BIY AD

8 Ocak 2011 Cumartesi

Efes'ten Sonra Enes

Gün içerisinde Efes Pilsen'in isim değiştirmesi zorunluluğuna dair haberi vermiştik. Karar çıkmıştı, hem de durumun bu doğrultuda ilerlemesi halinde Efes Pilsen'in kepenk indirme sinyallerine rağmen. Yine bugün Amerika'dan da kötü bir haber geldi Türk basketbolu adına. Aslında olmasını beklediğimiz gidişat bu yöndeydi. Ancak kendi adıma ufak da olsa ümit beslemiyor değildim Calipari'nin lobisine güvenerek. Evet, bu şekilde belki haksız bir imtiyaz olacaktı ama yine de istiyordum Enes'i NCAA'de görmeyi. Takdir edersiniz ki bu mertebeye erişebilecek çok fazla oyuncu üretemiyoruz. O konuya değinmek istiyorum biraz.

Fenerbahçe itirazında haklı mıydı? Sonuna kadar. Ellerinde böyle bir hak mevcuttu sonuçta, bilumum hoşgörü kavramlarından uzaklaşarak da olsa bu haklarını kullandılar. Peki Fenerbahçe itirazda bulunmasa Enes'in önü açılır mıydı? Sonuna kadar. Şimdiden kesin birşey söylemek zor elbet ama çıkan bu kararla Enes'in kariyerinin daha meşakkatli yollardan şekilleneceğini söyleyebiliriz en azından. Çünkü ortada Kentucky(Calipari) ve Avrupa gerçeği var.

Şöyle ki; NBA malumunuz son senelerde yönünü daha çok çevirmeye başladı bu taraflara. Daha fazla arama-tarama yapıyorlar. Ama NBA'in takındığı bu tavra güvenmek oldukça yanıltıcı sonuçlar doğurmaya gebe. Örneğin geçen seneki draftte ilk 15 sıranın hepsi kolejden lige adım attı. Önceki seneye baktığımızda senelerdir büyük umutlarla beklenen ve Avrupa'da jenerasyonunun kralı olan Rubio draftte 6. sıradan seçilebildi. Hangimiz Enes'in Rubio'dan daha sükseli piyasaya çıktığını söyleyebilir..? Önceki senelere baktığımızda Gallinari ve Bargnani istisnaları yok değil ama ortalamaya vurursak Avrupa'dan her sene 1 bilemediniz 2 kişi iyi diyebileceğimiz bir sıradan(lottery pick) lige girebiliyor. Yani demek istediğim NBA'in bir gözü Avrupa'da ama aslında o göz çok da sağlıklı görmüyor.

Diğer tarafta ise Kentucky ve Calipari gerçeği tokat gibi çarpıyor yüzümüze. Adam drafte ilk turdan 5 oyuncu sokup, ortalama 10 dakika süre alan kapalı kutu bir çaylağı ilk turdan yolladı NBA'e. Tabiri yerindeyse annesini boyayıp babasına satabilecek cinslerden. Şimdi bu iki durumu teraziye koyunca hangisinin ağır bastığını ve alınan kararın Enes açısından aslında ne kadar zarar verebileceğini tahmin etmek zor değil. Ha, bana sorarsanız iş yine Enes'in kendinde bitecek. Müthiş bir potansiyele sahip ve kendini geliştirmeye çok müsait bir çocuk. Avrupa'da bir takımla anlaşması halinde hem seneyi boş geçirmez hem de üzerine birşeyler katma fırsatı bulabilir.

25 FARKLI FIKIR:

Cengizhan TÜRKİŞ dedi ki...

akılsız başın cezasını..

Adsız dedi ki...

Aziz başkanın takımında oynamaktansa gitti kaçtı en iyisini yaptı çürüyecekti fb de

karamazov dedi ki...

rubio'nun 6. sıradan gitmesi bence tamamiyle pozisyonuyla alakalı. uzun oyuncular için takımlar her türlü riske giriyor ama kısa oyuncularda takımların opsiyonları çok daha fazla. o yüzden kimse önyargılarını kırmak istemiyor. rubio'nun 6. sıradan seçimi bargnani'nin 1. sıradan seçiminden daha değerli benim gözümde.

melancolique_h dedi ki...

fenerbahçenin enesten gelecek (daha doğrusu zamanında ödediği) 3-5 kuruşa ihtiyacı mı var da bu çocuğun geleceğiyle böyle oynadı.. bu mu fenerbahçenin ülke sporuna katkısı. yazık diyorum sadece..

Onur dedi ki...

her enes konusunda yine aynı terane
binlerce kere tartışıldı bu.

fenerbahçe itiraz etmedi ncaa fenerbahçeye başvurdu!!!

enes hakkında yazılanlar iyi dogru da şu alttan alttan karalama kampanyası bi bitemedi hayır bi de olmayan şeyler olmuş gibi gösterilerek yapılıyo bu

Adsız dedi ki...

enes amerikanında gözünün önünde olan iversonun takımına gelsin hem uzun ihtiyacıda var o takımın adı neydi ha evet Beşiktaş Cola Turka...

Onur dedi ki...

ayrıca

http://www.fenerbahce.org/fb2008/popdetay.asp?ContentID=21589

Fenerbahçe Ülker Erkek Basketbol takımı genç oyuncularımızdan Enes Kanter, bir süre önce kariyeri ve eğitimine Amerika'da devam etmek istediği için bir takım girişimlerde bulunmuştur. Sporcumuz, bu noktada maalesef kulübümüzün resmi sporcusu olduğu gerçeğini ve kulübümüz tarafından kendisine sunulan imkan ve hizmetleri göz ardı ederek bu girişimleri gerçekleştirmiştir.
Enes Kanter'in, Amerikan kolej takımlarında oynayabilmesi adına NCAA tarafından bazı şartlar aranmaktadır. NCAA, Enes Kanter'in bu şartlara uyup uymadığına dair bilgi almak adına kulübümüze başvuruda bulunup kulübümüz tarafından kendisine yapılan ödemelere ilişkin belgeleri talep etmiştir.
Kulübümüz de Enes Kanter'e yapılan ödemelere ilişkin tüm resmi belgeleri, söz konusu kuruma iletmiştir.
NCAA, Enes Kanter'in elde etmiş olduğu kazancın, amatör sporcu kategorisinin üzerinde olduğu için, Amerikan Kolej Ligi'nde oynayamayacağına karar vermiştir.
Kamuoyunda; konuyla ilgili, önceki dönemlerde Kulübümüzün Enes Kanter'in Amerika'ya gitmesini engellediği yönünde çirkin ve yakışıksız yorumlar yer almıştır.
Ancak Fenerbahçe Spor Kulübü, NCAA tarafından resmi olarak talep edilen belgeleri kendilerine göndermiştir.
Kulübümüzün, bu belgeleri saklaması ya da NCAA ile paylaşmaması beklenemez.
Bu nedenle, bundan sonra da sporcumuzun durumuna ilişkin yapılacak yorumlara dikkat edilmesi gerektiğini önemle hatırlatmak isteriz.

FENERBAHÇE SPOR KULÜBÜ

...S.f.R... dedi ki...

Bıkmadınız usanmadınız bu konuda FENERBAHCE' yi suçlamaktan. NCAA belge gönderilmesini istiyor FENERBAHCE de gönderiyor yanlış olan ne? Belgeleri göndermese bu sefer de FENERBAHCE sahtecilik yapıyor diye suçlarsınız şu düşmanlıktan vazgeçin artık.Bu adamı 16 yaşında Euroleagude oynatan Herkesin tanımasını sağlayan FENERBAHCE değilmiydi? Enes efendi akademik kariyer yapıcam diye gitti Amerikaya daha 1 sene geçmeden erken drafta gireceğini söyledi Akademik kariyer felan hikaye Babası ve menajerinin yanlış yönlendirmesi yüzünden bu durmda kendisi. Ayrıca Prof. Sözleşmesi olup para aldığını ve bu şartlarda Ncaa de oynayamayacağını bilmiyormuydu kendisi? Bu konuda en son suçlanacak FENERBAHCE dir.

Adsız dedi ki...

Oynamasın hocam zaten NCAA'de 35 saniyede hücum edilen abuk sabuk bir basketbol oynanıyor, gitsin ispanya ligine 2 sene pişsin yeter! Hadi amerikalılar okullarına bağlılıktan, NBA normal sezonundaki mücadele eksikliğnden falan kolej basketbolu izliyor da, euroleague görmüş biri niye kolej basketbolu izler onu da anlamam...

Adsız dedi ki...

Bence fb ÜLKER şuçlu bu konuda

Adsız dedi ki...

bari editleyim be kardeşim yazdığınızı. hala açık açık fenerbahçeyi suçlamak çok çirkin değil mi sizce de?

Levent dedi ki...

Bu adam Pippen'a benziyor.

Adsız dedi ki...

d-liğe gider takılır yarım sezon ve 2011 draftında seçilir kimse unutmamıştır daha onun Nowitzkinin rekorunu geçtiğini NBA'de.zaten uzun oyuncular ligde her zaman öncelikli oluyor..keşke orlando seçebilse de 4 numarada enes 5 de howard 3 de hidoyu görebilsek aynı takımda.

Flawary dedi ki...

Bu arada, mevzu bahis konudaki takim Fenerbahce daha 1 hafta once bayan basketbol takiminda oynayan Amerikali oyuncusu doping kullandi diye Profesor Doktor Turgay Atasu'nun istafisini istemisti. Turkiye Basketbol Federasyonu Saglik Kurulu Baskani'dir Turgay Atasu. Fenerbahce ne yapti, Hacettepe'de yapilan kontrole inanmadi, doping numunesinin Koln'e gonderilme kepazeliginden sonra sonuclar kesinlesince oyuncunun kontrati donduruldu..

Senin Fenerbahce olarak 100 yilda Turkiye'nin tanitimina yapamadigin katkiyi Hidayet 5 senede yapti. Enes cok daha fazlasini yapacak, su kepazelige ragmen yapacak. Fenerbahce yalan mi soyleseymis, her soyledigi dogru tabi Fenerbahce yonetiminin. Tabi tabi..

Neyse ki, Dogus Balbay'in ellerine kelepce vurmamis bu zihniyet.

sabonis dedi ki...

1-2 tane yorum gelmiş "yorumlar seçilerek yayınlanıyor" diye, külliyen yalan arkadaşlar. 1 tane küfürlü hariç herşeyi yayınladım. düzgün dille yazılsın, amacı fikrini belirtmek olsun yeter.

Onur dedi ki...

@sabonis

fenerbahçeye bsşvurulmadıgını ve fenerbahçenin itiraz ettigini kanıtlayabilir misiniz peki?

Adsız dedi ki...

Hala Fenerbahçe Ülker diyorlar ya! ŞAka mısınız abi. Koskoca FB NCAA başvurduğunda, APTAL BİR MEJERLE YILLARINI MAHFEDEN Enes için yalan mı atacak. Fb yalan bile atsa herşey ortada olan FB'nin uluslararası itibarına olacak.

Kusura bakmayın Enes'te aptal, onu NCAA kurallarını bilmeyip oraya yöneltenlerde aptal.

Bu aptallığı başka yerde aramayın. Resmi sitede yayınlanan haberde gayet açık.

Enes önemli bir oyuncu. Belki ilerde grur kaynağımız olacak. Ama tutupta kafasına göre takılan sabredemeyen aptal aptal menejerlerle iş yapıp başına belaya sokan bir oyuncu yüzünden koskoca FB'yi karalamayın.

Enes FB'nin üstünde değil NBA sayı kralı olsa dahi ilerde yine olamaz. Zaten Enes daha ne yaptı? Yetenekli nadir bulunan bir oyuncu iyi hoş güzelde ne yaptı abi?

FB'de 2 sezon oynasa zaten NBA'de olacaktı bu yetenekle her türlü. Bugun FB Avrupa'da ilerleme kaydediyor bu başarıya ortak olabilirdi. FB'de tecrübesi artabilirdi. NCAA'da daha mı çok gelişecek yani? Komik olmayın abi NCAA ile NBA arasında dağlar taşlar var. Gasol gibi bir çok NBA süperyıldızı Avrupa'da yetişti.

Türk görmemişliği abi bu. Nedir bir oyuncumuz NCAA'da oynayacak.

Bırakın abi böyle sorumsuz ne yaptığını bilmeyen adamlar için koskoca takımları suçlamayı. FB o belgeleri vermeseydi yalan atsaydıda Enes oynuyamıyacaktı NCAA aptal değil bulurdu kanıtları.

Böyle sorumsuz görmemiş adamları savunarak onlara zarar verirsiniz. Enes önce kimlerle iş yapacağını NCAA kurallarını yada bişey yapmadan önce keklik gibi atlamamayı öğrenecek. Ondan sonra yeteneği para eder. Böyle anlamsızca suçu başkalarına atarak onu haklı çıkardıkça sorumsuzluğuna destek vermeye devam edin. Belki kronikleşir NBA'de de rezil eder kariyerini ilerde.

su borusu dedi ki...

hiç sevmiyorum bu çocuğu milyon dolarlar kazanmayı haketmiyor kariyerine baştan darbe vurduğu için o kadar seviniyorumki türkiye'de ortalama bi pivot olsun çıksın işte türk menejerlerinin farkı amerikalılar oyuncu yetiştirir bizim akılsızlar anca ceplerini doldurmayı düşünsünler iyi oldu teşekkürler aziz başkan, special thanks to fenerbahçe.

Adsız dedi ki...

Şu fener konusundaki hassasiyetinizi , dürüstlük ve doğruculuğunuzu başka konularda da gösterseniz ah keşke.

İŞİN ÖZÜ dedi ki...

öncelikle bu konuya fener-antifener yaklaşımıyla yaklaşmadan bakmak gerekir
1-enes NBA hayalini yapmak için oturup takımın sorumlularıyla konuşuyo(tanjeviç vs.)2007-2008 sezonu ona 5 yıllık kontrat teklifi yapılıyor,ayrıca bu arada kendini geliştirirsin ve NBA için hazır olursun deniliyor enes bunu kabul etmiyor
2-enes nba hayalini ncaa yoluyla denemek istiyor.bu konuda ona ceza alırsın deniliyor ama farklı örneklerde görülmüş ki bu ceza genelde pro oynadığı maç sayısı kadar 10-15 maç anca.enes bunu göze alıyor ve hem alışma safhası hemde iyi bir takıma gitmek için bazı özel liselere başvuruyor(sözde lisan eğitimi için) ve 1 seneyi düzgün bi yerde tamalayamadan geçiriyor vede iyi sayılacak bir okuldan teklif alamıyor(sanırım Washingtonda bi okuldu) ama sezon sonunda katıldığı maçta Nowitzkinin kırılamamış rekorunu kırıyor vede tüm dikkatleri üzerine çekiyor ve bu arada kentuck gibi ncaa de hatırı sayılır bi okul madeni buldum diyerek enesi ikna ediyor ve kendi takımına katıyor..
3-Washingtonda ki okul bu durumdan çok rahatsız olup işi yokuşa sürmek için diğer okullarla birlikte konuyu ncaa yönetimine aktarıyor ve soruşturma açılıyor bu konu üzerine ncaa yönetimi fenerden bilgi istiyor (hatta fener pusuda yatıyor denelebilir çünkü enese kızgınlar)..derken banka dekontları gidiyor ve ensin 3k$ aldığı yorumu yapılıyor.
neden böyle yorum yapılıyor çünkü parayı enesin hesabına değil babasının hesabına yatırmış klup ve ncaa yönetimi bunu enesin olarak yorumluyor.
4-bu durumda kentuck parayı enes değilde babası aldığı için enesin pro olmadığı itirazını yapıyo(bi nevi ya tutarsa durumu) konu tekrar değerlendiriliyor bu bildiğimiz gelişme oluyor yani enes pro sayılıyor ve asala ncaa de oynıyamıyacağı söylenir(yani bida ki yıllarda da oynıyamıyacak)
5-neden bu karar çıktı ? amerikada da konuya şöyle bi yaklaşım var eğer biz avrupadan henüz 15-16-17 yaşlarında ki yetenekli gençlerin ncaa de oynamasaına izin verirsek bu durumda ileride draft ilk 14 sırayı amerikalı değilde faklı ülkelerden oyuncular doldura bilir bu durum NBA populerliğine sekte vurabilir bunu engelliyelim durumudur..

bu yoruma inanmayanlar olabilir ama abd de böyle düşünen çok kişi var.

Adsız dedi ki...

Herşey güzelde o parantez içindeki FB pusuda bekliyor lafı bütün objektifliği öldürmüş. Kendi söylediklerinle çelişiyorsun. NCAA bilgi istiyor, FB göndermiyor. Ama arada parantez içinde laf sokuluyor.

Ya abicim bak güzel yazı belkide doğrudur. Ama Koskoca FB Enes için pusuda bekliyor falan bütün o yazının inandırıcılığını objektif görüntüsünü mahfetmiş.

Malesef zerresine inanmadım. Gayet mantıklı gidiyordu maddeler. O parantez içindeki yazı bütün yazdıklarınla çelişiyor. Yine suçu FB'ye atmışsın. Komik olmayın abi FB Enes için pusuda bekleyecek kadar düşmedi.

Tüm yazdığın mantıklı. Hatta FB2nin resmi açıklamasınıda onaylıyor. Tüm taşlar yerine oturuyor. Ama FB pusuda bekliyor yazının tüm mantığını alt üst etmiş kusura bakma. Kendini ele verdin.

Adsız dedi ki...

fenerli değilim doğrudur ama kimse de fenerin bu konuda çokta objektif yaklaştığını söyleyemez çünkü istese ncaa yönetimine belge vermezdi yani zorunlu değil ama enese bi bakıma kızgınlıklarını bu hareketle giderdiler haa iyimi yaptılar kendilerince bi nevi intikam aldılar ama enes için aşırı bi yıpratma değildir yukarıda dediğim gibi durum çok daha faklı en azından abd de..

Adsız dedi ki...

Abi çizgi film mi sanıyorsunuz uluslararası spor görüşmelerini? Herkes Enes'in durumunu biliyor NCAA dahil. FB'deki belgeler olmasa bilinmyecek mi? FB'de belgeleri vermeyecek?

Zaten kusura bakma ama işte bizim bu türk mantığı yüzünden ne futbolda ne başka dalda çok iyi oyuncularımız yok. Bu aptal mantıkları yüzünden Avrupa'da rezil oluyorlar.

Siz bütün dünyayı bizim gibi aptal mı sanıyorsunuz. Belgeleri verme NCAA'da yedi. Ne zaman kurtulacaz abi bu alttan iş yürüterek kendi hatalarımızı kapatmak için bize suç ortağı olmayan KOSKOCA 100 yıllık resmi kurumları suçlayarak.

Adsız dedi ki...

fenerliler yorum yapmayı bilmiyo.hep aynı şey bu 100 yıllık klüp basketbola halen amatör branş diyor.

Unknown dedi ki...

yanlış hatırlamıyorsam benzer sebepten dolayı hakan demirel de NCAA'de oynayamadı ama o zaman kimse o zamanki kulübünü suçlamadı...İşi bilmeyip Fenerbahçe'ye sallıyosunuz,basketbol sporuna ayıp...