BIY AD

7 Ağustos 2009 Cuma

Lewis 10 Maç Cezalı

Steroid kullandığı/doping yaptığı gerekçesiyle vermişler bu cezayı. Ayrıca Magic de, Lewis'e bu 10 maçlık dönemde para ödemeyecekmiş, yani kendisi 1.6 milyon dolar zarar edecek. Lewis'in söylediğine göre reçetesiz satılan bir vitamin aldığı için böyle birşey başına gelmiş. Hatanın tamamen kendisinde olduğunu kabul etmiş Lewis: "İlacın içindeki maddeleri kontrol etmem gerekiyordu, benim hatam" diyerek. İlacın içinde DHEA yani dehydroepiandrosterone adlı madde varmış. Bu da vücuttaki testosteron üretimini arttırıyormuş.

Senede 4 kere rastgele bir şekilde oyuncular kontrol ediliyormuş. Lewis de playoff'lar sırasında teste tabii tutulmuş, sonuç pozitif çıkınca çok şaşırmış ve bir test daha telep etmiş. Finaller sırasında bir kez daha yapılan testin sonucu değişmemiş ve şu anki sonuca gelmiş bulunuyoruz. NBA'de steroid veya performans arttırıcı madde kullanımının cezası 10 maç. İkinci ihlal 25 maç, üçüncü ihlal ise 1 sene men cezası anlamına geliyor.

Kimileri bu cezayı az, kimileri ise "alt tarafı vitamin" diye göstererek fazla buluyor. Bana göre kuralda yazan ne ise uygulanmalıdır. Reçetesiz ilaçtan kullanmadan önce diyetisyenine, antrenörüne, kulüp doktorlarına sorması gerektiğini, Lewis benden daha iyi biliyor... Böyle bir ihlali "Aman boşverelim yanlışlıkla olmuş işte" diye gözardı ederseniz, dopingin önüne geçemezsiniz.

Ha, şu anda da ne kadar önüne geçildiği soru işareti ama NBA oyuncularına göre doping kullanan yok gibi birşey. Bir çoğu "Biz zaten ağırlık kaldırmayı pek sevmeyiz, o yüzden steroide de gerek yok" tarzında açıklamalarda bulunmuşlardı zamanında.

Lewis'e gelince, evet belki uzun forvet mevkisinde oynadığı için kendisinden büyük ve ağır oyuncularla mücadele ediyor ama bu steroid kullandığı anlamına gelmemeli. Benim gördüğüm kadarıyla geçmişe göre daha büyük veya daha kaslı durmuyor kendisi. Bu yüzden ben de Lewis'in vitamin aldığına inanan gruptayım. Sizi bilemem.

Not: Ayrıca yazının içindeki fotoğrafları özellikle şut attığı pozisyonlardan seçtim. Kollarında bir fark dikkatimi çekmiyor.

3 FARKLI FIKIR:

G. dedi ki...

Fotograflarda çekim açısından veya görünütden fark olmuş olabilir.Ya da Seattle günlerinden sonra daha çok kas yapmış olabilir.

Doping kullandıysa ayıp etmiş.

http://potasidelik.blogspot.com/

berkk dedi ki...

oyununda da bir fark yok zaten

Adsız dedi ki...

Bir açıdan bakılınca sadece 10 maç ceza az görülebilir baska spor dallarında bu tip ihlaller 6 ay men 2 yıl müsabakalardan men olarak cezalandırılabiliyor ancak verilen ceza adil işin bir de maddi yönüne de görmek lazım yıllık maaşından $1.6m az almak sanırım Lewis'e verilecek en ağır cezalardan biri bunun yanı sıra sezon maçlarının %10'dan fazlasını kaçırmaktan bahsediyoruz. Ayrıca doping ihlali cezasının basamaklı olarak katlanması ayrı bir adalet katmış. NBA bu tip uygulamalarda dünya üzerinde örnek gösterilen bir yapı zaten.

E.