asistan koçlar içinde, head coach olmayı en çok hakeden isimdi Thibodeau. Ancak 25 yıldır ikinci adam olmuş bir koç, birinci adamlığa terfi ettiğinde bu değişimi nasıl geçirecek? Söylenilenlere göre bu sezon sonunda %90 takımın başından ayrılacak olan Rivers'ın yerine düşünmüyormuş zaten Celtics yönetimi Thibodeau'yu. Gelecek yeni koça yine asitan olacaktı yani Celtics'te kalsa. Head coach olmak asistan koçluğa benzemez. Oyuncuların aldıkları dakikalarla, egolarıyla, saha dışındaki sorunlarıyla herşeyiyle ilgilenen 1 numaralı adam olmakla bir defans sistemi oturtmak arasında dağlar kadar fark var. Bunların yanında Thibodeau'nun oldukça sert, bağırıp çağırarak dediklerini yaptıran bir yapısı olduğunu okumuştum bir yerde 1-2 ay önce. Noah, Rose, Gibson gibi gençler böyle bir koçla nasıl geçinirler, sinerler mi, karakterleri bunu kaldırabilir mi? Bilmiyorum. Sert koçlar genellikle orta dereceli bir risk oluştururlar genç kadrolar için. Ancak en azından Deng ve Hinrich gibi isimler Scott Skiles'la çalıştıkları için buna alışkınlar. Yeni bir Scott Skiles geliyor belki de Bulls'a. Hatta bir ihtimal yanında LeBron'u da getiriyor, en azından Reinsdorf'un inancına göre böyle. Kadroya eklenecek bir süper yıldızla beraber Bulls özlediği başarıları yakalar umarım.

3 FARKLI FIKIR:

Adsız dedi ki...

pekı sabonıs sence bu potonsıyel ımza chıcagonun omer ıle ılgılı planlarını nasıl bı noktaya getırebılır omerın oyunun en onemli parcası savunma oldugunu dusunursek

sabonis dedi ki...

ömer bu sene gidecke gibi duruyor büyük ihtimalle, fenerbahçeyle arasındaki sorunları da biliyoruz.

ama ben çok zorlanmasını bekliyorum orada. çok zayıf, itilip kakılacaktır çokça. Onu hiçe sayarak üstüne gidecektir oyuncular. Ayrıca hücumda da inanılmaz ham Ömer.

oscar dedi ki...

bu transferi lebron'la cok ılıskılendırıyor us basını. ilginc.