BIY AD

19 Temmuz 2010 Pazartesi

MJ: Ben Asla Rakiplerimle Birlik Olmazdım

LeBron'un Miami'ye Wade ve Bosh'un yanına gitmesi konusununda Majesteleri'ne ne düşündüğünü sormuşlar. Cevabı net olmuş: "Asla Larry Bird ve Magic'i arayıp 'Haydi gelin beraber aynı takımda oynayalım' demezdim." Ancak sonra LeBron'un kararının kötü veya yanlış olmadığını ifade etmiş. Şu anda ortamın farklı olduğunu ve oyuncuların bunu yapma şansına sahip olduklarına değinmiş. Son olarak da "Yine de dürüst olmam gerekirse ben onları yenmeye çalışırdım" demiş.

Barkley de LeBron için "Asla Jordan olamayacak. Hatta Jordan'la beraber adı bile anılmayacak, istediği kadar şampiyonluk kazansın farketmez. Cleveland'da kalıp tek ve ana oyuncu olarak şampiyonluk kazanmaya çalışması daha itibarlı bir mücadele olurdu. Orada bir şampiyonluk kazansa ismi daha da büyüyecekti. Ama şimdi Miami'de istediği kadar kazansın, orası Wade'in evi".

Bana göre dedikleri belli bir seviyeye kadar doğru. Yani tabii ki LeBron'un şu noktadan sonra kazanacağı şampiyonluklar Cleveland'da kazanacaklarına göre çok daha düşük değere sahip olacak. Bu normal. Ama Cleveland'da kalsa yeteneksiz yönetim nedeniyle belki de kariyerini harcayacaktı. Bu göz ardı ediliyor. Bence de Nets, Clippers, Bulls veya Knicks'e gitse ve oralarda şampiyonluk kovalasa daha iyi olurdu kariyeri açısından. Sonuçta üst düzey 2 oyuncuyla beraber oynama kararını eleştirecek değilim, kendi seçimi. Ayrıca Wade'in evine gitse de, olası şampiyonluklarda daha çok payı olması halinde insanların fikirleri değişecektir bence. LeBron 28 sayı 8 asist ile MVP olurken, Wade ise 22 sayı 6 asistte kalırsa yavaş yavaş LeBron ön plana çıkmaya başlayacaktır. Bu dediğim sadece bir varsayım, "Böyle olacak" demiyorum ama açıkçası beklentim LeBron'un istatistiksel olarak Wade'in önüne geçmesi.

LeBron bilmiyor muydu Jordan kıyaslamalarında artık geride kalacağını Heat'e giderek? Elbette biliyordu ama o kazanma ihtimalini güçlendirmeyi tercih etti. Başka takımda şampiyonluk kazanması büyük çoğunluğu daha mutlu ederdi orası kesin. Ama kullandığı tercihte ayıp birşey yok.

22 FARKLI FIKIR:

Adsız dedi ki...

lebron tanıtım gecesinde her ne kadar 6-7 şampiyonluktan bahsetse de, bana göre 3 yıl sonra oyuncu opsiyonunu kullanıp takımdan ayrılacaktır. nereye gider bilmem ama kendi krallığı için 5-6 sene daha uğraşır belki 1-2 şampiyonluk daha kazanır. işte o zaman bu günler unutulur.

Liverbird dedi ki...

Iyi de ortam cok iyi olup da sirf dandik takimlarda kalip loser damgasi yiyen oyuncularla dolu, Garnett icin de Celtics's gelene kadar loser denmiyor muydu? Veya Dirk icin yuzugu alabilecegi bir takima gitsin demiyor mu buyuk bir cogunluk. Soz konusu LeBron olunca niye bu acidan bakilmiyor ki olaya?

Zeha dedi ki...

Benim gözümde esas sorun tüm bunların Celtic serisinin ardından gerçekleşmiş olması. LeBron'un oradaki vurdumduymazlığının ardından böyle bir karar alması.. Bana kalırsa winner'lık yüzük kazanmakla ilişkili birşey değil sahada o maçı ne kadar istediğin ile ilgili bir şey. Misal Sixers-Lakers finalindeki AI performansı benim hayatım boyunca unutmayacağım bir winner oyuncusu performansıydı. Sixers sonrası AI'n halini ise biliyoruz. Bugün AI da Miami'ye katılsa ve sezon sonu şampiyonluk yüzüğü kazansa kariyerinin sonunda gerçek bir winner mı olacak.. Sanmıyorum..

Sonuç olarak LeBron yaş 35 yolun yarısına geldik MVP olduk ama bir yüzük alamadık kıvamına gelmesine yıllar olan bir oyuncuyken böyle bir tavır takınması+Boston serisindeki tutumu onu benim gözümde bir loser yaptı bile. Buna önümüzdeki sezon kazanılamayan bir şampiyonluk eklenirse ismini temizleyip tekrar parlatmak için MJ'nin yaptıklarından fazlasını yapması gerekecektir.

Basketbol egoların değil ruhların oyunu olmalı. Yüzük pek çok şey olabilir ama her şey de değil. Stockton'a , the Postman'a selam olsun

Adsız dedi ki...

liverbird bu dediğin adamlar takımlarında 10 yıldan fazla geçirmiş kişiler. garnett 12 yıl bekledi minnesotada nowitzki de aynı şekilde ki zaten gitmedi kendisi. lebron 4-5 sezon daha kalsa veya kariyerinin son yıllarında tüm çözümler tükendikten sonra gitse tamam ama şu anki durum öyle değil.

dugenci dedi ki...

Ayrıca gerek Garnet gerekse Nowitzki kendisini choosen one olarak gormedi...

Cikuzu dedi ki...

Herkes majesteleri olamıyor işte... Lebron bırakın mj seviyesini kobe seviyesine bile yükselemz bu hamlelerden sonra...

tandırket dedi ki...

Efes pilsen Kevin lowe flörtü konuşuluyor bazı yerel bloglarda varmı bilgisi olan??

Adsız dedi ki...

majesteleri, açık açık eziksiniz olum siz demiştir,adam sandıklarımız madam çıktı,sizin etiket olduğunuz yerde biz fiyat koyarız yavrular şeklinde vermiştir odunu malum üçlünün beline beline.charles barkley de az ağır konuşmamış hani...

Adsız dedi ki...

Geçen günlerde MJ kendi basketbol kampında Kobe mi Lebron mu şuan daha iyi oyuncu sorusuna Kobe cevabını vermiştir bilgisini de bir köşeye not edelim..

http://sports.yahoo.com/nba/blog/ball_dont_lie/post/Michael-Jordan-weighs-in-on-LeBron-James-and-Kob?urn=nba,255454 (videosu da nette mevcuttur)

Bana göre olay Cleveland'dan ayrılması değil, Miami'ye gitmesi. Mesela Chicago'ya gitse, tek ve tartışmasız lider olarak şampiyonluğu kovalasa kimse tek laf etmezdi (Cleveland taraftarı hariç elbette ki). Ancak kolay yolu seçti, en büyük ikinci rakibiyle özdeşleşmiş bir takıma gitti. Kendi tercihidir; ancak neden eleştiriliyor diyenler bir oturup düşünsünler. Yahu neden eleştirilmesin? Bu adam Jordan'la Kobe'yle kıyaslanıyor. Çok değil, birkaç ay önce Kobe'yi geçti muhabbetleri almış başını yürümüştü, hem de Kobe'nin yaşadığı sakatlıklar göz ardı edilerek. Aramızda Kobe'nin bu kararı vereceğini düşünen var mı? Kimse çıkıp "O da takasını istemişti ama" demesin. Kobe takasını istedi; çünkü Lakers ona verdiği sözü tutmadı. Takasıyla gideceği takımdaysa tartışmasız lider olacak, yeniden yapılanma sürecini yaşayacak ve tekrar şampiyon olmaya çalışacaktı. MJ'ninse böyle bir kararı vermesini düşünmek dahi abes, kendisi de vermeyeceğini belirtmiş zaten.
İşte Lebron bu yüzden eleştiriliyor. Lige geldiği anda King lakabını alan, bir şampiyonluk bile almadan en büyüklerle kıyaslanan bir adam olduğundan dolayı eleştiriliyor. Kendi efsanesini yaratmadığı, yaratamadığı ve yaratma fırsatını kullanmak yerine kolaya kaçtığından eleştiriliyor, başka bir şeyden değil. Bana göre bu egodan vazgeçiş değil, bir efsane yaratma şansını reddediştir, Jordan ve Kobe klasmanına veda ediştir.

Liverbird dedi ki...

@adsiz - Dugenci

Ben zaten LeBron hastasi degilim onu belirteyim once :) Nowitzki'dir benim adamim. Sadece objektif bakinca onlar elestirilmedi LeBron'in da bu kadar elestirilmemesi lazim diyorum ben, yoksa hakli veya haksiz demiyorum.

Yani sonucta su var, eger ayrilacaksa Cleveland'dan onunde bazi tercihler var, soyle dusunur mu acaba, ben atiyorum Memphis de iyi adam yok oraya mi gideyim yoksa Miami'de Wade-Bosh var oraya mi gideyim diye dusundugu zaman ozellikle iyi adamin olmadigi takima gideyim diye dusunur mu ki insan? Veya Miami'yi tercih edecekken ulan orada Wade var, ben ona rakip olayim diye dusunur mu ki?

Liverbird dedi ki...

Bir de su var, tek ve tartismasiz lider olarak sampiyonlugu kovalasa laf edilmezdi deniyor da e o zaman da ulan herife bak amma kibirli sirf tek basina almak icin sampiyonlugu dandik takima gitti denmez miydi?

Bu adamin elestirilmesinin tek sebebi egosu degil mi? E egosundan vazgeciyor kendinden baskalarini da sayiyor bu sefer de loser oluyor. Belki olgunlasmistir ve kendi istatistiklerinden daha onemli seylerin oldugunu farkina varmistir.

Oyle de yapsa kufur yiyor boyle de yapsa :D

Adsız dedi ki...

kobe'nin lebron'dan çok daha iyi bir oyuncu olmasını düşünmemle beraber bu "kobe kariyeri boyunca lakers'ta kaldı, lebron yüzük için cavs'i sattı demekki kobe kadar iyi değil" mantığını anlamakta zorlanıyorum.lakers gasol'ü takıma katmadan önce kobe'nin takımdan ayrılmak istediği dedikoduları ayyuka çıkmıştı.bir düşünün bakalım eğer memphis salak bir şekilde gasol'ü bir hiç uğruna (pau gasol'ün yanında kardeşi bir hiçtir) lakers'a yollamasaydı kobe lakers'ta kalır mıydı? (ki şunu da ekleyeyim kobe lakers'tan takasını istediğinde lakers ile 4 final 3 şampiyonluğu vardı.)

cihaner dedi ki...

@tandırkent hocam o iş zor be.kevin lowe ligin kafası çalışan ender uzunlarından.ayrıca al jefferson da ayrıldı takımdan.

Adsız dedi ki...

@ Liverbird

Madem örnek vereceksin Memphis'i ne karıştırıyorsun? Lebron'un gidebileceği takımlar belliydi.Chicago,Knicks,New Jersey,Miami.Ana takımlar bunlardı.Bu 4 takımdan en kolay olanı tercih etti.Biz Cleveland'da kalmasını istemiyorduk zaten.Kalarak yapabilecekleri belliydi.Ama Miami'de toplaşıp da Jordan klasmanına çıkmasını bekleyemeyiz.

Lebron'a loser damgası bir çok antipatik hareketinden dolayı takılıyor.En son ki örneğini gördük işte Celtic turunda.Sana çok güzel bir karşılaştırma verelim fikir vermesi açısından.Bir önceki turda Wade eleneceğini bile bile dişini tırnağına takıp,var gücüyle oynadı ve 1 galibiyet aldı.Lebron efendiyse henüz hiç birşey bitmemişken oyunu bırakıp gitti,Celticsle mücadele bile etmedi son maçta.Fark çok bariz belli bence.

Ayrıca Garnet'e loser damgası da vurulmadı.Minesota'daki kariyeri boyunca tek başına çırpındı.Lebron onu bile yapmadı.

Ha Lebron çok yeteneklidir o ayrı....

Adsız dedi ki...

@liverbird
Zaten clevelandda kalmasını çoğu kişi beklemiyor ve istemiyordu. Beklenen chicago gibi iyi temeli olan bir takıma tek ve kesin lider olarak gidip şampiyonluğu kovalamasıydı, rakibiyle özdeşleşmiş bir şehre 2 süper yıldızın yanına gitmesi değil, bu tamamen lebron'dan beklenenlerle ilgili bir şey, eğer sen king'sen bu kararı vermezsin. King'sen, bu ligin kralı olduğu iddiasındaysan bu tamamen beklenen dışı bir durumdur ve eleştirilir. Tek başına bir takıma gitse tabi ki kibirli filan denmezdi çünkü insanlar yaratacağı efsaneyi görmeye hm hevesli olurdu hem de ne diyecekler yni "salağa bak şehrn süperstarı wade ve dıger bı superstar boshun yanına gıtmedı smdi kendisine birkaç yıl içnde şampiyonlk getrcek ve takımın su götrmez lideri olabilceği bi yere gitti, akılsız" filan mı? İnsanlar bunu bekliyordu, bunu istiyordu; çünkü bugüne kadar büyük oyuncular kariyerlerinin büyük dönemlerinde hep böyle yaptılar; takımlarının 1 numarası olup yüzükler aldılar. Benim ve birçok kişinin gözünde bu hamlenin ego eksikliğinden çok kolaya kaçmak olarak görlmesinin sebebi budur.
@cihanerin üstündeki adsız
Kobe olayını bir arkadas yukarıda acıklamıs. Kobe'nin amacı kendisine verdiği sözleri tutmayan bir takımdan yine lider olabileceği(çünkü bu derece yetenekli oyuncuların yapması gereken budr ve bunun egoistlikle alakası yoktur, lebron yapsa vay egoist denmezdi yani) bir takıma gitmek, rebuilding aşamasından sonra tekrar şampiyonluk kovalamaktı. Kobe'nin içinde bulunduğu smushlı kwameli kadro bir arpa boyu yol gitmemişti, mümkün değil gidemezdi. Lebron'un yaptığıysa kendi istediği oyunculzrı getiren bir yönetimden(ki bu kısmı yanlış değil, sadece kobe'nin takas durumuyla aralarındaki fark) kendi yeteneklerini ve liderlik özelliklrini ister istemez tamamen gösteremeyeceği, kendisi gibi iki süperyıldızın yanına gitmekti. Bu iki noktada Kobe'nin takas durumuyla ayrılır bu durum.
Bana kalırsa ayrılmak doğru, Miami'ye gitmek korkaktı, tarihte 1 numara olmak isteyen adam bunu yapmazdı. Ha baştan beri böyle bir amacı yoktuysa, birçok insan King lakabını, istatistik takıntısını ve birçok şeyi daha bugüne kadar yanlış anlamıştır,affola. Şuan orası Lebron'un krallığı değil, büyük 3lünün krallığı ki bu da Lebron'un Jordan ve Kobe'ye, diğer onlarcasına erişme çabasına büyük bir ket vurdu. Umarım anlatabilmişimdir.

Dodosuke dedi ki...

Lebronla Jordanın oyunları sanki birbirine benziyormuş gibi lige geldiğinde beri "Yeni jordan mı acaba" diye tutturdu insanlar.Gidin kobeyle , wadele kıyaslayın jordanı.

Lebron gibi herşeyi en üst seviyede yapabilen bir basketbolcu gelmedi daha bu dünyaya.Gelirse eğer onunla kıyaslarsınız lebronu.

Jordan da yaşlanınca saçmalamaya başladı , neymiş efendim memnun değilmiş lebronun bu hareketinden.Afedersin majesteleri herkesin koçu phil jackson , takım arkadaşları da pippen , rodman , kukoc , kerr değil.

Majesteleri düşmanlarına katılmazmış , onları yenmeyi denermiş.

Gören de lebron senelerdir wade ve bosha playofflarda eleniyor zanneder.Playofflarda nerdeydi bosh ve wade kötü takımlarla ? Lebron dünya kötüsü takımı finale çıkarmadı mı ? O san antonioyu da kendi başına mı yenseydi ?

Biraz insaf... Dünyadaki bu Lebron nefreti yüzünden , gözle görülen , elle tutulan gerçekleri de göremeyecek hale geldi insanlar.

Adsız dedi ki...

LeBron sırtına boydan boya Chosen 1 yazdıran, ki her halde iki omuzu arası 80-90 cm vardır, kendine KING diyen ve Basketbol tarihinin en önemli oyuncularından biri olarak gösterilen biri o yüzden ne var yani kobe'de gasol olmadan şampiyon olamazdı gibi saçmlarıklara imza atmayın.

LBJ verdiği kararla belkide tüm spor tarihinin en büyük hayal kırıklıklarından birisi oldu. LBJ efsanesi bitmiştir(.)

Adsız dedi ki...

ben lebron'un cleveland'da yapacağı ilk maçı merakla bekliyorum bakalım nolcak la

Dodosuke dedi ki...

Kendine kral demesi takımı tek başına şampiyon yapacağı anlamına gelmez.

Tarihte hangi kral tek başına çıkıp savaş kazanmış ? Yorum yaparken biraz mantıklı olalım.

Not: Lakers ve Celticsin 7. maçında Kobe 6/24 ile 23 sayı atarken , gasol 6/16 ile 19 sayı 18 rebound , artest 7/18 ile 20 sayı 5 rebound ile kobeyi kurtarmıştır.

Kendine kral dedi diye adama resmen "sen kralsın 1 e 5 oynarsın" dediniz resmen.Tebrik ediyorum.

Adsız dedi ki...

pardon da kim 1e 5 oynasın demiş? Toplamda 2 uç mu var yani ya 1e 5 ya 2 süperyıldızla birlikte? Gasol de büyük bir yıldızdır, ama bir Kobe kategorisinde değildir. Wade ise süperyıldızdır ve Lebron kategorisindedir.
Ayrıca o istatistikleri vermeden önce deplasmanda oynanan maçlar izlensin bakalım seri boyunca kim takımını taşımış, mental çöküşü önleyen kim olmuş.
Çık Lebron 1e 5 oyna diyen de yok, git Lebron 2 süperyıldızın yanına seçebileceğin en kolay yolu seç diyen de. Gerçek şu ki tarihte hedefleri ve yetenekleri Lebronunki kadar olup bu bana göre korkak kararı veren tek bir efsane yoktur.

Dodosuke dedi ki...

Gasol kobe kategorisinde olmayabilir , peki bana gasol kategorisinde olan ve lebronun gidebileceği takımlardan birinde hali hazırda gasolün potansiyelinde ve tecrübesinde olan bir oyuncu gösterebilir misin ? Gösteremezsin.
Ron Artest gibi bir savunmacı gösterebilir misin ? Gösteremezsin.Lamar Odom gibi bir 6. adam gösterebilir misin ? Gösteremezsin.Peki lakers kadar tecrübeli bir kadro gösterebilir misin lebronun oynayabileceği ? Gösteremezsin.

Lebronun miami dışında başka bir seçeneği olduğunu iddia etmek cahilliktir.

Neden mi ?

Clippers : Ne zamandır playoff görmemiş , lakers gölgesinde kalmış bir takım.Bu playoff tecrübesizliği soru işaretleri doğuruyor.Cap space , kadro derinliği ve itibarı göze alındığı zaman , yine şampiyonluğa oynayan bir takım oluşturabilmek için zaman isteyen bir takım.Lebron bir 7 sene daha harcamak istemiyor.

Chicago : Jordanın evi , tartışma dışı.

New York : Kötü kadro , savunma anlayışı olmayan bir koç , dolayısıyla şampiyonluk yarışı için çok zamana ihtiyacı var.

New Jersey : Lakers-Clippers ne ise New York - New Jersey de benzerdir.Genç ve tecrübesiz , bırakın playoff görmeyi , sonuncu olan bir kadro.Yapılanmaları için uzun süre gerekiyor.Lebron da clevelanda geldiği zaman cleveland sonuncuydu ve anca 4-5 sene sonra şampiyonluk heyecanı başlamıştı.

Yukarıda gördüğünüz gibi Miamiden başka kimse Lebrona ilk seneden şampiyon olabilme şansını veremiyor.Hepsinin sorunları aynı. Lebronun yanına yapacakları transferler veya mevcut kadro ya kötü , ya da tecrübesiz.

Ama miamiye baktığınız zaman , geçmişinde gerçek anlamda bir hanedanlık olamamış , fakat şu anki kadrosu ile önümüzdeki sezondan başlayarak şampiyonluğun ve şampiyonlukların en büyük adayı.

Gelelim başarısız önermelere.

"Orası Wadein evi"

Lebron gibi takımının tek yıldızı iken , takımını zar zor playoffa çıkartıp
ilk turdan da eleniyorsan senelerdir , demek ki bir takımı daha fazla taşıyacak kadar iyi değilsin.Doğal olarak senin evine Lebron geldiğinde orası artık senin evin olmaktan çıkar.,

"Lebronun kariyerine hasar geldi"

Adam kendini chosen one ve king ilan ediyor gelmeden önce lige.Geldiğinde gerçekten öyle olduğunu kanıtlıyor.7 Sene boyunca etrafına 1 tane daha star kategorisinde adam getirilemiyor.Ama bu adam odunları yonta yonta sanat yapıyor , takımı oynatıyor ve finale kadar çıkartıyor.Normal sezonda esen , fakat playofflarda kedi gibi sinen oyuncularla olmadığını görünce canına tak ediyor ve "ben niye bile bile bu kadar acı çekiyorum , ben bu oyunu sevdiğim için oynuyorum , ama böyle oynadığım oyundan zevk almıyorum" diyor ve doğal olarak basketbolu , siz yorumcular , televizyoncular ve geri kalan tüm insanlar için değil , kendi mutlu olduğu için oynadığını tüm dünyaya gösteriyor ve en mutlu olacağı yere giderek kariyerindeki en iyi seçimi yapıyor.

Bu savunmama son verip artık matematiğin , aslında doğada varolmadığını savunmaya geçmek istiyorum izninizle.

Adsız dedi ki...

sonucta lebron mutluysa bütün bunlar boş laf, herkesin kendine göre bir fikri var ve herkes kendine göre haklı. Kendime göre ben efsane olma şansına büyük darbe vurduğunu düşünüyorum, böyle düşünen çok insan olduğunu da birçok platformdan takip ediyorum. Efsanelik verilen kararlarla, biraz egoyla, tartışmasız liderlikle ve insanların görüşleriyle oluşan bir kavram ve bana göre lebron efsane olma kriterlerine uymuyor. Ancak o kararından memnunsa denecek bir şey yok. Tabi bir de sezonu görmek gerek. Ve son olarak jordanın şehri onu hevesle bekliyorduysa orda oluşan sağlam temele gitmesini isterdim ben.