BIY AD

26 Ekim 2009 Pazartesi

Dallas Mavericks - Ön İncelemesi

Yine en baştan söyleyeyim, uzun bir yazı olacak. Üşenmeyip okursanız memnun olurum.

Öncekiler:
Atlanta Hawks Ön İncelemesi
Boston Celtics Ön İncelemesi


İlk bakışta tahmin: Batı 3.lüğü

Muhtemel ilk 5:
Kidd
Josh Howard
Marion
Nowitzki
Dampier

6. adam: Jason Terry
Diğer rol alacak yedekler: Gooden, Barea, Tim Thomas, Ross

Mavericks'in yaz sezonunda yaptığı en önemli hamle Marion'ı takıma katmak oldu. Böylece, batıda kadro olarak Lakers ve Spurs'ün yakınına geldiler. Ancak yine de aralarında fark var, bu açık bence. Şöyle bir bakmaya başlayalım.

Kidd: NBA'in gelmiş geçmiş en iyi oyun kurucularından birini nasıl anlatabilirim ki? Son 2 senedir tek söyleyebileceğim şey Kidd'in ayaklarının artık iyice yavaşladığı ancak bunun yanında dış şutlarının kariyerinin hiçbir döneminde olmadığı kadar yüksek seviyelere çıktığıdır. Elbette Mavs'de ikili sıkıştırma çeken veya adamını geçen oyuncuların pasları sonrasında Kidd'in bulduğu bomboş şutlar bu yüzdenin artmasının başlıca sebebi. Onun dışında çabuk olmayan oyuncuları halen müthiş savunduğunu söylemem gerek. Aslında oyunu okuması ve yarattığı pozisyonlar hakkında yazacağım her karakter, israf olacaktır ama yine de bu konuya girmede nolmaz. Evet belki Nets yıllarındaki gibi hızlı tempoda oynamadığı için, eskisi kadar dikkat çekmiyor ama Kidd işini daha basit bir şekilde yapıyor. Tıpkı Billups'ın Nuggets'da yaptığı gibi. Hala, arada sırada bile olsa "Günün en iyi 5 hareketi" içinde Kidd'i görebiliyoruz.

Geldik Mavs'in müzmin sakat forvetine: Josh Howard. Normal pozisyonunda bile NBA'in en güçlülerinden biri olan Howard'ı bu sene bol bol şutör guard oynarken izleyeceğiz. Bu ona hücumda post-up yapma imkanı tanıyacakken, potaya penetre etmesini zorlaştıracaktır. Ayrıca defansta Kobe, Ginobili, Wade gibi hızlı isimlerin karşısında çok zorlanacağını ön görebiliriz. Mavericks'in başarılı olabilmesi için, Howard'ın bu zorlukların üstesinden gelip pozisyonunu yadırgamaması lazım. Buna alışamaması halinde, Terry'nin ilk 5'e geçip Howard'ın kenardan gelerek dakikalarının çoğunu kısa forvet olarak oynaması bir opsiyon olabilir.

Takımın bu yaz yaptığı en önemli hamle olan Marion'a değinecektim ama kendimi tekrar etmiş olmak istemiyorum. Onun takıma gelişini, transfer olduğu gün uzun uzun incelemiştim. Sadece Marion için değil, Mavs'e de bir genel bakış olarak yazmıştım.

Takımın Alman yıldızı Nowitzki, Marion'ın eklenmesindan dolayı en çok gaza gelecek isim. Sonuçta NBA kariyerindeki en iyi kadroya sahip şu anda Nowitzki. Gerçi eminim yanında Gooden/Dampier ikilisinden çok Gortat'nın oynamasını isterdi ama Otis Smith buna izin vermedi. Bu uzun forvetten bahsederken, basketbolu bıraktığında Hall of Fame'e girmesi %100 olan bir adam hakkında konuştuğumuzu hatırlamalıyız. NBA'in en önemli 4-5 hücum silahından biri. 2.10 üzerinde, inanılmaz yumuşak bir bileğe sahip olan bu adamın işler ciddiye bindiğinde heyecanlandığı ve normal performansını sergileyemediği görüşü hakim basketbol dünyasında. Evet Warriors serisinde neye uğradığını şaşırdığı doğru. Ancak yukarıda nasıl en büyük birkaç hücum silahından biri olduğunu söylediysem, son saniyelerde de topu eline teslim edeceğim oyuncular sıralamasında, Nowitzki en üstlerdedir. NBA'de eşleşilmesi en zor oyunculardan biri olan, 2007'nin MVP'sinden bahsediyoruz. Hakkında makale yazılacak oyunculardan biri. Bir de pota altından skor üretmeyi öğrenebilseydi, şu anda hakkında çok farklı şeyler söylüyor olabilirdik.

Otis Smith'in kurbanı olan Mavs'in, en sorunlu pozisyonuna geldi sıra: Pivot. Çok büyük ihtimalle Dampier ilk 5'te çıkacaktır maçlara. Çünkü kenardan oyuna dahil olacak Gooden en azından bir skor opsiyonu olacaktır. Dampier'ın kenardan gelmesinin ise Mavs'e pek bir artısı olmaz. Ancak ilk 5'te kalıp, takımının defanstaki sertliğini yükseltmesi, Mavs'i aradığı şey. Aslında pek çok kişinin bilmediği bir avantajı var Mavericks'in. Erick Dampier bu sezon toplam 2100 dakika oynamaz ise, kontratının son yılı iptal olacak ve Dampier bu yaz takım aramaya başlayacak. Cuban her ne kadar deli olsa da, Dampier'a bu dakikaları verecek kadar kafayı sıyırmadı. Bu nedenle Dampier canını dişine takarak oynayabilir. Son not olarak şunu ileteyim; kendisi en son kontrat sezonunda 12-12 ortalamalarına imza atmıştı.

Mavericks'in bench'inden ilk oyuna dahil olacak isim elbette Jason Terry olacaktır. Tecrübeli guard, NBA'in en efektif dış skorerlerinden biri olarak Mavericks bench'inin herşeyi diyebilirim. Zaten geçtiğimiz sene en iyi 6. adam ödülünü boşuna almadı. Onun dışında Gooden'ın kenardan gelerek boyalı alandan üreteceği birkaç sayı Mavericks için önemli olacaktır. Ancak playoff'larda kendisinden birşeyler bekliyorsa Mavericks, çok büyük hayalkırıklığına uğrayabilirler. Gelelim iki sezon önce aldığı kısıtlı dakikalarda yaptığı asistler ve attığı şutlarla herkesi şaşırtan ve geçtiğimiz sezon çoğu NBA otoritesinin beğenisini kazanan Barea'ya. Yine 20 dakikaya yaklaşan bir süre alacaktır, enerjisi ve ceza atışlarıyla yararlı olacaktır. Ross'un kayda değer dakikalar alabilmesi için, Mavs'in Nowitzki'yi pivot olarak kullandığı dilimleri beklemeleri gerekecek gibi duruyor. Carlisle onu, diğer oyuncularının durduramadığı skorerleri durdurmak için de kullanabilir pek tabii ama ben Ross'un çok abartılan bir savunmacı olduğunu düşünüyorum. Kaldı ki hücumda takımına yararı geçtim, zarar veriyor. O yüzden bana kalırsa kullanılmamalı pek. Tim Thomas da Mavericks'te bir sakatlık olmadıkça ciddi süreler almayacaktır. Zaten dizinden ameliyat geçirdiği için hazırlık dönemine katılamadı ve ne zaman maçlara çıkabileceği meçhul.

Marion yazımda belirttiğim gibi, Mavericks bu sezon rakiplerine en az ribaund veren takım olabilecek kapasitede. Parkede her daim uzun bir 5'e sahip olabilirler. Marion'ın takım kimyasına nasıl uyum sağlayacağı da Mavericks'in başarısında çok önemli bir rol oynayacaktır. Nowitzki bakalım, Cuban'ın kendisine sunduğu bu şansı yeni bir NBA finaliyle değerlendirebilecek mi? Mavericks'in çok iyi bir takım olabileceğine inanıyorum ancak buna rağmen Lakers/Spurs ikilisini alt etmeleri bana göre inanılmaz derecede zor.

3 FARKLI FIKIR:

Adsız dedi ki...

eline sağlık çok güzel bi yazı olmuş yine.

Dan Dirik dedi ki...

Eline sağlık, lige iki gün kala Charlotte yazmaman iyi olmuş =) Dallas final senesinden daha güçlü şu kadrosuyla ama yine de ilk turda Denver'a elenirler gibi geliyor

lembo dedi ki...

nowitzki bu saçlarla oynayacaksa zor.. sıfat kayması olmuş..