BIY AD

26 Temmuz 2010 Pazartesi

Phil Jackson 1 Sene daha Lakers'da

Bu sene Lakers yönetiminin, daha doğrusu Kupchak’ın yaptığı mükemmel hamlelerin yanında unutuverdik Phil Jackson’ı. Daha doğrusu serbest oyuncu piyasasındaki gelişmeler elvermedi bu olayı araya katmamıza; ama hazır merakla beklediğimiz tüm kontratlar kapılmışken NBA tarihinin en başarılı koçunun kariyerini bir sene daha uzatarak, kontratının son senesinde de takımının başında olmasını yazmadan geçmek olmazdı haliyle.

Bir yandan “Phil Jackson kariyerini bir sene daha uzattı. Ne güzel.” derken, bir yandan da bir efsanenin önümüzdeki sezon bu sahneye veda edeceğinin hüznü sardı beni şimdiden. Üçgen hücumun mucidi Tex Winter’ın emanetinin dünyadaki tek temsilcisi (Ted Baldwin’i saymıyorum:D), 11 yüzük sahibi, 3-peat adamı, Zen üstadı Jackson’sız bir Lakers izlemek açıkçası hiç işime gelmiyor; ama en azından biz bu sene de bu göreve devam etmesinin sevincini yaşıyorum şimdilik.

2010’da serbest oyuncu piyasasıyla çılgına dönen Heat, ezeli rakip Celtics ve hatta birkaç hamleyle takviyeler yapan Magic’e karşı Lakers yönetiminin en önemli hamlesi oldu bence Jackson’ı elde tutmak. 2009 Finalleri’nden sonra ancak doktorunun onay vermesiyle 2010 sezonda takımının başında bulunan Jackson’ın bu şampiyonluktan sonra misyonun tamamladığı ve NBA kariyerine nokta koyacağı yönündeydi benim fikrim; fakat elinde bir “Üçleme” şansı daha varken takımını yalnız bırakmak istemedi büyük koç. Bu sene Lakers’ın şampiyonluk yarışına en iddialı takım olarak girdiği son sezon olacak belki de. Takım bu kadar iddialı hem de nokta atışı transferlerle kompleleştirilmişken Phil Jackson’ı da bu takımın başında görmek iyi oldu.

Ayrıca Lakers için Jackson’ın bu sezon bırakması durumunda yerine Byron Scott düşünülüyordu ki, onun da bu kadar önemli bir sezonda, hücum sisteminde yapacağı olası değişikliğin (yanılmıyorsam Shaw üçgen hücumu tercih ederken Scott çok da sıcak bakmıyor) ve teknik kapasitesinin şampiyonu kaldırmaya yeterli olmayacağı görüşündeydim. O da bildiğiniz gibi Cavaliers'a gitti. Tüm bunlara ek olarak bu hamlenin bir de şu yönden etkisi var: Yardımcı Koç Brian Shaw’ın adı geçmeye başladı artık kulislerde 2011 için. Bakarsınız bu sezon bile birkaç maçta onu da görebiliriz takımın başında. Yeni koçların lige katılması, bence teknik anlamda ligin kapasitesini de arttıracaktır.

Biraz da Jackson’ın kariyerine değinelim: NBA’de koç olarak görev yaptığı seneler boyunca hep büyük yıldızlarla çalıştı “Zen Üstadı”. Belki öyle oyuncularla çalışması onun en büyük şansıydı; fakat Jordan, Kobe, Shaq, Pippen ve ismini yazamadığım onlarca kaprisli yıldızla çalışmak da ayrı bir meziyet ayrı bir özveri ister. O nedenle onun kariyerini “Jordan olmasa, O da olmazdı.” gibi basit bir-iki cümleyle geçiştirenlere katılmıyorum. Elbette haklı oldukları noktalar var; ancak NBA tarihinde de 11 şampiyonluk yaşayan bir koç yok. Sadece şampiyonluk yüzükleri bile onun ne denli büyük bir efsane olduğunu gösteriyor.

Bu sezon alacağı bir yüzük, kariyerinin en anlamlı başarısı olacaktır bana kalırsa. Bu nedenle hem onu bir sene için daha ikna eden hem de güzel hamlelerle ona son senesinde komple bir takım veren Lakers yönetimini de kutluyorum. Böyle bir koça ancak böyle veda edilirdi.

9 FARKLI FIKIR:

Miksiyon dedi ki...

Bu adam büyük kaprislerle baş etmeyi başardı bir tek jordan farmara dayanamadı:)

stickman dedi ki...

söz konusu Phil Jackson olunca beynim garip istekler üretiyor. ne bileyim bişey olsa, sağlığı süper olsa yada ölümsüz olsa mesela ve sonsuza kadar Lakers'ın başında kalsa gibi :)

Adsız dedi ki...

son üçlemeyi yapamayacaktır

Adsız dedi ki...

son üçlemeyi yapıp emekli olacaktır.

Adsız dedi ki...

son üçlemesini yapar yapamaz bilmem de, kendisinden sonra lakers'ın başına kim geçerse geçsin işi çok çok zor. phil jackson'dan sonra -pat riley geri gelmediği sürece- herhangi bir koçu kabullenmek zor.

LexLuthor dedi ki...

yazıda ufak bir hata var. aslında 13 yüzüğü var jackson'ın, 2 tane de oyuncu iken almış.

Adsız dedi ki...

miami fena döşeyecektir.

BAYKUŞ dedi ki...

13 tane yüzüğü olduğunu bilerek yazmadım. Koçluk kariyeri hakkında yazı yazıyorsam, onun bu dönemdeki başarılarını anlatmak isterim. O nedenle Knicks döneminde oyuncu ve yardımcı koçken aldığı iki yüzüğü yazma ihtiyacı hissetmedim.

Çağrı dedi ki...

Nba tarihinin en ballı koçudur kendisi. Yaklaşık 12-13 yıldır iyi bir nba izleyicisiyimdir Lakers'ın Lakers'ın hiç son saniye üçlüğü vs. ile maç kaybettiğini hatırlamıyorum ..