BIY AD

7 Aralık 2009 Pazartesi

Iverson ve Philadelphia 76'ers Analizi

- Dikkat uzun yazı -

Esasında ben, bu boyu küçük, yüreği büyük adam bir ay evvel basketbolu bıraktığında, bunun temelli olduğunu düşünen azınlıktandım. Bu düşüncemin nedeni Iverson'ın artık yeterli gücü ve yeteneği barındırdığına inanmamam değildi. Tam tersi ben de onun gibi, üst seviye basketbol oynayabileceğini düşünüyorum. Ama benim ayrıldığım nokta, ona bu noktadan sonra kimsenin güvenmeyeceği ve bu nedenle o şart koştuğu ilk 5 çıkma fırsatını bulamayacağı idi. Fakat Philadelphia 76'ers'ın kötü gidişi ve Louis Williams'ın uzun sürecek olan sakatlığı, normal şartların dışında bir durum yarattı. 8 maç üstüste kaybettiklerinden dolayı acilen bir değişikliğe gitmeleri gerekiyordu ayrıca sakatlık problemi nedeniyle bir guard'a acil olarak ihtiyaçları doğdu. Piyasadaki serbest oyuncular arasında da Iverson'ın en kaliteli/üst düzey seçenek olduğunu burada yazmam bile abuk esasında. Ama yazmış bulundum. Neyse işte durum bu şekildeydi.

Bunlar yetmiyormuş gibi, Philadelphia bu sezon NBA'de açık ara en az seyirci çeken takımdı. Gerçi en az seyirci demeyelim, maç başına Philly 11965 seyirci çekerken Memphis 11591 seyirciye oynuyor. Ancak seyirci sayıları salonların kapasitesine göre oranlanınca çıkan rakamlar şöyle: Philly biletlerin %58.9'unu satabilirken, Memphis %64'e çıkıyor. Kısacası kulübün seyirciye ve paraya ihtiyacı var. Şehirde adeta bir efsane haline gelen Iverson'ın da bunları fazlasıyla sağlayacağı aşikar. Örneğin bu geceki ilk maçta salonun %100 dolacağına her türlü bahse girerim. Bu rakam elbette günler ilerledikçe düşecektir ama takım kazanmaya başlarsa, salon doluluk oranında takımın orta sıralara güreşeceğini ön görebiliriz.

Kısacası gerek takımın guard eksiği, gerek kulübün ekonomik ihtyaçları dolayısıyla, Philly'de Iverson'ın gelmesi için mükemmel bir ortam, olağın dışı bir şekilde oluşmuştu. Ve 3 sene önce boşanan ikili yeniden evlendi.

İşin ironik ve güzel yanı Philly'nin Iverson'a ne kadar ihtiyacı varsa, Iverson'ın da onlara o kadar ihtiyacı vardı. Kariyerinin en kötü 1.5 senesini geçiren yıldız oyuncu kendisini yeniden kanıtlamanın peşinde. Bunu yapabilmesi için istisnasız herkes tarafından sevildiği bir şehirde oynamaktan daha iyi bir seçenek olabilir miydi? Hiç sanmıyorum. Üstelik de gittiği takım 9 maç üstüste kaybetmiş, acilen kazanmaya ihtiyacı olan bir takımken. Efsanenin küllerinden doğması için şahane bir ortam var. Hele bir de onun sayesinde playoff'lara kalırlarsa amanın aman... Peki bunu yapabilirler mi? Birazcık basketbol açısından değerlendirelim bu transferi:
Şimdi, bu takımın koçu Eddie Jordan ne yapmaya çalışıyor? Princeton hücumunu oturtmaya çalışıyor. Bu ilk aylarda öğrenilmesi imkansıza yakın sistemde Eddie Jordan Wizards ile ilk senesinde çok kötü bir sezon geçirmişti. Ancak ertesi yıl Antawn Jamison'ın gelmesiyle beraber bir playoff takımı yaratmıştı. Aynı şekilde şu anda Philadelphia çok zorlanıyor. Peki bunun nedeni nedir? Bir kere bu hücumda, topsuz hareket çok önemli. Her oyuncu, topu arkadaşına verip topsuz bir şekilde potaya katetmeyi hedefliyor. Bu şekilde pas alıp boş turnike bulmak 1 numaralı amaç. Ancak boş kalmaması durumunda aynen geri çıkıp, dışarıda pozisyon alıyor. Yani kısacası topsuz hareket etmek, nereye gideceğini bilmek çok önemli. Bu hücum karşısında rakipler içeriden çok sayı yemeleri halinde, dış atışları riske edip içeri gömülüyorlar. Bu durumda da Princeton'ın ikinci önemli unsuru şartı ön plana çıkıyor: İyi dış şutu olan ve pas verebilen uzun(lar). Böylece her oyuncu dışarıda boş kaldığında cezayı kesiyor, boş kalmaması durumunda ise back-door'daki boşluğu görebilecek ve topu aktarabilecek yetenekde olması bekleniyor. Kısacası esasında Princeton hücumu, basketbol zekası yüksek ve kalteli oyuncularla beraber yükselen bir sistem. Peki sistemi anlattık şimdi Iverson nasıl buraya oturur?

Iverson yukarıda yazdığım gibi topsuz oyunu hayatı boyunca yaptı mı? Hayır. Yapmayı biliyor mu? Ondan bile şüpheliyim. Peki ya nasıl olacak? Hepinizin yakından tanıdığı Arenas gibi olacak. Washington'da nasıl Arenas'ın kafasına estiği zaman kendisinin hücum etmesine göz yumuluyorsa, Philly'de Iverson'a bu fazlasıyla tanınacak. Ancak tabii bu durum Philly'deki gençlerin Princeton sistemini öğrenmelerine ve ona alışmalarına engel olabilir. Fakat şu anda yapacak hamlesi yok Philly'nin. Bir yenilik, değişiklik şarttı ve yeni planı uygulamaya soktular. Iverson özellikle takımın gelecek seneki başarısı için doğru bir seçim değil bence. Ama bu sezon Louis Williams ve Speights'in dönüşüne kadar bu aykırı adam, 76'ers'ı playoff yarışı içinde tutarsa ben beklentileri aşıp doğuda ilk 8'e kalacaklarını düşünüyorum. Sonuçta, şu anda üzerlerinde bulunan New York, Indiana, Chicago, Detroit gibi takımları geçecek kapasite ve potansiyel Philadelphia'da kesinlikle var. Tek ihtiyaçları olan şey bir hava yakalamak. Bunu da Iverson'dan başka kimle yakalayabilirler? (Tabii Elton Brand'in mutlu olması, Eddie Jordan tarafından ilk 5 başlatılması da şart)

Tek soru: Eddie Jordan tarafından "İlk 5'tesin" denildiğinde gözleri bir çocuğun hediye aldığındaki gibi parlayan Iverson, Louis Williams dönünce nasıl kullanılacak? Kim ilk 5'te başlayacak? Iverson ile Wiliams'ı beraber başlatmaları durumunda çok ufak kalırlar. Iverson'ı oturtmaları durumunda, belki de temelli basketbolu bırakabilir... Bu durumda Louis Williams'a şimdiden bench rolü gözüküyor sanki. Tabii o dönene kadar Iverson bir arıza çıkarmazsa.

Aslında Iverson'ın basın toplantısı nedeniyle biraz duygusal yazmış olabilirim - ki kendisini çok sevmem. Ama ben bile istiyorum ki 2001 yılında, Lakers'a karşı delicesine desteklediğim Philly'nin 1 numaralı adamı, eski şehirinde yeniden başarılara imza atıp basketbolu öyle bıraksın. Bu yakışır tarihin en iyi 6. sayı ortalamasına sahip adamına.

Not: İmkanı olan herkesin bu gece Denver - Philadelphia maçını izlemesini öneriyorum. Hatta maçı da geçtim, maçtan önce Iverson'ın ilk 5'te anons edilişini görün yeter...

7 FARKLI FIKIR:

Semih. ~ dedi ki...

AI bence hemen etkisini göstermez ( negatif yönde tabiki )yani takıma, halka büyük şükran borçlu.Şuan kendisini NBA'e yeni adım atan bi çaylak gibi hissediyordur belkide hatta kendisi bire bir antreman çizelgesini hazırlamıştır bile..nolursa olsun takıma extra katkı yapıcağı şüphesiz.Umarım Philly gene heycanlandırır beni finallere kalıp şampionluğa koşarız belki lan !?

birde şu eski parke ye dönüş olsa..

Jester dedi ki...

NBA TV Türkiye vermiyor galiba ABD'nin NBA TV'sini nereden izleyebiliriz bu maçı izlemenin başka yolu yok gibi... Yardımcı olursanız sevinirim..

sabonis dedi ki...

http://ilp.nba.com/

burası var. resmi yayın ama paralı.

onun dışında illegal yolları bilmiyorum maalesef. uzağım o konulara.

Adsız dedi ki...

şu ceketli foto fotoşop falanmı yahu.. o gövdeye o kafa fazla küçük kalmış sanki :)

sabonis dedi ki...

photoshop yok bence. dress code'a uygun giyinirken aynı zamanda stern'e mesaj gönderiyor galiba iverson bu şekilde.

ama hatırlamıyorum böyle bir tepki olayı var mıydı iverson'ın. belki mesaj bile yoktur, bildiğimiz zenci bol giyinişidir =)

Unknown dedi ki...

burdan paylaşmaya izin var mı bilmiorm ama illegal yollardan izlemek isteyenler için site adresi veriyim.

http://www.atdhe.net/

not: sabo eğer yasak falansa yorumu onaylamazsın abi. eğer bişi olmaz diosan bi yararımız olsun herkese :D

lembo dedi ki...

sabah 7 de kalkıp işe gelecek olmama rağmen ilk yarıyı kalkıp izledim.. anonsu özellikle izledim.. ağlamadım ama ağlamaktan beter oldum. eski sevgiliye yeniden sarılmaktan farkı yok.. princeton hücumu falan hikaye olacak bir süre sonra.. Iverson +40 atacak ve öyle-böyle kazanacağız.. Sistem mistem yalan olacak.. Bunu biliyorum ama bu adam bizim için, babasının kızmasına rağmen kovamadığı, elini kaldırıp dövemediği oğlu gibidir.. anca beraber kanca beraber.. lou williams kim ki sorun oluyor ayrıca.. otursun benchte.. denver maçında bench skorumuz 2. 6. adamlık için kendisi uygundur.. şu fani dünyada allen baba ile iki tokat daha patlatsak yeter. uzun vadede franchise zarar görür lafları falan hikayedir. biz dalemberti kovamadıkça daha büyük zarar göremeyeceğiz.. yine öptü parkedeki logoyu. yapıyor şovunu, kandırıyor bizi.. olsun.. baba geri döndü.. herkes hücum yeleklerini giysin, emniyet kemerlerini bağlasın.. çarşamba detroite patlatıyoruz tokadı..