BIY AD

9 Aralık 2009 Çarşamba

Üçlük Analizi

Birşey dikkatimi çekti, bu sezon takımların bir türlü üçlüklerde yeterli isabeti bulamadığını gözlemliyordum ama hiç istatistiklere bakmamıştım. Bir bakayım dedim, karşıma ilginç bir istatistik çıktı. NBA'de bu sezon, son 6 yıl içerisindeki en düşük üçlük yüzdesine şahit oluyoruz. Hatta bununla kalmıyor, bu zaman diliminde devamlı yükselen yüzde bu sezon ilk defa düşüşte. Gidişat şöyle:

2005: %35.6
2006: %35.8
2007: %35.8
2008: %36.2
2009: %36.7

2010: %35.0

Bunun nedeni üstünde düşündüm, aklıma gelen fikir şuydu: NBA'de bu sezon, blog'da defalarca dile getirdiğim gibi üst seviye takımlarla alttakilerin arası çok açıldı. Bir hayli fazla zayıf takım var. Bu takımlar, rakiplerine karşı boyalı alana giremeyince ve kendilerine pozisyon yaratamayınca zorlama dış atışlara yönelmek zorunda kalıyorlar. Zaten genel olarak kadrolarında da kaliteli oyuncular olmadığı için takımın üçlük yüzdesi daha da düşüyor. Bu da NBA'in genel yüzdeyi aşağı çekiyor. "Eee peki kaliteli takımlar bu yüzdeyi yukarı çıkarmıyor mu?" diyenleri duyar gibiyim. Efendim iyi takımlar her ne kadar kendilerine boş üçlük pozisyonu yaratsalar da, oyuncuları ne kadar kaliteli olsalar da ortalama %40'ın üzerine çıkmaları pek kolay değil. Bu nedenle genel yüzdenin aşağı çekilmesi daha mantıklı bana göre. Tabii ki Warriors gibi kötü olmalarına rağmen iyi üçlük yüzdesine sahip istisna takımlar var. Onlar zayıf olsalar da abartı çabuklukta oynayıp bomboş üçlükler buluyorlar. Ama zaten normal şartlarda sezon ilerledikçe üçlük isabet oranında daha aşağı inmeleri lazım, mantık bunu söylüyor.

Tabii ki şanssızlık, istatistiğin çeyrek sezondaki sapması vs gibi faktörler şu an önümüzde duran %35'in oluşmasında etkin olabilirler. Yani bu düşüş tamamen şansa ve rastgele oluşmuş da olabilir am bana göre - ve muhtemelen - bu sezon geçtiğimiz 5 sezondaki gibi bir artış olmayacak gibi duruyor. Ve bunu açıklamak için basitçe "şans" demek yerine beyin fırtınası ile yukarıdaki paragrafı çıkarmayı daha uygun gördüm.

3 FARKLI FIKIR:

nbalife dedi ki...

Yüzdeler arasındaki fark küçük gibi gözükse de bence bu sezon daha 3'lükler rayına oturmadı. Ama bu yüzdenin yavaş yavaş yükseleceğini düşünüyorum. 3'lük ustası olarak nitelendirilebilecek bazı oyuncuların yüzdelerine bakalım: 6 Aralık'ta

http://www.nbahaberleri.com/2009/12/3lukler-rayna-oturmad.html

bu yazıyı yazdığımda ray allen'in 3'lük yüzdesi 32 iken şimdi 33. Yine aynı tarihte Rashard Lewis'in 3'lük yüzdesi 34 iken şimdi 38. Rasheed wallace orlando maçında 8 de 0 la oynarken dün 4 de 3 ile oynadı. Bence 3'lük yüzdesi artacak.

Adsız dedi ki...

Bu yanıltıcı bir bilgi olmuş. Takımların sezon başında henüz form tutamamışken kötü şut attığı zaten bilinen birşey. Doğru değerlendirme için tüm sezonların ilk 20 maçını karşılaştırmak yada bunun için sezon sonunu beklemek gerekir. ya da check etmek için fg larada bakmalısın ki bence aynı oran değişiini oradada göreceksin. Bence totalde üçlük yüzdelerinde ciddi bir düşüş yok tam tersine sezon sonu artış bile görebiliriz. Yanılsamanın sebebi bu sezon önceki sezonlara göre çok daha fazla takımın hucumlarında üç sayı kullanımına ağırlık vermesi.

sabonis dedi ki...

saha içi yüzdesinde kayda değer bir değişiklik yok iniş ve çıkışlar var son senelerde. bu sezon, bazılarına göre yüksek bazılarına göre düşük ama çok ufak farklarla.

bir de dediğin daha fazla takımın üçlüklere önem vermesinin, zayıf takımların çokluğuyla alakası olduğunu düşünüyorum ben yazıda belirttiğim gibi.