BIY AD

6 Haziran 2010 Pazar

Danny Ferry ve LeBron'un Üzerine Takım Kurmak

3 günlük haber ama artık kendime tatil veriyorum. Playofflar'da hem maç seyredip, hem işe gidip, hem de blog yazmak pek kolay değil. Zaten amaç haber vermek değil, yorumlamak, o nedenle geç olmasının çok önemi yok. Neyse konumuza dönelim genel menajer Danny Ferry, Cleveland Cavaliers'la olan kontratının bitimine 1 ay kala takımdan ayrıldı.

Aslında kontratını uzatmak için görüşmeler yapılmıştı ancak söylenilenlere göre takımın sahibi Dan Gilbert, ipleri tamamen Ferry'e teslim etmek istemiyormuş ve Ferry de bu şartlar sağlanmayınca devam etmeme kararı almış. Olayda LeBron'un parmağı yokmuş. Zaten bana göre takımda kalıp kalmayacağı belli olmayan bir oyuncunun takımın geleceği ile ilgili verilecek kararlarda hiç söz sahibi olmaması lazım. Aslında bazı Cavaliers yazarlarına göre de LeBron "Takımın başındakiler değişmeden kalmam" dediği için Dan Gilbert Brown ile Ferry'i yollamış. Bu iddialar doğruysa; takımda kalmama ihtimali olan bir süper yıldız uğruna, kulübe 5 yıldır emek veren kişilerin gönderilmesi ne kadar doğru bir karar tartışılır tabii. Bu arada genel menajer koltuğuna Ferry'nin 5 yıllık görevi süresince asistanlığını yapan Chris Grant oturmuş.

Bana kalırsa Danny Ferry son 2 sezona kadar LeBron'un etrafında takım kurmak konusunda çok ama çok kötü bir sınav verdi. Görevdeki ilk iki sezonu sırasında LeBron henüz ufacıkken, onun yanına bir yıldız koymak yerine Larry Hughes'a sarıldı. Halbuki Hughes'un istatistikleri Jordan'ın hızlı tempolu sisteminde balon gibi şişiyordu. Ferry, bunun yanında Ilgauskas'a da yeni kontrat vermişti 5 yıllık 50-55 milyon dolar civarı. Larry Hughes iyi bir ikinci opsiyon olmayı geçtim, şampiyonluğa oynayan bir takımda ortalama bir üçüncü opsiyon olabilirdi. Nitekim playofflar'da Hughes'un baskı altında feci bir şekilde ezilmesiyle ve şutunun rezalet bir seviyede olduğunu bir kez daha göstermesiyle beraber Ferry'nin yaptığı hata görüldü. Daha sonra Chicago'da yaşlandığının sinyallerini vermeye başlayan Wallace'ın 3 senelik kontratını aldı, takımı şampiyonluğa taşısın diye... Gerçi o takasta aynı anda takıma West'i ve kontratı sonraki sezon bitecek olan Szczerbiak'ı da ekledi. Yani aslında kötü bir takas değildi. Ancak geçen sezon Szczerbiak'ın biten 12 milyon dolarlık kontratını takas etmeyerek büyük bir hataya daha imza attı Ferry. Neyse ki iki sezon önce Mo Williams (playofflar'da aslandan kediye dönüşse de), Shaq ve Antawn Jamison'ı neredeyse bedavaya aldı ve gerçek anlamda şampiyonluğa oynayabilecek bir takım kurdu. Ancak baktığımızda bunlar ilk 3 sezonda yaptığı hatalar sonucu, LeBron'a çabaladığını göstermek için yapmak zorunda kaldığı hamlelerdi.

Öte yandan LeBron'un 2007'de Finaller'e (Detroit'i tek başına elemişti) ve 2009'da Doğu Finali'ne taşıdığı takımlara bakarsanız Ferry'nin ne kadar başarısız olduğunu anlayacaksınız elinde NBA'deki en büyük, en kıymetli mücevher varken:

2007: Snow - Hughes - Pavlovic - Gooden - Varejao - Gibson - Ilgauskas
2009: Mo Williams - West - Varejao - Ilgauskas - Joe Smith - Szczerbiak - Ben Wallace

Evet 2009'daki takım aslında fena değil ve 65'in üzerinde galibiyet almıştı ve çoğu otoriteye göre (Barkley hariç!) sürpriz bir şekilde Magic'e elenmişti. Sürpriz olmasının sebebi Cavs'in yaptığı harika savunmaydı ama kadro kalitesine baktığımızda çok da üst düzey olduklarını söylememiz ne kadar doğru olur bilmiyorum. Sonuç olarak şu bir gerçek söz konusu LeBron bile olsa, o da yanında ikinci bir yıldız olmadan belli bir yere kadar takımını taşıyabiliyor, hatta diğerlerini sürüye sürüye yanında getiriyor...

Ferry kulüpten ayrılırken "5 sezondur playofflar'a kalıyoruz, 1 kere Finaller'e çıktık, 2 sezon üst üste 60 galibiyet üzerinde aldık" demiş. Ayıptır yahu. Dün gece vefat eden efsanevi UCLA koçu John Wooden'ın bir sözüyle Ferry'e son göndermemi yapayım:

"Kendinizi asla yaptıklarınızla ölçmeyin. Eldeki yetenekle ne yapmanız gerekiyordu asıl ölçek odur. Onu kullanın."

Ferry, elinde NBA'in en iyi iki oyuncusundan biri varken ne yaptın? Ona takımı şampiyonluğa taşıması için yeterince yardımcı olabildin mi? Soru bu.

4 FARKLI FIKIR:

Adsız dedi ki...

Cleveland Lebron'a adam gibi bir takım kurmayı bir türlü beceremedi.Artık ne yazık ki çok geç Cleveland için,dua ettinler de draftlardan ikinci bir Lebron denk gelsin..

Maria Ozawa dedi ki...

Evet haklısın adsız kardeş bence kobe transfer edilmeliydi lebronun yanına böylelikle oda şampiyonluk görebilsin:))

brk dedi ki...

wade'i araya katıp nba'İn en iyi 3 oyuncudan biri demek gerekmez mi?

Adsız dedi ki...

hoşçakal cleveland. 00lı yıllara yaptığın katkılar için teşekkürler. seni hiç sevememiş olsam da... önümüzdeki onyıllardan birinde yeniden görüşmek umuduyla.. au revoir..